Berta Sándor

A hardver­piacon is meg­ha­tá­rozó akar lenni a Microsoft

A Die Weltnek nyilatkozó Steve Ballmer szerint az Apple által gyártott Macintoshok nem igazi számítógépek. A Microsoft vezérigazgatója jobban szereti a PC-ket, bár elismeri a vetélytárs eredményeit is és szeretné, ha Microsoft a hardverpiacon is fontos szereplővé válna.

"Nálunk a családban a fiaim kizárólag Xboxot használnak. Úgy gondolom, hogy ez egyfajta neveltetés eredménye. Ők is - akárcsak én - lojálisak a Microsofthoz. Apám a Fordnál dolgozott, ő is egész életében lojális volt a vállalatához" - mondta a beszélgetés elején a redmondi konszern vezérigazgatója. "Ugyan nincs a házunkban egyetlen Mac vagy iPod sem, de természetesen ismerem ezeket az eszközöket, elvégre tisztában kell lennem azzal, hogy mit is csinál a konkurencia" - válaszolta a kérdésre Ballmer.

A vezető elismerte, hogy jobban örülne, ha az iPod Microsoft-termék lenne, mivel ez a készülék igazán sikeres. Azonban szerinte az Apple nem csinált semmi különlegeset, csupán egymásba integrált néhány meglévő technológiát és sikerült nekik egy hordozható zenelejátszóból, egy szoftverből és egy online szolgáltatásból egyetlen jól működő csomagot létrehozniuk. S hogy lesz a Microsoftnak is egyszer egy saját fejlesztésű iPodja? "Nos, erre talán már nem is kell olyan sokat várni. Ki ne szeretne egy többfunkciós, akár játékra, zenehallgatásra, adattárolásra használható mobil készüléket? Amennyiben ezen múlik hogy növelni tudjuk a szoftvereladásainkat, akkor kifejlesztjük a szükséges hardvert is. Tény, hogy mostanában a legsikeresebb termékek nem a mi üzemeinkből kerültek ki, de az Apple-t egyetlen cég tudja megszorítani, és ez pedig a Microsoft" - szögezte le a vállalat második embere.

Steve Ballmer ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy egy napon egy ingyenes, például reklámbevételekből finanszírozott Windows-verzió jelenjen meg. Ennek nagyon kicsi, szinte elenyésző az esélye. A vezérgazgató kiemelte, hogy bár sokan úgy gondolják, hogy ő a világ leggazdagabb embereinek egyikeként nem sokat dolgozik és elégedett vagyonával, legelőször mégsem a milliárdjai ugranak be neki a boldogság szó hallatán, hanem a családja. "Csak ez számít és a kemény munka. Még az sem fontos, hogy mi annak a végeredménye. Ha tudod, hogy keményen dolgoztál, akkor előbb vagy utóbb, de meglesz a munkád gyümölcse. A másik fontos dolog a fegyelem. Ez a boldogság két záloga."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #83
    "Hát én lehet hogy több játékot szívesebben vennék ha kicsit jobban optimalizálnák(és nem csúcsgépen is jól menne)"

    A legtöbb játék gond nélkül megy átlagos konfigon. Akinek meg nincs pénze jó gépre, az a játékért se fog fizetni.

    "Tehát ha ráfordítanak x összeget az optimalizálásra, lehet hogy többet kaszálnak miatta."

    Egyáltalán nem biztos, hogy megéri. Szeritnem ez csak akkor igaz, ha egy egész kategóriával lejjebb megy a gépigény.
  • BiroAndras #82
    "Arról beszélek, hogy bizonyos dolgok nem jelentenek számottevő többlet időráfordítást, csak némi odafigyelést, és a kellő plusz tudást."

    Igen, de ezeket normális helyeken meg is csinálják. Viszont ennél sokkal több nem fér bele a határidőbe.
  • Zsoltika 007 #81
    Ahhoz képest hogy Ballmer szerint a mac nem igazi számítógép a Microsoft Mac részlegén igen nívós gyüjteményt halmoztak fel. LINK
    Én szivesen körbenéznék meg ha már ott vagyok hoznék szuvenírt.
  • Sanyix #80
    Hát én lehet hogy több játékot szívesebben vennék ha kicsit jobban optimalizálnák(és nem csúcsgépen is jól menne), és szerintem ezzel nem vagyok egyedül, de akkor ez így pénz. Tehát ha ráfordítanak x összeget az optimalizálásra, lehet hogy többet kaszálnak miatta.
  • Anubys #79
    Az is kiemelkedő bölcsességre utal, hogy itt szídsz egy másik cikket...
    Biztos nagy törés lehetett, amikor apuci megvette neked a gépet sulinetre, és nem ment az alapból felinstallált Linux alatt a Need for Speed éppen aktuális része, azóta pszichoszómatikus rosszullét fog el, ha Linuxos gépet látsz, azért szídod állandóan... :)

    (bár abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán láttál Linuxot élőben :)
  • Anubys #78
    "Nick: BiroAndras [Üzenet küldés]
    Csillagjegy: Oroszlán
    Életkor: 25-30 között
    Neme: lány"

    Persze, hogy nőtlen, mivel férjezett... :D

    (B.A.: Bocs, magas labda volt ;)
  • dez #77
    Oké, mondjuk én leginkább real-time alkalmazásokat fejlesztek fix hardverre (nem PC), ott evidens, hogy bele kell férni az időbe. De úgy vettem észre, PC-n legtöbbször egyátalán nem figyelnek oda, hogy lehetőleg ne a leg-nem-optimálisabb kód szülessen. :)
  • dez #76
    Hihihi. :)
    Foglalkozása: programozó
    Hobbija: optimalizáció
    Családi állapota: nőtlen ;) (?)
  • dez #75
    Arról beszélek, hogy bizonyos dolgok nem jelentenek számottevő többlet időráfordítást, csak némi odafigyelést, és a kellő plusz tudást.
  • BiroAndras #74
    "az optimalizálásnak komoly ellenségei a Win platform zárt forráskodú fejlesztőrendszerei és maga a platform zártsága is"

    Ezzel vitatkoznék. Én még sose éreztem úgy, hogy korlátoz a zárt kód. Pedig az optimalizálás a hobbim.