Berta Sándor

Winnenden: egy ámokfutás után

A németországi Winnendenben az ámokfutás után a pszichológusokon a sor, hogy megpróbáljanak segíteni az embereknek feldolgozni a feldolgozhatatlant.

A Stuttgart melletti kisváros lakói aligha gondolták volna, hogy egy véres mészárlás után válnak világszerte ismertté. Március 11-én reggel 9 óra 30 perckor a 17 éves Tim K. összesen 17 halottat és 9 sebesültet hagyott maga után, amikor betört az Albertville Reáliskolába. A fegyvereket az apjától szerezte, akinek volt fegyvertartási engedélye és aki a helyi lövészegyesület tagja volt. A fiatalember magához vette a szülei hálószobájában a fegyvereket és több száz lőszert, majd csak az iskolában 60 lövést adott le. Megölt összesen kilenc 14, illetve 15 éves diákot, 3 tanárnőt, majd menekülés közben lelőtt egy járókelőt, lefoglalt egy autót és egy üldözés után további két embert ölt meg egy wendlingeni autószalonban. A rendőrökkel vívott tűzpárbajban súlyosan megsebesített két nyomozót, majd ő is megsérült és öngyilkos lett.


Az első segélyhívás a rendőrségre az iskolából 9 óra 33 perckor érkezett be, a rendőrség 9 óra 40 perckor behatolt az épületbe és megtalálta a tizenkét holttestet. Egy perccel később megindították a hajszát, amibe egy helikopter is bekapcsolódott. 9 óra 45 perckor látták Tim K.-t Winnenden belvárosában, itt lelőtt egy járókelőt, majd megszerezte az autót, túszul ejtette a vezetőt és elhajtott a várostól 40 kilométerre található Wendlingenbe. 12 órakor az elkövető leállította az autót az autópályán és magára hagyta a túszát, aki értesítette a rendőrséget. Tim K. elmenekült a közeli ipari területre és 12 óra 1 perckor behatolt egy Volkswagen-szalonba, ahol megölt egy eladót, illetve egy vevőt. 4 perccel később, mikor elhagyta az épületet, a rendőrség tüzet nyitott rá, de sikerült két rendőrt megsebesítenie, majd ő is megsérült és később öngyilkos lett.

A tragédia megdöbbentette Németországot és a sokkoló képek bejárták a világot. A rendőrség tette a dolgát, nyomokat rögzített egész éjszaka. Házkutatást tartottak az elkövető lakóhelyén, lefoglalták többek között a számítógépét és sok szomszédot, ismerőst kérdeztek ki. "Feltérképeztük az elkövető környezetét és máris találtunk néhány támpontot az esetleges indítékkal kapcsolatban. Minden jel arra mutat, hogy az illető apja gondatlan volt a fegyvertartási és -tárolási szabályokat illetően. Ezt a kérdést is vizsgáljuk. Arról majd az ügyészség dönt, hogy indul-e eljárás az apa vagy akár mindkét szülő ellen" - jelentette ki a ZDF reggeli magazinjában Ralf Michelfelder waiblingeni rendőrfőnök, aki egyelőre többet nem kívánt mondani a bűnesetről.


Andreas Linke, a ZDF tudósítója viszont már arról számolt be, hogy Tim K. számítógépén a rendőrök olyan számítógépes játékokat (például CounterStrike) és chates feljegyzéseket találtak, amelyek passzolnak egy ilyen elkövető profiljába. Ezenkívül az Albertville Reáliskolánál a nyomozók elképesztő mennyiségű fel nem használt lőszert találtak, amik valószínűleg Tim K. táskájából eshettek ki. Ebből arra következtettek, hogy a fiatalember még több gyilkosságra készült.

Hasonlóan vélekedett Rudolf Egg, a Wiesbadeni Kriminológiai Központ igazgatója is, aki úgy vélte Tim K. nem tipikus módon viselkedett. Az iskolai ámokfutók ugyanis nem szoktak elmenekülni a tett színhelyéről. A szakember arra következtetett, hogy a gyilkos mindent előre eltervezett. Egg szerint a fiatalember pontosan tudta, hogy hol, mikor és milyen módon hatol majd be az iskolába és hogyan öli meg az ott tartózkodó embereket. Utána viszont nagyon gyorsan menekülőre fogta a dolgot. Minden bizonnyal ekkor veszítette el a fejét.


Az Albertville Reáliskola átmenetileg bezárt, minden tartományból érkeztek iskolai és rendőrségi pszichológusok a túlélők és az áldozatok hozzátartozóinak megsegítésére. A kilenc sérült közül öt diák, kettő tanár és kettő rendőr. Egyikük sincs életveszélyben. Christian Lüdke pszichológus és traumaszakértő az eset kapcsán leszögezte: az intézményt be kell zárni, ott soha többé nem szabad oktatást tartani. Az iskola ugyanis bűncselekmény helyszínévé vált és ezen az sem segít, ha néhány múlva átfestik a falakat. Lüdke tapasztalatból beszélt, hiszen 2002-ben részt vett a hasonló traumán átesett erfurti Guttenberg Gimnázium diákjainak pszichológiai gondozásában.

