Hunter

Kudarcba fulladt az amerikai rakétavédelmi rendszer tesztje

Egy kísérleti elfogórakétának nem sikerült az elindulás az Egyesült Államok nemzeti rakétavédelmi rendszerének tesztelésén szerda hajnalban, ami újabb kétségeket vet fel az eddig is sokat kritizált rendszer közelgő aktiválását illetően.


Arrow-2 ballisztikus
rakéták elleni rakéta
A teszt során egy célrakéta, egy szimulált, hatástalanított robbanófejjel ellátott ICBM indult el az alaszkai Kodiakból, olvasható a Védelmi Minisztérium Rakétavédelmi Hivatalának közleményében. 16 perccel később azonban egy ismeretlen anomália nem sokkal a kilövése előtt az elfogó rakéta automatikus leállításához vezetett a csendes-óceáni Kwajalein Atollon fekvő Ronald Reagan Kísérleti Területen. A célpont az óceánba csapódott.

A hivatal nem adott ki több részletet a kudarcról, csupán annyit fűztek hozzá a közleményhez, hogy a program vezetői át fogják vizsgálni a kilövés előtti adatokat, hogy meg tudják állapítani a leállás okát. A legtöbb rakétavédelmi rendszert úgy alakítják ki, hogy vész esetén automatikusan leálljon, azonban hogy ebben az esetben mi váltotta ki ezt a reakciót, az még egyelőre nem ismert, állítja a hivatalos közlemény.

Ez volt a rendszer első teljes körű próbája közel két éves kísérleti periódusa alatt. A Rakétavédelmi Hivatal megpróbált több tesztet is levezényelni a hónapban, de valamilyen okból mindegyik meghiúsult, volt amikor az időjárás volt kedvezőtlen, de jelentettek meghibásodásokat is a kiszolgáló eszközökkel kapcsolatban, magával a rakétával azonban eddig nem volt gond. Philip Coyle, a Pentagon egykori vezetője szerint - aki az utóbbi időben hevesen támadta Bush rakétavédelmi tervezetét - a kudarc oka bármi lehetett egy kisebb szoftverhibától a nagy hardver meghibásodásig bezáróan. Egyvalamit azonban bizton állított, a kudarc súlyos visszalépést jelent a program számára.

A tesztben egyébként az elfogónak nem kellett szükségszerűen eltalálnia a célt, nyilatkoztak a hivatalos szervek. Az elsődleges cél az elfogó teljesítményéről történő adatgyűjtés volt. A szerdai teszt során alkalmazták volna először azt a gyorsítórakétát, amit már a végleges változatba is szántak. A 85 millió dolláros kísérlet nem kapott azonnal új időpontot, és arról sem esett szó hogyan befolyásolja mindez a jövő tavaszra időzített következő tesztsorozatot, melynek célkitűzése már a valós elfogás lenne.

Az idei évre két korábbi kísérlet volt kitűzve, de egyik sem valósult meg technikai okokból, az ezeket megelőzően végrehajtott tesztek pedig a kritikusok szavaival élve egyszerűen nevetségesek voltak. A működő rendszer kezdetben az alaszkai Fort Greely és a kaliforniai Vandenberg légitámaszponton elhelyezett elfogókon alapulna, valamint alaszkai, kaliforniai és a tengeren, valamint a földkörüli pályán elhelyezett radarokra támaszkodna. Ha a meghibásodás az új gyorsítóra vezethető vissza, akkor a hadseregnek valószínűleg ki kell javítania ezt a hibát a már silókban álló rakétákon is, ami eltolja az aktiválás időpontját. A rendszer a vélt észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakéta veszély elhárítására épül ki, de alkalmazható más Kelet-Ázsiából kilőtt rakéták ellen is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #20
    Talán a Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3)?

