Berta Sándor

A számítási felhő technológiára összpontosít a Microsoft

A Windows operációs rendszernek és az Office irodai szoftvercsomagnak köszönhetően jelenleg Redmondban található a világ legnagyobb szoftvervállalata. A társaságot vezető 54 éves Steve Ballmer azonban már a közeljövőre és az új technológiákra összpontosít.

Bill Gates háttérbe vonulása után a Harvard Egyetemen végzett, jó motiválónak és erőteljes, okos szakembernek tartott Steve Ballmer nehéz örökséget vett át. Sokan szkeptikusak voltak az óriáscég jövőjével kapcsolatban, azonban az idő azt igazolta, hogy jó döntés volt Ballmerre bízni a Microsoft vezetését. A cég az elmúlt üzleti évet 18,8 milliárd dolláros nettó nyereséggel zárta, igaz a tőzsdén legértékesebbnek tartott IT-vállalat címét időközben az Apple elhódította tőlük. A gazdasági válság hónapjaiban a cégek visszafogottan szemlélték az eseményeket és az új technológiák bevezetését, de mindez már a múlté.

"Eljött a befektetések ideje. Különösen a számítási felhő (Cloud Computing) technológián alapuló megoldások esetében. Úgy tűnhet, hogy Európa már túljutott a gazdasági válságon. A fontosabb makrogazdasági számok mindegyike felfelé mutat és egyre terjed a megkönnyebbülés, illetve az optimizmus. Hiba lenne ugyanakkor, hogy ha a kormányok és a vállalatok biztonságban éreznék magukat és abban bíznának, hogy a piacok öngyógyító képessége elegendő a gazdasági növekedéshez való visszatéréshez. Az igazság az, hogy az európai gazdaságok esetében még mindig kiugróan magas a leépítendő strukturális hiány. Az ehhez szükséges mélyreható megtakarítási intézkedésekkel egy időben szükség van a növekedést beindító programokra is" - szögezte le Steve Ballmer.


A szakember szerint azoknak a cégeknek, amelyek elfogadják ezt a kihívást, valóban van okuk a bizakodásra. Az európai optimizmust egyébként osztja a Microsoft is. Az egész IT-iparnak a recesszió utáni kihívásokkal kell szembenéznie. Már most is vannak ugyanakkor olyan aktuális technológiák, amelyek alapvetően megváltoztatják majd az üzleti folyamatokat és a piaci mechanizmusokat.

"Ki merem jelenteni, hogy sok generáció úgy fog visszaemlékezni ezekre az időkre, mint amelyek a legfontosabbak voltak az IT-innovációk szempontjából. A változások középpontjában a számítási felhő koncepció áll. Mindez azt jelenti, hogy a teljes IT-t, beleértve az infrastruktúrákat, a fejlesztési platformokat és az alkalmazásokat, internetes szolgáltatások formájában teszik elérhetővé és már nem szoftverekre, illetve hardverekre osztjuk fel. Sokan kételkednek abban, hogy ez a fejlődés valóban előrelépés lesz-e. Nos, én erre azt válaszolom: sokkal nagyobb előrelépés lesz, mint amekkorára sokan gondolnak."

"A Cloud Computing kora már rég megkezdődött a többség számára, csak nem veszik észre. A Hotmailhez jelenleg 360 millió aktív hozzáférés tartozik. Sokan nem is tudják, hogy a Hotmail a világ legnagyobb felhő-alapú szolgáltatása. Az e-maileket már régóta a vállalat számítógépes központjaiban tároljuk, a fióktulajdonosok pedig ott és úgy olvashatják és szerkeszthetik őket, ahol és amilyen készülékről (PC, laptop, okostelefon, Xbox) éppen akarják. A Hotmailt vagy a Windows Live szolgáltatást használókat a minőség érdekli és nem az a mögött megbújó technika, ami jelen esetben a Cloud" - közölte Steve Ballmer.


