38
  • Macropus Rufus
    #38
    "A valóság ennél nyilván árnyaltabb, mivel nincs rendesen definiálva, hogy mi is az a Linux"
    de van. A Linux - akár csak a Midori (ami a MiniWin lelke)- egy rendszer mag. Azért felel, hogy az alapvető műveletek működjenek (i/o, periféria stb.)
    Amit meg mindenki Linuxnak hisz az a distro ami a kernel mag köré van felépítve, hogy még is csak fogyasztható legyen, mert amúgy semmire nem lenne jó egy csupasz kernel. Gyak. az évtizedek alatt össze mosódott a kernel mag neve a distróval. Tehát Suse Linux, Ubuntu linux Debian linux. Ezek mint kvázi hülyeségek, mert az op.rendszer neve az, hogy Suse vagy Debian (Android). A kernel nevét meg mi a fenének teszik hozzá? Ha a Midorid használná a Windows akkor analógia: WindowsXP Midori, Windows 7 Midori, Windows 10 Midori....
    Tehát felesleges hozzá tenni, hogy mi a kernel neve. Akár csak az Androidnál. Ott sem az van, hogy Android linux. Pedig az.... Simán Andorid. Simán OpenSuSE vagy adott esetben Ubuntu/Debian. Nem kell a linux mögé.

  • zola2000
    #37
    "viszont sokkal könnyebb, gyorsabb, stabilabb és biztonságosabb"

    Attól függ melyik, az Lubuntut például régi Windows XP szintű gépekhez/laptopokhoz ajánlják.

    De én a linux mintet választottam ami szintén Debianról jön mint az Ubuntu, csak európai fejlesztő nem amerikai ami szerintem előny.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #36
    20.04 sokkal jobb, mint a 18.04, ha emlékezetem nem csal akkor a 18.04-ben lévő Gnome-al sok a probléma. (memory leak, stabilitás, sebesség)

    Igazából az Ubuntu bloat csak helyet foglal a lemezen és annyira nem is sokat. Debian stable-nek is megvannak a saját nyűgjei, a matuzsálemi kort megélt csomagjaival és néha az ebből fakadó inkompatibilitással.
  • wraithLord
    #35
    "Én úgy látom, hogy ha valaki használni akarja a gépet, nem pedig az OS problémáit napi rendszerességgel megoldani, akkor Ubuntu a legjobb és talán az egyetlen választás. Egy átlagfelhasználó szerintem nem fogja észrevenni a különbséget egy rendesen belakott Fedora 34 (vagy akármelyik másik Gnome alapú distro között) és az Ubuntu 20.04 LTS között."

    Ezzel egyetértek. Nem az Ubuntu fikázása volt a cél, magára a tendenciára céloztam, ami jár egy OS elterjedtségével, népszerűségével. Hogy a bárki számára könnyű használhatóság, az átlaguser számára munkaeszközzé válás és a jó támogatottság trade-offja egy nehézkes, relatíve nagy helyet foglaló, sok potenciális hibalehetőséggel telerakott rendszer.
    Szemben a Debiannal, amiből forkolták, ami nyilván nem nevezhető felhasználóbarátnak, és csak egy olyan réteg tudja használni, akinek az OS a munkája, vagy akinek van affinitása az IT-hez, és átrágja magát rajta, hogy maximalizálja a hatékonyságot... viszont sokkal könnyebb, gyorsabb, stabilabb és biztonságosabb.
    Persze az Ubuntu még így is gyorsabb, mint a Windows vagy az OSX.

    18.04-et használtam utoljára, azt raktam fel egyik gépre munkahelyen, hogy a munkatársak is tudjanak használni Linux környezetben futtatható scripteket és programokat, ami kell a munkához.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #34
    Android valóban a Linux kernelre épül, de én nem nevezném Linuxnak, ahogy a Windows alatt futtatott Vmware ablakban futó Linuxot sem nevezném Windowsnak. Linux Powered <> Linux
    A valóság ennél nyilván árnyaltabb, mivel nincs rendesen definiálva, hogy mi is az a Linux, Google is alapjaiban változtatott az OS működésén az évek alatt, igazából nem is teljesen értem, hogy most 2021-ben mit is csinál az OS, amikor elindítok egy átlagos alkalmazást.
    Mindenesetre nem szívesen használnék Androidot asztali gépen, úgy látom Google is csak a Microsoft által kitaposott ösvényt követi, egyre gyengébb minden új főverzió.