    [center]
    Egy PAC-3 rakéta indítása. Látható a orr-kormányhajtómű működés közben.
  • noss #19
    és azt melyik rakéta-elhárító-rakéta tudja, h bizonyos közelségben oldalirányú "sugarakkal" korrigálja a menetirányát a pontosabb találat érdekében?
    (vmelyik újságban láthattam egyszer ilyesmit, v tv-ben)
  • HUmanEmber41st #18
    THX Cifu
  • [NST]Cifu #17
    A Csillagháborús terv elsődlegesen egy nagyon látványos CGI animáció volt, kicsit vicces, de kb. ez minden eredménye, minimális volt a felmutatható munka vele kapcsolatban (el lehet mondani, hogy elsődlegesen politikai fegyver volt). Valós fejlesztések is folytak, de iszonyatos pénzeket kellett volna beleölni ahhoz, hogy eredményeket érjenek el belátható időn belül. A fejlesztések kissebb ütemben, de ma is folynak, ennek egyik eredményei a földi telepítésű rakétaelhárító lézerek, mint az MTHEL. Az űrbe telepített lézerek nincsenek napirenden, jelenleg a kinetikai energiábal (ie.: fizikális ütközéssel) kisérleteznek, még az 1990-es évek végén már sikeresen teszteltek mesterséges körülmények között ilyen elhárító-műholdat. A világűrbe azonban ezek felküldése a világ békés felhasználását célzó nemzetközi egyezmény megsértése lenne.
  • HUmanEmber41st #16
    helyesen: Csillagháborús terv
  • HUmanEmber41st #15
    Voltak olyan ötletek is, hogy lézerrel szedik le az interkontinentálisat. Asszem ez volt a "CSilagháborús terv" nem? Ezekből létrejött valami használható berendezés?
    Bár Amerika jobban járna, ha kirobbantana valmi ellenforradalmat Észak-Koreában, mint ilyesmikre költenék a súlyos milliárdokat..
    Azért érdekes nem ? Mennyire különbözik a két ország..
  • BiroAndras #14
    A hidegháború alatt már építettek hasonló rendszert, de mindkét fél rájött, hogy nincs értelme. Ugyanis ha a rendszer képes megfogni X rakétát, akkor az ellenfél X-szel többet épít, és ugyanott van. És egy ICBM jóval olcsóbb, mint amennyibe a lelövése kerül. Ráadásul a hidegháborúnak vége, és várhatóan nem lesz mégegy ilyen tűzerővel rendelkező nagyhatalom (túl sokba kerül).
    Viszont ha az ellenség nem képes ezres tételben gyártani ICBM-et, akkor lehet értelme. Egy kis ország néhány rakétával viszont biztosan nem kezd atomháborút az USA ellen, hiszen ez esetben ők gondolkodás nélkül visszalőnek 1000 rakétát, és a támadó helyén csak egy nagyobb gödör marad.
    Tehát szerintem az egyetlen szóba jöhető lehetőség, hogy terroristák lőnek ki rakétát az USA-ra. De ha azt nézzük, hogy sokkal egyszerűbb és biztonságosabb egy bombát besempészni az országba, ez a lehetőség se tűnik valószínűnek.
    Szóval összességében úgy tűnik, hogy ez csak egy nagyon drága játékszer. Amit még nem is lenne akkora baj, ha közben nem állítanának le sorban kisebb költségvetésű, de sokkal hasznosabb NASA projekteket.
  • TheZsenyka #13
    Ugyan, a történet arról szól, hogy "fehérgalléros maffiózóbácsi" utasítja a megvásárolt szenátorokat, hogy lobbizzanak ki 3 milliárd dollárt egy ilyen mutatványra. Ezután "fehérgalléros maffiózóbácsi" 2.6 milliárd dollárt elsinkófál (jajjdedrága az alapanyag, a humán erőforrás, a licenszek a megvalósításhoz meg stb.), 100 millát átutal jótékony célokra a felügyeleti bizottság tagjainak, majd a 300 millából rendeznek egy a cikkben is leírt showműsort.
  • [NST]Cifu #12
    Itt kvázi két ország jöhet szóba: Észak-Korea és Irán. Észak-Korea feltehetően már most is rendelkezik ICBM rakétákkal és nukleáris robbanófejekkel. Irán pedig dolgozik a hasonló, saját programján (némi Észak-Koreai segítság már bizonyítottan volt benne). Ahhoz nincs elég nukleáris fegyverük és hordozóeszközük, hogy jelentős csapást tudjanak végrehajtani, és egyhamar nem is lesz. Mindemellett egyik ország esetén sem elképzelhető az, hogy "csak úgy" felvonulnak a hagyonányos hadsereggel és légierővel, majd lenyomják őket mind zinger a varrógépet. Egy leharcolt Iraki hadsereggel ezt meg lehetett tenni, de az Iráni és különösen az Észak-Koreai sereg sokkal jobb állapotban van, ráadásul Észak-Korea bármikor képes nukleáris csapást mérni Dél-Korea bármely részén.

    Tehát az indoklás akár még meg is állhat a lábán.

    A kérdés, hogy erre ez a rakéta-elhárító rakéta elgondolás lenne legjobb megoldás? Az én személyes véleményem az, hogy nem. De ez persze nem jelent semmit. :)
  • [NST]Cifu #11
    Valóban létezik egy orosz rakéta-elhárító pajzs Moszkva körül (csak arra és közvetlen környezetére terjed ki a hatótávolsága). De ez egy elég "oroszos" megoldás: a rendszer két rakétatípust foglal magába, a nagyobbikat (ebből 32db van) egy megatonnás (!) robbanófejjel szerelték fel, és a világűr peremén okoz olyan nagy robbanást, hogy (remélhetőleg) elpusztítja az érkező robbanófejeket. A kissebbik (68db van ebből a fajtából) 10 kilotonnás nukleáris fejjel rendelkezik, és a magaslégkörben (~50km+) pusztítja el a beérkező robbanófejeket.

    Namost lehet, hogy ezek használata megmenti Moszkvát, de hogy utána áram nélkül is világítani fognak az északába, az is hétszentség. :)))