Berta Sándor

Boeing 737 MAX - újabb szoftver­hibákat találtak

Úgy tűnik, hogy a típus vesszőfutása nem ért véget.

2018 őszén lezuhant az indonéziai Lion Air egyik Boeing 737 MAX repülőgépe, majd tavaly márciusban az Ethiopian Airlines ugyanilyen típusú repülőgépe is. A típust 2019 áprilisában parancsolták a földre a hatóságok. A balesetek összefüggésbe hozhatók voltak a Boeing hibásan működő átesésvédelmi rendszerével. A két baleset vizsgálatakor a szakemberek a Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS) nevű vezérlőszoftverre összpontosítottak.

A Boeing most bejelentette, hogy további két szoftveres hiányosságot talált a 737 MAX esetében és ezeket még azelőtt orvosolni kell, hogy az ilyen típusú repülőgépek ismét felszállási engedélyt kaphatnak. A Reuters arról tudósított, hogy mind a két sebezhetőség a Boeing 737 MAX vezérlőrendszerét érinti. Az egyik hiba oda vezethet, hogy a leszálláskor kikapcsol a robotpilóta, míg a másik a repülésvezérlő számítógép egyik mikroprocesszorát érinti és azt eredményezheti, hogy a repülőgép magától emelkedik vagy süllyed.

A gyártó megerősítette, hogy korábban egyik dolog sem jelentkezett repülés közben, azok nem kapcsolódnak a Maneuvering Characteristics Augmentation System vezérlőszoftverhez és már gőzerővel készülnek a szükséges javítások. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy az utóbbiak mikorra lesznek elérhetők. A Boeing abban egyébként biztos, hogy a hiányosságok, illetve azok orvoslása nem befolyásolja a típus újbóli üzembe helyezését, amelyet egyébként az év közepére várnak a szakemberek.

Az utasok egyébként aligha tudják, hogy milyen régi megoldásokat építenek be néhány repülőgépükbe a gyártók. A 2018 őszén és a tavaly márciusban lezuhant Boeing 737 MAX repülőgépeknek ugyanis volt egy közös pontjuk, amelyre eddig nem igazán figyelt fel senki, a The Verge azonban most rávilágított a dologra. Kiderült ugyanis, hogy a korszerű repülőgépeken két olyan fedélzeti számítógépet alkalmazott a gyártó, amelyekben két 16 bites processzor volt beépítve és ezáltal a számítási teljesítményük egy az 1990-es évekből származó Super Nintendo teljesítményének felelt meg.

A processzorokat azért alkalmazhatta a Boeing, mert korábban évtizedeken át megbízhatóan működtek a különböző repülőgépekben és úgy vélhette, hogy ez most sem lesz másként. A költségtényező sem volt elhanyagolható szempont. Miután azonban a hardverek nem voltak felkészítve a modern vezérlési funkciókra, például a dőlésszög automatikus beállítására, ezért a Boeing kénytelen volt szoftveresen megoldani a problémát és ez látható, hogy hová vezetett. Mindezek figyelembevétele mellett nem meglepő, hogy a hibák kijavítása szinte lehetetlen és a folyamat egyre csak húzódik. A helyzetet súlyosbítja, hogy a készített szoftverjavítások sem jelentenek megoldást és rendszerleállásokhoz, valamint hibáson működő robotpilóta üzemmódhoz vezetnek.

De nem csupán a Boeing esett ebbe a csapdába, hanem az Airbus is, amelynél A320neo modellekben találhatók hasonlóan ősi processzorok. Sőt, az A320neo típusú repülőgépekbe nem kettő, hanem hét ilyen régi CPU-t építettek be. E megoldás előnye ugyanakkor, hogy a számítási műveletek elvégzése, illetve bizonyos funkciók működtetése jobban elosztható a processzorok között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #28
    Pedig nem volt bonyolult a kérdés...
    1. A Te képzelgésed tárgya mitől "valódibb", mint bárki másé?
    2. Képes vagy-e definiálni istent, meg tudod-e határozni miről/kiről beszélsz, amikor ezt a szót használod?
  • Tetsuo #27
    A hozzászólásodban több logikai bukfenc is van, először azokat elemezd, majd próbálj egy normális választ összerakni, illetve kérdezni - ha tudni akarsz valamit.
  • TokraFan #26
    A Te képzelgésed tárgya mitől "valódibb", mint bárki másé? Eleve "valódiságról" beszélni egy definíció szintjén sem létező, nem is tudom miről, oktalanság. Mivel képtelen vagy definiálni, mi/ki az a "valódi" isten, komolytalan a mondandód, nem több egy random konteónál, pl. a lapos Föld agyrémnél. De ez a Te problémád, neked kell megküzdened vele. Számomra bőven elég a tény, hogy nyilvánvalóan semmid nincs a kapitalizmus helyett, tehát idiotizmus úgy szidalmazni, hogy magad sem tudsz helyette semmi jobbat!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.05.09. 22:27:01
  • Tetsuo #25
    Valójában nem velem, hanem magaddal vitatkozol. Az Istentagadásod szemben áll a naiv és primitív istenképzeteiddel, ez utóbbi ellen keresel absztrakt, gyenge érveket. A valódi Isten ellen nincs érv, ami megállja a helyét.
    Ha ezen a szinten maradsz, elvesztél.
  • TokraFan #24
    "Soha nem volt ekkora szenvedés a földön, mint ma, és holnap még nagyobb lesz"

    Éppen ellenkezőleg! Soha ilyen jól nem élt az átlagember, mint ma Nyugaton! Hol jutott az egyszerű ember ilyen szinten oktatáshoz, egészségügyhöz, élelemhez, utazási lehetőséghez, kerrierépítési, kitörési lehetőséghez, mint jelenleg? Volt egy szűk, jellemzően született barmokból álló klikk, azok jól éltek, a többi meg nyomorgott. Azon lehetne vitázni, hogy a mai jólétnek mi az ára, de a negatív mellékhatásokból sem következik az, hogy vissza kell menni a középkorba -vagy még korábbra???- megoldásért, mivel tényszerűen nyomorgott a 98% akkor is, tehát nem megoldás a visszatekintés.

