MTI

Francia-amerikai egyetértés a légi utasok adatainak átadásáról

Elégedettségének adott hangot pénteken Franciaország és az Egyesült Államok a terrorizmus elleni küzdelem jegyében a légi utasok nyilvántartási adatállományáról szóló, előkészítés alatt álló megállapodásról.

"A megegyezéssel mindkét fél jól jár" - mondta Claude Guéant francia belügyminiszter az úgynevezett európai G6-ok (Németország, Spanyolország, Olaszország Franciaország, Lengyelország és Nagy-Britannia) párizsi értekezlete után az amerikai féllel tartott közös sajtótájékoztatóján. Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter azt hangsúlyozta, hogy Washington és Párizs is azt szeretné, ha az Európai Parlament a közeljövőben elfogadná a megállapodást. A francia belügyminiszter arra emlékeztetett, hogy eredetileg az Egyesült Államok kezdeményezte egy olyan adatállomány létrehozását, amelyben a terrorizmus elleni küzdelem érdekében regisztrálják az európai légi utasok adatait. Az alapvető cél az volt, hogy az Egyesült Államok garantálni tudja saját állampolgárai biztonságát, de "a kezdeményezés minden utas védelmét szolgálja, így azzal valamennyi európai ország jól jár" - tette hozzá Guéant.

A francia belügyminiszter kitért arra is, hogy az Egyesült Államok elfogadta a személyes adatok védelemével kapcsolatosan megfogalmazott európai aggályokat, s az előző, 2007-es megállapodáshoz képest az adatok megőrzésének idejét az európai normákhoz igazították. Az EU-amerikai megállapodás az utas-nyilvántartási adatállomány átadásáról "úgy fogja erősíteni az utasok biztonságát, hogy közben tiszteletben tartja a magánélet védelmére vonatkozó legitim jogokat" - ismerte el Napolitano. Az Európa lakosságának kétharmadát képviselő G6-ok 2003 óta folytatnak rendszeres konzultációkat annak érdekében, hogy közös álláspontot készítsenek elő az uniós belügyminiszteri találkozókra. Ilyenre legközelebb december 13-án Brüsszelben kerül sor.

A párizsi megbeszélésen a francia fél tájékoztatása szerint a hat legnagyobb uniós ország egyetértett abban, hogy "szorosabb politikai egyeztetésre van szükség a schengeni övezetet érintő döntések ügyében". Továbbra is szeretnék megőrizni annak lehetőségét, hogy egy-egy tagállam visszaállíthassa a határellenőrzést közrendi megfontolásokra hivatkozva, s arról csak tájékoztatási kötelezettsége legyen partnerei felé. Két esetben azonban európai szintű engedélyeztetési mechanizmust szeretnének: "ha egy állam a gyengeség jeleit mutatja kötelezettségeinek teljesítésében, az kollektív választ igényel, valamint a tömeges és nem várt migrációs nyomás esetén" - fogalmazott Guéant.

A menekültstátuszt illetően a cél 2012-ben egy közös rendszer kialakítása, s több résztvevő is sürgette, hogy annak előkészítése az első negyedévben befejeződjön. A "Közép-Európa és Kelet-Európa országaiból érkező vándorló bűnözést" érintően a G6-ok a már létező európai szervek, az Europol és az Eurojust keretében történő együttműködések erősítését szorgalmazták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!