A cégvezető szerint a számítási felhő technológián alapuló megoldások egyértelmű előnye, hogy segítségükkel a felhasználók, de akár a cégek is bármikor és bárhonnan hozzáférhetnek a fotókhoz, zeneszámokhoz, videókhoz és más dokumentumokhoz. De senkinek sem kell amiatt aggódnia, hogy elvesznek ezek a fájlok, hiszen nem csak biztonsági másolatok vannak, hanem vírus- és spamvédelem is. A felhőben korlátlan kommunikációs térré olvadnak össze ezek a világok, s egyaránt biztosítja a biztonságot és az adatvédelmet.

Ennek ellenére érthető, hogy néhány piaci szereplő ódzkodik az új technológia használatától, mivel ezek bevezetése rossz gazdasági időkben mindig kockázatos. Ebben az esetben azonban a Microsoft vezére szerint a gyorsan lépők üzleti előnyhöz jutnak. "A Microsoftnál elfogadjuk a technológiai vezetőként betöltött szerepünket, s ezt aktívan és nyomatékosan ki is fogjuk építeni. A Cloud Computing már ma is a központi üzleti modellünk. Az elmúlt egy évben több mint egymilliárd dollárt fektettünk be ezen a területen és a jövőben teljesen erre fogunk összpontosítani. 2012-től a fejlesztőink több, mint a 90 százaléka a Cloudhoz kapcsolódó alkalmazásokon és technológiákon dolgozik majd."

"A számítási felhőben a cégek a telephelyeiktől függetlenül képesek együttműködni egymással, úgy, ahogy arra korábban nem volt lehetőség. A partnereink között van ma már a Starbucks, a McDonald’s, a Quark, a 3M, a Nokia és a GlaxoSmithKline. A vállalatok gyorsan és nagy befektetési költségek nélkül hozzáférhetnek a legújabb szoftverekhez és termelési eszközökhöz. Gyorsan és nagy költségkockázatok nélkül indíthatók új szolgáltatások és fejleszthetők ki, majd dobhatók piacra és használhatók új termékek" - hangsúlyozta a szakember.

Ballmer kiemelte, hogy a Cloud Computing fontos szerepet játszik a zöld Európa víziójának megvalósításában és a költségmegtakarításban. A Microsoft folyamatosan javítani akarja a számítóhálózati központjainak energiahatékonyságát, vagyis folyamatosan csökkenti például a szerverei hűtésre fordított energiát. A legfontosabb azonban, hogy a ma befektetései később több milliárd eurós megtakarítások formájában jelennek majd meg és ezzel egy időben a teljes népgazdaság is előnybe kerül, hiszen korszerűbb lesz. A Microsoft vezetője biztos abban, hogy a Cloud forradalmasítani fogja az emberek jövőbeli életét és munkáját.

A társaság idei CeBIT-en tartott bemutatójának középpontjában is a Cloud Computing megoldások és szolgáltatások álltak. A technológiának egyaránt kiemelt szerep jut az Office 2010 irodai szoftvercsomag webes alkalmazásainál, a Microsoft-programok összekötésénél a közösségi webbel, az online tanulási-oktatási projektekben és az Azure platform esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • toto66 #13
  "titkosított kapcsolatokon át lehet csak belépni."
  Akkor tehát te vagy kívül.
 • roliika #12
  Áááááááá....
  titkosított kapcsolatokon át lehet csak belépni.
 • toto66 #11
  "kívülről próbálj hozzáférni"
  No akkor arra válaszolj!
  A felhőalakalmazáskor ki van kívűl? Te vagy a rendszer?
 • roliika #10
  Csinálj a gépeden egy virtuális gépet, és kívülről próbálj hozzáférni...sok sikert...
 • toto66 #9
  Ha te kifejlesztesz egy szuper titkosító algoritmust. Ugyan nem hagyod meg magadnak azt a lehetőséget, hogy ha mások használják te akkor is vissza tudd fejteni?
  Magyarán, ha azt akarom, hogy minden adatodat lássam, elhitetem veled, hogy nálam senki nem láthatja, még én sem.
 • roliika #8
  Ha van egy virtuális géped raid 5-ben.... az Isten meg nem mondja, hogy fizikailag az adataid hol vannak, és mivel virtuális gépben fut, rajtad kívül más nem tud hozzáférni.
 • toto66 #7
  És még, példa arra milyen naivak ez emberek:
  http://www.origo.hu/techbazis/20101004-pedofil-oldalt-jelentett-be-lefoglaltak-a-szamitogepet.html
  Sok fuj pedofil, fuj terrorista cikket olvasott. He-he!
 • toto66 #6
  Nem érdemes olyan helyre rakni a dokumentumainkat, ahol más is láthatja. Még akkor sem, ha nem vagyunk bűnözők. Ugyanis mások lehetnek azok.
  Tehát, kell a fenének a felhőalapú izéjük!
  Egyébként Iwiw, Facebook és egyéb ilyen marhaság ellenes vagyok. De hát mindenkinek a lelke rajta, tőlem azt csinál amit akar.
 • roliika #5
  Letartóztatás.
  (Amúgy mutatja, hogy eeeeeekkora a felhőőőő)
  Én voltam a hazai Azure technológia bemutatásán és egyáltalán nem győzött meg.
  Nem a technológiával van baj, de még csak nem is a biztonsággal.
  Hanem az árral.
  Persze, hogy ennyire el akarják adni...
  Egy rövidke ismertetőt leírok, miről van szó egész pontosan és érthetően.

