Gyurkity Péter

Együtt jön a Windows 11 és az Intel Alder Lake

A hibrid kialakítás mellett az új operációs rendszer bemutatása lehet a nagy attrakció.

Az Intel soron következő generációja kapcsán legutóbb már beszámoltunk arról, hogy a hivatalos bemutató várhatóan novemberben jön el, a napokban azonban további értesülések látnak napvilágot, amelyek alapján egy ennél koraibb debütálás is lehetségesnek tűnik. A Microsoft szintén készül a következő nagy dobásra, ennek időzítése nem véletlen egybeesés.

Az elmúlt néhány nap során ugyanazon kiszivárogtató osztott meg két rövid Twitter-bejegyzést saját lapján, amelyek már az Alder Lake chipcsaládra, valamint a Microsoft új szoftverére, azok megjelenésére vonatkoznak. Az elsőből azt tudjuk meg, hogy az asztali gépekre szánt Alder Lake K-sorozat tagjai az ősz folyamán, egészen pontosan halloween táján bukkanhatnak fel, tehát az előzetesen jelzett időpontnál korábban, ezek pedig 125 wattos fogyasztással jelennének meg. Az újítások listáját nagyjából-egészében már megismertük, ezzel kapcsolatban a DDR5, a PCI Express 5.0, valamint az új LGA1700-tok támogatását említettük meg, ez utóbbi ráadásul teljesen új hűtést igényel majd, mivel a fizikai kialakítás az eddigiektől eltérő lesz. Nem sokkal később egy második bejegyzés is napvilágot látott, amely már a Windows-frissítést is hozzácsapja az Intel várható bejelentéseihez.

Ezen második hírben már azt emelik ki, hogy a soron következő Windows-verzió (amelynek hivatalos neve még nem ismert, tehát nincs garancia arra, hogy valóban a Windows 11 mutatkozik majd nemsokára be) komoly módosításokkal jelenik meg, többek között annak érdekében, hogy a hibrid kialakítású, vagyis az erősebb és szerényebb magokkal ellátott Alder Lake támogatását is megfelelő módon biztosítsák. Azt tudjuk, hogy a Microsoft június 24-én, saját rendezvényén jelenti majd be a főbb újdonságokat, az új verzió megjelenése azonban állítólag egybeesik majd a fent említett Alder Lake K-sorozat felbukkanásával, ami szintén nem véletlen. Korábban a Sun Valley néven futó Windows 10-frissítés várható megérkezéséről írtak a jól értesültek, a név azonban továbbra sem végleges, előfordulhat, hogy a redmondi cég a verziószám megugrása mellett dönt.

Könnyen lehet, hogy az Alder Lake kapcsán nagyjából 20 és 100 százalék közötti előrelépést ígérő Intel szorosan együttműködik a Microsofttal, a főbb részleteket azonban hamarosan megismerjük majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #38
    "A valóság ennél nyilván árnyaltabb, mivel nincs rendesen definiálva, hogy mi is az a Linux"
    de van. A Linux - akár csak a Midori (ami a MiniWin lelke)- egy rendszer mag. Azért felel, hogy az alapvető műveletek működjenek (i/o, periféria stb.)
    Amit meg mindenki Linuxnak hisz az a distro ami a kernel mag köré van felépítve, hogy még is csak fogyasztható legyen, mert amúgy semmire nem lenne jó egy csupasz kernel. Gyak. az évtizedek alatt össze mosódott a kernel mag neve a distróval. Tehát Suse Linux, Ubuntu linux Debian linux. Ezek mint kvázi hülyeségek, mert az op.rendszer neve az, hogy Suse vagy Debian (Android). A kernel nevét meg mi a fenének teszik hozzá? Ha a Midorid használná a Windows akkor analógia: WindowsXP Midori, Windows 7 Midori, Windows 10 Midori....
    Tehát felesleges hozzá tenni, hogy mi a kernel neve. Akár csak az Androidnál. Ott sem az van, hogy Android linux. Pedig az.... Simán Andorid. Simán OpenSuSE vagy adott esetben Ubuntu/Debian. Nem kell a linux mögé.

  • zola2000 #37
    "viszont sokkal könnyebb, gyorsabb, stabilabb és biztonságosabb"

    Attól függ melyik, az Lubuntut például régi Windows XP szintű gépekhez/laptopokhoz ajánlják.

