Franczy

Jönnek a Media PC-k

A napokban Las Vegasban zajló Comdex Fall 2002 számítástechnikai szakkiállítás és konferencia keretein belül a gyártók lényegében egymás után jelentik be azon, speciálisan szórakoztatóközponttá átalakított személyi számítógépeiket, melyek esetében a Microsoft-féle Windows XP Media Center operációs rendszer jut főszerephez. Mint ismeretes, a Microsoft fejlesztői a népszerű Windows XP ezen verzióját úgy alakították, hogy segítségével akár egy kényelmes karosszékből is könnyedén irányíthatók legyenek a számítógépek, valamint, hogy a felhasználók minden korábbinál könnyebben kezelhessék digitális fényképeiket, zenei felvételeiket és videoanyagaikat. Ennek érdekében például a Windows XP Media Center a szokásosnál nagyobb, távolról is jól látható gombokkal teletűzdelt, könnyen kiismerhető kezelőfelülettel rendelkezik.

Mindeddig a Hewlett-Packard volt az egyetlen gyártó, melynek kínálatában megtalálhatók voltak az úgynevezett Media PC-k, melyek az első eladási adatok tekintetében nem túl népszerűek a felhasználók körében. Szakértők szerint ennek hátterében nem más, mint a Media PC-k túlzottan magas ára áll, valamint az, hogy egyelőre a Media PC-re vágyók is csak hosszas kutatás és várakozás után juthattak hozzá a kiszemelt modellekhez.

Mivel a jelenleg zajló Comdex kiállításon számos új Media PC debütál, az árverseny várhatóan ebben a piaci szegmensben is be fog indulni, sőt egyes gyártók kínálatában már most fellelhetők olyan Media PC-k, melyek ára 1000 dollár körüli. Az egyik legérdekesebb Media PC egyébként a Gateway kínálatában található, ugyanis a gyártó az egyik Media PC-jét 42 colos plazmakijelzővel együtt forgalmazza. Utóbbi konfigurációban a plazmakijelző ára már önmagában eléri a 3000 dollárt.

A Media PC-kről általánosságban elmondható, hogy egytől egyig rendelkeznek távirányítóval, valamint, hogy legtöbbjük legalább 2,5 GHz-es frekvenciájú Intel Pentium 4-es processzorral, 512 MB memóriával, nagy kapacitású merevlemezzel és DVD-íróval van felvértezve. A Media PC-k ára egyébként mintegy 300-400 dollárral magasabb a hasonlóan felszerelt high-end kategóriás asztali számítógépek áránál, és sok felhasználó egyszerűen nem kíván kifizetni ekkora árkülönbözetet csak azért, hogy egy speciális operációs rendszerrel szerelt Media PC tulajdonosa lehessen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Munch #2
    Vezeték nélküli Bill+Egér+Tv tuner távirányítója, oszt nesze "MÉDIA PÉCÉ" :DDDD