    @wraithLord
    "Itt most inkább a wannabe Windows-alternatívákra gondoltam (pl. Ubuntu), hogy bár a user-friendlység jegyében kicsit össze van gányolva, de lehet használni arra is, amire a Linux való, és lehet használni arra is, amire a Windows való, ha az ember nem ragaszkodik/nem kell ragaszkodnia a népszerű programokhoz."
    Nem tudom mit értesz összegányolás alatt, mikor használtad Ubuntu-t utoljára? Én úgy látom, hogy ha valaki használni akarja a gépet, nem pedig az OS problémáit napi rendszerességgel megoldani, akkor Ubuntu a legjobb és talán az egyetlen választás. Egy átlagfelhasználó szerintem nem fogja észrevenni a különbséget egy rendesen belakott Fedora 34 (vagy akármelyik másik Gnome alapú distro között) és az Ubuntu 20.04 LTS között. Ubuntunak két nagy előnye van. Nem kell video codec-eket telepíteni, nvidia driver felrakásával indítani telepítés után és ami még fontosabb szinte minden problémára találsz megoldást tudásbázisokban, fórumokon.
    Arch, vagy Fedora etc. nem tud többet, nincs lényegi teljesítménybeli különbség. És igazából Ubuntu kezelése/karbantartása sem lenne egyszerűbb, ha nem lenne Ubuntu mögött akkora közösség.
    Sajnos egyik Linux distro sem jutott még el arra a szintre, hogy egy átlagfelhasználónak sohasem kelljen terminállal nyűglődnie..
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.06.08. 20:53:09
  • kvp
    #33
    Az atlagos felhasznalo nem tud rola, hogy az Android is csak egy Google fele linux disztribucio. Azert nem tud rola, mert nem latszik elsore. Ha a Google akarna, akkor adhatna ki desktop Android-ot. A rendszer kepes rendes desktop kornyezetben, ablakozo modban is futni, mar a legelso publikus valtozata is kepes volt, csak tobbnyire ez le van tiltva. (de azert benne van az osszes letelepitett keszulekben, csakugy mint a shell, elobbit hasznalatban az osztott kepenyonel, utobbi adb hasznalatakor latni neha) Az Android ezek mellett kepes lenne cloud-os cluster os-kent is mukodni, ez a funkcionalitas is benne van a kezdetektol es ezt se nagyon hasznaljak ki sehol. (alapvetoen a rendszer szerver es desktop tudasu egyszerre, ezert is igenyel valamivel eroforrast mint a direkt mobil keszulekekhez lecsupaszitott ios)

    Szoval ha valaha szeles tomegek altal is hasznalhato desktop linux-ot szeretnenk latni, akkor a Google fele diszribuciobol lenne erdemes elindulni, de jelenleg erre nem nagyon van igeny.
  • zola2000
    #32
    Ezzel egyet kell hogy értsek (bár nem minden gyorsabb inkább vegyes a kép) sokat fejlődött a direct X szimuláció, csak a multis játékok anticheat rendszerét nem szereti mégn ezért ment vissza nálam a Windows.

    De HDDs gépen vagy régi laptopon a Windows 10 sebessége használhatatlanul lassú míg linuxal ahhoz képest elég fürge lett. A Windows 10et én már kezdem "bloatware OSnek" érezni.
  • wraithLord
    #31
    Jaja, egyetértek. Itt most inkább a wannabe Windows-alternatívákra gondoltam (pl. Ubuntu), hogy bár a user-friendlység jegyében kicsit össze van gányolva, de lehet használni arra is, amire a Linux való, és lehet használni arra is, amire a Windows való, ha az ember nem ragaszkodik/nem kell ragaszkodnia a népszerű programokhoz.

