Gyurkity Péter

Windows 8 és tábla-körkép

Gyors ütemben jelennek meg az újabb és újabb hírek a Microsoft soron következő operációs rendszeréről, amelyhez nagy remények fűződnek a cégnél, legyen szó az asztali és mobil PC-kről, a különböző táblákról, vagy akár az okostelefonok szegmenséről. A táblák ezúttal kitüntetett szerepnek örvendhetnek, így érdemes kitérni a területhez fűződő fontosabb észrevételekre, az erőviszonyok év végi alakulására, valamint a jövőre várható esetleges fordulópontokra. A verseny olyannyira szoros, hogy még a magabiztosan vezető Apple is újabb lépésekre kényszerül, van tehát miből válogatni (és van mire spekulálni).

A Windows 8 kapcsán november végén még arról olvashattunk, hogy tovább egyszerűsödik a telepítés folyamata, itt kevesebb felugró ablakkal és kattintással számolhatunk, ami mindenképpen jó hír a felhasználóknak, hiszen így rövidebb időt töltünk majd ezen ablakokat bámulva - épp elég "szórakozást" nyújt a procedúra azoknak, akik ilyen-olyan okok miatt hetente, havonta kényszerülnek elszenvedni egy teljes újratelepítést, bár ez a jelenség az utóbbi verziókkal már visszaszorulóban van. Ezt a hírt követte az IDC piackutató cég jóslata, amelyben nem sok pozitívumot olvashattunk az operációs rendszerrel kapcsolatban, ők ugyanis egyenesen bukást várnak, kihangsúlyozva, hogy a felhasználók kisebb hányada szánja majd csak rá magát a váltásra, hiába reménykednek tehát Redmondban abban, hogy a 2-3 évenkénti generációcsere hosszabb ideig fenntartható játék lesz.

Ez persze ma még puszta jóslat, mindössze újabb vitatémát szolgáltat az érdeklődőknek, eközben azonban folyamatosan csepegtetik az újabb részleteket a szoftverről, így nem kell a szópárbajra szorítkoznunk. Kínai forrás szellőztette meg például a legújabb képeket a telepítésről, amelyeken már a Metro stílushoz illeszkedő virtuális billentyűzet látható, ez segít majd a táblákkal rendelkezőknek, az opciók között pedig (egy korábbi, támogatott verzió jelenléte esetén) megjelenik a beállítások megőrzése, azok átvétele az új rendszerbe. Szemügyre vehetjük továbbá a színkiválasztást lehetővé tévő képernyőt, valamint a jelszó megadásához szükséges lépést, néhány további apró változtatással.

Egy másik portál értesülése szerint a béta változatot éppen most véglegesítik a Microsoftnál (dacára annak, hogy ennek hivatalos megjelenése csak februárban esedékes), az itt felbukkant képeken pedig további érdekességeket láthatunk. Példaként megemlíthető az új Metro nyitólap (egy korábban nem látott háttérrel, valamint néhány, már most elérhető app mellékelésével a Windows Store révén), továbbá egy új megjelenítési séma, úgy mint az AeroLite, immár Metro stílusú gombokkal és lapkákkal. Megmarad természetesen a Vistában és a Windows 7-ben megismert beállítási ablak is, a megszokott funkciókkal, azok számára, akik maradnak a hagyományos PC használatánál.


Az elmúlt néhány hét talán legnagyobb visszhangot kiváltó híre volt a képek és jelszavak ötvözése, amely egyben egy új lehetőséget biztosít számunkra a rendszerbe történő belépéshez. A hagyományos szöveges jelszavakat nyilván a jövőben is használhatjuk majd, azonban a közösségi szolgáltatások és a különböző tartalmak súlyának növekedésével előtérbe került a személyes, családi képek hasznosításának gondolata, amely főbb vonalaiban egy rövid videóban látható. Arról van szó, hogy az általunk kiválasztott képen három, jól elkülöníthető mozdulatot kell tennünk (nyilván érintőképernyő segítségével), amelyeket a rendszer eltárol, majd a legközelebbi bejelentkezéskor ugyanezen mozdulatokat (kör, egyenes vonal, illetve pont) kell elismételnünk a megadott sorrendben és irányban, ezután férünk csak hozzá a szoftverhez.

