Berta Sándor

12 országban félmillió szoftverlicencet oszt szét a Microsoft

A Microsoft szeptember közepén hirdette meg az NGO Software License nevű programját, amelynek segítségével igyekszik megvédeni a nem kormányzati szervezeteket (NGO) a hatóságok zaklatásaitól.

A világ több országában bevett gyakorlat, hogy az aktuális hatalom olyan módon harcol az ellenzéki egyesületek, pártok és aktivisták ellen, hogy kalózszoftverek után kutatva átvizsgálja az általuk használt számítógépeket. Ezek az eljárások azután kerültek reflektorfénybe, hogy az orosz hatóságok a Microsoftra hivatkozva foglalták le a Baikal Environmental Wave (BEW) környezetvédelmi csoport számítógépeit. A lépés különösen annak tükrében volt érdekes, hogy a BEW tagjai korábban hónapokon keresztül bírálták Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt amiatt, mert újra akar nyitni egy papírgyárat a Bajkál-tó partján.

A vád az volt, hogy a környezetvédők a Microsoft szoftvereinek illegális másolatait használták a konfigurációkon. Az üggyel Brad Smith, a konszern alelnöke és főjogásza is kénytelen volt foglalkozni, aki ingyenprogramokat ígért az orosz civil szervezeteknek. A szakember kifogásolta, hogy az orosz hatóságok az ő kalóztermékek elleni kampányukat használták fel saját céljaikra, az ellenzéki újságok, politikusok és csoportok üldözésére.

Az NGO Software License kezdeményezést először az Egyesült Államokban hirdette meg néhány évvel ezelőtt a Microsoft, majd további 30 országra terjesztette ki azt. Most újabb változások várhatók. A The New York Times tudósítása szerint a társaság összesen félmillió szoftverlicencet akar szétosztani 12 országban az ügyvédi csoportok, független sajtóorgánumok és más szervezetek között. Az érintett államok közös jellemzője, hogy az aktuális hatalom minden eszközt bevet az ellenzékiek ellenőrzésére. A 12 ország: Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Örményország, Fehéroroszország, Malajzia, Vietnam, Kína és Oroszország.

Nancy J. Anderson, a Microsoft alelnöke és főjogász-helyettese elmondta: azt szeretnék, ha az illegális szoftverhasználattal kapcsolatos kalózellenes akcióikat semelyik kormány sem használhatná fel saját céljaira. A The New York Times az ellenzéki médiák elleni támadásokra példaként hozta fel az egyik független kirgizisztáni televíziós állomás ellen végrehajtott akciót, amelynél a helyszínen a rendőrség mellett a redmondi vállalat ügyvédjei is jelen voltak és a számítógépeken illegálisan másolt alkalmazásokat kerestek. Kínában ugyanakkor nem jellemző ez a gyakorlat. Ennek oka, hogy az ázsiai államban a hatóságok számtalan egyéb módon eljárhatnak a kiberdisszidensekkel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #8
    pont azt mondom, hogy ez mar nem igy van. barcsak ne lenne igazam.
  • djw #7
    ez a microsoftos fiúk értenek a piaci részesedés növeléséhez! Igen! Ez nem semmi kérem! Gratulálok Microsoft! Elismerésem.
  • NEXUS6 #6
    M$ is USA cég, Google is USA cég.
    Az, hogy az amcsik, mint állam milyen saját céget használnak, vagy az állam milyen saját cég érdekében lép fel az részletkérdés, a háborúk alapvetően államok között zajlanak. A cégek hülyék lennének nem kihasználni, vagy nem mögé bújni, ez szerintem a jövőben sem fog változni.

    Az állam azt modnja, hogy a demokrácia elterjesztéséért csinál dolgokat, ezért adna licenszeket, mondjuk egy cégen keresztül. A M$-nek ugyan ez nem ok, hanem csak indok, hogy ingyen licenszeket osztogathasson és reklámozhassa önmagát.
  • hangulati #5
    van itt masik cikk is pont errol. az a cime, hogy "japan-kinai hatarvitaba csoppent a ...... m.ps". egyre tobb ilyet lehet majd olvasni, mindaddig, amig valamelyik le nem dobja az elso bombat valahova. vegulis haborut olyanok szoktak kezdeni, akik azt hiszik, hogy erosebbek. velten, vagy valosan.
  • hangulati #4
    par eve ugatom, hogy a kovetkezo nagy haboru mar egyaltalan nem biztos, hogy allam es allam kozott zajlik majd. ahogyan mar most sem. meg elotte sem, de azt hagyjuk. most viszont vilagmeretu is lehet, csak, mert teljesen ellenorizhetetlen mar az egesz. atrendezodtek az eroviszonyok. mondjon valaki egy politikust, akinek a neve ugy be van egve mindenki agyaba, mint pl. bilgec, vagy munkas.ezen azert el kene gondolkoznunk, belaim.
  • NEXUS6 #3
    Gondolom azért a M$ ugyan ilyen ürüggyel zargatott neonáciknak, meg iszlám szélsőségeseknek nem fog ingyen licenszt osztogatni!
  • Tetsuo #2
    Sokra mennek vele.. akkor majd az indok az lesz, hogy nem volt rajtuk sapka.
  • qetuol #1
    hihetelen ez a microsoft, szinte már emberi