Gyurkity Péter

Visszatért Kína holdszondája 

Évtizedek óta először került sor a Hold körüli pályáról való visszatérésre, Kína ezzel a harmadik.

A Xinhua állami hírügynökség számolt be arról, hogy az ország holdprogramjának legutóbbi tagja az égitest megkerülését követően visszatért a Földre, ezzel pedig sikeres tesztelésen vannak túl, amely segíthet abban, hogy a következő lépésben megvalósuljon a leszállóegységgel kiegészített újabb expedíció.

A kínai fél eddig három szondát küldött égi kísérőnkhöz, az elsőt még 2007-ben, amelyet három év múlva követett a program második tagja, amely hamarosan az ország első bolygóközi szondájává lépett elő. A harmadik változat, a Csang'o 3, már egy saját holdjárót vitt magával, ez a becsapódásos landolás óta a Holdon teljesít szolgálatot, bár egy ütközés következtében mozgásra már nem képes. A következő lépés egy visszatérő holdszonda útnak indítása volt, amelynek révén további tapasztalatokat igyekeztek szerezni a navigációval, valamint a Földre történő visszatéréssel kapcsolatban, ez a most végrehajtott landolással pedig egyértelműen sikeresnek bizonyult.


A Csang’o 5-T1 október 24-én indult útjára, a Hosszú Menetelés 3C típusú hordozórakétára támaszkodva. A küldetés során egy félkört tett meg a Hold körül, majd hazafelé vette az irányt, menet közben tesztelve a főbb egységeket – összesen 840 ezer kilométeres távolságot gyűrt le, és néhány, a Földről és a Holdról készített képpel enyhítette kiolthatatlan kíváncsiságunkat. Szombat hajnalban másodpercenkénti 11,2 kilométeres sebességgel közelítette meg bolygónkat, itt a légkör pereméről visszapattanva lassult le, majd pedig belépett a légkörbe, hogy Belső-Mongóliában, Pekingtől mintegy 500 km-re landoljon. Ez utóbbi lépés különösen fontos volt, hiszen egy alig 0,2 fokos eltérés is a biztonságos belépés kudarcát eredményezte volna.

Érdemes megjegyezni, hogy a misszió egyben a 2017-ben esedékes Csang'o 5-küldetés utolsó nagyobb tesztjeként is szolgált. Ennek során egy ember nélküli leszállóegységet juttatnának el a Hold felszínére, ahol a mintagyűjtést követően, valamint az űrbéli találkozások és dokkolások tesztje után visszahoznák azt a Földre. A mostani küldetés azonban legalább ilyen fontos fejlemény, hiszen ilyen útra immár 40 éve nem került sor, és Kína a nagyobb hatalmak közül sorrendben harmadikként teljesítette ez a célkitűzést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nikolaosz #2
    Pár év múlva esedékes hogy kínai lábnyom is legyen a Holdon. A mostani küldetés pedig teljes mértékben a tapasztalat gyűjtésről szólt. Ami nyilván az emberes utazásnál is jól jöhet majd.
  • kvp #1
    Csak nekem tunik ugy, hogy ez egy 1:4-es sojuz kapszula, a 7K-LOK sorozatbol? Mintha egy emberes kuldetesre keszulnenek...