    Isten egy elképzelés, amire jóindulattal -és a realitások talaján maradva- is maximum azt lehet mondani, hogy 50%-ban vagy igaz, vagy nem. Még definíció szintjén sem létezik, amikor azt mondod Isten, azt sem tudod, miről beszélsz egészen pontosan...energiáról? érzésről?, valamilyen lényről?, ha ez utóbbi, akkor hol van?, ki az? mi az?

    Vagyis olyasmire építkezni "megoldásként", ami egyelőre csak az emberek egy részének a fejében létezik valamilyen vágyálomként, miközben semmiféle bizonyíték nem támasztja alá a vágyálom tárgyának létezését, minimum butaság lenne!
    Házat sem fogsz tudni sikerrel építeni alapozás és falak nélkül, pusztán arra a feltételezésre alapozva, hogy szerinted a tető majd lebegni fog a levegőben mert úgy hiszed.
    Ráadásul még ezt is leszűkíted a katolikus vallásra ahogy látom, ami csak egy a sok közül, emberek százmilliói hisznek valamilyen más "istenben", és magyarázzák máshogy a saját vágyálaikat. Természetesen mindegyik szerint az övé az egy, az igazi. És akkor a politeizmust még ide se kevertük a maga többezer istenével.
  • Tetsuo #23
    Milyen reális javaslatról beszélsz?! Na, nehogy már nekem kelljen megoldani! Csak megemlítem, hogy sz@r - ennyi. Sőt, hozzáteszem, hogy jobb nem lesz, csak rosszabb.
    Ez nem lenne elég? De, bőven és a reális látásmódot, vagyis a k*rvanagy igazságot meg kellene köszönni.
    Egyébként, mellékesen jegyzem meg, tudok megoldást, de azt is tudom, hogy a többség nem valósítja meg, mert "meg van írva".
    A személyeskedés részedről akar érv lenni, mert azzal jössz, hogy csak az panaszkodik, aki a kapitalista versenyben alulmaradt, hát én speciel nem maradtam alul és egzisztenciálisan viszonylag jól élek, de egyrészt nem vagyok vak, másrészt keresem az igazságot. Soha nem volt ekkora szenvedés a földön, mint ma, és holnap még nagyobb lesz. Ez így k*rvára nem jó. Mindez az Istentől való távolodásból fakad, az ember Istenközpontúságát a reneszánsz, illetve a humanizmus és az abból fakadó eszmék tömkelege emberközpontúvá, majd egoközpontúvá tette. Egyetlen megoldás van, visszatalálni Istenhez, különben még rosszabb lesz minden és bizonyosan ez utóbbi történik meg, hiszen az emberek legnagyobb része Sátán bűvöletében és szolgálatában él.
  • TokraFan #22
    Nem terelek semmit, csak nem érted! Ismerem már a mondandódat, előadtad itt nem egyszer, tehát pontosan tudom, hogy semmiféle reális megoldási javaslatod nincs a kapitalizmussal szemben! Amid van, az egy agresszív vallásos agyrém, kasztrendszerrel, királyokkal és egyéb mesefigurákkal, amit aztán rákényszerítenél mindenkire akár tetszik nekik, akár nem, saját bevallásod szerint akár erővel! Vagyis hiteltelen -és ellentmondásos- az egész, mert pont úgy erőszakra épül mint a kapitalizmus, vagy a szocializmus. Csak most a kötél szarabbik oldalán lógsz...és ez láthatóan zavar.

    A többi személyeskedő marhaságot pedig -a tanultabbak- szalmabáb érvelésnek hívják! Vetítesz egy szépet a saját alternatív világodból, ami természetesen távolról sem korrelál a valósággal...
  • Tetsuo #21
    Most meg terelsz. Aki a kapitalista gazdasági rendszernek alternatívaként csak szocializmust tud elképzelni, az egyrészt nem üti meg azt a szintet, hogy vele érdemben vitatkozni lehessen, másrészt nem is érdemes őt esetleg meggyőzni ezirányban, hiszen komoly műveltségi, logikai esetleg pszichikai hiányosságokkal rendelkezik.
    Az a dolog pedig, hogy valaki a jelenlegi működő rendszert tabuként kezeli, még akkor is, ha nem tud elképzelni jobbat, meglehtősen szánalmas több tekintetben is, de leginkább a konformizmusa és szervilizmusa miatt.
  • TokraFan #20
    Az érvekkel Te szoktál hadilábon állni...Ok, szar a kapitalizmus, de jobbat még nem sikerült felvázolnod, maximum olyan álomvilágot, ami már papíron is csak pár embernek lenne ínyére -kétségetelen, Te közéjük tartoznál-, miközben össz-társadalmi szinten, a konkrét gyakorlati megvalósításának -a realitások talaján maradva- esélye se lenne. Idiotizmusról akkor beszélünk, ha a véleményét nem képes valaki konkrétumokkal alátámasztani.
  • Tetsuo #19
    Ja igen, a szokásos TokraFanos idiotizmus, szóra sem érdemes...