Berta Sándor

11 000 iPadet vásárol a United légitársaság

Az utasszállító repülőgépek pilótái átlagosan 18 kilogramm súlyú csomagot visznek magukkal, ami tartalmazza a legfontosabb kézikönyveket. Ezt a csomagot azonban egyre inkább felváltja az iPad.

A polgári járatok pilótái eddig mindig magukkal vitték az adott repülőgép paramétereit, a navigációs térképeket, az időjárási információkat tartalmazó könyveket, a kötelező ellenőrzési listákat, a repülőtér-rajzokat és megannyi más fontos adatot tartalmazó kiadványt. Az eddig használt úgynevezett Flight Bag csomagokat azonban néhány légitársaságnál az iPad váltotta fel. nemrég a United Continental Holdings tulajdonában lévő United Arlines és Continental Airlines vezette be az új megoldást, amit stílusosan az Electronic Flight Bag (EFB) nevet kapta.

"A papírmentes megoldások már a következő generációs repülést jelentik. Az iPad lehetővé teszi a pilótáink számára, hogy minden fontos információhoz valós időben és egyetlen ujjmozdulattal hozzáférjenek" - indokolta a program elindítását Fred Abbott kapitány, a United Continental Holdings alelnöke. A holding a két légitársaság számára összesen 11 000 iPadet vásárolt, ezeket az év végéig kiosztják a United Airlines és a Continental Airlines pilótái között.

Az iPad-ek összesen 12 000 oldalnyi papírt helyettesítenek majd, ezáltal a United Continental számításai szerint éves szinten 3200 tonna széndioxid kibocsátását előzhetik meg, illetve 1,2 millió liter kerozint tudnak megtakarítani. A fedélzeti táblagépekre a Jeppesen Mobile FliteDeck nevű szoftver kerül. Az átállásnak köszönhetően várhatóan nem csak egyszerűbb, de hatékonyabb is lesz a pilóták munkája. Könnyebben kereshetnek majd a dokumentumok és az információk között, s egyszerűbb lesz frissíteni a különböző adatokat. A United Continental Holdings az első nagyobb légitársaság, amely a váltás mellett döntött. Jelenleg még a Delta Airlines és az Alaska Airlines teszteli a megoldást.

Az Aspen Avionics egy lépéssel még ennél is tovább ment, amikor életre hívta a Connected Panel nevű projektjét. Ebben a fedélzeti elektronikát közvetlenül az Apple táblagépével kötik össze. A szolgáltatás számos egy- és kétmotoros repülőgép, illetve helikopterek számára vehető igénybe. A változtatást elég egyetlen alkalommal elvégezni, onnantól kezdve az iPad veszi át a különböző feladatok ellenőrzését.

A Szövetségi Légiügyi Hivatal (FAA) néhány hónappal ezelőtt tette lehetővé a légitársaságoknak a táblagép használatát. Az Alaska Airlines májusban kapta meg az FAA-tól az engedélyt az iPadek használatára. A tapasztalatok jók, hiszen, amint azt Jim Freeman, a légitársaság egyik pilótája és légi szabványokért felelős igazgatója megjegyezte: "Az iPad lehetővé teszi, hogy a pilóták gyorsan elérhessék az információkat. Amennyiben a pilótafülkében döntést kell hozniuk, akkor a kézikönyvekben való 3-4 perces keresés örökkévalóságnak tűnhet."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • llaszlo #14
    Ne zavarjon, hogy a Kindle közel sem tud annyit, mint egy iPad. Másik drága "sz@rt" meg nem vehettek, mert azt nem tesztelték egy évig.
  • speed2006 #13
    Biztonság kedvéért, viszik a könyeket is. Háthal lemerűl, vagy leejtik.
  • Egerwin #12
    Olyan géppel se repülnék ami össze van kötve egy ipaddal. :D
    Amúgy meg nem értem mért ezt a drága fost kellett megvenniük, ha már le akarták váltani a könyveket arra sokkal jobb lett volna a kindle, az 1-2 hónapig is bírja feltöltés nélkül.
  • Tetsuo #11
    Viszont a tablet gyartojanak SOHASEM a kornyezetvedelem a celja, hanem epp ellenkezoleg, a gyors termekvaltasokkal novelt bevetel. Amiert mindent meg is fog tenni.
  • DjDano #10
    Lehet hogy maradi vagyok, de a friss újság illatát nem képes semmi sem pótolni :)
  • Terence007 #9
    Valszeg minden évben újra kell nyomtatni egy csomót. Én jó ötletnek tartom egyébként és nagyon sok más helyen is lehetne helyettesíteni már a papírt. Persze ezzal is lehet vitatkozni, hogy mennyire környezetkímélő, mert a tabletet is le kell gyártani, de hosszútávon szerintem biztosan az.
  • pet0330 #8
    Én arra gondolok, hogy a könyvek nehezebbek mint egy ipad és itt a spórolás. Vajpn számoltak azzal hogy az ipadot tölteni kell elromlik... (egykönyvvel egyiket se kell csinálni)
  • Magnificat #7
    de most azokat a kézikönyveket folyton újranyomtatják? A könyvek már le vannak gyártva nem? (eddig magukkal vitték). Most ehelyett ezt viszik, és ez a spórolás? vagy én értem rosszul?
  • gemihu #6
    "Az iPad-ek összesen 12 000 oldalnyi papírt helyettesítenek majd, ezáltal a United Continental számításai szerint éves szinten 3200 tonna széndioxid kibocsátását előzhetik meg, illetve 1,2 millió liter kerozint tudnak megtakarítani" Kérdés mennyire károsítja a környezetet az akksi és az ipad és az adatbázis fenntartása,de az 1,2 milló liter kerozinnal nem hiszem,hogy vetekedne. Kérdés mennyire valós ez az adat.. gyanús ez nekem..
  • menetrend #5
    Ha egy nagyobb viharban elszállna a gép elektronikája az elég tré volna. Ezekbe a repkedő vas masinériákba a villám is belecsaphat, semmi baja nem lesz.