  Ugye, ha vásárolsz itthon tárhelyet a weblapodnak, vagy szolgáltatásodnak, akkor 90%ban egy itthoni szerverfarm egy számítógépére kerül amit sok esetben 18 év körüliek működtetnek zsebpénz szerzés céljából.

  Viszont néha az informatikai ismereteik erősen hiányosak ezeknek a "szolgáltatóknak", így eshet meg, hogy tesco pc-t tolnak be szervernek..raid nélkül.. és ha elszáll a vinyó akkor mindennek annyi...vagy ha raid meg is van, a dupla cserélhető redundáns táp meg nincs...ha meg mégis akkor meg nincs hozzá rendszergazda.

  Nos a felhő rendszerek pont ezt küszöbölik ki.
  Vesznek iszonyú sok SZERVERT, aminek mindegyikre redundáns, összekötik őket, és rendes ilyen kamion méretű konténerekbe teszik őket...előre bekonfigolva..tehát a szabad ég alatt is elvan egy táppal meg egy hálókábellel az egész kóceráj.

  Több száz vagy ezer gép van egy ilyen konténerben, és csak akkor cserélik ki a full konténert ha minden gép megdöglött benne...ugyanis mint mondtam redundáns a teljes rendszer...1 adatod 3 példányban van meg a világon elosztva ilyen konténerekben, tehát a nemzetközi sávszélesség garantált...ami itthon a szolgáltatókról nem mondható el.

  A szolgáltatás vásárlása úgy néz ki, hogy megmondod mi kell.. pl kell neked egy Javas, php-s ASP.netes gép, 50 giga tárhellyel és 10 giga adatbázissal meg 16 giga rammal...10 perc alatt belövik a virtuális gépet ami a redundáns rendszereken fut, és uhhu már kapásból használhatod is..és tutira mindíg elérhető lesz.

  Viszont...hogy mennyibe kerül az a nem mindegy.
  Ha egy alap virt gépet kérsz és nem is használod, az havi 11 000 Ft, tehát éves szinten 120 000 ft... egy komolyabb amit már lehet is használni és van adatforgalmad, az havi 60 000 ft... tehát éves szinten 720 000 ft... és ugye nem kell mondanom hogy ennyi pénzért saját szervered is lehetne...

  http://www.microsoft.com/windowsazure/offers/popup/popup.aspx?lang=en&locale=en-US&offer=MS-AZR-0003P itt vannak az árak..nézzétek át.

  Mindenért fizetsz.. a gép indításától az adatforgalmon át hogy hány processzor, hogy van e hozzá adatbázis.. az adatbázis forgalomért...mindenért.
 • Andr0 #4
  igen a cloud dolgoknak valóban van előnye, én is használom a google féle dolgokat. De pl nekem kell az, hogy legalább 1 példányban meglegyenek a filmjeim meg sorozataim, zenéim és persze a dokumentumok(de pl a doksik fent vannak cloudon is, nem tudni mikor hol kell...) A másik meg hogy SSD valóban, ha egyszer elterjed akkor nehéz lesz a cloudot is nyomni... mert az SSD kicsi könnyű, gyors és energiatakarékos.