Berta Sándor

A Microsofttal lép szövetségre a Nokia?

Egy érdekes forgatókönyvet vázolt a The New York Times. Az amerikai lap cikkében arról írt, hogy a redmondi konszern és a finn vállalat együttműködhet egymással az okostelefon-piacon.

A The New York Times által ismertetett ötlet meglehetősen érdekesnek tűnik, de akár ez a forgatókönyv is bekövetkezhet. A Microsoft és Windows Phone 7 egyelőre koránt sem tudja megszorongatni az Androidot és az iOS-t, de ugyanez elmondható a Nokia, valamint az általa felkarolt Symbian, Maemo és MeeGo esetében is. A két cég tehát gondolhatja úgy, hogy együtt sikeresebben felvehetik a harcot a többi piaci szereplővel. Ráadásul van még egy - emberi - tényező: Stephen Elop, a Nokia új vezérigazgatója korábban a Microsoftnál dolgozott és onnan érkezett a finn társasághoz.

Az okostelefon-piacon megvalósuló együttműködést erősítheti, hogy a két társaság más területen és kicsiben már együttműködik egymással. A Nokia például Windows Office és Exchange szoftverlicenceket vett és ezeket a programokat kínálja a felhasználóknak az E-sorozatú okostelefonjain. A Bing pedig a Nokia által 2007-ben megvásárolt Navteq cég adatait használja fel. Ha ezt a vonalat erősítik tovább, akkor elképzelhető lenne, hogy a Nokia a Binget előre feltelepíti a készülékeire. Ezenkívül előfordulhat, hogy a finn óriáscég valamelyik termékét a Windows Phone 7 operációs rendszerrel dobja piacra. Emellett szóba kerülhet közös szolgáltatások elindítása és a mobil alkalmazások kompatibilissé tétele is.


Stephen Elop vezérigazgató és Jorma Ollila elnök nagy gondban van manapság

A The New York Times mindenesetre emlékeztetett rá, hogy a Nokia várhatóan február 11-én, Londonban jelent be egy fontos dolgot, ez pedig akár a Microsofttal kezdeményezett együttműködés is lehet. Szintén ezt valószínűsítette Pete Cunningham, a Canalys elemzője, aki közölte: a Nokia 450 millió mobilt adott el tavaly és ez vonzó terület lehet a Microsoft számára, míg a finnek a szoftveróriás segítségével törhetnének be az amerikai piacra.

A Nokia 2010 májusában még vezette az okostelefon-piacot és ezt a pozícióját sikerült tavaly októberben is megőriznie. A 2010-es esztendő negyedik negyedévében viszont már piacokat veszített a vállalat, ennek oka, hogy a versenytársak vevőket oroztak el a világ legnagyobb mobilkészülék gyártójától. Ezért merült fel, hogy a társaság - a folyamatosan csökkenő piaci részesedése miatt - komoly stratégiai váltásra készül és szóba jöhet akár a rivális mobil operációs rendszerek támogatása is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #67
    "Na akkor beáálok én is a Nokia gyalázók táborába. Miért? Mert volt egy Nokia 5800 telefonom. Gyűlöltem! Miért:
    - szar MP3 lejátszó"

    Cserélhető, van elég ingyenes és fizetős alternatíva. Windowsnál sem vagy kötelezve a wmplayer használatára, annak ellenére, hogy az van előtelepítve.

    "- használhatatlan navigáció (csak on-line működik rendesen, off-line módban nem talál semmit, ha egyetlen karakter nem stimmel a "Kisnagy Jenő Altábornagy Határhegy utca" beírásban nem talál semmit, nincs gépelés közbeni találat szükítés, mint egy normális navigációs szoftvernél, stb.)"

    Fogod letöltöd a térképeket a memkártyára, és kikapcsolod a maps beállításaiban a nethasználatot. Amúgy meg minimális az általa generált letöltés, ha a térképek le vannak töltve, tehát bekapcsolva is maradhat. Egyébként én jól elvagyok vele, de mellékesen az összes többi navigációs szoftvernek vannak symbianos verziója, szóval az csak rajtad áll, hogy mit használsz, nem kötelező mapsot használni.

    "- használhatatlan böngésző"

    Hmmm... Beütöd az oldal címét, és betölti... Tényleg az. Operát próbáltad már?

    "- béna alkalmazások"

    Olyanok vannak minden telefonra. Symbianra 30000, wp7-re 6500. Egyébként napi 4 millió letöltés nem azt mutatja, hogy olyan bénák lennének. Ami kellett megtaláltam, a többi meg nem izgat.

    "- a komoly alkalmazásokat nem portolják symbianra!"

    Meg qt-re sem. Amúgy a komolyabb alkalmazások pár évvel ezelőttig symbianra születtek meg először, most meg divat lett nem fejleszteni rá, mint ahogy fikázni is. Ennek ellenére nincs hiány. Mint mondtam eddig mindig találtam megfelelő alkalmazást (általában ingyen) minden szükségletemre.

    "- használhatatlan e-mail kliens (txt-be tölti le a leveleket, a html pedig mint egy attachment szerepel)"

    Kettő féle van gyárilag. Ezek szerint te a régebbi elavultabb mail for exchange nevű programot használtad, nem pedig az e-mail nevűt, ami nekem pl jobban bejött, mint a store-ban talált bármelyik másik, mert többet tud.

    "- nem lehet másolni egy csomó helyen"

    A gyári fájlkezelő ilyen dolog, pont mint a windows intéző. Ha számítógépen commandert használsz, akkor a telefonodra miért nem telepítesz egy másik fájlkezelőt?