    De én a linux mintet választottam ami szintén Debianról jön mint az Ubuntu, csak európai fejlesztő nem amerikai ami szerintem előny.
  • Gabbbbbbbbbbbb #36
    20.04 sokkal jobb, mint a 18.04, ha emlékezetem nem csal akkor a 18.04-ben lévő Gnome-al sok a probléma. (memory leak, stabilitás, sebesség)

    Igazából az Ubuntu bloat csak helyet foglal a lemezen és annyira nem is sokat. Debian stable-nek is megvannak a saját nyűgjei, a matuzsálemi kort megélt csomagjaival és néha az ebből fakadó inkompatibilitással.
  • wraithLord #35
    "Én úgy látom, hogy ha valaki használni akarja a gépet, nem pedig az OS problémáit napi rendszerességgel megoldani, akkor Ubuntu a legjobb és talán az egyetlen választás. Egy átlagfelhasználó szerintem nem fogja észrevenni a különbséget egy rendesen belakott Fedora 34 (vagy akármelyik másik Gnome alapú distro között) és az Ubuntu 20.04 LTS között."

    Ezzel egyetértek. Nem az Ubuntu fikázása volt a cél, magára a tendenciára céloztam, ami jár egy OS elterjedtségével, népszerűségével. Hogy a bárki számára könnyű használhatóság, az átlaguser számára munkaeszközzé válás és a jó támogatottság trade-offja egy nehézkes, relatíve nagy helyet foglaló, sok potenciális hibalehetőséggel telerakott rendszer.
    Szemben a Debiannal, amiből forkolták, ami nyilván nem nevezhető felhasználóbarátnak, és csak egy olyan réteg tudja használni, akinek az OS a munkája, vagy akinek van affinitása az IT-hez, és átrágja magát rajta, hogy maximalizálja a hatékonyságot... viszont sokkal könnyebb, gyorsabb, stabilabb és biztonságosabb.
    Persze az Ubuntu még így is gyorsabb, mint a Windows vagy az OSX.

    18.04-et használtam utoljára, azt raktam fel egyik gépre munkahelyen, hogy a munkatársak is tudjanak használni Linux környezetben futtatható scripteket és programokat, ami kell a munkához.
  • Gabbbbbbbbbbbb #34
    Android valóban a Linux kernelre épül, de én nem nevezném Linuxnak, ahogy a Windows alatt futtatott Vmware ablakban futó Linuxot sem nevezném Windowsnak. Linux Powered <> Linux
    A valóság ennél nyilván árnyaltabb, mivel nincs rendesen definiálva, hogy mi is az a Linux, Google is alapjaiban változtatott az OS működésén az évek alatt, igazából nem is teljesen értem, hogy most 2021-ben mit is csinál az OS, amikor elindítok egy átlagos alkalmazást.
    Mindenesetre nem szívesen használnék Androidot asztali gépen, úgy látom Google is csak a Microsoft által kitaposott ösvényt követi, egyre gyengébb minden új főverzió.


    @wraithLord
    "Itt most inkább a wannabe Windows-alternatívákra gondoltam (pl. Ubuntu), hogy bár a user-friendlység jegyében kicsit össze van gányolva, de lehet használni arra is, amire a Linux való, és lehet használni arra is, amire a Windows való, ha az ember nem ragaszkodik/nem kell ragaszkodnia a népszerű programokhoz."
    Nem tudom mit értesz összegányolás alatt, mikor használtad Ubuntu-t utoljára? Én úgy látom, hogy ha valaki használni akarja a gépet, nem pedig az OS problémáit napi rendszerességgel megoldani, akkor Ubuntu a legjobb és talán az egyetlen választás. Egy átlagfelhasználó szerintem nem fogja észrevenni a különbséget egy rendesen belakott Fedora 34 (vagy akármelyik másik Gnome alapú distro között) és az Ubuntu 20.04 LTS között. Ubuntunak két nagy előnye van. Nem kell video codec-eket telepíteni, nvidia driver felrakásával indítani telepítés után és ami még fontosabb szinte minden problémára találsz megoldást tudásbázisokban, fórumokon.
    Arch, vagy Fedora etc. nem tud többet, nincs lényegi teljesítménybeli különbség. És igazából Ubuntu kezelése/karbantartása sem lenne egyszerűbb, ha nem lenne Ubuntu mögött akkora közösség.
    Sajnos egyik Linux distro sem jutott még el arra a szintre, hogy egy átlagfelhasználónak sohasem kelljen terminállal nyűglődnie..
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.06.08. 20:53:09
  • kvp #33
    Az atlagos felhasznalo nem tud rola, hogy az Android is csak egy Google fele linux disztribucio. Azert nem tud rola, mert nem latszik elsore. Ha a Google akarna, akkor adhatna ki desktop Android-ot. A rendszer kepes rendes desktop kornyezetben, ablakozo modban is futni, mar a legelso publikus valtozata is kepes volt, csak tobbnyire ez le van tiltva. (de azert benne van az osszes letelepitett keszulekben, csakugy mint a shell, elobbit hasznalatban az osztott kepenyonel, utobbi adb hasznalatakor latni neha) Az Android ezek mellett kepes lenne cloud-os cluster os-kent is mukodni, ez a funkcionalitas is benne van a kezdetektol es ezt se nagyon hasznaljak ki sehol. (alapvetoen a rendszer szerver es desktop tudasu egyszerre, ezert is igenyel valamivel eroforrast mint a direkt mobil keszulekekhez lecsupaszitott ios)

