MTI

A Nokia őrzi vezető szerepét az okostelefon-piacon

A finn Nokia a második negyedében is megőrizte vezető szerepét az okostelefon piacon, a Google Android operációs rendszer növekvő népszerűségének köszönhetően azonban a kisebb mobiltelefon-gyártók a nagyok kárára növelték piaci részesedésüket - írja az iSuppli piaci tanulmánya.

Az Android operációs rendszer terjedése a Research In Motion Ltd. (RIM, Blackberry) és Apple piaci részesedését faragta le. Az Android operációs rendszer alkalmazása rohamos ütemben terjedt az elmúlt hónapokban, miután egyre több mobiltelefon gyártó vállalat mutatott be a Google platformján futó okostelefont. Az iSuppli előrejelzése szerint 2012-re ár több készülék fut majd Android operációs rendszeren, mint az Apple iPhone rendszerén.

A Nokia 39,7 százalékra növelte piaci részesedését a második negyedévben az első negyedévi 38,5 százalékról az iSuppli adatai szerint. A rangsor második és a harmadik helyén a RIM és az Apple áll. A RIM piaci részesedése a második negyedévben 18,5 százalékra csökkent az első negyedévi 18,8 százalékról, az Apple piaci részesedése pedig 13,9 százalékra 15,7 százalékról.

A kisebbek, a HTC., a Samsung Electronics. és a Motorola viszont növelték részesedésüket. Mindhárom gyártó rendelkezik Android operációs rendszert alkalmazó mobil okostelefon készülékkel. "Az Android az a titkos fegyver, amivel számos gyártó növelni tudta eladásait 2010-ben" - állapítja meg Tina Teng, az iSuppli vezető elemzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeDDyRuSh #1
    Androidos készülékek száma a legnagyobb gyártók szerint:

    1. Motorola: 28 db

    2. Samsung: 26 db

    3. HTC: 17 db

    4. T-mobile*: 11 db

    5. LG: 11db

    6. SonyE.: 4 db

    7. Vodafone*: 2db

    * egyéb gyártók, szolgáltatók nevével futó termékek

    forrás: www.gsmarena.com