Gyurkity Péter

A Hold túlsó oldalán szállna le Kína 

Mégpedig néhány éven belül, hogy ott is helyben tanulmányozzák a felszínt.

Augusztus végén már olvashattunk a kínai űrprogram legújabb fejleményeiről, amelyek közül kimagaslik a Hosszú Menetelés 5 rakéta első tesztje, hiszen ez lesz hivatott megfelelő pályára állítani több fontos küldetés fő komponenseit. Most jelezték, hogy a Hold túlsó oldalán is leszállnának, mégpedig alig néhány éven belül.

A Chinese Academy of Sciences hivatalos oldalán találjuk meg a bejegyzést, amelyben hírt adnak az újabb ambícióról. Eszerint a Chang’e 4 küldetés keretein belül hajtanák végre a leszállást, amely számukra sem az első alkalom lenne, hiszen az eggyel korábbi expedíció során a Chang’e 3 már 2013-ban célba jutott, a hozzá csatlakozó holdjáró pedig szintén elvégezte feladatát. A Hold túlsó, sötét oldalán azonban még senki nem hajtott végre leszállást, így a harmadik hely megszerzése után ebben az értelemben elsőként végeznének a versenyfutásban.

A fő feladat a geológiai jellegű kutatás lenne, itt azonban kommunikációs berendezéseket is elhelyeznének, ami azért lenne hasznos, mert a Földről küldött rádiójelekkel eddig nem tudtuk elérni a túlsó oldalt. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az említett harmadik helyet csak 2017-ben, a Chang'e-5 révén hódítanák el, ekkor gyűjtenének ugyanis helyi mintákat és hoznák azokat vissza a Földre (az orosz és amerikai példát követve), míg a túlsó oldal megtekintése szintén valamikor 2020 előtt érkezne el. Ezt legénység nélkül hajtanák végre, de már gondolkodnak a legénységgel elvégzett küldetéseken is, ami még mindig korainak számít, hiszen az ország űrprogramja keretében először csak 2003-ban juttattak embert az űrbe.

A terv pontosítását az elkövetkező egy évben végeznék el, a fejleményekről mi is beszámolunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #54
    Mihez feltétel a FOLYAMATOS adatkapcsolat? Mihez nem elég egy keringő műhold időszakos kapcsolata?
  • Irasidus #53
    Lissajous-pályáról hallottál már?
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.09.20. 01:51:25
  • kvp #52
    Arrol senki sem beszel, hogy a Hold _kulso_ oldalanak felszinevel torteno kommunikacio mukodo muholdakat igenyel Hold koruli palyan. Ez ugyan lehet egy darab szonda, ami eleve odavitte a leszalloegyseget es tobb oras idoeltolodassal tudja tovabbitani a parancsokat. De rendes munkahoz folyamatos kapcsolat kellene. Ez utobbi legalabb 2-3 valtozo vagy egy-ket geostatcionarius palyan keringo muholdat igenyelne. Az utobbit meg nem nagyon probaltak a Hold eseten. (a Fold gravitacios tere miatt lehet vele gond)
  • ostoros #51
    Bocs de a vitának te magad vetettél véget, amikor egysorossal válaszoltál.
  • Irasidus #50
    Off.: A vita nem kötekedés. Az, ha valaki nem ért veled egyet, az sem kötekedés. Az, ha valaki bizonyítja az állítását szintén nem kötekedés. De az amit te csinálsz, az viszont színtiszta troll-kötekedés. Ami valamilyen lelki sérülésre utal... Nem bírsz leállni ugye? No, akkor megteszem én, most! ;)
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.09.17. 19:47:21
  • ostoros #49
    Kötekedni kezdtél. Így volt, vagy nem így volt?
  • Sequoyah #48
    kina a hold tulso oldalan -> hold sotet oldala -> "sotet" -> sotet kozepkor -> roma -> mindenkinek a qrva annyat
    Szep gondolatmenet:D
  • Irasidus #47
    Te jöttél melldögteve, hogy mindenki rosszul tudja a történelmet, és aki ellenkezőt állít mint te az csak vérlébis lehet. Mikor jeleztem, hogy egyrészt tárgyi tévedések sokaságára alapozod ezt, másrészt szelektívek a példáid, utána folyamatosan terelted a témát. Mint most is. Olyan választ kapsz ahogy te írsz nekem, ha nem tetszik akkor talán változtassa a vitastílusodon, és ne terelj ennyire bicskanyitogatóan gyermeki titulusban. Tudod gerenda...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.09.17. 14:55:17
  • ostoros #46
    Köszönöm, ez jó kis lista.
  • ostoros #45
    Nem tudsz tisztességesen válaszolni?