Gyurkity Péter

Siker vagy bukás a Windows 8?

Számos, egymásnak ellentmondó vélemény látott napvilágot azután, hogy a Microsoft közzétette az első időszak eredményét, ezekből pedig meglehetősen nehéz kihámozni, hogy valójában mennyit is számít az eddig eladott 40 millió példány. Az biztos, hogy sem totális kudarcként, sem pedig teljes sikerként nem értékelhető az új operációs rendszer bemutatkozása, ez azonban sokak szerint már önmagában intő jel a szoftvercég számára. A partnerek nincsenek lenyűgözve az adatok láttán, a piackutató cégek pedig éppen a táblák szegmensében vetítenek előre szomorú jövőt, jóllehet ez a terület immár a Microsoft számára is legalább olyan fontos, mint az asztali és noteszgépes vonal.

Az első fontosabb adatra a múlt hét közepéig kellett várnunk, ekkor azonban a szoftvercég illetékesei közölték, hogy a megjelenést követő első négy hétben 40 millió példányt adtak el, ami szerintük jelentős mértékű növekedést jelent az elődhöz, vagyis a Windows 7-hez képest. A fenti számmal azonban rögtön több probléma akad, hiszen egyrészt az értékesített licencek között megtaláljuk a frissítéseket, valamint az új PC-khez mellékelt példányokat is, ezek pedig számos esetben komoly kedvezménnyel érkeznek. A valós bevétel kiszámítása tehát szinte lehetetlen, erről a cégnél nem beszélnek, mint ahogy azt sem említik, hogy ebben az időszakban pontosan hány példányt aktiváltak a felhasználók.


Az viszont egyértelműen látszik, hogy a fontosabb, elsősorban a hardveres piacban érdekelt partnerek egyáltalán nincsenek elragadtatva az eredménytől, szerintük a Windows 8 iránti kereslet nem nevezhető nagynak. Valószínűleg helyesen mérik fel a helyzetet, hiszen a noteszgépek és a különböző új hibrid megoldások iránti igények elmaradnak a várttól, ezen pedig az érintőképernyő terjedése sem tudott eddig segíteni.

Hasonlóan józan értékelést készített el az NPD, amely saját felmérésében szintén kiemeli, hogy a Microsoft által közzétett szám nem fedi le a teljes történetet. Szembetűnő például, hogy az új PC-eladások alig 58 százalékáért felelős az új operációs rendszer, míg a Windows 7 esetében ez az arány 83 százalék volt (és már ez utóbbi, egyébként magas szám is arra utalt, hogy valami nincs rendben). A táblák szegmensében egyenesen gyászos mutatókat találunk, ezek a készülékek alig 1 százalékát adják eddig a szoftver teljes forgalmának, igaz ebben az iskolai szezon kezdetét jelző "Back to School" időszak rossz eredménye is szerepet játszhatott, hiszen az akkor tapasztalt gyér forgalom révén gazdag készletek maradtak az őszi hónapokra.

Maga a globális PC-piac sincs túl jó állapotban, hiszen az egy évvel korábbi időszakhoz hasonlítva noteszgépekből 24 százalékkal, asztali számítógépekből pedig 9 százalékkal kevesebb fogyott, az pedig még túlságosan korai lenne, hogy mindezt a Windows 8 számlájára írjuk. Az biztos, hogy a szoftver alacsonyabb árai és fontosabb újításai egyelőre nem jelentenek kellő vonzerőt a vásárlók számára, bár az ünnepi szezonban még változhat a kép.


A Microsoft persze mindent megtesz, hogy fellendítse a forgalmat, jóllehet Steve Ballmer nemrég maga is elmondta, hogy a Windows 8 rajtjához szorosan kapcsolódó Surface táblák inkább csak egyfajta referenciapontot jelentenek, és jó, ha néhány millió példány fogy majd belőlük. A cég azonban nyilván nagyobb sikerben reménykedett, hiszen éppen a napokban felezték meg az ázsiai OEM-gyártóknak szánt megrendelést, és a korábbi 4 millió darab helyett már csak 2 millióra számítanak tőlük az év végéig. A PR-részleg persze igyekezett menteni a helyzetet, szerintük inkább arról van szó, hogy a készleteket nem töltötték fel elég gyorsan, illetve a partnerek sem álltak a helyzet magaslatán, és ezzel magyarázható a visszafogott forgalom, ám ez a próbálkozásuk nagyon is átlátszó volt.

