Dojcsák Dániel

Bemutatták az Office 2007-et

Takeshi Numoto egyenesen Redmondból érkezett Budapestre, hogy bemutassa az Office 2007 működő, de még béta változatát. A programcsomag az eddigi hűvös és száraz létből a kényelem és a vizualitás felé tör. A legnagyobb dobás, az európai piacon eddig nem erőltetett OneNote digitális jegyzetfüzet és az újszerű menük.

A tengerentúlon is az Office csomagért felelős Takeshi a bemutatót egy elméleti felvezetéssel nyitotta, ahol felvázolt egy komoly paradigmaváltást, amit 1996-hoz képest végrehajtottak. Miért volt erre egyáltalán szükség? - kérdezheti bárki. A válasz pedig, hogy a fókusz most az embereken van: megvizsgálták, hogyan dolgoznak az emberek, hogyan lehet segíteni a felhasználót. Több milliárd visszajelzés rendszerezése és feldolgozása után alulról szervezve alakították ki az új verziót. A legkomolyabb változások az elmúlt 10 évben ezen a területen a munka új módszereiben, az adatok mennyiségében következtek be.

Klikk ide!

Sokan könnyen elfelejtik ennek a változásnak a mértékét, észre sem veszik, hogy mennyi minden változott meg. Egyre többen dolgoznak úgy együtt, hogy nincsenek földrajzilag, időben vagy infrastruktúra szempontjából közös pontok. Ráadásul a dokumentumok minimális része individuális, azaz a legtöbb fájl több kézen megy át élete során. Napjainkban már nem az jellemző, hogy valamit megír egy személy és ő is nyomtatja ki. A szélessávú szolgáltatások elterjedésével az "Always ON, always connected", azaz a mindig bekapcsolva, mindig kapcsolódva elv nyer folyamatosan teret.

Menük

A klasszikus menü felépítés a Microsoft szerint nem volt tovább tartható. Az Office első változatában két eszköztár és 150 parancs volt elérhető. A 2003-as változatban kb. 30 eszköztár és több mint 500 parancs. Nyilván ennyi utasítást képtelenség fejben tartani egy egyszerű felhasználónak. Jellemző egyébként, hogy a Microsoft felé érkező fogyasztói kérések komoly része javasolt olyan "új" funkciót, ami egyébként már benne volt a programcsomagban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az új menü elsőre szokatlan lesz mindenki számára, mert eltűnik a klasszikus legördülős vonal és dinamikus-vizuális menük váltják azt fel. A lényeg talán annyi, hogy 4-7 fő csoportra osztják fel a funkciókat és azokat logikai alapon csoportosítják. A leggyakrabban használt dolgokat a Home menübe tették, ami a használat idejének 85%-a alatt aktív menü lesz. Minden parancs egyszavas, viszont a kurzorral elmélázva egy helyen előugrik a funkció részletes leírása.

Varázslat

Egy irodai programcsomag legyen egyszerű, lehessen vele könnyen látványos dokumentumokat készíteni, legyen könnyen testreszabható, és bármikor újraszerkeszthető legyen a dokumentum. Az első mosolyt a Word trükk csalta arcomra. Egy teljesen köznapi szöveges dokumentumból 10 kattintással egy igazán frankó és stílusos színes-szagos termék varázsolható. Nagyon jól működnek a sablonok és jól vizsgázik a menü.

Az Excel bemutató csúcspontja, hogy a régi csúnya feketefehérségből kitörve színes cellákat varázsolhatunk pillanatok alatt (a színek nemcsak szépek, de hasznosak is, mert jelentést kapnak), illetve tényleg szép 3D-s grafikonok és ábrák készülnek, persze ezek is néhány klikkel. A cellák koordináták helyett címkékkel is elláthatóak, például a C1-E3 helyett használhatunk [bevételek]-[kiadások] jelölést a függvényekben is.

Klikk ide!

A varázslatból való kiábrándulást talán csak az jelenti majd, hogy egy átlagon felüli notebookon futtatva néhány esetben némileg lassúnak tűntek a csilli-villi dolgok, illetve egy fagyás során megpillanthattuk a feladatkezelőben, hogy egy darab excel file megnyitásához 80 Megabyte memóriára volt szüksége a táblázatkezelőnek. Persze a Microsoft nem aggódik az ilyenek miatt, ők bíznak a fejlődésben, így az új fájlformátum, az XPF esetében sem tartják gondnak a méret kérdését. A fontos az, hogy jól használható, xml alapú és épphogy csak kávét nem főz.

Ne gondolkozz!

Le a kalappal a szoftveróriás előtt azért amit véghez vitt. Azon túl, hogy az alapprogramok, mint a Word vagy az Excel kezelése is jóval egyszerűbb lett, a buta titkárnők nagy örömére, az Outlook egy élő emlékezetté lépett elő. Eleinte alig találtam benne a levelezés részt, és már van benne RSS kezelés, emlékeztető, határidő napló, projektmenedzselés, ütemezés, kollaboráció meg minden. Az agyát alig használó usernek csak azt nem szabad elfelejteni, hogy elindítsa a programot.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A digitális korba cseppent egyetemisták és persze az újságírók pedig csillogó szemekkel ugranak majd neki a legújabb OneNote verziónak, immáron Európában is. A program egy jegyzetfüzetre hajaz, ahol bárhova kattintva elkezdhetünk írni, rajzolhatunk. A lényeg itt nem a külcsín, hanem hogy hirtelen bármit le tudjunk jegyezni, jegyzetelni. Hang vagy videójegyzetet készítve párhuzamosan írhatunk, majd később a szövegben kattingatva a multimédiás változatban is a megfelelő részhez ugrik. Egy másik érdekes funkció, hogy egy klikkel és egy kis egérmozgatással kijelölve bármilyen területet a monitoron beilleszthetjük azt a fájlba, sőt ha azon szöveg található, akkor az annak ellenére hogy az objektum képként funkcionál, kereshetővé válik, illetve a szöveg ki is exportálható belőle.

