Berta Sándor

A játékok nem felelősek az iskolai vérengzésekért

Amint a világon valamelyik iskolában lövöldözés történik, sok szakember azonnal a számítógépes és videojátékok felelősségét kezdi el firtatni.

Az elmúlt években sajnos igencsak sok iskolai lövöldözésre került sor. Szinte nem volt olyan eset, amikor ne kerültek volna szóba a véres PC-s vagy konzolos programok. Hiába próbálták ilyenkor a pszichológusok, szociológusok elmondani, hogy a kiváltó okok sokkal inkább az elkövető szociális helyzetére vagy jellemére vezethetők vissza, a játékok ellenzői meg sem hallgatták őket. A Columbine középiskolában 1999-ben végrehajtott mészárlás kapcsán gyakran emlegetik fel, hogy az elkövető szerette a Doom nevű játékot. Azóta ezt a jelenséget szinte minden hasonló eseménynél felemlegetik a politikusok és az ifjúságvédelmi szakértők.

Egy amerikai kutató olyan vizsgálatot végzett, amelynek célja annak kiderítése volt, hogy van-e összefüggés a számítógépes és videojátékok, illetve a valós életben bekövetkező bűncselekmények között. Christopher J. Ferguson viselkedéspszichológus és kriminológus, a Texas A&M Nemzetközi Egyetem munkatársa megállapította, hogy eddig egyetlen tanulmányban vagy más tudományos anyagban sem sikerült kimutatni az összefüggéseket a véres programok és az iskolai lövöldözések között. Sőt, a kutató rámutatott, hogy a titkosszolgálatok által készített egyik dokumentum pont azt emelte ki, miszerint az elkövetők az átlagosnál kevésbé érdeklődnek a véres filmek és játékok iránt.

Ferguson úgy vélte, annak oka, hogy miért a lövöldözős játékokat nyilvánítják bűnbaknak, nagyon egyszerű. A politikusok és a szakemberek ugyanis nem képesek a társadalom különböző problémáira (szegénység, erőszakos viselkedés stb.) megoldást találni és könnyebb számukra a jelenségre ujjal mutogatni, mint a gondokról beszélni, azokat megoldani. A szakember hangsúlyozta: van, amikor ki lehet mutatni összefüggéseket a számítógépes játékok és a valódi tettek között, van, amikor nem. De általánosítani és minden esetet egy kalap alá venni akkor sem lenne szabad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #55
    Én az oroszokkal nem vitatkoznék, mert mint mondtam annak a társadalomnak a mutatói sem a legrózsásabbak.

    Amit viszont Japánról írtál azzal kapcsolatban továbbra is fenntartom az ellenvéleményem, jelenleg a legalacsonyabb értékek közt van az 1000 főre eső erőszakos bűncselekmények száma, vagy egyáltalán a bűncselekményeké. Ez ugye Amcsiról és az Oroszokról nem igazán mondható el. 0,3 vs 7 körüli érték, szal dúrván 20X annyi bűncselekmény azonos népességre levetítve!!!!

    link
  • A1274815 #54
    "Csak nehéz beismerni, hogy anyuci pici fiacskája egy pszichopata őrült volt."

    Ha eltekintünk egy vessző hiányától és attól, hogy őrül kizáróvagy pszichopata/nárcisztikus, ott a pont.

    Sőt néha beismerni, hogy az áldozatok között is apuci/anyuci fiacskája is esetleg szemétláda, hát...
  • dronkZero #53
    Szerintem meg inkább ~'60 körül kezd sűrűsödni, és inkább oka a tévé meg Vietnám.

    Azt akkor bizonyítsd be, hogy nincs igazam.

    De igazából kurvára el kéne már felejteni a bűnbakkeresést. Nem egy eszköz a felelős, nem a tévé, nem a háború, nem a számítógép, nem a rock'n'roll. Elsősorban aki elkövette, az a felelős, meg a környezete, hogy hagyta eddig fajulni a helyzetet.

    Minden más csak a felelősség másra kenegetés, porhintés, hazugság. Csak nehéz beismerni, hogy anyuci pici fiacskája egy pszichopata őrült volt. Ettől még ez az igazság, a többi csak szar duma.
  • A1274815 #52
    Nem írtál semmit a családok szétverésére.
  • Molnibalage #51
    Na és előtte? Eh..
  • Molnibalage #50
    Ez minden kis szaros csetepatét felsorolt. Akkor ennyi erővel a 1917-től az össze orosz polgárháborús csetepatét sorold fel.
  • hdo #49
    Hát, nem nagyon látom megugrani a mutatókat a 29-es gazdasági válság idején, márpedig az általad felsorolt dolgok túlnyomó része akkortájt tetőzött. A nagy gyógyszerezési mánia meg már az ötvenes évektől divat arrafele, jobban mint hinnéd!
  • A1274815 #48
    Ráadásul még: filmek, gyógyszerek, munkanélküliség, a család szétzúzása, rossz péda mutatás (szülők, közösség, média, kormány, stb.). Ezeket és ehez hasonló tényezőket is számoljuk akkor már bele. Nem csak a komolyabb grafikás játékok jöttek 93 után! De nem ám!
  • hdo #47
    Nézd meg ebből hány "incidens" 1982-84 utáni, aztán kezdj el gondolkozni, hogy vajon nincs-e benne igazság hogy a "videojáték az oka" ... nyilván, normálisnak nevezhető ábrázoló grafika 93-ig nem jelent meg, de az évszámok többsége még mindig 93 utáni.
  • A1274815 #46
    Néha az osztály közösség szemétkedését sem kéne elfelejteni, mint faktort.*

    A pszichopaták kis töredéke gyílkos és csak 13%-kuk bűnöző csupán, a többit meg sem látod, pedig a népesség kb. 2%-át teszik ki.

    Deffinició

    Nem kell mindet teljesíteni és mind a faktor-1 és faktor-2-ből min. 50%-ot teljesíteni kell, illetve 30 pont feletti klinikai, 23 pont feletti pedig szub-klinikai pszichopata.

    * főleg nárcisztikus vagy pszichopata esetben, hajlamosak bosszút állni, bár az utobbiak csak kisidő intervallumon belül, felszínes a haraguk és a gyűlőletük is, hamar kialszik.