Franczy

A Windows Me nem kezel 512 MB-nál több memóriát

[Register] Egyes tesztek szerint az olyan i850-es chipset-re épülő Pentium 4-es rendszerek, melyeken Windows Millennium operációs rendszer van telepítve, nem képesek 512 MB-nál több memóriát kezelni.

A The Register-en megjelent teszt szerint először egy 256 MB-os Kingston RDRAM memória modullal teszteltek egy új Pentium 4-es gépet, így minden jól működött. Még akkor sem volt gond, amikor egy 512 MB-os modult raktak a gépbe, azonban amikor ezt a két modult egyszerre akarták használni, akkor jött elő a probléma.

Több Pentium 4-es konfigurációban is ugyanaz - a már megszokott - hibaüzenet fogadta a tesztelőket: "There is not enough memory available to run this program. Quit one or more programs, and then try again. " Nem elég 768 MB memória? Vicces lenne.

Először arra gyanakodtak, hogy talán a hardware-ben lehet a hiba, esetleg nem támogatott RIMM memóriákat használtak, vagy keverték az ECC, és nem ECC modulokat. Ezek a feltevések azonban nem bizonyultak helyesnek, mert mindent rendben találtak a hardware-ek terén. Aztán, mint később kiderült, az operációs rendszer volt a ludas a dologban. Sem a Windows Millenium, sem a Windows 98, sem a Windows 95 nem képes 512 MB-nál nagyobb memóriával megbirkózni.

A Microsoft szerint a következő három tanácsot kell megfogadnunk. Először is egyszerűen ne rakjunk egy gépbe 512 MB-nál több memóriát. A második lehetséges teendő, hogy a System Confoguration utility-ben limitáljuk a Windows által kezelt memória méretét 512 MB-ra, vagy kevesebbre. A Microsoft harmadik ötlete pedig az, hogy a system.ini fájlban a MaxFileCache értékét úgy változtassuk meg, hogy a Vcache által használt memória 512 MB-nál (524,288 KB) kevesebb legyen. Azért ez nem semmi, hogy ha valaki megvesz mondjuk több százezer forintért egy csúcs gépet, akkor máris a system.ini-ben kell turkálnia, vagy a legegyszerűbb, ha kivesz a gépéből egy kevés memóriát.

Hozzáteszem, a negyedik megoldás a Windows 2000-re történő váltás lehet. Windows 2000-rel használva a fenti konfigurációt, semmi hiba nem fordult elő a tesztelés alatt. Tehát sikerült egy újabb, és nem is kis hibát találni a Windows-okban, bár talán egyelőre nem sokunkat fenyeget az 512 MB-nál nagyobb memória "veszélye".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!