Gyurkity Péter

Elítélték a Halo 3 miatt gyilkoló tinit

Bár ügyvédei mindent megpróbáltak, a bíróság elítélte azt a 17 éves amerikai fiatalt, aki a Halo 3 elkobzása miatt gyilkolt saját otthonában.

Daniel Petric még 2007 októberében követte el a szörnyű bűntettet, aminek közvetlen előzményeként szülei elvették tőle a Halo 3 kópiáját és konzolját. Petric azonban addigra már erősen függővé vált, napjait az Xbox 360 konzol előtt töltötte, szülei lépése pedig erős haragot váltott ki belőle. Mintegy bosszúként (valószínűleg több hónapos tervezgetés után) apja 9 mm-es pisztolyával meglőtte mind anyját, mind pedig apját - az esetet egyedül utóbbi élte túl, az édesanya belehalt fejsérülésébe.

A fiú ügyvédei arra hivatkozva próbáltak felmentést kieszközölni, hogy Petric nem beszámítható, tettét pedig úgy követte el, hogy nem volt tisztában a következményekkel. Az ügyben eljáró bíró nem is vonta kétségbe, hogy a 17 éves fiatalember valószínűleg megváltozott szellemi állapotban követte el tettét, így például előfordulhatott, hogy a fiú nem akarta "végleg megölni" saját szüleit. Ez azonban várhatóan nem vezet enyhébb ítélethez, az ohiói Lorain megye illetékes bírósága a per során felnőttként kezelte a tinédzsert, büntetését pedig szintén ennek megfelelően szabják majd ki.

Petric ennek eredményeként életfogytiglani börtönt is kaphat (a szabadlábra helyezés minden esélye nélkül), ebben pedig minden bizonnyal a gyilkosság kitervelésének ténye, valamint az eset öngyilkosságnak történő beállítása is közrejátszott. Az apa vallomása szerint fia belépett a szobába és arra kérte, hogy csukja le szemét, mivel egy meglepetése van számára. Miután meglőtte szüleit, a fiatalember apja kezébe nyomta a pisztolyt, ezután pedig elhagyta a helyszínt, és a játék kópiáján kívül semmi mást nem vitt magával. A fiatal függésének bizonyítéka, hogy barátja lakásán akár napi 18 órát is képes volt a játékkal tölteni.

A Microsoft az üggyel kapcsolatban egyetlen mondatban foglalta össze álláspontját, mely szerint tisztában vannak az ügy részleteivel, és tragikus esetnek tartják azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tripax #67
    A világunkban az erőszakosság azért nem annyira feltűnő mert egyre természetesebb - a játékok segítenek realizálni akárcsak a filmek. A szülők hibája az odanemfigyelésé lehetett (az már egy más kérdés , hogy ez most nemtörődömségből vagy csak nem volt idejük rá. A gyerek nem ártatlan, nem véletlenül volt a pisztoly mellette. A legtöbben akik életfogytiglanra szavaznak azok nem voltak börtönben, nem tudják mien az amikor nem vagy szabad és csak erősebbek vannak náluk. Próbáljanak, egyszer az életben egy évig csak 5x5 m- en lenni.

    Mi lehet a konklúzió? A világon nem kellene értelemszerűvé tenni az erőszakot, és nevelni kellene a szülőt hogyan legyen szülő.- lásd makarenkói pofon.
  • tntmax #66
    Szülők a hibásak, nem a játék.
    De a tragédián ez már nem változtat. A gyilkost meg el kell pusztítani, nem etetni.
  • Chocho #65
    Persze, nem is így értettem... Ennyi erővel a fél egyetemet ki lehetne irtani. :D
  • buBa0 #64
    Tény, hogy bűnös nem is ezt vitattam, igaz szerintem is felelősek a szülők is, hanem a óz a hozzáállás nem jön be, hogyha valakiből nincs haszna a társadalomnak lőjjük le.
  • Chocho #63
    Nézd, én így gondolom. Tény, kicsit elragadtattam magam, de azért nem erős, hogy ha valaki gyilkol, akkor máris a gyerekkorával és a szüleivel jönnek? Tanultam pszichológiát is, az alapjait nagyjából vágom, és értem, miért mondják, de nem hiszem, hogy erre a beszélgetés meg a "jaj szegény" hozzáállás a megoldás. Vannak emberek, akiken nem lehet segíteni. A srác eleve valamilyen gixerrel küzdhetett, ha ilyet tett... Na mindegy, ez csak az én véleményem. Elnézést, ha megbántottam ezzel bármi nézeteit.
  • Thomas Von #62
    A szülők duplán hibásak, mert:
    1.Foglalkozni kellene a gyerekkel és nem az egyik legkritikusabb életkorban azt mondani neki, h nesze vazz x basz meg halász háló azt játszá, mi megyünk a nudi bárba swinger partyra
    2.A lőfegyver tartásnak is vannak szabályai:lőszer tár egy külön fém kazettában, meg a fegyver maga is.

    Én pl COD-ozni szeretek, bár elzárni nem zárták el előlem de egyszer nem jutott még eszembe, h bárkit lelőjek, vagy bántask az miatt, mert pl beszót azt meghaltam:)Mondjuk már jóval idősebb is vagyok, mint 15-17:)
  • Tekken5 #61
    Ne ítélj, hogy ne ítélltess!
  • buBa0 #60
    A hozzászólásod alapján belőled sincs sok haszna a társadalomnak.
  • Chocho #59
    "Hogyan lehet segíteni a függőségbe kerülőkön? Hasonló leszoktató táborok kellenének, mint a drogosoknak. Az a fiatal, aki napi 10 óra felett játszik rendszeresen, azt ott át kell nevelni."

    Na persze, ahogy Móricka képzeli. Én is játszottam anno ennyit, sőt, néha többet is és mégsem lőttem le senkit és semmit. Segíteni? Fenét. Mi haszna belőle a társadalomnak? Semmi. Golyót a fejébe, én azt mondom.
  • Chocho #58
    "szülők 70%-ban a gyerek meg 30%-ban kb"

    Ja, persze, végül is miért nem ölelgetjük meg, hisz csak szeretetre vágyik. Lószart! Még etessük ezeket az adófizetők pénzén? Golyót neki! Ennyi!