• Madve
    #67
    "Na akkor beáálok én is a Nokia gyalázók táborába. Miért? Mert volt egy Nokia 5800 telefonom. Gyűlöltem! Miért:
    - szar MP3 lejátszó"

    Cserélhető, van elég ingyenes és fizetős alternatíva. Windowsnál sem vagy kötelezve a wmplayer használatára, annak ellenére, hogy az van előtelepítve.

    "- használhatatlan navigáció (csak on-line működik rendesen, off-line módban nem talál semmit, ha egyetlen karakter nem stimmel a "Kisnagy Jenő Altábornagy Határhegy utca" beírásban nem talál semmit, nincs gépelés közbeni találat szükítés, mint egy normális navigációs szoftvernél, stb.)"

    Fogod letöltöd a térképeket a memkártyára, és kikapcsolod a maps beállításaiban a nethasználatot. Amúgy meg minimális az általa generált letöltés, ha a térképek le vannak töltve, tehát bekapcsolva is maradhat. Egyébként én jól elvagyok vele, de mellékesen az összes többi navigációs szoftvernek vannak symbianos verziója, szóval az csak rajtad áll, hogy mit használsz, nem kötelező mapsot használni.

    "- használhatatlan böngésző"

    Hmmm... Beütöd az oldal címét, és betölti... Tényleg az. Operát próbáltad már?

    "- béna alkalmazások"

    Olyanok vannak minden telefonra. Symbianra 30000, wp7-re 6500. Egyébként napi 4 millió letöltés nem azt mutatja, hogy olyan bénák lennének. Ami kellett megtaláltam, a többi meg nem izgat.

    "- a komoly alkalmazásokat nem portolják symbianra!"

    Meg qt-re sem. Amúgy a komolyabb alkalmazások pár évvel ezelőttig symbianra születtek meg először, most meg divat lett nem fejleszteni rá, mint ahogy fikázni is. Ennek ellenére nincs hiány. Mint mondtam eddig mindig találtam megfelelő alkalmazást (általában ingyen) minden szükségletemre.

    "- használhatatlan e-mail kliens (txt-be tölti le a leveleket, a html pedig mint egy attachment szerepel)"

    Kettő féle van gyárilag. Ezek szerint te a régebbi elavultabb mail for exchange nevű programot használtad, nem pedig az e-mail nevűt, ami nekem pl jobban bejött, mint a store-ban talált bármelyik másik, mert többet tud.

    "- nem lehet másolni egy csomó helyen"

    A gyári fájlkezelő ilyen dolog, pont mint a windows intéző. Ha számítógépen commandert használsz, akkor a telefonodra miért nem telepítesz egy másik fájlkezelőt?

    "- telefon frissítés letiltva (ha nem kártyafüggetlen a telefonod, annak ellenére, hogy jóval frisebb firmware elérhető, nem tudod telepíteni)"

    Ez nem a nokia hibája, a szolgáltatód akarja az általa forgalmazott telefonodra a szolgáltató saját reklámait és kiegészítéseit tartalmazó szoftvert a telefonra, és ezek a pluszok elkészítéséért fizet a nokiának. Általában egy évig tart ez a szerződés egy-egy telefon esetében, utána már nem fizet tovább a szoftverért, nokia meg nem cserélheti azt a gyárira a szolgáltatód engedélye nélkül, amit nem kap meg. Szóval ezért a szolgáltatód a felelős, én pl éppen ezért veszek kártyafüggetlen telefont. Mellékesen ha átírod a telefonod régiókódját a független kódra, minden gond nélkül frissítheted a legújabb gyári szoftverre, csak az garanciavesztéssel jár (Ennek módjáról egy rakat leírást találsz neten). Esetleg besétálsz a legközelebbi Nokia szervízbe, és kéred a szoftvercserét, ez persze pénzbe kerül, de a garancia megmarad.

    "- nem lehet szinkronizálni a naptárat, stb.-t Office 2007-el Ovi Suit-ot használva (a PC Suite pedig már nem támogatott...)"

    Nekem sikerült. Mellékesen már nem csak msoffice-al lehet szinkronizálni mint régen. 5800 estében még sikerült pcsuite-ot is használni eleinte, de valóban érdemesebb áttérni az ovi suite-ra, amit én sem szeretek az itunes-hez hasonló "felhasználóbarát" felülete miatt. A felhasználóbarát annyit tesz, hogy a lényegtelen funkciók előre lettek hozva a lényegesebbek meg el lettek dugva. Mostanára megszoktam, igazából használható, és mindent tud, amit pcsuite is tudott.


    "Soroljam még?!"

    Nyugodtan, szívesen megtanítalak egy egyszerűen kezelhető telefon használatára.