Mikeyy

Patriot rakéta tesztek vegyes redményekkel

Az Egyesült Államok Rakétavédelmi Ügynöksége és a hadsereg a Csendes-óceán térségében található Kwajalein atollon létrehozott Ballisztikus Rakétavédelmi Teszthelyszínen működés közben vizsgálta a PATRIOT Advanced Capability-3 (PAC-3 - Megnövelt Képességű Patriot 3) rakéták megbízhatóságát, vegyes eredményekkel.

A kilövésre szánt két PAC-3 rakétából az első sikeresen befogta a célpontot, a második rakéta kilövése azonban kudarcba fuladtt, ennek okát mét jelenleg is vizsgálják. A teszteket azért hajtották végre, hogy a gyakorlatban is leteszteljék az egyetlen kétszintű ballisztikus rakétafenyegetés ellen egymás után kilőtt két PAC-3 rakéta eredményességét.


A célpont módosított Minuteman motorokból készült, és a tesztnek demonstrálnia kellett volna, hogy a rendszer képes a nagysebességű, gyenge radarjeleket kibocsátó célpontot ballisztikus szárnyaslövedékként (tactical ballistic missile - TBM) felismerni, megkülönböztetni azt más járművektől és szeméttől, illetve képes megsemmisíteni azt. Ez már a negyedik működést vizsgáló teszt volt, és a tervek szerint legkésőbb e hónap végére a tesztfázisnak be kéne fejeződnie.

A PAC-3 rakéták nagysebességű lövedékek, és a Patriot rakéták legújabb generációjához tartoznak, és feladatuk hatékonyabb védelmet biztosítani a fejlett szárnyas lövedékek, illetve ellenséges repülőgépek ellen. Működésük alapja meglehetősen nagy sebességük, amit kihasználva még a levegőben összeütköznek a célponttal, megsemmisítve és semlegesítve azt. A rakéta a legújabb fejlesztésű radart, fejlett célpontkiválasztó rendszert és új rendszerszoftvert tartalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TheZsenyka #12
  "még a levegőben összeütköznek a célponttal"

  Miért kellene összeütköznie a célponttal? A közelében kell felrobbannia, nyílván a robbanótöltet méretétől függően.
 • Fatality #8
  Igen, ezt pont így kell írni :)
 • Supergamer_real #3
  "Talán az SDI (űrháborús) védelem hatékonyabb lehet: a részecskesugár-fegyverek ütősebb védelmet adhatnak...ha adnak... "

  Meg is valaszoltad a kerdest.... gondolod ha adna meg benaznanak itt ilyen raketakkal?Az SDI egy szep alom, ha mukodne nem ezek a raketak allnanak a parasztvakito aloszaly figyelmenek kozepponjaban.
 • Laci73 #1
  Talán kevesek számára ismert tény, hogy az Öböl-háborúban - tíz évvel ezelőtt - a média által agyondícsért és magasztalt Patriot rendszer a valóságban siralmasan leszerepelt. Bush elnök (az akkori, idősebb Bush) nyilatkozata hatalmas kamu volt a rendszer 100% körüli hatékonyságáról. A kilőtt Patriot-ok többsége nem találta el az iraki SCUD rakétákat, illetve ha el is találta nem tudta kellőképpen megsemmisíteni őket. Sokszor eltalálta ugyan a SCUD törzsét, de maga a robbanófej tovább zuhant a lent lévő célra, SŐT volt olyan eset hogy a SCUD-al együtt zuhant le az izraeli városokra. (Az izraeli védelmi miniszter állítólag a telefonban kikelt magából amikor az amerikai kollégákkal tárgyalt.) Talán az SDI (űrháborús) védelem hatékonyabb lehet: a részecskesugár-fegyverek ütősebb védelmet adhatnak...ha adnak...