Az internetnek a mostani ügyben is szomorú szerep jutott. A Twitteren percenként 50 rövid üzenetet regisztráltak az ámokfutás közben és után. A CNN, az Al Jazeera és más médiák megpróbáltak a szemtanúk nyomára bukkanni. Egy dán televíziós mobjerg néven regisztrálta magát és arra kérte a helyi Twitter-bloggereket, hogy jelentkezzenek. Azonban kevés volt a használható információ. Az egyetlen kivételt a Tontaube álnevű felhasználó, Natali Haug jelentette, aki két kilométerre volt az iskolától és folyamatosan tudósított az eseményekről. Később teljesen kimerült és elege lett az állandó megkeresésekből. "Kedves sajtó, én sem tudok semmit az őrültről" - írta az utolsó bejegyzésében.


A lány azzal indokolta a tudósításait, hogy a barátait, ismerőseit akarta megóvni az ámokfutótól. A Bild, majd az n-tv és a Stuttgarter Nachrichten kereste meg, a France 24 telefoninterjút készít vele. De ott sem tudott többet mondani, csak hogy elege van, s egyébként is eljött a gyász ideje, amint az erfurti, az emsdetteni és a finnországi Kauhajoki városában elkövetett iskolai vérengzés után is.

A német rendőrség ezúttal tehetetlen volt, nem úgy mint 2007 novemberében, amikor egy kölni gimnáziumi vérengzést akadályozott meg. A mostani ügy után talán ismét nagyobb figyelmet kap Jens Hoffmann német erőszakkutató által kifejlesztett Dinamikus Kockázatelemző Szoftver (DyRiAS), amellyel talán megelőzhetők lennének a hasonló vérengzések. Winnenden persze arra jó lesz, hogy ismét bűnbaknak lehessen beállítani a számítógépes játékokat, a valódi okokat (szociális, családi, jogi és társadalmi problémák stb.) pedig ezúttal is a szőnyeg alá lehessen söpörni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mighty #139
    Inkább így: "Lehet, ez a magyarázat?"
  • Mighty #138
    Lehet ez a magyarázat?
  • B0nFire #137
    off

    "A nyelv nem filozófiai, logikai vagy matematikai rendszer, amelyben csak az ésszerűség - vagy még inkább a magunk kikövetkeztette vagy fölállította szabályszerűség - uralkodik. A nyelv a valóság logikáját a maga törvényei szerint tükrözi a kommunikáció eredményessége és hatásossága érdekében."

    A te érvelésedet nevezi Szepesy Gyula - Nyelvi babonák című könyvében "logikázó nyelvészkedésnek".

    Mielőtt elkezded a hülyeséget hinteni (ha már a témához érdemben képtelen vagy hozzászólni), olvasgass egy kicsit!

    /off
  • adamtoth91 #136
    http://maffiozo.hu/rablas.php?rablo=Tothadam91
    Bocs de jó játék!
  • Piel #135
    A rendőrségi meg olyan mint a Tesco - a legszittyább mindenből - ha te ez elhiszed te súlyos tévedésben élsz. Korrumpálják a p*ba ha nem dédó.

    Ha nem ismered ne mondj véleményt róla, ha ismered akkor nincs okod szidni! Viszont felhívnám a figyelmet arra, ami máshol a világban jól működik, az Magyarországon nem megy vagy veszteséges. Nem szabad összekeverni a magyar sajátosságot.
  • flimo #134
    Félelmetes ez a sötétség a fejedben..
  • Vorpal #133
    "Ezt mindig meg tudja ítélni egy pszihológus, mielőtt fegyvert adna valaki kezébe." - loool - elég csak megnézni a zsanett pert és nem is sorolnám - milyen pszichológusok vannak az országban.

    A rendőrségi meg olyan mint a Tesco - a legszittyább mindenből - ha te ez elhiszed te súlyos tévedésben élsz. Korrumpálják a p*ba ha nem dédó.
  • Vorpal #132
    Elsősorban a politikai korrupció elleni törvénykezést kéne szigorítani - de ez itthon másodlagos - mert ha a magyar ember szorongathatja a pisztolyát akkor már jó neki. Remélem mindenkinek jó lesz.
  • Android78 #131
    Vagyis 120k kb az összes bűnöző és ebből 20k szabadon mászkál mivel nincs hely.
  • Android78 #130
    Na szóval elmesélem nektek hogy bizony Magyarországon nem olyan könnyű az igazság szolgáltatást betartatni.A családban van ügyvéd és smasszer is=)szóval kb 120k elítélt bűnöző van ma Magyarországon akit nem tudnak hova rakni.A börtönök tele vannak van akit már jogerősen elítéltek 2-3éve és még mindig nem hívták be mert nincs hely.A másik van olyan elítélt aki 2 diplomával több nyelven beszél még is emberölésért pihenget.Van is a mondás a zsenit csak egy hajszál választja el az őrülettől.