    Persze mindegyik Linuxszal meg lehet ezt csinálni, csak nem mindegyik szereti az átlagusert.
  • Macropus Rufus
    #30
    ""mivel azonos hw mellett a linux látványosan gyorsabban futtatja a játékokat, nagyobb felbontás mellett és/vagy maxra húzott graf. minőséggel."
    Ez nem kb hanem, hogy egyertelmuen nem igaz."
    na most akkor a te szavad az enyémmel szemben van. Én linux alatt csapatom (illetve is). Tudom mit beszélek.Már a Suse8.2 idején is gyorsabb volt játékban mint egy Win. Pl. az UT2003 3. lemeze linux telepítő volt. Felrakva a játék eggyel nagyobb felbontást engedett meg és max.ra húzott részletességet. A windows alatt ue. a hw-el ilyen felbontás és minőség mellett kaptam majdnem a slide show-t.
    Am. eléggé sok AAA játék megy linux alatt pl. GTA 5, Read Dead Redemption II, The Witcher 3: Wild Hunt, Watch Dogs 2, Mortal Kombat 11, Cyberpunk 2077, Hitman 2, Resident Evil 2, Shadow of the Tomb Raider, az összes The Assassin’s Creed, stb...


    Driver gondok: melyikre gondolsz? vga? van. Sőt olyannyira van, hogy pl. suse esetében a repository-ból telepíthetőek egy klikk (m. ez van pl. az ubuntu alatt is) Hang? Ezzel soha nem is volt. Hálózat? Ezzel sem. Nyomtatók? Ezzel sem. Ha nagyon speckó hardwared van akkor igen.
    vst.: Biztos van ilyen helyzet is, mint ahogy a windows sem alkalmas igazából mindenre. Helyén kell kezelni. Neked nem okés. Tiszta sor, olyan alkalmazásod van ami inkább windows párti.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2021.06.08. 14:00:46
  • Macropus Rufus
    #29
    "A linux ettol nem lesz soha nepszeru.
    Meg az, hogy van belole 97 fele."
    a tisztán látás véget: linux a kernel neve ezért ebből csak 1db van. És nem 97. A 97 azok a kernel köré épített disztrok.
    Am. ahhoz képest, hogy nem olyan népszerű minden kibaszott telefonon/tableten ez fut (v. ios, de ő is messze le van maradva a linux alapú rendszerek mögött.) És ha megnézed, hogy mennyi teló/tablet és egyéb olyan kütyü van amin linux alapú rendszer fut, akkor láthatod, hogy gyak. a win és az osx összesen nem leledzik annyi gépen mint amin egyedül a linux alapú rendszerek vannak. Desktopban le van maradva.
  • muszalaslorinc
    #28

    "Akkor miért nem fejlesztenek? Nekem néha az is eszembe jut, hogy szerződések kötik őket, hogy ha win alá fejlesztesz akkor nem fejlesztesz linux alá. "
    Steamen a legtobb jatek mar elerheto linuxon es tudod mennyi szazalekot birtokol.
    1-et baze.

    "Pedig hatalmas élmény vele játszani, "
    Szerintema jatek kene adja az elmenyt nem az os.
    Neked azert elmeny mert erdekel, de 1:100000-hez azoknak az aranya akiknek a toke tele van ha az oprendszert kell basztatni.
    "mivel azonos hw mellett a linux látványosan gyorsabban futtatja a játékokat, nagyobb felbontás mellett és/vagy maxra húzott graf. minőséggel."
    Ez nem kb hanem, hogy egyertelmuen nem igaz.
    A rakas driveres gondrol nem is beszelve.
    De hasznalj vst-ket lunuxon legyszi.
    Van kb 200 db, windowsra meg 50000.
  • muszalaslorinc
    #27
    A linux nem azoknak van akiknek a gep egy eszkoz amin elerik bizonyos szoftverekkel a celjukat lasd grafika zene jatek vagy barmi.
    A linux azoknak valo akiknek maga a gepen futo os a munkaeszkoz kb.
    Pl. rendszergizda vagy nem jutnak tovabb egy browser + spankbang-nel (mondjuk a ketto sokszor fedi egymast)
    Aki latott mar komolyabb grafikai szoftvert es tudja hogy egy cegnel 3-4-5-6 ot is ismerni kell az nem gondolja komolyan, hogy meg a kibaszott rendszert is bufiztesse user meg neha kivereje neki hogy jol erezze magat.
    Az os lenyeg, hogy mukodjon a gep es fusson rajta az a szar amivel dolgozni kell nem egy kibaszott baratno akit patyolgatasra szorul.