    "- telefon frissítés letiltva (ha nem kártyafüggetlen a telefonod, annak ellenére, hogy jóval frisebb firmware elérhető, nem tudod telepíteni)"

    Ez nem a nokia hibája, a szolgáltatód akarja az általa forgalmazott telefonodra a szolgáltató saját reklámait és kiegészítéseit tartalmazó szoftvert a telefonra, és ezek a pluszok elkészítéséért fizet a nokiának. Általában egy évig tart ez a szerződés egy-egy telefon esetében, utána már nem fizet tovább a szoftverért, nokia meg nem cserélheti azt a gyárira a szolgáltatód engedélye nélkül, amit nem kap meg. Szóval ezért a szolgáltatód a felelős, én pl éppen ezért veszek kártyafüggetlen telefont. Mellékesen ha átírod a telefonod régiókódját a független kódra, minden gond nélkül frissítheted a legújabb gyári szoftverre, csak az garanciavesztéssel jár (Ennek módjáról egy rakat leírást találsz neten). Esetleg besétálsz a legközelebbi Nokia szervízbe, és kéred a szoftvercserét, ez persze pénzbe kerül, de a garancia megmarad.

    "- nem lehet szinkronizálni a naptárat, stb.-t Office 2007-el Ovi Suit-ot használva (a PC Suite pedig már nem támogatott...)"

    Nekem sikerült. Mellékesen már nem csak msoffice-al lehet szinkronizálni mint régen. 5800 estében még sikerült pcsuite-ot is használni eleinte, de valóban érdemesebb áttérni az ovi suite-ra, amit én sem szeretek az itunes-hez hasonló "felhasználóbarát" felülete miatt. A felhasználóbarát annyit tesz, hogy a lényegtelen funkciók előre lettek hozva a lényegesebbek meg el lettek dugva. Mostanára megszoktam, igazából használható, és mindent tud, amit pcsuite is tudott.


    "Soroljam még?!"

    Nyugodtan, szívesen megtanítalak egy egyszerűen kezelhető telefon használatára.
  • Madve #66
    Amúgy meg a wp7 még elég nagy hiányosságokkal küzd, ha nem egy név állna mögötte, hanem pl. bizbasz os lenne a bazbisz cégtől, akkor senki nem is fogadná el ezeket a hiányosságokat.

    Symbinról meg annyit, hogy már nem az 1.0 különböző verziója fut a telefonokon, ahogy tavaly októberig történt az utóbbi kb. 10 évig, hanem a 3-as verzió, ami kb . ugyanannyira javított mint a win7 a vistával szemben, az megint egy másik dolog, hogy gyárilag nem olyan csilivili a megjelenése az ui-nak, de az meg változtatható. Symbianról meg annyit, hogy mindent tud, és mindenre képes, amire az összes többi mobil os együttvéve a piacon, meg még plusszokat is, mindehhez csak annyit kell tenned, hogy elolvasd a használatit, ha már nem tudod kezelni, és ha már 10 év nem volt elég. Ha elolvasod pl egy divx-es dvd lejátszóét, akkor egy jóval összetetteb telefonért miért nem? Ez okostelefon, nem egy moságép, igényel némi hozzáértést a használata, vagy ott vannak a nem okostelefonok..
  • Madve #65
    És az meg már többször kiderült rólad, hogy 5 év alatt nem tanultad meg kezelni a nokiákat, szóval nem is értesz hozzájuk. Mellékesen pontosan ugyanez a vita már lefolyt pár napja, mielőtt folytatod olvasd el kérlek ezt a cikket a hozzászólásokkal: http://www.sg.hu/cikkek/79796/strategiai_valtasra_keszul_a_nokia
  • Kheller #64
    Én konkrét dolgokat emlitettem amiben jobb az N8, te általánosságban mondtál megfoghatatlan dolgokat, aminek egy részét megcáfoltam, másik részére többször kértem valami konkrétumot, de sokadjára is csak mellébeszélsz.
  • fergusonpapa #63
    istenem h nokiás voltam 5évig kb.és akkor még én nem értek hozzá.

    nokia elismerte h levan maradva késöbb reagáltak,stb.de te megmondjátok h nem igy van :D poén...már ckas röhögni tudok..nem nokia elennes vok.csak rohadtul nem vágom hogy lehet valaki ennyire buta..oks nektek aza jó.nem mondtam h ne hazsnáljátok ahogy senkise..de ti magyaráztok h N8 veri az összes android telot vagy legalábbis többségét blabla.. -.-
  • Justil #62
    tévedsz, hosszas olvasgatás, utánajárás, és több készülék kipróbálása után (haveroktól pl) döntöttem úgy, ahogy.
  • RM007 #61
    Lehet te úgy veszel telót, hogy megmondják neked mi a badó és ettől te boldog leszel, de én speciel utánanéztem mivel rendelkezik mire van szükségem és abban az adott pillanatban verhetetlen volt számomra. Nem olyan bonyolult. A Symbian-nak illetve mondjuk úgy a telónak megvannak az előnyei és a hátrányai, számításba vettem és döntöttem és ideáig még nem bántam meg ezt a lépést. És lám nem vagyok egyedül. Természetesen a Nokia N8-ról beszélek. Az amibe most kerül az nem sok érte.
  • Justil #60
    jaja, azért csökken folyamatosan a piaci részesedése, mert nincs lemaradva. köszönjük, emese!
  • RM007 #59
    Hagyd ne foglalkozz velük!
  • Kheller #58
    akkor ismért kérnék pár példát, milyen alkalmazás hiányzik neked sybianról?