Ezzel jól kiválthatók a hagyományos jelszavak, vagy akár a PIN-kódok, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen képen jóval több variációra van lehetőség, amelyet 90 százalékos pontossággal kell eltalálnunk ahhoz, hogy a rendszer megadja a zöld jelzést. Nyilván itt is megjelenik a leggyengébb láncszem, azaz a felhasználó, hiszen egy meglehetősen könnyen kitalálható mozdulatsor (mondjuk a képen szereplők orrának megérintése) nem nyújt kellő védelmet az illetéktelen behatolókkal szemben. A megoldás mindenképpen érdekes, ám a mindennapi használat során derül majd igazán ki, hogy mennyire életképes.

Szintén egy rövidebb videóban láthatunk interjút a Microsoft dizájnért felelős igazgatójával, aki többek között elmondja, hogy a korábbi időszakhoz képest jóval kevesebb figyelmet fordítanak arra, hogy a riválisok pontosan mivel is foglalkoznak éppen (milyen finom megfogalmazása ez a kevesebb lopkodásnak, na nem mintha azon bizonyos riválisok híján lennének ezen "erénynek"). Véleménye szerint jóval nagyobb önbizalommal dolgoznak most a szoftvercég különböző csoportjai, kifejezetten törekednek egy saját, érdekes végtermék megalkotására, amire jó példa a Metro interfész megjelenése. Megpróbálnak megszabadulni a korábbi verziókra jellemző, információval túlzsúfolt kezelőfelülettől, hogy egy egyszerűbb, letisztult változatot adjanak a felhasználók kezébe (nyilván ez lenne maga a Metro), ettől pedig egyértelmű sikert várnak a piacon.


Mivel a Windows 8 és a Microsoft általában ekkora figyelmet fordít a táblák még mindig gyorsan kibontakozó területére, nekünk is érdemes kitérni a szegmensre, hiszen nyilván itt, és nem az asztali PC-nél várhatók a következő időszak nagy durranásai. Itt továbbra is az Apple nagy fölénye nyomja rá bélyegét a versenyre, hiszen az almás cég a múlt negyedévi 63,3 százalék után ezúttal 61,5 százalékon zárt, valamit tehát vesztett részesedéséből, ám ez még mindig nyomasztó. A gyártóknál a második helyet a Samsung hozta el, amely azonban mindössze 5,6 százalékot tudott megkaparintani. Az operációs rendszereknél némileg szorosabb a verseny, itt az Android összességében 32,4 százalékot tesz ki, amely elemzők szerint a következő negyedben 40 százalékra emelkedhet, bár vannak olyan zavaró tényezők a piacon, mint a HP, amely belépett, majd gyorsan el is tűnt innen, elárasztva a boltokat olcsó TouchPad készülékeivel.

Kétségtelen tény azonban, hogy az olcsó, belépő szintű táblák megjelenése minden korábbinál lejjebb nyomta az árakat. Ilyen megoldás a Kindle Fire, illetve a Barnes and Nooble és a Kobo készüléke, ezek mind 250, illetve 200 dollár alatt futottak be, de egyre több vállalat jelenti be saját változatot 300 dollár körüli áron, erre pedig előbb-utóbb az Apple-nek is reagálnia kell. Annál is inkább, mert a kínai cégek megjelenése a nemzetközi piacon tovább erősítheti a trendet, így egyre többen reménykednek a még olcsóbb példányokban, akár 100 dollár körüli árcímkével.

Fel is bukkantak a pletykák egy esetleges olcsóbb iPad megjelenéséről, amely 2012-ben válna valósággá, mégpedig kisebb, éppen a Kindle Fire és társai által életképes alternatívává emelt, 7 (pontosabban 7,85) hüvelykes kijelzővel. Az iPad 3 mellett ez biztosítaná be az Apple előnyét jövőre, talán a második negyedévtől, ekkor indulhat ugyanis be a sorozatgyártás.

