MTI

Winnenden: máris az erőszakos játékok a bűnösök

Bajorországban felmerült, hogy tilalommal sújtsák az erőszakos számítógépes játékokat a tizenhat halálos áldozatot követelő múlt heti winnendeni ámokfutás nyomán.

Kedden megvitatjuk a kormányban a gyilkos játékok tilalmát, a fegyvertartás kérdését és mindenekelőtt azt, miként lehetne megelőzni az ilyen eseteket - nyilatkozta Horst Seehofer bajor kormányfő, a német keresztényszocialisták (CSU) elnöke a Bild am Sonntag vasárnapi lapnak. Tim Kretschmer 17 éves fiatalember tizenöt halálos áldozatot követelő fegyveres ámokfutást hajtott végre múlt szerdán a bajor városban, majd saját magával is végzett.

A német rendőrség a nyomozás során számos erőszakos játékot, videofilmet talált a fiatalember számítógépén. Megállapították, hogy Kretschmer a Far Cry 2 című belső nézetes lövöldözős játékkal töltötte az ámokfutását megelőző éjszakát - olvasható a GameSpot nevű online játékmagazin honlapján. A rendőrségi sajtótájékoztatón röviden el is magyarázták, hogy miről szól a Far Cry 2: autót lehet lopni, és lőfegyvert használva gyilkolni is lehet benne. Ráadásul Tim Kretschmer ugyanolyan fegyverrel, egy Beretta 92-vel tüzelt 122 alkalommal, mely megtalálható az emlegetett játékban. Az ámokfutó a Far Cry 2 mellett a Counter-Strike és a TacticalOps című játékokkal is szívesen játszott.

Dave Grossman amerikai pszichológus professzor annak a véleményének adott hangot, hogy az eset kapcsán egyértelműek az erőszakos játékok hatásai, ugyanis az elkövetők utánozzák a bennük látott mozdulatokat és eseményeket. Ugyanakkor az Európai Tanács egyik tagja, Walter Hollstein nem értett egyet a játékokat fekete bárányként beállító megállításokkal, szerinte sok egyéb tényező is közrejátszik a gyilkos ámokfutások hátterében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kozik #37
    nem lehetne amúgy, hogy inkább az airsoft meg hasonlókat tiltsák be? élethűnek tűnő fegyverek, tűzhang, gyakorlók, bakancsok, sisakok. múltkor is belevetődtem egy rózsabokorba, aztán összekarmolt. tiltsák be az ilyet. meg a vindózt.
    /off - srobi, van még 10 napod
  • kozik #36
    egyébként meg olyan kurva bonyolult egy fegyvert kezelni, egyszer régen voltam educatio-n, ott volt a katonai szektor, volt egy kiszuperált kala, kézbevettem, tár ki, tár be, célra tart, már kérdezték is, hogy soros voltam-e? mondom nem, de sokat farcry2-ztem, most mind meghaltok, idióták! lehet a vége mégis csak egy szabvány, "kösz, nem, csak érdekel" volt.

    szóval a játékok nem segítenek fegyvert kezelni, de nem is kell.
  • kozik #35
    agyalágyult baromarcúak, akik orvosoknak meg szakértőknek merik nevezni magukat. nem lehet, hogy kicsit fordítva van az ok-okozat? először is a csávó defektes, ezért csak másodsorban játszik "destruktív" játékokat?

    amúgy meg project torque-ozom, szóval akkor most minden autómmal a falon fogok kanyarodni meg kézifékkel fordulni, mielőtt 200-as sebességgel lefejelek egy sziklát? vagy a savage miatt hátba fogom szurkálni az óriásdenevéreket? vagy a guitar hero miatt azt hiszem, tudok gitározni?
  • Lalee1 #34
    Igen ez igaz ami most még beugrik az a R6 Raven Shield amiben ez így van. De ezen kívül van még jópár dolog amire a jelenlegi játékok nem térnek még ki, például típusonként különböző tárkioldó mechanizmus, az említett ki/bebiztosítás, szóval hamarabb tanulsz meg youtube által fegyvert kezelni, mint játékokból.
  • haxoror #33
    call of duty 4
  • IMYke2.0.0.0 #32
    Akkor nagy baj lesz... Tegnap Gears of War-oztam...
    Kimegyek utca, elkap Hajnalfény (Torque Bow) és kioszt néhány robbanást...
    Főképp, ha "rálát a fegyver a műholdra".
  • Evoluti0N #31
    Orkokat,meg sárkányokat tartatok a kertetekben?
  • szily3 #30
    Jajj gyerekek, én épp most Gothic Kettőztem, na császtok, megyek is, veszem a Fullos Cuccokat ozt a kertbe legyakok néhány orkot meg sárkányt a lovagokkal :D
    Aztán meg World in Conflictozok egyet, ozt hívom az amcsikat, lerohanjuk Oroszországot és nem lesz több gázbaj XD
  • SRobert #29
    akkor egyrúgó. ;)
  • Kindred Blades #28
    :D
    Épp azt akartam írni, hogy Fallout 3 van most fent a gépen, csak még meg kell várnom a nukleáris apokalipszist, aztán megyek is ki mészárolni :)