    A linux ettol nem lesz soha nepszeru.
    Meg az, hogy van belole 97 fele.


    Utoljára szerkesztette: muszalaslorinc, 2021.06.08. 13:28:11
  • Macropus Rufus
    #26
    "Az 5. lenne a nyerő, mivel például a linux mint teljesen jó és gyors csak hát ott is az az eset áll fent hogy a programok nem készülnek el linuxra mivel nincs elég felhasználó, "
    ezt pontosítom: a legnagyobb felhasználó táborral a linux rendelkezik az összes op.rendszer közül. Egy helyen van lemaradva, a desktop vonalon. Minden más hw-ben jó eséllyel linuxot fogsz találni, legyen egy valamilyen beépített rendszer, vagy a saját telefonod. (de ugye már az autók multimédia rendszerében is ott van)
    Akkor miért nem fejlesztenek? Nekem néha az is eszembe jut, hogy szerződések kötik őket, hogy ha win alá fejlesztesz akkor nem fejlesztesz linux alá. Pedig hatalmas élmény vele játszani, mivel azonos hw mellett a linux látványosan gyorsabban futtatja a játékokat, nagyobb felbontás mellett és/vagy maxra húzott graf. minőséggel.
  • Macropus Rufus
    #25
    98-tól nézve is erősen hiányos a lista....

    98, 98SE, Me, 2000, XP, Vista, 7, 8 , 8.1 , 10. Tehát ha a páratlanak a jók akkor ez alapján a tuti: 98, Me, XP, 7, 8.1. Ha meg a páros, akkor meg 98SE, 2000, Vista, 8, 10. Háát mondjuk s a Me egy hulladék volt, akár csak a Vista vagy a 8-as win... Szóval egyik lista sem okés.
    A linux esetében ez viszont müxik jól, de ott nem a distro verzió száma a mérvadó, hanem a kernelé. És a páratlanok azok nem annyira jók.

    (és akkor még ott van az is, hogy a 98/98SE nem is különálló op. rendszer hanem egy 95 + kismillió javító patch és frissítés. A 95 és a 98/98SE fő verzió száma azonos ők a 4.0-ás windows-ok)
  • Vanek úr
    #24
    Nem kellett twitteren fingani, hiszen az SG csak egy klikkbait címet adott. Ahogy a hír végén (mondhatjuk, hogy az apróbetűs részben) le is írják: a hírekben csak a "következő Windows-verzió"-ra utaltak, és hogy "nincs garancia arra, hogy valóban a Windows 11 mutatkozik majd nemsokára be". Vagyis a hírcímben benyomnak egy olyan infót, amit a végén megpróbálnak menteni, hiszen lehet, hogy végül mégsem az lesz, nem is úgy, és különben is.
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2021.06.08. 10:05:52
  • wraithLord
    #23
    Parancssoros, program-, szkriptírós adatfeldolgozásos (big data) munkához sokkal jobb a Linux.
    És ha valakinek a munkája nem köti a csak Windowsra kiadott (esetleg OSX-re kiadott, vagy OSX ekszkluzív) alkalmazásokhoz, tehát nem kell pl. kompatibilitási problémák miatt feltétlenül a windowsos (drága) alternatívát használni (Adobe cuccok, AutoCAD, Corel stb.), akkor el lehet hagyni a Windowst, és lehet linuxozni.
  • zola2000
    #22
    Az 5. lenne a nyerő, mivel például a linux mint teljesen jó és gyors csakhát ott is az az eset áll fent hogy a programok nem készülnek el linuxra mivel nincs elég felhasználó, mivel nincs minden program linuxra ezért aki kipróbálja a linuxot megállapítja hogy jó gyors aztán teszi is vissza a windowst ... böngészős-filmnézős-emulátoros gépnek mondjuk jobb-gyorsabb mint a windows.