Mindenesetre a kínálat tovább bővül a hardveres oldalon, hiszen végre elárulták, hogy a január elején (illetve egyes források szerint már decemberben) megjelenő Surface Pro, amely sorrendben a cég második táblája, 900 és 1000 dolláros áron érkezik majd, ehhez pedig 120 dollárért szerezhetjük majd be a Touch billentyűzetet. Az Intel Core i5 chippel, valamint a Windows 8 Pro változatával érkező készülék nyilván erősebb lesz, mint az Atomra épülő megoldások, többet is fogyaszt azoknál, ám kérdéses, hogy mennyien lesznek hajlandók ennyi pénzt kicsengetni a megoldásért, még akkor is, ha az ebben a kategóriában küzdő egyéb fejlesztések (Samsung Ativ Smart PC Pro, HP Envy x2, Acer Iconia W510) szintén hasonló árakon érkeznek.

Némi reményt adhat az érdekelt cégeknek, hogy a noteszgépek szegmensében még bőven van tartalék, itt pedig különösen az új négymagos példányok számíthatnak további erős növekedésre. Az iSuppli szerint az elkövetkező négy évben egyre több noteszgépet szerelnek majd fel ilyen chipekkel, ezek forgalma megnégyszereződik a 2016-ig terjedő időszakban, arányuk pedig az összes leszállított noteszgép tekintetében 22 százalékról egészen 59 százalékra emelkedhet. A táblák és okostelefonok terjeszkedésével ezen négymagos noteszek forgalma tarthat majd némileg lépést, mivel ez utóbbiak az olcsóbb, valamint a középkategóriás megoldások szegmensében, a 700 és 1200 dollár közötti szinten is gyorsan terjednek majd. Az évtized közepére minden noteszgép 64 bites operációs rendszert futtat majd, 2016-ig itt az asztali PC-k is felzárkóznak, a közép- és csúcskategóriában pedig egyre több hat- és nyolcmagos változatot találunk majd, amelyek nyilván még nagyobb teljesítményt kínálnak a vásárlóknak.


A Microsoft egyes hírek szerint - miközben új reklámkampányában a sokak által gyűlölt Internet Explorer népszerűsítésére törekszik - már készül a Windows 8 utódjával, amely egyelőre Blue kódnéven szerepel a híradásokban. Az első pletykák arra utalnak, hogy a kedvezményes áron, netán teljesen ingyen befutó új verzió már jövőre elkészül, legfontosabb újdonsága a két eltérő vonal (Windows Phone és Windows) egyesítése, vagy legalábbis egymáshoz történő közelítése lesz, többek között kisebb Live Tile csempékkel. Érdekes módon ezt egy új SDK követi, amelynek megjelenésekor a Windows Store többé nem fogad majd további, a Windows 8 SDK-val elkészített appokat, hogy mindenki a lehető leggyorsabban átálljon az új verzióra.

A szoftvercég alkalmazottai egyre gyakrabban emlegetik Windows 9-ként a készülőben lévő példányt, a kedvezményes ár pedig azt vetíti előre, hogy a jövőben ők is az Apple módszerét veszik át, vagyis az operációs rendszer új verziói a korábbinál gyakrabban, alacsony áron jelenhetnek meg. A fenti adatok láttán azonban kétséges, hogy a felhasználók készen állnának az újabb váltásra, amely meglehetősen korán, már valamikor jövőre bekövetkezne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gergely1991 #62
    Miért érzem úgy hogy ezt a "metro gui"-t a sorszám kiadó automaták alapján készült?
    Egyébként eddig is kattintgatni lehetett...Hát igen kárvolt erőltetni a Tablet PC-k GUI-ját Desktop/Laptopra erőltetni.
    Lassan az lesz hogy csoportosítani fogják témánként(lásd első sor 8-9-10 szavát)?
  • Balumann #61
    "az érintésre optimalizált felület már rövid távon ínhüvely gyulladást okoz, ha mindent az egérrel kell megcsinálni. Jó példa erre egy program bezárása. Megfogod az ablak tetejét, és dinamikusan lefele húzod. Ha elsőre nem csukódik be 3x-ra már nem vicces."

    Ezek gondolom metro alkalmazások, azok tényleg használhatatlanok. Kb. 20 másodperc beklikkelni őket és kitörölni... :D A rendes asztali felületet kell használni. Aminek van metrós meg sima alkalmazása, ott kitörlöd a metróst, és hozzáadod a rendes indítót. Am altf4 egyből bezárja.

    "hol a start gomb, hol a control panel, hol a restart/shutdown, hol a device manager? Konkrétan hülyének érzed magad, mindegy hogy hány éve használtál előtte Windowst. Kezd unalmas lenni egy idő után, hogy mindenre rá kell googlizni."

