Gyurkity Péter

Működő rakéta­elhárítást akarnak az amerikaiak

A korábban csődöt mondott rendszert fejlesztenék tovább, szigorú teszteléssel kiegészítve azt.

Az amerikai kongresszus által elfogadott, jövő évre vonatkozó törvény (2015 National Defense Authorization Act, NDAA) lehetővé teszi a védelmi minisztérium számára, hogy ismét komoly összegeket fordítsanak a Raytheon cég által kifejlesztett rakétaelhárító rendszer beszerzésére és alkalmazására. A politikusok azonban nem elégedettek az eddigi eredményekkel, a korábbi kudarcok megismétlődését pedig szigorú feltételekkel és minden részletre kiterjedő teszteléssel előznék meg.

A számos javaslatot is tartalmazó felhatalmazás kiemeli, hogy éppen a valós körülmények közötti tesztelést hiányolják a legjobban, szerintük emiatt következhetett be, hogy az Exo-atmospheric Kill Vehicle névre keresztelt platform 2010-ben súlyos kudarcot szenvedett el. Akkor az idegen hatalom által fellőtt, atomtöltet hordozására is alkalmas ballisztikus rakéta szerepét betöltő egységet ugyan sikerült befogni, az elhárítórendszer saját rakétája már útban volt, hogy nagy magasságban elfogja azt, a rendszer második lépcsőfokát jelentő megoldás azonban nem tudta megfelelő módon pozicionálni magát, így az ütközés nem valósult meg.


Az azóta eltelt évek során több kísérletre is sor került, megbízható módon azonban a mai napig nem sikerült igazolni, hogy a rendszer éles körülmények között is mindig működni fog. A kongresszus szerint a prototípus nem esett át a szükséges teszteken, emiatt pedig több alkalommal is megbízhatatlannak bizonyult, emellett pedig a költséghatékonység terén sem hozta a kívánt szintet. Ennek ellenére nem adják fel, 2015-re szeretnének egy új verziót viszontlátni, amely kiküszöböli az eddig tapasztalt problémákat, valós alternatívát nyújtva az évtizedek óta érvényben lévő MAD (Mutually Assured Destruction), vagyis az egymás kölcsönös elpusztításán alapuló doktrínával szemben.

Hogy mindez mennyiben valósul meg a rendelkezésre álló rövid idő alatt, az nagyrészt a Raytheon mérnökein múlik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fade2black #27
    "De igen, én állítottam a #16-ban. KB."

    Akkor szép, hogy magaddal vitázol.

    "Grúziát az oroszok 10 nap alatt lerohanták, a NATO meg erősen rázta az öklét, hogy egy PfP tagállamot hátulról megtosztak, de kb ennyi volt a reakció."

    Azaz annyi volt mint amit mondtam. NATO részről nem történt semmi.

    "Szíriában, meg rendesen megy a népirtás a mai napig mert a fészbukforradalom nem jött be, mert itt az oroszoknak érdeke volt hogy a régi kormány maradjon, csak ugye nyugaton erről nagyon nem cikkeznek. A kormány, meg a lázadók azóta is rendesen irtják a szüzeket aggokat gyermekeket, de ennek ma már nem sok hírértéke van."

    őőő legyen... és?

    "Ukrajna úgy tűnik egy szakító próba, de egyelőre még ott tartunk, hogy az EU roppant harciasan az asztalra csapva vágja a mocskos russzkik pofájába azt a pénzt, amit azok az ukránoktól követelnek. Ez eddig nem egy nagyon karakán kiállás. Szerintem."

    Hát nem sok pénz lett a pofájukba vágva látva a mai nap eseményeit. A kiállás pedig nem csak az lehet ám, hogy direkt katonai konfliktust generálunk.

    "Az oroszok gyakorlatilag a volt szovjet tagköztársaságokat vietnamizálják az ott élő orosz nemzetiség segítségével. Ők azok akik az elnyomásra hivatkozva aztán behívják az orosz erőket.
    Ezt a forgatókönyvet értelemszerűen csak ezekben az országokban tudják megvalósítani, de működik. Főleg, mert a NATO végül mindig elkerüli a nyílt konfliktust.
    Azt kéne végig gondolni, hogy érnek-e ezek az országok a nyugatnak ennyit, mert az oroszok gyakorlatilag egy új Jaltára várnak, ahol ki kéne teríteni a kártyákat és ha kell egy titkos szerződésben meghúzni a határokat. Na ez megint egy olyan dolog, amiben a nyugat az eddigi 50 év retorikája után nem mehet bele. Pedig szerintem célszerű lenne.
    Csak mert nehogy egy Délkelet-Oszétia miatt törjön már ki a 3. VH."