    #21: a ps nem luxus hanem hiánycikk az Xbox nem annyira főleg az olcsóbb series s amit az ára (110ezer) miatt sokan talán le is néznek pedig az is tudja a nextgen effekteket (pl rtx)
    https://youtu.be/nyIB2J8fVSk
    ami PCn már csak a bányászok miatt is megfizethetetlen. Aztán PSel ellentétben boxra van gamepass vagy régebbi X360 címek is fillérekért, de úgy látszik a ps exkluzívok még mindig döntőek...
  • muszalaslorinc
    #21
    Az egy dolog de:
    1 A jetekokbol nem adnak el 200+ milliot
    2 egy gep mukodesehez elengedhetetlen az operacios rendszer (szepen vissza is elnek vele).
    3 a ps meg luxuscikk es az egy gold edition balfaszoknak tularazva
    4 pc-re meg mindig 20-24 korul vannak a jatekok.

    Utoljára szerkesztette: muszalaslorinc, 2021.06.08. 09:14:09
  • muszalaslorinc
    #20
    Pont a paratlan windowsok szoktak relative ertelmesek lenni.
    98, xp, 7, 8.1
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #19
    Szerintem nem valós opció az át nem térés.
    Akármennyire is rossz a W10, ez van, ezt kell elviselni.


    Nézzük mivel is versenyez a W10:

    0) Felfrissített Windows 7 >> Nagyon lassú és több mint 1 éve nem kapott biztonsági javításokat.

    1) Felfrissített Windows 7 kikapcsolt Spectre/Meltdown javításokkal. >> Sajnos még így is elég lassú és nem a legbiztonságosabb..

    2) 4 éves Windows 7 telepítőcsomag, telepítés után letiltott frissítésekkel. >> Ez egész jól fut, de internetbankolni nem nagyon kell rajta ..

    3) 8-10 éves Win7 telepítőcsomag ... >> Ez már HDD-vel is használható, de vadállatnak kell lenni hozzá ..

    4) XP >> Mai hardveren nem fut & 0 biztonság.

    5) Windowsos programokat Linux alatt futtatni Wine-al. >> Valamire elég, de munkára alkalmatlan.

