Berta Sándor

LAN-parti szülőknek

A német Szövetségi Politikai Képzési Központ (BPB) egy ideje érdekes LAN-partikat szervez a szülőknek.

A tanfolyamok célja, hogy a gyermeknevelésre jogosult személyek megismerhessék a számítógépes játékokat és megérthessék, hogy a csemetéik miért is szeretik annyira ezeket a programokat, miért töltenek el annyi időt a monitorok előtt ülve.< A különböző városokba kihelyezett oktatáson a szülők megtanulják, hogy milyen kihívásokkal találkoznak a játékosok és láthatják, hogy mennyire lenyűgöző lehet részt venni például egy e-sport versenyen.

"Szerencsére nem találkoztunk a szülőknél megalapozatlan előítéletekkel, azt viszont észrevettük, hogy sok édesapa és édesanya bizonytalan a kérdésben és nem tudja például, hogy mennyire veszélyesek vagy éppen nem veszélyesek az egyes játékok" - jelentette ki Arne Busse, a BPB munkatársa. A szervezők azt remélik, hogy a különleges LAN-partikkal közelebb hozhatják egymáshoz a generációk tagjait és ha szülő nem is szereti meg a programokat, de legalább megérti azokat és a jövőben már nem fog marslakóként nézni a sokat játszó gyermekére.

A rendezvényeken mindig több szakember vesz részt, akik között vannak főiskolai kutatók, játékfejlesztők, médiapedagógusok, így az érdeklődők közvetlenül a szakemberektől kaphatnak választ az őket leginkább izgató kérdésekre. A BPB legutóbb Bochumban szervezett egy LAN-partit, ahol a gyermeknevelésre jogosult személyek nem csak kérdezhettek, de maguk is játszhattak és nyomon követhették az Electronic Sports League egy napját. A programban szerepelt a FIFA 08, a Counter-Strike és a Warcraft 3. Ezenkívül bemutatták a Trackmania Forevert. Busse azt javasolta a szülőknek, hogy üljenek le és beszélgessenek a gyermekeikkel a kedvenc programjaikról, hogy miért azt szeretik, mi tetszik nekik benne és próbálják megismerni a csemetéjük ezen oldalát is.

S hogy mennyire sikeresek a különleges LAN-partik? Nos, az azokon résztvevő édesanyáknak és édesapáknak szinte kivétel nélkül nagyon tetszettek az előadások és örülnek annak, hogy még inkább a részét képezhetik a gyermekük életének. Ki tudja, lehet, hogy a végén az egész család leül egy órára Counter-Strike-ozni. Az semmi esetre sem baj, ha egy felnőtt és az eddig magába fordult gyermeke végre szót ért egymással. A következő LAN-parti szülőknek december 6-án lesz a kölni EXPO területén. A részvétel ezúttal is, mint a korábbi rendezvények esetében, ingyenes.

Az ötlet nem új, hiszen tavaly májusa óta Celle városában szerveztek először LAN-partit szülőknek, amelyen összesen 120 felnőtt vett részt. "Városunk új utakon kívánt elindulni a felvilágosítás területén" - mondta akkor Ulrich Siegmann, Celle ifjúságvédelmi megbízottja, az első tanfolyam ötletgazdája.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gorgonka #9
    Krajcsovszkig-al értek egyet, sajnos pont azok a begyöpösödött, megkesereett emberek nem fognak elmenni ezekre a partikra, akiknek szükségük lenne rá. De a kezdeményezés valóban tiszteletre méltó, sok sikert kivánok hozzá.
  • IrkaBirka #8
    jó dolog ez, segít áthidalni a szakadékot, amit idővel betölt a sok felnőtt cs játékos, akik apák lettek. A csajok maradnak a kaptafánál általában :)
  • krajcsovszkig #7
    "gyermeknevelésre jogosult személyek" :D

    Az a baj, hogy akire tényleg ráférne egy ilyen dolog (pl az én őseimre) az száz hogy nem hajlandó rá elmenni...
  • Alveus #6
    szegény gyerek :)))) az L2 szerintem jobb
  • fourgee #5
    Hm,én most kezdtem el WoW-ozni, de azt megfogadtam, hogyha lesz 1x gyerekem, nem fogom megengedni neki hogy ilyenekkel játsszon :))))
  • barii #4
    és ha elég sokáig csinálnák, lehet, hogy elfelejtenék, hogy írják, hogy "lenne", és "lesz"
  • Fbn Lx #3
    egyébként nem lenne baj a dolog, de az én esetemben ez veszélyes :D
    nálunk az egész család az átlagnál hajlamosabb a kockulásra. kezdve ott, hogy én 5 éves korom óta játszok, és mostanában pár éve van, hogy napi 8-10 órát, ha hétvége van mondjuk. mióta hugomnak laptopja van, ő is sokat nyomja a sims-et, meg hasonlókat. Aztán apa és bele tud merülni nagyon, ha egyszer leül pókerezni. Anya mondjuk leginkább csak netezik, ő nem tud sokat ülni a gép előtt egyszerre, ami pozitívum
  • tom36 #2
    nem is lene rosz ez csak a végénmág a gépem elé sem ülheték be mer a father meg a muther ott kockulna ,és akor nem lessz kaja sem a háznál
  • MeTaL #1
    nagyszerű, csak nehogy aztán majd élőben is lőjje a 10 éves Danika anyucinak a heccsátot