    A direkt konfliktust Szu illetve Oois mindig kerülte, nem csak a NATO. A 3.vht kizárnám konvencionálisban OOt agyonverik, atomot meg senki nem akar. Amúgy nagyjával egyetértek.

    "A Shanghai Együttműködési Szervezetről (SCO) hallottál már?"

    Ó már látom is az Indiai Pakisztáni összeborulást. Amúgy a BRICről is hallottam.





  • sanyicks #26
    Júeszéj iz dominéting!
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=eE_msAKWdOs#t=197
    Szabadság, kapitalizmus, demokrácia, béke, boldogság, igen igen az amerikaiak a legjobbak, fantasztikus dolgokat gyártanak, csak tiszta kézzel fogható értéket semmi, semmi károsat. A TV-ben is látszik, mert mindig ők nyernek a filmekben is. Igazi hősök!
    Hurrá hurrá!
  • Papichulo #25
    Ezexerint Ukrajnába, Grúziába mi engedtük be őket?

    Gruziaban Saakashvili nagyon elmerte a dolgokat es a helyzet vedhetetlenne valt.

    Ukrajna meg egy folyamatban levo konfliktus, melyet az oroszok eszkalaltak. Itt mar azert jobban meg lettek huzva a vonalak es ketlem, hogy Putin komolyabb lepesekre merne elszanni magat. Ugyan a Krim bekebelezese hatalmas strategia siker, de kozep es hosszutavon ez geopolitikailag nagyon konnyen visszauthet nekik. Rovidtavon meg ugye gazdasagilag nem volt tul jo befektetes.

    Mindazonaltal megjegyzem, hogy mindket konfliktus kozvetlenul az orszag hatarai menten zajlott, igy ez semmikeppen sem bizonyitja azt a felvetest, hogy Moszkva globalis erdekervenyesito kepessege szamottevo lenne.

    Az SCO-val azt szeretned allitani, hogy ez egy lapon emlitheto a NATO-val? Ket olyan orszag kozott akik 50 eve meg haboruztak egymassal? Azzal a Kinaval aki legszivesebben mar ma elfoglalna egesz Sziberiat, ugy ahogy van... mondjuk az ott elo mandarin anyanyelvuekre hivatkozva :)
  • NEXUS6 #24
    "Az oroszok nagyreszt csak "oda tudnak szarni" ahova a Nyugat engedi nekik."
    Ezexerint Ukrajnába, Grúziába mi engedtük be őket? Hmmm, de akkor minek ez a nagy kardcsörtetés?

    "A CCCP szintu geopolitikai befolyas most hosszu idore - talan orokre - a mult "dicsosege" marad. Nem hiaba tartjak a masik polusnak sokkal inkabb a PRC-t, mintsem oket."
    Hát ez az!
    A Shanghai Együttműködési Szervezetről (SCO) hallottál már? Csak mert lehet hogy érdemes lenne megtanulni ezt a rövidítést is.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation
  • NEXUS6 #23
    "Nem is lett állíva."
    De igen, én állítottam a #16-ban. KB.

    "Grúzia, Szíria esetében tényleg nem történt semmi. De ez khm nagyon nem érvényes Ukrajnára."
    Grúziát az oroszok 10 nap alatt lerohanták, a NATO meg erősen rázta az öklét, hogy egy PfP tagállamot hátulról megtosztak, de kb ennyi volt a reakció.
    Szíriában, meg rendesen megy a népirtás a mai napig mert a fészbukforradalom nem jött be, mert itt az oroszoknak érdeke volt hogy a régi kormány maradjon, csak ugye nyugaton erről nagyon nem cikkeznek. A kormány, meg a lázadók azóta is rendesen irtják a szüzeket aggokat gyermekeket, de ennek ma már nem sok hírértéke van.

    Ukrajna úgy tűnik egy szakító próba, de egyelőre még ott tartunk, hogy az EU roppant harciasan az asztalra csapva vágja a mocskos russzkik pofájába azt a pénzt, amit azok az ukránoktól követelnek. Ez eddig nem egy nagyon karakán kiállás. Szerintem.

