Gyurkity Péter

Egytizedébe kerülne a Hold gyarmatosítása 

A korábban szükségesnek vélt összeg akár 90 százalékát is megtakaríthatná a NASA.

Érdekes tanulmány jelent meg a napokban a National Space Society hivatalos oldalán, amely a Hold gyarmatosítása, pontosabban az első ottani bázis létrehozása témájában osztott meg néhány újdonságot a nagyközönséggel. Az egykori NASA-vezetők, valamint űrhajósok egyéb szakemberek által jóváhagyott anyag szerint a költségek akár 90 százalékát is megtakaríthatnánk.

A kiadások egytizedére való csökkentése a NASA szempontjából valósulna meg, amit azonban kizárólag nemzetközi összefogással, valamint magáncégek bevonásával érhetnénk el. Példaként említik a SpaceX projektjét, amely mindössze 443 millió dollárból valósította meg a Falcon 9 rakéta és a Dragon űrkapszula koncepcióit, miközben a NASA számára ugyanez a feladat több mint 4 milliárd dollárt emésztett volna fel. Amennyiben sikerülne tető alá hozni a széles nemzetközi együttműködést (többek között az ESA csatlakozásával) és ebbe bevonni a területen aktív magáncégeket, az első holdbázis esetében is hasonló megtakarítást érhetnénk el.

A projekt keretében újrahasznosítható rakéták és landolóegységek kifejlesztésére lenne szükség, a további költségeket pedig a helyben megtalálható víz és jég felhasználásával faraghatnánk le. Először azt kellene megállapítani, hogy pontosan mennyi található ebből a Holdon, azon belül is a sarki régiókban, illetve hogy mennyiben lenne gazdaságos a helyi kitermelés. A mindössze 4 űrhajósnak otthont adó bázis egy ipari üzemmel egészülne ki, amely a víz lebontásával hidrogént termelne a rakéták számára (ez a Mars felé induló expedíciók munkáját is megkönnyítené, már amennyiben a Hold körül keringő utántöltő állomást hoznánk létre), az oxigént pedig maguk az űrhajósok használnák fel - 12 év alatt akár 200 megatonna üzemanyagot állíthatnánk elő.


Jelenleg mindez pusztán koncepció formájában létezik, ám a NASA számára több szempontból is előnyös lenne ennek valóra váltása, hiszen azt korábban már ők is leszögezték, hogy a Hold a hosszabb Mars-expedíciók számára is a próbakő szerepét tölthetné be, ahol az űrhajósok szert tehetnének a szükséges tapasztalatokra. A 10 milliárdos kiadás a jelenleg büdzsén belül is megvalósíthatónak tűnik, míg az eredeti összeg eleve kizárta a projekt elindulását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #43
    Víz van. Tehát levegőt tud csinálni. Ha pedig ez a kettő van, akkor élelmet is tud termeszteni. A többit pedig elő tudja állítani egy megfelelő ipari háttér. A spéci dolgokat pedig lehet a Földről is hozni, ugyanis attól spéci, hogy nem kell belőle sok. Például számítógép chipek.
  • VolJin #42
    Figyu, ezt már a nők lapja is megírta. Volt már önálló gondolatod az életben?
  • jovokutato #41
    A holdbázis valóban jó ötlet.Közel van és jó bázis lenne a Mars meghódításához.
    Ott ki lehet fejleszteni azokat a rendszereket,melyeket később a Marson használnak.
    A Marsra induló űrjárművet simán lehetne a Holdról indítani.
  • Amergin #40
    Egy állandó holdbázis nélkül csak álom a Marsra küldött ember.
  • Tetsuo #39
    :-D Víz, levegő, étel, berendezések, egy halom spéci anyag? Ilyenmérvű logisztika / ellátás szupergigabrutál erőforrást emésztene föl, miután ezeket még mindig nem tudnák előállítani odafönt. :-S
    Zéró értelme van... persze, ha tudsz valamit a Hold hátsó oldalán élőkről... ;-D
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.07.29. 00:56:19
  • NEXUS6 #38
    Mondjuk lenne értelme az űrhajók nehéz szerkezeti elemeit a Holdon gyártani. Csak ugye a kohászati, fémipari, gépgyártáshoz kapcsolódó eszközök nem a pehely súlyukról híresek. Szal, amíg legalább olyan tömegű űrhajót nem állít elő egy ottani üzem, mint a felvitt eszközök tömege, addíg felesleges ezen csuklózni. És itt alsóhangon 100 ezer tonnákról beszélünk ugye.