Jól mutatja a vásárlói trend alakulását a Retrevo jelentése, amely szerint a többség az ártól teszi függővé az esetleges beruházást, a fontos mérföldkő pedig éppen a három újonc által is kijelölt 250 dollár. Ez alatt meglódulhatna a piac, így 2012 során arra számíthatunk, hogy a nagyok közül is egyre többen szánják rá magukat az olcsóbb példányok piacra dobására - immár sok esetben Windows 8-ra építve azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #57
    "a playstationt is lenyomta az xbox, tehat jelenleg az xbox a csucskonzol"

    már régóta nem:
    http://www.konzolium.hu/konzol-hirek/a-ps3-lenyomta-az-xbox-360-at
  • zola2000 #56
    érdekes, androidon és iphonene sincs DX, mégis futnak a játékok...

    az meg szerintem elég hiú ábránd, hogy a jelenlegi pc játékokat futtatod táblán (régebbieket sem érdemes/lehet irányítani a csak érintőkijelzőn).
  • breckinridge #55
    IPad2 16 GB 136e. Ugyanennyiért megvan memóriakártyával, sőt. Ráadásul a szemem sem folyik ki több órai olvasás után.
  • bakvarnyu #54
    pff 100 ezer forint :) Hát ez aztán jobban megéri mint az ipad.
  • sanyicks #53
    Mondod te mint megrögzött apple/ms-en kívül minden ellenes...
  • sanyicks #52
    Ezek nem fejlesztések. A directx az opengl windowsfüggő másolata volt a windows platformhoz való láncolás miatt. Elterjedése az m$ által osztott zsebpénznek köszönhető (mint kb mindegyik "fejlesztése" elterjedése).
    Amúgy szinte az összes multiplatform játék opengl-es, na ezt kapd ki, csak boxon és windowson opengl -> directx wrappert használnak.
    Carmack véleménye akár naponta változik attól függően hogy honnan kapja a zsozsót.
    Explorer masszívan veszít a helyéről, az az 50% is a multé.

    " a windows a gepek 90%-at erinti" max a desktopokét, azt is egy jól működő függősítési rendszerrel és jó sok zsebpénzzel érte el/tartja.

    A microsoft egy olyan cég ami általában régi fejlesztéseket(amit nem ők fejlesztettek) elővesz, majd windowsfüggő formában lemásolja, és nyomja. Kicsit olyan mint az apple, bár az applenél előfordul tényleg saját fejlesztés is szoftverben.

    Silverlight ami pl a flash másolata, az 5. verzióval be is fejezi a pályafutását, ezt nem sikerült lenyomni a felhasználók torkán.

    A szövegszerkesztős marhaságaidról meg annyit mondok, eclipse ami multiplatform :) de még lehet válogatni sokféle közül. Nyilván nem tudod miről van szó, hiszen programozni sem tudsz csak vered magad rá mint a cad-ra mert valahol azt hallottad hogy ilyenek csak winen vannak.
  • sanyicks #51
    tök mindegy milyen támogatást írnak rá az intel cpu-k dobozára, ha a directx felét cpu-n emulálja, a gpu meg olyan harmatgyenge, ha számításokra használnák még lassítana is. Az ivy gpu-ja kicsit erősebb lesz mint a sandyé ami olyan gyenge hogy nem csak viccből hívják grafikus lassítónak, de így még mindig a semmire sem jó szinten marad, ezt nem lehet gpgpuzásra használni.

    "sosem fogja tamogatni az androidot az intel, mert azzal veszelyeztetne az egyeduralmat"
    Miért is? Az m$ már hátbaszúrta az intelt, jön az armos vinfos, tehát mindegy már mit támogat. És persze az intel okostelefon prototípusa rögtön androiddal jött ki ;)

    Kicsit olvasgassál a számítógép, cpu-k gpu-k és ezek jelenlegi kihasználási technológiáiról mert nagyon álomvilágban élsz.

    Macbooknál meg észrevetted hogy egy kicsit nagyobb mint egy tablet, és nagyobb hely van az akksinak? Na meg egy több százezer forintos cuccról van szó? És hogy 8 órát max idle-ben megy? :D
  • tomboy013 #50
    Atom jó ez a Win 8, már alig várom hogy fent legyen a gépen :D
  • breckinridge #49
    Pocketbook Pro 903 9"-es kijelző.
    Engem nem zavar, hogy fekete-fehér, a könyv is az, amit olvasok.
  • Chrisss #48
    Hú látom megrögzött Microsoft és Windows ellenes vagy. :) Fogadok hogy az Apple is nagy ellenséged. Csak az android mi? :)) Én pl windows 7-et használok és iphone-om van. És nem cserélném le egyetlen androidos cuccra, mert nekem sokkal felhasználóbarátabb az ios. A windows 7 is tökéletes minden célra nem kell szarozni open source cuccokkal.