    Ahhoz, hogy én véglegesen Linuxra váltsak minimum az kéne, hogy Adobe portolja az összes szoftverét Linuxra és emellett Nvidia oldja meg a rendes Wayland támogatást, így lehetővé téve a "tearing" nélküli filmezést a második monitoromon.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.06.08. 09:12:47
  • end3
    #18
    A Windows és a felhasználóik tudatos visszafejlesztése folyik. A vége tervezetten egy olyan interfész lesz, - Window x elnevezéssel, - amely a felhasználókat bioakkumulátorokként a Mártix-ba illeszti.
  • szgege
    #17
    Aha a W10 mintha olyan jó oprendszer lenne. :D Azért nem akarnak az emberek áttérni rá, mert annyira "jó". :D Lehetne bőven sorolni a problémás lépésekről, aminek köszönhetően a felhasználókat leginkább elhajtották. S majd megint hw korlátozással próbálják erőszakkal áttéríteni az embereket, ehhh :D. Ez a fejlesztés is kb. nem sokat dob az oprendszer iránti érdeklődésben és még nem is igazán biztos hogy lesz értelme vagy használhatósága, plusz még ráesik a felhasználóra a horror HW árak. Így aztán nem csoda, hogy nem akar az ember fejleszteni.
    Utoljára szerkesztette: szgege, 2021.06.07. 20:59:22
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #16
    Valaki fingott Twitteren és elkeresztelte a W10 őszi frissítését W11-nek. (Június 24.-én jön majd a bejelentés) Nem kellett volna ezt Sg-nek így felfújni, sem senki másnak így bekajálni ezt az egész témát :-)
  • peterx
    #15
    Gondolom megkülönböztetni akarták a korábbi verzióktól amikor megjelent, de ahogy azok folyamatosan csökkenő tendeciát mutatnak felhasználószámban, így már ideje lenne elhagyni a "10"-t.
  • wraithLord
    #14
    Ha jól emlékszem, ezt mondták a Windows 10 kapcsán is, hogy nem lesz több Windows (kiadás, vagy minek nevezzem, mert ez nem verzió), hanem azt fogják folyamatosan fejleszteni. Amit vagy rosszul értelmeztem, vagy nem, de azt nem értettem, hogy akkor minek hívják 10-nek...
  • peterx
    #13
    Nem Win 11 elnevezés kéne, hanem elhagyni végre a számozást és lenne egy végső verzió simán "Windows" néven és ezt fejlesztik folyamatosan (as service), ahogy most van az Edge, a Chrome, vagy Android, stb. a köztudatban. A verzió számozásnak már nem a hivatalos névben kéne h szerepeljen hanem csak technikai jellegű információ legyen amit bárki le tud csekkolni ha érdekli épp hol tart. Elég hülyén nézne ki ha 10-20 év múlva is még mindig Win 10 nevet használnának, értelmetlen.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2021.06.07. 14:15:36
  • Major
    #12
    És szerinted egy új játék mennyibe kerül? Most néztem PS5-re a Ubisoft Far Cry 6 [Gold Edition] 32E Ft.
    Utoljára szerkesztette: Major, 2021.06.07. 13:56:37
  • zola2000
    #11
    Ideje lenne, a Windows 10 már hat éves, de mivel minden második Windows jó, ezért inkább kihagyom megvárom a 12t :)
  • muszalaslorinc
    #10
    Neked a ~35 ezres (~100 dolcsis) arcedulaval ugy tunik ingyen akarjak adni baszod?
    Csak 200 miilioval szorozd be.
    (Nem kene ingyen. Legyen 10-20 dollar, hogy rakna belejuk es nyitva huzna ki)
    Regi jatek miatt kellett 3.1 es windows dosboxhoz.
    Mai napig nem ingyenes, de nem is forgalmazzak.
    Ugy tunik, hogy ingyenes lesz barmi is ami microshit ?
    Ezek a sajat anyjukat cafatosra b...nak az ego ravatalan 10 centert....
    Utoljára szerkesztette: muszalaslorinc, 2021.06.07. 13:26:13
  • muszalaslorinc
    #9
    Nem lesz gazaremeles szindroma.
    Ugy tunik akire oltony kerul keptelen lesz nem hulyeseget beszelni.
    Az oltony az egy exoskeleton ha azt hordod hasznalat hianyaban feloldodik a gerinc....
  • ntex
    #8
    Abból a szempontból nem lenne hülyeség ha nem váltogatnának, hogy előbb utóbb mindenki áttérne és akkor nem lenne ez a mizéria hogy valahol még mindig XP-t használnak pl...
  • t_robert
    #7
    Amúgy az MS kezdi elengedni a windowst, mint bevételi forrás. Már döntő módon az alkalmazói programok és rendszerek hozzák a bevétel döntő részét. Azt is eltudom képzelni, hogy pár év talán már ingyen adják a windowst teljesen.
  • t_robert
    #6
    A futás statisztikusával két gond van előre nem lehet tudni melyik szál mennyit igényel csak egy idő után. ráadásul sok szál kötödik valami féle eseményhez. Simán lehet, hogy eleinte sokat akar számolni aztán már ritkán akar elindulni. Vagy fordítva.... eleinte keveset fut majd egyre sűrűbben kéne elindítani. egyáltalán nem biztos, hogy egy program szálai szimetrikusan, kiegyenlítve futnak. a dolog fokozottan igaz egy játékprogramra. Feltűnik az ellenség akkor meglátom és rálővök, és elindul egy párhuzamos szál mely a lövés következményeit számolja ki. Nem tűnik fel ellenség nem lesz lövés így nem lesz lővés eredményét számoló párhuzamos programszál indítás. Előre nem megbecsülhető hányszor és milyen intenziven kell futni a szálnak.
  • ntex
    #5
    Én is pont ezt akartam kérdezni, hogy nem arról volt szó pár hónapja vagy mikor hogy nem lesz több windows változat hanem ezt fogják toldozni-foltozni? :D Mondjuk akkor is volt sejtésem hogy ezt valószínű nem gondolják komolyan, mert előbb utóbb nagyon le fog csökkenni a bevételük belőle úgyis, amikor már nem fogja megérni nekik foglalkozni vele...
  • t_robert
    #4
    Amúgy valóban az lenne a legegyszerűbb. Fordítás előtt minősíteni teljesítmény szempontjából a párhuzamos profram ágat. Aztán valami féle fordítási dirktiva nyomán bekerülne a processz adatai közé. Ami alapján tudná ütemezni az erőforrás kezelő. Mondjuk lenne alacsony, normál és magas erőforrás minősítés. Elvégre ki tudná jobban megbecsülni mi kell egy programrésznek, mint a programozója. Ha nm is tudj pontosan, de nagyjából érezni kel, hogy hol fog lefutni a legtöbb művelet a programban és melyek azok a rutinok melyek csak esetlegesen rövid ideig terhelik a processzort. Nyilván más minösítést kel adni egy olyan programágnak, ami számol 20 percig, mint az állat és mást egy olyannak ami 20 perc alatt végrehajtódik 3-szor 200 ezer müvelettel.
  • kvp
    #3
    Igazabol a windows NT ota benne van a kernelben a core affinity beallitas. Viszont ezt azota sem tolti ki egyetlen program sem, mert szimmetikus tobbmagos rendszereket felteteleznek. Egyszerubb lenne a szalak letrehozasanal megadni, hogy alap, nagy terhelesu vagy kis terhelesu szalrol van szo. De ezt is a programoknak kellene allitaniuk, ami azert problema, mert a mar kiadott programok eseten nem igazan megoldhato.