    Az oroszok gyakorlatilag a volt szovjet tagköztársaságokat vietnamizálják az ott élő orosz nemzetiség segítségével. Ők azok akik az elnyomásra hivatkozva aztán behívják az orosz erőket.
    Ezt a forgatókönyvet értelemszerűen csak ezekben az országokban tudják megvalósítani, de működik. Főleg, mert a NATO végül mindig elkerüli a nyílt konfliktust.
    Azt kéne végig gondolni, hogy érnek-e ezek az országok a nyugatnak ennyit, mert az oroszok gyakorlatilag egy új Jaltára várnak, ahol ki kéne teríteni a kártyákat és ha kell egy titkos szerződésben meghúzni a határokat. Na ez megint egy olyan dolog, amiben a nyugat az eddigi 50 év retorikája után nem mehet bele. Pedig szerintem célszerű lenne.
    Csak mert nehogy egy Délkelet-Oszétia miatt törjön már ki a 3. VH.
  • Papichulo #22
    Az oroszok ugyan nem mennek dél-kelet Lemúriába, de bőven elég, hogy a nyugat ablaka alá szarnak a saját érdekszférájukat illetően.

    Az oroszok nagyreszt csak "oda tudnak szarni" ahova a Nyugat engedi nekik. Ha valami olyan helyre probalnanka, ami mindket felnek barmilyen okbol esszencialis, akkor az oroszok, mind gazdasagi, mind katonai inszignifikalitasuk okan, jo esellyel buknanak. Csak elhatarozas kerdese.

    Olyan helyeken, ahol a NATO engedi, ugralhatnak az oroszok, de persze csak addig a pontig, amig ra nem koppintanank az orrukra. A CCCP szintu geopolitikai befolyas most hosszu idore - talan orokre - a mult "dicsosege" marad. Nem hiaba tartjak a masik polusnak sokkal inkabb a PRC-t, mintsem oket.
  • fade2black #21
    megválasztott elnöke Ukrajnának és tessék már egy Magyarország Erdély kapcsolatában gondolkodni. Még 94 év után is egyesek azt hiszik/nyilatkozzák/gondolják, hogy Magyarország része.
  • Willenbrock #20
    Ukrajnában egyre harciasabb a báb elnök retorikája is,a minap már a Krímről is azt nyilatkozták,hogy az "mindig" ukrajna része volt,és az is marad.
  • fade2black #19
    "de az amcsik sem rendelkeznek olyan power projection képességgel, mint amilyennel szeretnének, vagy amiről beszélnek."

    Nem is lett állíva. Annyi volt, hogy "senkinek nincs meg az USA-nak a kozeleben levo power projection kepessege" éshát ezen nincs mit vitázni.

    "Grúzia, Ukrajna, Szíria fontos az oroszoknak, embert is áldoznak értük. A nyugatnak nem."

    Grúzia, Szíria esetében tényleg nem történt semmi. De ez khm nagyon nem érvényes Ukrajnára. Persze annyira tényleg nem fontos, hogy kitörjön érte egy direkt konfliktus, de egy proxy war már nagyon nem elképzelhetetlen.
  • NEXUS6 #18
    Szánalmas, vagy nem az amit a russzkik művelnek (kb olyan kis piszkos trükkjeik vannak, mint Mickey-nek a Blöffben:), de az amcsik sem rendelkeznek olyan power projection képességgel, mint amilyennel szeretnének, vagy amiről beszélnek.

    Az oroszok ugyan nem mennek dél-kelet Lemúriába, de bőven elég, hogy a nyugat ablaka alá szarnak a saját érdekszférájukat illetően.

    Grúzia, Ukrajna, Szíria fontos az oroszoknak, embert is áldoznak értük. A nyugatnak nem. Ettől kezdve lehet akárhány anyahajó a spejzban, ha az egyszeri Dzsiájdzsó nem hajlandó aláírni a szerződést a külszolgálatra, a The New York Times meg arról cikkez, hogy minek megyünk már megint oda.

    Ilyen értelemben annak a háborús távmunka koncepciónak egyfajta folytatása ez is, mint amit a drónok képviselnek. Mert ha teszem azt túl sokat röpködnek a másik oldal felé és már meghalt vagy 200 ember, akkor a Sötét oldal meg küld egy saját "dront", ami ha célba ér megöl vagy 200 ezer embert. Így ez gyak a marha idegesítő és valójában különösebb eredmény nélküli drónozás folytatásának tekinthető.