    Ha nagynehezen össze is hoznánk egy ISS méretű komolyabb űrhajót, azzal évtizedekig furikáznánk a Naprendszerben és marhára nem igényelne még tucat másik hasonló legyártását.

    Persze ha megtámadnának bennünket az idegenek (végre)...
    ;)
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.07.28. 14:27:46
  • ostoros #37
    Ezért mondom, nem fenntartani kell, hanem önfenntartóvá kell tenni. Ha ezt elértük, akkor a költségek megszűnnek.
  • materialista #36
    Ez a cikk totál hülyeség.
    12 év alatt 200 megatonna.Az 200 millió tonna.Évente 16,66 megatonna.Naponta 45600 tonna.
    Hidrogént termelne a rakéták számára,és mi lenne a rakétákban az oxidálószer?
    Vízbontást elektromos árammal végezve 1 kg vízhez 4,5 kwh energia kell.
    Jelenleg a napelemek hatásfoka 15%.A Hold egy négyzetméterére 1360 watt jut.
    Így egy négyzetméter napelem kb 200 watt energiát termel óránként.Azt is figyelembe
    kell venni,hogy a bázis helyén 14 napig nincs napfény(legfeljebb pont a sarkokon süt állandóan.
  • Robbantó1 #35
    Nem is értem hogy a NASA is mért azt a hülye Marsot erőlteti,megint kettőt akarna lépni egy helyett,
    Holdnak sokkal több értelme van,először is segít felkészíteni,sok olyan dolgot ki lehet próbálni amit a Marson is használni kell,például holdporból oxigén nyerhető mint a Marson,ezt jó lenne szerintem a közelben tesztelni.
    Holdbázist meg nem nehéz fenntartani,olvastam régen hogy ilyen felfújható dolgokkal oldanának meg mindent,aztán holdporral betakarnák így védelem is lenne,bár jó lenne egy üregbe szerintem.De ha egy hülye bázist nem tudunk a holdon létrehozni mert drága,akkor hogy akarnánk a Marsa jutni?
    Amúgy a Holdnak azért is lenne értelme mert oda lehetne telepíteni obszervatóriumokat,képzeljetek el egy 10m-es lencsés távcsövet,hát mit ne mondjak mindent látnánk,Hubble csak 2 méteres és még is miket tud.
    Rádióteleszkópokhoz is jó lenne oda rakni,a hold árnyékolná a földről jövő jeleket így sokkal hatásosabb lehetne ez a műfaj is,SETI program meg azért nem jó a földön mert csak olyan frekvenciákat vizsgálhatnak amit mi nem használunk,csak mi is okkal használjuk azokat a frekvenciákat amiket talán más fajta civilizáció,de mivel azokat nem ellenőrízhetjűk mert a saját frekvenciák kioltja a máshonnan bejövő jeleket,így kizárt hogy a Földön valaha is észlelnénk valami jelet,de persze rádiócsillagászatnak is jobb lenne.De ehhez az kell hogy tudjunk bázisokat létrehozni illetve picit lakhatóbbá tegyük mert a Holdnak igen is van értelme,szerintem van még mit kutatni ott,a földön is nap mint nap találunk valami újat,akkor a holdon is fogunk mert attól hogy leszálltunk oda inkább tűnt felvágásnak mint komoly vizsgálatnak,meg akkoriban nem is volt olyan jó a tudomány,ma már modern felszereléssel tuti találnánk sok mindent.
    Szóval a holdnak igen is van értelme.
  • Tetsuo #34
    Szóval azért építenek bázist, hogy kitermelhessenek építőanyagot a bázishoz? Logikus. :-)
    Egy holdbázist fenntartani olyan irgalmatlanul sok erőforrás, hogy nincs belátható értelme.