    Vezérlőpultot, eszközkezelőt a start képernyőre bárhol elhelyezed. Elkezded beírni a nevét, hogy vez... , jobbklikk a vezérlőpultra, rögzítés a kezdőképernyőn -> elhelyezed. Én az asztal ikonjához tettem, így.
    A leállítást azt én is nehezen találtam meg eleinte, nem értem miért került a beállításokba. :D
  • Balumann #60
    "El ne kábíts már, hogy kényelmes folyamatosan előre nyúlkálni a monitoromhoz!! Egy tábla PC-nél ez sima ügy, de egy asztali gépnél, vagy esetleg laptopnál, mindenképpen hátrány!"

    Nem mondtam ilyet. Asztali géphez eszembe nem jutna érintőkijelzőt venni, én nem is hallottam még, hogy valaki is ilyesmit tervezni, sem fórumban, sem személyesen. Laptopnál már el tudom képzelni, touchpadot+billentyűzetet szépen kiegészítené szerintem, ahhoz úgyis elég közel ülsz általában.
    Viszont én pont azt mondom, hogy egérrel is nagyon kényelmes. Én már használom egy ideje, eleinte nekem is szokatlan volt, azóta már nagyon megszoktam a használatát. Be kell rendezni saját igények szerint, kitörölni ami nem kell (jobbklikk a tapétákra, aztán eltávolítás a kezdőképernyőről), és nagyon gyorsan meg lehet találni bármit, egérrel szinte csak rá kell gondolni és el is indul ^^ (és én még jól bánok az egérrel is a sok fps játékoknak köszönhetően).

    "A másik: Ugye nem egészséges, hogy 15-17-19-21 coll-os monitorhoz olyan közel ülünk, hogy elérjük a kezünkkel. A szemünknek biztos nem tesz jót!! És még össze is kenem a monitort......."

    A szemnek az nem tesz jót, ha sokáig egy távolságra fókuszálsz és elfelejtesz pislogni. Lényegtelen milyen távolságra vagy a kijelzőtől.

    "Tudom, hogy átalakítható, de ti megbíznátok egy olyan pl: autóban, amit meg kell bütykölni újonnan ahhoz, hogy számodra tökéletesen működjön?"

    Nem kell semmit sem bütykölni rajta.

    "És, de! A Metro felület pont egy kényszer arra, hogy érintőképernyős LCD-t vegyél!!A maximalisták tudnának erről mit mondani."

    Nyilván a Microsoft ebben látja most a piaci lehetőségeket, de nem érzem egyáltalán, hogy ez bármiféle kényszer lenne. Mint említettem - és tapasztalom, a metro nagyon jól használható mindennel, nincs hátránya, csak előnye a régi start menüvel szemben, hamar meg is lehet szokni... eleinte persze keresgélni kell mindent.

    "Elég annyi, hogy lehet akármilyen erős géped, ha nem érintőképernyőd van, akkor nem kapsz max. pontot az élményindexre! Sajnos, sokan csak erre tudnak elélvezni!!"

    Nem tudom ezt honnan veszed, az élményindexnél a processzor, ram, vga, játékra vga és merevlemez vagy figyelembevéve. Akiknek max pont körüli élményindexe van, az meg pont magasról szarik az érintőképernyőre, az úgyis játékra vagy munkára használja. Érintőképernyő csak tartalomfogyasztásra (olvasgatás, filmnézés, facebookozás, stb.) használható jól, az is inkább csak hordozható eszközöknél.
  • Narxis #59
    Ennyi.
  • SanMaster #58
    Akkor egy kis gyakorlati tapasztalata Win8-al. Talán ki kéne próbálni, és utánna okosakat mondani. Én megvettem, legálisan a frissítést a Win7-es notebookomhoz, 8000 Ft volt.

    Én nagyon akartam, hogy jó legyen, de nem lett az Egy hét után leszedtem, és visszaraktam a Win7-et. A főbb okok:
    - az érintésre optimalizált felület már rövid távon ínhüvely gyulladást okoz, ha mindent az egérrel kell megcsinálni. Jó példa erre egy program bezárása. Megfogod az ablak tetejét, és dinamikusan lefele húzod. Ha elsőre nem csukódik be 3x-ra már nem vicces.
    - hol a start gomb, hol a control panel, hol a restart/shutdown, hol a device manager? Konkrétan hülyének érzed magad, mindegy hogy hány éve használtál előtte Windowst. Kezd unalmas lenni egy idő után, hogy mindenre rá kell googlizni.
    - hardver driverek.. nem megy a bluetooth, a touchpad, a külső egér?
    - a ráderőltetett csempék, amit amúgy sem használsz, azonnal irány a desktop