    Alternativa lenne a szal futasi statisztikak hasznalata. Ha kicsi volt a futasi aranya, tehat az aktiv idoszaka az elmult par ellenorzesi ciklus alatt, akkor kis terhelesu, berakhato a lassu, de kis fogasztasu procira. Ha hirtelen megugrik a load-ja es kihasznalja 100%-ban az idoszeletet, akkor feljebb rakhato a nagysebessegu magra, amit el is kell inditani ha le volt allitva. Ha ujra visszaesik vagy tartosan blokkolt allapotba kerul vagy csak kevesebbet hasznal az idoszeletebol mint amennyi a lassabb mag maximalis kapacitasa, akkor visszakerulhet a kis igenyu statuszba. A kis igenyu feladatokat inkabb a kis sebessegu magokra kell tenni, ha van rajtuk szabad kapacitas. Ha nincs, akkor arra ahol eppen van. Igy a gyors magok leallithatoak ha tartosan nincs rajuk szukseg es a felhasznaloi programoknak nem is kell latniuk, hogy milyen architektura van alattuk.

    Ez igazabol nem akkora modositas, a hatterben lehetne igy allitani a cpu affinity mask-okat azon szalaknal, amik nem adtak meg explicit modon. Ez egy uj flag (explicit/implicit mod), par uj szal statisztika es a meglevo affinity mask-ok hasznalata. A microsoft-nal mintha szakemberhiany lenne, a sajat 20 evvel ezelotti megoldasaikra sem emlekszenek...

    ps: A unix-ok tobbsege ezt mar tobb mint 50 eve tamogatja, meg akar a hibrid (tobb inkompatibilis cpu architekturat hasznalo) megoldasokat is. A windows eseten is kihagytak ennek a helyet a windows nt kernel ota, de nem nagyon volt olyan intel procis rendszer ahol tenylegesen ertelmezheto lett volna az ASMP.
  • t_robert
    #2
    na ahogy eddig is sejtettük. bele kell nyúlni a windows erőforrás ütemezőjébe, hogy hatékonyan kihasználja a hibrid magos procikat. a nagy számítás igényű folyamatokat a gyors magokon kell futtatni a kis igényű folyamatokat ha nincsen szabadon gyors mag, akkor a lassúra kell tenni. Volt már egy kisérlet egy 1+4 magos procival tavaly. (1 gyors és 4 normal mag) Kiderült, hogy a megfelelő folyamat a megfelelő maggal összehozása leginkább a statsiztikai véletlenen múlik. Nem igazán tudta kihasználni a windows a gyors mag lehetőségét hatékonyan. A hatékonysághoz erősen fel kell "okosítani" a rendszer erőforrás ütemezőjét.
  • kvp
    #1
    Miutan a microsoft kijelentette korabban, hogy nem lesz a 10-es utan ujabb windows verzio, hanem mindig a 10-est frissitik, ezert erdekes lenne ha tenyleg meggondoltak magukat.