Berta Sándor

Próbavásárlásokal az erőszakos játékok ellen

A bajor család- és ifjúságügyi szaktárca vezetője új módszerekkel szeretné elérni, hogy a brutális számítógépes programok lekerüljenek a boltok polcairól.

"A mostani médiakorszakban a fiatalok védelmének a legmagasabb prioritású feladatunknak kell lennie. Ehhez azonban hatékony ifjúságvédelemre van szükség. Különösen a fiatal fiúk töltenek el túl sok időt értelmetlen és rossz számítógépes és videojátékokkal. Pont a fenyegető függőségveszély miatt kell közbeavatkoznia a politikának, a gazdasági szereplőnek és a társadalomnak" - jelentette ki a bajor kormány ülése után Christine Haderthauer családügyi és ifjúságügyi miniszter.

A kabinet egy több pontos programtervezetet fogadott el. Az első pont a szadistának minősített, illetve erőszakot népszerűsítő programokkal szembeni fellépés erősítése. Az államnak és a társadalomnak közösen kell fellépniük ezekkel a szoftverekkel és a fejlesztőkkel szemben. A második pont a meglévő szabályok betartása és betartatása. Új megoldásként azonban bekerült a próbavásárlások végzése, hogy ellenőrizzék: a fiatalokhoz még véletlenül sem jutnak el a nem nekik szánt játékok. Vagyis egy 18 éveseknek szóló programot nem vehet meg egy 14 éves. Az még kérdéses, hogy a szabályt megszegő kereskedőket milyen büntetéssel sújtanák.

Haderthauer leszögezte, hogy a winnendeni ámokfutó - a hatályos törvények szerint - meg sem vásárolhatta volna a számítógépén talált programokat. Ilyesmi többé nem történhet meg. A harmadik pont, hogy változtatnak azon a szabályon, miszerint a korábban bevizsgált és korhatáros jelöléssel ellátott alkalmazásokat már nem lehet betiltani, illetve újraminősíteni. Emellett meghosszabbítanák azt a jelenleg 10 napos vétóidőszakot is, amíg a tartományi hatóságok megakadályozhatják a játékok piacra kerülését.

A negyedik pont a szülők felelősségéről szól. Elterntalk néven új, évente 620 000 euróval támogatott programot indítanak, amelynek célja, hogy a családok felnőtt tagjait felvilágosítsák a játékokról. A korábbi hasonló projektek viszonylag sikeresek voltak, hiszen 2007-ben ilyen a szülők, a gyerekek és a szakemberek bevonásával rendezett 842 találkozón 4500 felnőtt jelent meg. Ennél azonban Haderthauer szerint több kell, minden városban és nagyobb településen kell szervezni ilyen fórumokat. A legfontosabb cél azonban, hogy ne csak tiltások legyenek, hanem felvilágosító akciók is, mert csak így érhető el siker.

A winnendeni ámokfutás után Bajorországban azonnal felmerült az erőszakos számítógépes és videojátékok betiltása. Ugyanakkor az Európai Tanács egyik tagja, Walter Hollstein nem értett egyet a játékokat fekete bárányként beállító megállításokkal, szerinte sok egyéb tényező is közrejátszik a vérengzésekben. Johannes Fromme médiakutató úgy véli, túlzottan gyakran teszik felelőssé a programokat a valódi erőszakos cselekményekben játszott szerepükért.

"Jól látható, hogy a párbeszéd egy ismert minta alapján zajlik, de nem működik. Pontosan lehet tudni, hogy mi fog történni. Annak valószínűsége, hogy egy 17 éves fiú számítógépén megtalálható a CounterStrike vagy más hasonló játék, elég nagy. Bizonyos szempontból ez normális dolog is" - hangsúlyozta a Magdeburgi Egyetem neveléstudományos médiakutatási professzora. Fromme hozzátette: a szakemberek többségét az érdekli, hogy miért játszanak ilyen játékokkal a fiatalok és nem az, hogy mit csinálnak ezek a programok a tinédzserekkel.

