Berta Sándor

Együttműködik a Facebook és a Bing

A Microsoft online keresője és a világ jelenlegi legnépszerűbb közösségi portálja egyesíti erőit, s lehetővé akarja tenni a felhasználók számára, hogy kereséseiket a barátaik ajánlásaival egészíthessék ki.

A kooperáció közvetlen támadást jelent a Google ellen. Az ötlet egyszerű és talán pont emiatt lehet majd sikeres. A két vállalat közösen akarja kibővíteni a Binget egy közösségi keresővé, amely így az új funkcióknak köszönhetően még vonzóbbá válhat az internetezők számára. A Bing találati listáit kiegészítik az adott személy Facebookon található barátainak, rokonainak információival, így azonnal láthatja, hogy melyik hivatkozás volt hasznos az ismerőseinek és melyik nem. A Facebook-funkciók integrálásával ráadásul az internetes keresés személyesebbé tehető és egyúttal pontosabb találatokat is eredményezhet. A közösségi oldal hivatalos blogjában, Bret Taylor számolt be az együttműködésről. A szakember közölte, hogy az új rendszer egyelőre csak az Egyesült Államokban lesz elérhető.


A hivatalos sajtótájékoztatón Qi Lu, a Bing ügyvezetője; Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és Yusuf Mehdi, a Microsoft online üzletekért felelős alelnöke vett részt. A szakemberek elmondták, hogy a Liked Results nevű funkció minden olyan bejegyzést felsorol majd, amelyet a felhasználó Facebook-kapcsolatai a "Like" jelöléssel láttak el. Fontos azonban, hogy a személyre szabott keresési eredményeket csak akkor fogja megmutatni a Bing, hogy ha az illető éppen be van jelentkezve a közösségi portál rendszerébe. Akit ez zavar, az kénytelen lesz a Bing használata előtt kijelentkezik a Facebookról. (Ezt az úgynevezett Instant Personalization megoldást eddig öt program használta és adatvédelmi szakemberek folyamatosan támadják.)


"Ez egy új korszak kezdete. Lehet-e annál jobb egy keresés, hogy ha minden olyan személy, akiben megbízunk, részt vesz a folyamatban?" - tette fel a kérdést Qi Lu. Mark Zuckerberg kijelentette: "A Microsoft egy kiváló partner a számunkra, mivel egy kis hal a keresőpiacon. A gyakorlatban a nagyobb szolgáltatók nem igazán innovatívak, mivel nem akarják veszélyeztetni a meglévő üzleteiket. Hosszú távon azonban abban vagyunk érdekeltek, hogy mindenkivel együtt dolgozzunk."

"Az online keresés során nem csak az adatok, hanem az emberek közötti kapcsolat is fontos. Az emberek a döntéseiket mindig a barátaiktól származó információk segítségével hozzák meg. Az új ajánlattal egy felhasználó azokat a találatokat választhatja ki, amelyekhez kötődik valamelyik ismerőse vagy rokona. Emellett bárki egyszerűbben találhatja majd meg a barátait vagy az ismerőseit a Bingnél" - érvelt a megoldás mellett Yusuf Mehdi. Mindkét vállalat képviselői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy tiszteletben tartják majd az emberek magánéletét és csak a meghatározott információkat teszik láthatóvá mások számára.

Érdekesség, hogy a Microsoft és a Facebook régóta együtt dolgoznak, s a szoftveróriás 2007-ben - 240 millió dollárért - 1,6 százalékos tulajdonrészt szerzett Mark Zuckerberg cégében. A tranzakció árát a piac értetlenül fogadta. A kooperáció időközben még inkább kibővült, hiszen a Bing Maps bekerült a Facebook Placesbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • karesz6 #17
    fergusonpapa:
    Ha jól tudom még csak elméletben milliárdos.:)
    Reklámokból nem mert még nem rég óta vannak és kevés is van belőlük és még a tőzsdén sincs kint a facebook. De ha jól tudom a figura 4-5 milliárd dollárt tudna csinálni szinte napok alatt ha kiengedné a facebook ot a tőzsdére.XD És akkor még mindig nem beszéltünk arról hogy mi van akkor ha egyszer elkezd rendesen reklám is lenni a facebook on.:)
  • Justil #16
    nem ugyanmár, hanem éppenhogy. jó lenne, ha a sok 1bites user is fejlődne vmit, ne hülyítsük tovább a webet, így is kocsmává tette a web2.0.

