Gyurkity Péter

Novemberben jön az Intel Alder Lake-S

Ezzel pedig még az AMD előtt, elsőként támogatnának két új technológiát.

Március folyamán írtunk arról, hogy alakul az Intel sorrendben 12. generációja, legalábbis a Core-családon belül, ez pedig több fontos előrelépést nyújtana a felhasználóknak, néhány komoly kérdőjellel. Most újabb értesülés látott napvilágot, eszerint novemberben kerítenek majd sort a debütálásra.

A most közzétett írásban arról olvashatunk, hogy az Alder Lake-S képviselői a fenti időpontban rajtolnak majd el, már amennyiben a készlethiány nem befolyásolja a megjelenést. Ezzel az Intel valóra váltaná korábbi ígéretét, ennél azonban fontosabb, hogy elsőként támogatnák a DDR5-memóriát és a PCI Express 5.0 szabványt, megelőzve ezzel az AMD-t, amely korábban a PCI Express 4.0 esetében játszotta el velük ugyanezt. A rivális persze nem lesz nagyon lemaradva, ők alig néhány hónappal később, a jövő év elején mutatnák be a Zen 4 architektúrát, így érdemes lesz várnunk a beszerzéssel, hogy egy tisztább, egyértelműbb képet kapjunk a két versenyző közötti különbségekről.

Az Alder Lake-S mind a DDR4-, mind pedig a DDR5-memóriát támogatja majd, persze nem ugyanazon laptopon, így erre is figyelnünk kell majd a konfiguráció összeállításakor. Utóbbi esetében akár 10000 MHz-es frekvenciáról, valamint az ECC (Error Correcting Code) alapértelmezett támogatásáról esett eddig szó, viszont az Intel megoldása kapcsán a hibrid összeállítás, vagyis az erősebb és szerényebb magok együttes alkalmazása is említést érdemel, hiszen ezt eddig inkább a mobilos téren, az ARM fejlesztéseinél láthattuk. Kérdés, hogy ez mennyiben lesz hasznos alternatíva az asztali szegmensben, amit csak a mindennapos használat során deríthetünk ki. Fontos részlet a tok módosulása, az új LGA 1700 eltérő alakja miatt ugyanis a meglévő ventilátorok inkompatibilisek lesznek, vagyis ezen komponensek korai beszerzése sem ajánlott.

A fenti részletek valódiságára persze még nincs garancia, az Intel háza táján az elkövetkező hónapokban szivároghatnak ki a pontos részletek, mielőtt az év végén eljön a hivatalos rajt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!