Az új funkciók közül lehetne még sorolni ezret, de talán a végére érdemes kiemelni a formátum generációváltást. Minden kompatibilis lesz visszafelé, de az MS végérvényesen letette a voksát az XML szabvány mellett, illetve a PDF formátumot is alapból használni lehet. A megjelenés elméletileg jövő év januárjában lesz, bár egy hónapon belül már egy nyilvános beta változat is elérhetővé válik (magyar nyelven is előbb-utóbb). A programcsomag ára pedig Professional változatban 499 dollár, Home/Student változatban 149 dollár, darabonként pedig általában 99-229 dollár között lesz. Hazánkban aki a Campus licenc igénybevételére jogosult, az a korábbi procedúrával azonos módon, a megjelenés után azonnal, ingyenesen hozzá tud majd jutni a Vistához és az Office 2007-hez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kutijani #187
  • kutijani #186
  • Ginoo #185
    Equ én egy egyszerű megállapítást tettem. Nem kívánok vitába szállni veled ezért nem érvelek. Felesleges lenne vitatkozni veled mivel téged nem lehet meggyőzni, mindenkit levitatsz, a szakmai tudásod egyenlő a nullával és ennek ellenére nagyon okosnak hiszed magad. Én jó tanácsot adtam neked. Menj tanulj, olvass sokat. Ne dicsekedj olyan tudással amit nem birtokolsz mert csak nevetségessé teszed magad. Egyébként melléfogtál mert windows fut a gépemen. De te nem csak a linuxot nem ismered, de még a wint is felületesen. :p Kérlek ne válaszolj, mert nem érdekel. Inkább olvass szakirodalmat ha érdekel a téma ahelyett, hogy a fórumba írsz butaságokat aztán bebizonyíthatod, hogy nem csak mások fikázásához értesz.
  • jzombi #184
    Nem, nem feltétlen beszélt hülyeséget, bár még nem tapasztaltam hibát. Csak arra akartam rámutatni, hogy egy ember kijelentésétől függetlenül változhatnak a dolgok.
  • Equ #183
    "Egy kérdés volt, melyre lehet nem-el, és igen-el válaszolni."

    értelmetlen kérdés volt, már korábban válaszoltam rá...

    "Bill Gates meg azt mondta, hogy elég a 640 kb."

    Szóval ez a kernelfejlesztő is hülyeségeket beszélt? Te biztos jobban tudod...
  • jzombi #182
    "Már megint újabb témában bizonyítod tájékozatlanságodat..."
    Egy kérdés volt, melyre lehet nem-el, és igen-el válaszolni. Ez nem jelenti azt, hogy nem hallottam a shared source-ről.

    "hasonlóról szólt a linux kapcsán is az egyik kernelfejlesztő"
    Bill Gates meg azt mondta, hogy elég a 640 kb.
  • Equ #181
    "Miért, az SG fórumozásért igen?? "

    olvad el mégegyszer, hátha megérted, többször nem írom le...
  • HUNIgor #180
    "azért sajnos nem fizetnek, a pénzből meg sosem elég."

    Miért, az SG fórumozásért igen?? Mondom én, hogy MS pénzel!
  • Equ #179
    "Ezekszerint mégis az ms-nél dolgozol, és belenézhetsz a kódjába?:)"

    Már megint újabb témában bizonyítod tájékozatlanságodat...
    Semmi szükség a ms-nál dolgozni, hogy belenézhess a forrásába, sokéve megy már a shared source program, aminek keretében több ezer független szakértő látta már a forássokat. (bár semmi közöd hozzá, de tényleg olyan helyen dolgozok, ahol beleláthatok)

    "Az OpenOffice a volt StarOffice megnyitot változata, ergo annak a kódját örökölte, nem biztos, hogy az OOo programozói tehetnek a kkódjának állapotáról."

    Ez nagyon rossz érv, sokéve már az open source-osok fejlesztik, már rég kijavithatták volna, ha értenének hozzá, ehelyett csak koppintják tovább a ms-os megoldásokat sokéves lemaradásban... (hasonlóról szólt a linux kapcsán is az egyik kernelfejlesztő, hogy egyre bugosabb, mert ahelyett, hogy az évek óta csak tornyosodó hibákat javitanák, inkább új funkciókat irnak mégtöbb hibával)
  • jzombi #178
    <off>
    "pl az oo kódjának katasztrofális minősége a ms office kódjához képest"
    Ezekszerint mégis az ms-nél dolgozol, és belenézhetsz a kódjába?:)
    </off>
    Az OpenOffice a volt StarOffice megnyitot változata, ergo annak a kódját örökölte, nem biztos, hogy az OOo programozói tehetnek a kkódjának állapotáról. Persze ez nem mentség arra, hogy sok memóriát eszik, stb., de ettől függetlenül othoni felhasználásra szvsz jobb, mint a jóval drágább MS Office.