"A számítógépes játékok varázsa pont az interaktivitással van összefüggésben, ez egy új dolog és teljesen más tapasztalatok tesz lehetővé, mint a filmek esetében. A fiatalok olyan valakinek a bőrébe bújhatnak, aki elérhet valamit, ez pedig gyakran hiányzik a valódi életükből. Pont azoknak alkalmas ez a terep, akik egyébként nem tűnnek fel, visszahúzódóak, önbizalomhiányban szenvednek, nem mernek belevágni semmibe. Ebben a környezetben viszont - és ez elsőre mindenképpen pozitív - azt érzékelik, hogy hatással lehetnek a történésekre. S miért ne lehetnének a fontos barátaik az interneten?" - kérdezte a kutató.

Fromme ugyanakkor teljesen elutasította Christian Pfeiffer professzornak, az Alsó-szászországi Kriminiológiai Központ (KFN) vezetőjének és Klaus Wenzelnek, a Bajor Tanárok és Tanárnők Szövetségének (BLLV) elnökének javaslatát, miszerint a számítógépeket, a játékkonzolokat és a televíziókat teljesen száműzni kellene a gyerekszobákból.

"Ezt nem tartanám jó ötletnek, hiszen a számítógép egyben egy multimédiás eszköz is, amit annyi mindenre lehet használni, például filmeket nézésére, rádióműsorok hallgatására, telefonálásra vagy éppen könyvek olvasására. Ezzel párhuzamosan azonban a fiataloknak meg kell tanulniuk kezelniük a számítógépet és az abban rejlő veszélyeket, ugyanúgy, ahogy meg kell tanulniuk biztonságosan közlekedni is vagy hogy miként közeledjenek a másik nemhez" - közölte a médiakutató.

A német szakemberhez hasonló álláspontot képvisel Christopher J. Ferguson viselkedéspszichológus és kriminológus, a Texas A&M Nemzetközi Egyetem munkatársa, aki januárban leszögezte: eddig egyetlen tanulmányban vagy más tudományos anyagban sem sikerült kimutatni az összefüggéseket a véres programok és az iskolai lövöldözések között. Sőt, Ferguson rámutatott, hogy a titkosszolgálatok által készített egyik dokumentum pont azt emelte ki, miszerint az elkövetők az átlagosnál kevésbé érdeklődnek a véres filmek és játékok iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ddt500 #46
    1939-ben sehol nem lehetett GTA-t kapni még is egymás torkának ugrott az egész világ. Rémlik, hogy németajkúak is részt vettek benne.
  • Sir Ny #45
    "Múltkor voltam az óvodában"
  • Sir Ny #44
  • Butterbean47 #43
    "Az még kérdéses, hogy a szabályt megszegő kereskedőket milyen büntetéssel sújtanák." --> TARKÓLÖVÉS

    am ha bebizonyítják hogy hasfelmetsző jack manhunt-ozott akkor én se nyomok több erőszakos játékot hanem áttérek a hello kitty online-raXD
  • warriorGula #42
    Én azt a feszűltséget amit a cikk eleje okozott ( eszem ágában sincs végigolvasni ezt az "egyedi" sz..t), megyek is levezetni egy kis játszással......
  • Justil #41
    .
  • qwas #40
    Persze, hogy tudom. :) Akkor erre pontot tehetünk. :)
  • Justil #39
    valóban, talán nem a megfelelő kifejezést használtam. viszont definiálnom akkor nem kell, hogy mire gondolok, mert pontosan tudod te is :)
  • qwas #38
    Érdekes amit mondasz és nem mondom, hogy nem igaz, de akkor definiáld nekem az értelmiségi jelentését, mert szerintem nem ugyanarról beszélünk. Értelmes szerintem nem egyenlő értelmiségivel és fordítva. Itt van némi fogalom zavar. Van olyan melós a baráti körömben aki úgy 10x értelmesebb, műveltebb és emberibb mint néhány általam értelmiséginek tartott iskolázott ember.
  • 5c0rp330n #37
    nagyon szép és jó dolog amit akarnak, de sajnos én innen megmondom: segghülyék szegények. soha nem fog sikerülni megakadályozni, hogy 18 év alattiak ilyenekkel játszanak. akik pedig ezeket kitalálják, elvileg ez a munkájuk, hogy valami értelmeset mondjanak, mégsem sikerül nekik. akkor mi hasznosat csinálnak ott fent azonkívül, hogy baromságokat beszélnek?