Berta Sándor

Mégsem gyárt Brazíliában iPadeket a Foxconn

Meggondolta magát a tajvani gyártó és nem telepíti át Kínából Brazíliába az Apple táblagépének sorozatgyártását. A brazil vezetők szerint a Foxconn a tárgyalások során "őrült követelésekkel" állt elő.

Dilma Rousseff brazil államfő áprilisban jelentette be, hogy a Foxconn Technology Group 12 milliárd dollárt akar beruházásokra költeni Brazíliában a következő hat évben. Az elemzőket a terv nem lepte meg, viszont az összeget túlzottnak tartották. A befektetés mellett szólt, hogy a Foxconn-nak már van egy üzeme a dél-amerikai országban, ahol a Hewlett-Packardnak gyárt laptopokat. A brazil kormány jelentős kedvezményekkel csábítja a külföldi befektetőket, céljuk az volt, hogy Brazília a világ táblagép-gyártásának központjává váljon. A tervek között szerepel az is, hogy az állami egyetemek és főiskolák hallgatóit ellátnák tábla PC-vel.


Nos, úgy tűnik, a tervből nem lesz semmi, mivel a tajvani cég túl nagy kedvezményeket kért. Már akkor látható volt, hogy valami nem stimmel a beruházás körül, amikor folyamatosan csúszott a sorozatgyártás elindításának időpontja. Először júliusról, majd végül már novemberről volt szó. "A tárgyalások nagyon nehezek voltak és a brazil iPad-projekt így veszélybe került. A Foxconn ugyanis őrült követelésekkel állt elő, még nagyobb adókedvezményeket és különleges bánásmódot akart" - nyilatkozta a brazil kormány egyik tagja.

Később kiderült, hogy a gyártó folyamatosan bírálta a helyi vezetőket azért, mert nincs elég képzett munkaerő az országban és az infrastruktúra sincs megfelelően kiépítve. A brazil kabinet korábban ígéretet tett arra, hogy felépíttett egy új ipari parkot utakkal és saját erőművel Sao Paulo mellett, de ebből nem lett semmi. Aloizio Mercadante brazil kutatási és technológiai miniszter szerint a projekt azért nem valósult meg, mert nem sikerült egy olyan helyi céget találni, aki rendelkezett volna a megfelelő tőkével és támogatta volna a beruházást. A Foxconn követeléseire válaszul a BNDES brazil fejlesztési bank alighanem visszavonja a Foxconn-nak tett korábbi hitelajánlatát és az üzlet kútba esik. Lehetséges alternatívaként felmerült még, hogy a két fél egy kisebb együttmüködést valósít meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • immovable #4
    Örült követelések. "Kéne infrastruktúra meg képzett munkaerő." :D
  • Cat #3
    Előbb mennek azok vietnámba, indiába, indonéziába. Sok százmilió ember van abban a régióban munka nélkül.
  • kvp #2
    Ha mar kina viszi kulfoldre a gyartokapacitasat, akkor az azt jelenti, hogy ok is elertek azt a fejlettsegi szintet, ami ehhez kell. Legkozelebb majd kinai ceg nyit tornacipo osszeszerelo uzemet egy amerikai nagyvarosban, ami a kinai piacra fog termelni.
  • egynyári üröm #1
    pedig lehetne Brazília az újgenerációs Kína, like hell :)