Gyurkity Péter

2018-ban szállna le a Holdon Japán 

A tervezési munkálatok azonban már idén megindulnak, amihez anyagi fedezetet keresnek.

Több japán lap is beszámolt arról, hogy az ország űrügynöksége, a JAXA bemutatta előzetes elképzeléseit a Holdra szállás megvalósításával kapcsolatban. A több minisztériumot képviselő szakértőkből álló panel a most induló 2016-os pénzügyi évre vonatkozó, anyagi jellegű kérelmek elbírálásában hivatott segédkezni, a pozitív döntéssel pedig megindulhat a projekt tervezése, amely mindössze két-három éven belül elvezethet annak végrehajtásához.

A JAXA ugyanis már a 2018-as pénzügyi évben elérné a Holdat, amelyhez az Epsilon rakétát, valamint a SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) névre keresztelt leszállóegységet használná fel. Ezzel sorrendben negyedikként valósítanák meg az égi kísérőnkön történő landolást, bár a sikerhez mindenképpen szükség lesz a precíziós manőverekért és a megfelelő leszállásért felelős technológia kidolgozásához, amihez nyilván további anyagi segítségre számítanak, hiszen a most igényelt 10-15 milliárd jen mindössze a küldetés megtervezéséhez lesz elegendő.


Az ügynökség mindenesetre már rendelkezik némi tapasztalattal mind a Hold feltérképezésében, mind pedig a leszálló manőverek kivitelezésében. A 2007-ben fellőtt Kaguya például két éven keresztül fényképezte a Hold felszínét, ennek révén választották ki végül az ideálisnak tűnő leszállóhelyet, míg a Hayabusha egység az Itokawa névre keresztelt aszteroidán szállt le és gyűjtött mintákat – ennek folytatása a Hayabusha 2 küldetés, amely egy hasonló manőver végrehajtását és a helyszíni vizsgálódást célozza meg egy másik aszteroida esetében. Ezen aszteroidák azonban a Holdon tapasztalthoz képest jóval kisebb gravitációs hatást fejtenek ki, így mindenképpen szükség lesz a fejlesztések tökéletesítésére.

Japán magáncégek eközben saját holdjáró célba juttatásán dolgoznak, amelyet amerikai közreműködéssel érnének el. A JAXA persze nem állna meg itt, a Hold-küldetésük sikere esetén a következő célpont (a NASA-hoz hasonlóan) a Mars lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • plebanos #4
  Nem fognak leszállni.
 • ugh #3
  "..hányszor van az kérem, hogy a megyek a utcán ugye? Rendesen ugye, amerre van a irány ugye, arra megyek amerre a irány van és akkor jön szembe ember és megy arra ahonnan én éppen már elgyöttem. Na de hát nincs ott semmi! Hát azé jöttem el én mert nincs ott semmi ugye hát mit akar ott?? Hát MATAT A MARADÉKBA? Nem normális kérem"
 • Maróth #2
  Pfff!
  2016-ban le fog szállni a Google és az Xprize versenyén velünk, magyarokkal, a Puli Space Technologies-szal együtt!
 • Ender Wiggin #1
  és mikor indul be nemzeti űrprogram? az sem ambíciózusabb, mint egy olimpia rendezése...