    Szoval ha valaha szeles tomegek altal is hasznalhato desktop linux-ot szeretnenk latni, akkor a Google fele diszribuciobol lenne erdemes elindulni, de jelenleg erre nem nagyon van igeny.
  • zola2000 #32
    Ezzel egyet kell hogy értsek (bár nem minden gyorsabb inkább vegyes a kép) sokat fejlődött a direct X szimuláció, csak a multis játékok anticheat rendszerét nem szereti mégn ezért ment vissza nálam a Windows.

    De HDDs gépen vagy régi laptopon a Windows 10 sebessége használhatatlanul lassú míg linuxal ahhoz képest elég fürge lett. A Windows 10et én már kezdem "bloatware OSnek" érezni.
  • wraithLord #31
    Jaja, egyetértek. Itt most inkább a wannabe Windows-alternatívákra gondoltam (pl. Ubuntu), hogy bár a user-friendlység jegyében kicsit össze van gányolva, de lehet használni arra is, amire a Linux való, és lehet használni arra is, amire a Windows való, ha az ember nem ragaszkodik/nem kell ragaszkodnia a népszerű programokhoz.

    Persze mindegyik Linuxszal meg lehet ezt csinálni, csak nem mindegyik szereti az átlagusert.
  • Macropus Rufus #30
    ""mivel azonos hw mellett a linux látványosan gyorsabban futtatja a játékokat, nagyobb felbontás mellett és/vagy maxra húzott graf. minőséggel."
    Ez nem kb hanem, hogy egyertelmuen nem igaz."
    na most akkor a te szavad az enyémmel szemben van. Én linux alatt csapatom (illetve is). Tudom mit beszélek.Már a Suse8.2 idején is gyorsabb volt játékban mint egy Win. Pl. az UT2003 3. lemeze linux telepítő volt. Felrakva a játék eggyel nagyobb felbontást engedett meg és max.ra húzott részletességet. A windows alatt ue. a hw-el ilyen felbontás és minőség mellett kaptam majdnem a slide show-t.
    Am. eléggé sok AAA játék megy linux alatt pl. GTA 5, Read Dead Redemption II, The Witcher 3: Wild Hunt, Watch Dogs 2, Mortal Kombat 11, Cyberpunk 2077, Hitman 2, Resident Evil 2, Shadow of the Tomb Raider, az összes The Assassin’s Creed, stb...


    Driver gondok: melyikre gondolsz? vga? van. Sőt olyannyira van, hogy pl. suse esetében a repository-ból telepíthetőek egy klikk (m. ez van pl. az ubuntu alatt is) Hang? Ezzel soha nem is volt. Hálózat? Ezzel sem. Nyomtatók? Ezzel sem. Ha nagyon speckó hardwared van akkor igen.
    vst.: Biztos van ilyen helyzet is, mint ahogy a windows sem alkalmas igazából mindenre. Helyén kell kezelni. Neked nem okés. Tiszta sor, olyan alkalmazásod van ami inkább windows párti.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2021.06.08. 14:00:46
  • Macropus Rufus #29
    "A linux ettol nem lesz soha nepszeru.
    Meg az, hogy van belole 97 fele."
    a tisztán látás véget: linux a kernel neve ezért ebből csak 1db van. És nem 97. A 97 azok a kernel köré épített disztrok.
    Am. ahhoz képest, hogy nem olyan népszerű minden kibaszott telefonon/tableten ez fut (v. ios, de ő is messze le van maradva a linux alapú rendszerek mögött.) És ha megnézed, hogy mennyi teló/tablet és egyéb olyan kütyü van amin linux alapú rendszer fut, akkor láthatod, hogy gyak. a win és az osx összesen nem leledzik annyi gépen mint amin egyedül a linux alapú rendszerek vannak. Desktopban le van maradva.