    Summa summárum, meguntam és visszaraktam a Win7-et. Az idegszálaim sokkal jobb állapotban vannak azóta
  • hammerjoe #57
    El ne kábíts már, hogy kényelmes folyamatosan előre nyúlkálni a monitoromhoz!! Egy tábla PC-nél ez sima ügy, de egy asztali gépnél, vagy esetleg laptopnál, mindenképpen hátrány! Próbálj meg egyszer egy teljes napig úgy dolgozni, és meglátod, hogy estére "leszakad" a vállad!! A másik: Ugye nem egészséges, hogy 15-17-19-21 coll-os monitorhoz olyan közel ülünk, hogy elérjük a kezünkkel. A szemünknek biztos nem tesz jót!! És még össze is kenem a monitort.......
    Valljuk be ez a "népszerűtlenség" pont a Metro felületnek köszönhető! Tudom, hogy átalakítható, de ti megbíznátok egy olyan pl: autóban, amit meg kell bütykölni újonnan ahhoz, hogy számodra tökéletesen működjön? Próbálnak újításokat hozni az MS-nél, de a felhasználok legnagyobb többsége, nem a tizenéves korosztály, és a jelenlegi Win8 minden, csak nem felhasználóbarát a számukra....Hiába a forradalmi újítás, ha sz*rba van csomagolva.......
    És, de! A Metro felület pont egy kényszer arra, hogy érintőképernyős LCD-t vegyél!!A maximalisták tudnának erről mit mondani. Elég annyi, hogy lehet akármilyen erős géped, ha nem érintőképernyőd van, akkor nem kapsz max. pontot az élményindexre! Sajnos, sokan csak erre tudnak elélvezni!! És ehhez az MS, nagyon is partner....

    tomcsa4: az 5.hsz-ra reagálva. Családi körben, édes jó szüleidnek lehet ilyeneket írni!! Akik vették a fáradságot, és valahogy felneveltek, ahelyett, hogy földhöz vágtak volna, mondván hogy nem lesz ebből semmi!! Na azokkal lehet így kommunikálni!! Tudod nem kell ahhoz konzervatívnak lenni, hogy valami kényelmetlen legyen!! Inkább maradtál volna csöndben......
  • Balumann #56
    "Tulajdonképpen a Metro felület egy kényszer arra hogy nekem érintőképernyős lcd -t kéne vennem, és egy méterről nyújtózkodva irányítani a gépet. Lássuk be hogy ez a helyzet, a hagyományos PC esetében már egyből életképtelen, laptopnál még csak-csak kipróbálom mert még fűt a kíváncsiság, rá egy-két hónapra meg majd megy az userek közt a sóválygás hogy hát ez még se annyira jó."

    Egyáltalán nem kényszer, hogy érintőképernyős eszközt vegyél, egérrel is sokkal kényelmesebb a metro felület, ha megszokod, elrendezed igényeid szerint. Annak, aki nem bánik olyan jól az egérrel, vagy touchpadot, vagy egyéb érdekesebb eszközt használ, annak pláne. Legtöbben a start menüt is csak arra használják, hogy megnyissák a saját gépet, dokumentumok könyvtárat, vezérlőpultot, vagy keresőből indítsanak alkalmazásokat, ez egyáltalán nem lett összetettebb feladat.
    Eleinte én is nehezen szoktam meg, nekem ráadásul baloldalt van a tálca (szélessávú képernyőn én azt szoktam meg), és felül volt a start menü gombja, most bal lentre kell kattintani, de már megszoktam.
    Nincs hátránya a régi start menühöz képest, csak előnye, mégha egérrel használod is. Természetesen szíve joga mindenkinek ragaszkodni ahhoz, amit megszokott, nem kényszerít senki sem a váltásra egyelőre, bár más előnye is van azért Windows 7-el szemben.
  • Vol Jin #55
    Szerintem nem is használom a startmenüt.

    Egyébként meg azok fikázzák a legjobban a Win8-at, akik ki sem próbálták.
  • zord01 #54
    Szerintem tök jól látod a helyzetet. Nem hiszem, hogy akár egyetlen forint pluszt is fizetnék azért, hogy az asztali gépemen érintős monitor legyen. Azért mert soha nem használnám. Elég egyszerű oka van. Nem érem el a monitort.
    Ennyi. Akkor meg minek szenvedjek egy tabletre optimalizált OS-en.

    Amúgy két dolgot nem tudott nekem még senki megmagyarázni.
    1. Desktop módban miét ártott a Start menü, hogy le kellett váltani? (Sőt, én érintős felületen is szívesebben nyomkodnám a régi start menüt, mint hogy az új oldalsó sáv jöjjön be, ha véletlen hozzáértek a tabeltem oldalához).

    2. Ha már ennyire erőltetik az új start képernyőt, miért nem lehet rá dokumentumok parancsikonját kirakni?
    Sok váltogatástól megkímélne a rendszer, talán nem is lett volna annyira unszimpatikus, ha ezt megoldották volna.
  • frensys #53
    Hogy siker e ez a borzalom katasztrófa ha fizetnének 1 millió forintot akkor se kéne című oprendszer????? Ne idegesítsenek már!!