    szal ja, operátorok ftw.
  • fergusonpapa #15
    szted google mibölgazdagodot meg??:D

    facebook is hirdetésböl,bárki hirdethet ahoyg googlénél.akár teis.kis pénzel.stb.ezekböl komoly összegek folynak be.emelett részvényeket árulnak.
    és részesedést is isadot el 1% microsoftnak 400milióért aszsem(de lehet csak 300nem tudom..)

    és hid el már rég miliárdos ;)
  • karesz6 #14
    nos a pénzt az 500 millió felhasználóhoz eljuttatható reklámokból szerzi. Egyenlőre elég kevés a reklám a facebook on de maga az 500 millió felhasználó léte iszonyatosan drága potenciális reklámfelületeket és ha jól tudom 4-5 milliárd dollár értéket jelent.
  • pipalacy #13
    Gondolom az eladott reklámfelület ér valamit.:)
  • Orionk #12
    Sziasztok !

    Én egyszerűen azt nem értem, hogy miből kapja a pénzt a facebook?
    Miből jön be neki a pénz?, miből tartja fenn magát?

    Mark Zuckerberg kitalálta az oldalt, amikor egyetemista volt. Ez szép és jó, de nem értem, hogy miből gazdagodott meg? miből jött neki a pénz?
    mert már milliomos, ha nem milliárdos.

    mit tudtok ezekről a dolgokról?
  • B0nFire #11
    "21. században operátorok.. ugyanmár.."

    Miért is? Ezt volnál szíves kifejteni bővebben? Vannak dolgok, amelyekre ezek nélkül soha nem találsz rá. A speciális keresés meg rohadtul időtrabló. Annyi idő alatt lefuttatok három vagy négy keresést operátorokkal, mint amennyi idő alatt beállítom a speciálist.

    De hát kinek a pap, kinek a paplan, csak nem kéne ilyet mondani, hogy a XXI. században nincs létjogosultsága, amikor egyre több az olyan technikai analfabéta, aki semmit nem talál meg a Google segítségével.
  • karesz6 #10
    Ezzel hatékonyabb lessz a bing mint a google. Ha jól tudom a google alapötlete is valami hasonló. Az kerül a találati lista élére amelyik oldalra többen kattintottak az adott listából. Csak így meg lehet majd határozni hogy esetemben például hogy ha én xy pályát írok be a bingbe engem azok a találatok érdekelnek amire az évfolyamtársaim kattintottak az anatómia vizsgára készülés alatt és nem a forma 1 es rajongói klub tagjai. És ez igenis megszorongathatja a google t bár a legyőzéséhez ez szerintem is még édeskevés.
  • Narxis #9
    Feltalálták ezt! Grat...

    Elérhető minden böngészőhöz.
  • djw #8
    hasznos kis cucc, s megintcsak a magasabb minőségű szolgáltatás irányába tereli majd a világot... így elsőre... merthogy szar szolgáltatásra nem fogom megnyomni a tetszik gombot, a spammer oldalra sem fogom stb. Csak arra nyomom, ami tényleg érdekel és tényleg tetszik. Mondjuk a kedvenc éttermemre.
    Amikor pedig a barátom keres éttermet, akkor neki a bing keresőben megjelenik, hogy én már megnyomtam a tetszik gombot erre... az egész arra épít, hogy amit a barátaid szeretnek, az neked is vsz tetszik, mert ha nem lenne elég sok közös pont az érdeklődési körötökben, akkor nem lennétek barátok :)