Gyurkity Péter

Bemutatkozott a Windows 8

A Microsoft végre hivatalosan is bemutatta a készülőben lévő operációs rendszert, a változó idők jegyében pedig ezúttal nem a hagyományos asztali és mobil PC-re, hanem a különböző hordozható eszközökre, valamint az azokon megjelenő interfészre helyezték a hangsúlyt. A visszajelzések többnyire pozitívak, és miközben a cég azt emeli ki, hogy a Windows 95 óta nem hajtottak végre ilyen alapvető változásokat, illetve hosszú idő óta ez lesz az első olyan új verzió, amely alacsonyabb hardveres követelményeket támaszt a közvetlen elődhöz képest, addig elemzők és újságírók egyetértenek abban, hogy valóban korszakváltás előtt állunk.

A Microsoft először a kaliforniai Palos Verdesben rendezett D9 konferencián, majd nem sokkal ezt követően a tajvani Computex kiállításon is bemutatta az új szoftvert, amellyel kapcsolatban több alkalommal kihangsúlyozták, hogy egyelőre mindössze kódnévről van szó, így továbbra sem vehetjük biztosra, hogy az utód valóban Windows 8 néven lát majd napvilágot. Hivatalos közleményt is közzétettek saját oldalukon, emellett azonban számos külső beszámoló is felbukkant a világhálón, meglehetősen nagy port felverve az uborkaszezon közeledtével. Ezekből megtudhatjuk, mit is mutattak be a résztvevőknek, és azt is, hogy miért számítanak nagy durranásra a fejlesztések kapcsán.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Jellemző, hogy az asztali és mobil PC-k ezúttal csak mellékszerepet kaptak a két rendezvényen, a fő hangsúly ugyanis a különböző hordozható kütyükön volt, a cég illetékesei pedig nem győzték ismételgetni, hogy a Windows 8 ugyanolyan kényelmesen elfut mindkét kategória képviselőin. A bemutatók ráadásul az új érintőképernyős interfészre koncentráltak, elsősorban azt igyekeztek bizonyítani, hogy kemény munkával sikerült kényelmes és egyszerű megoldást elkészíteni, amely a Zune és a Windows Phone 7 platform alapjaira építve szinten bármilyen mobil készüléken otthonra találhat. Az elsőként megjelent hosszabb videón, majd pedig a YouTube-on felbukkant második összeállításon is ez szerepel az első helyen, így mindenekelőtt érdemes ezt kivesézni.

A középpontban az új Start képernyő jelenik meg, amelyen a Windows Phone 7-ből megismert gombokon keresztül navigálhatunk. A tálcához hasonlító sáv a kijelző jobb oldalán kapott helyet, itt megtalálhatjuk a fontosabb opciókat, és a jelenleg futó alkalmazások közötti válogatás sem jelenthet gondot. Természetesen megmarad a billentyűzet és az egér támogatása, ám a hordozható készülékeken (táblák, okostelefonok, kisebb laptopok és egyéb, hibrid megoldások) nyilván mindent az érintőképernyőn végezhetünk majd el. Az ígéretek szerint az új rendszer vidáman futtathat majd hagyományos, a Windows 7-ről áthozott alkalmazásokat, illetve új, HTML5-re és Javascriptre épülő webappokat is (amelyeket nyilván felkészítenek a megszokott perifériák várható hiányára), ezeket pedig a kezdőképernyőről indíthatjuk el, ahol mellesleg a különféle értesítők is befutnak, szintén a Windows Phone alapján.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az alkalmazásokat és az egyes funkciókat felsoroló listákban oldalra mozgatva navigálhatunk, így választhatjuk ki a kívánt opciót, a multitaszk természetesen teljes mértékben támogatott, az Internet Explorer 10 böngésző pedig szintén az érintőképernyőre felkészítve érkezik, kifejezetten a Silverlight, a HTML5 és a hardveres gyorsítás támogatását előtérbe helyezve. A nagyobb mobil készülékeken a hüvelykujjak számára kétoldalt elérhető speciális virtuális billentyűzet áll majd rendelkezésünkre, a fájlok között hagyományos módon, illetve a kezdőképernyőn is szereplő "Live Tiles" révén is válogathatunk, emellett pedig nagy hangsúlyt helyeznek a különböző népszerű közösségi hálózatok könnyű elérésére és azok alkalmazására.

A Microsoft részéről nyilatkozók többször is kiemelték, hogy az új verzió révén a Windows 95 óta nem látott alapvető változásokat ismerhetünk meg, és hosszú idő óta ez lesz az első olyan új jövevény, amely elődjéhez képest kevesebbel is beéri majd, legalábbis ami a hardveres követelményeket illeti. Ez nyilván nagy öröm a partnerek és a vásárlók, felhasználók számára egyaránt, ám a képet kissé beárnyékolja, hogy a Microsoft igyekszik egyazon dizájn, vagyis hardveres felépítés alkalmazására rábírni a platform iránt érdeklődő gyártókat, valószínűleg azért, hogy az egyes megoldások gyorsabban megjelenjenek, illetve hogy az Apple iPadhoz hasonló egységes felállással jelenjenek meg a piacon. Lehetőség lesz ugyanakkor ennek elutasítására, bár az együttműködők különféle kedvezményeket kapnak majd, és nyilván ők lesznek előnyben a kétoldalú kapcsolatokban.


A cégnél nem feledkeztek el a hagyományos készülékek tulajdonosairól sem, bár legtöbbször itt is az érintőképernyőt és annak előnyeit helyezték előtérbe, illusztrálva azt, hogy az új interfész laptopokon is gond nélkül megjelenik. A sajtó kérdésére tagadták, hogy mindössze egy új rétegről lenne szó, az interfész az operációs rendszer szerver részeként, alapvető funkcióként jelenik meg, ez pedig a jövőben valószínűleg még hangsúlyosabb szerepet kap majd. Nagy előnyt jelent a könnyű átjárhatóság, amelynek révén hordozható készülékeinkkel minden korábbinál egyszerűbben csatlakozhatunk majd PC-inkhez, illetve szervereinkhez.

A bemutatókon láthattuk azt, hogy az USB támogatása teljes mértékben megoldott, ez még az ARM chippel felszerelt megoldásokon sem jelent problémát, a szereplők aláhúzták, hogy a kis méretnek mekkora jelentősége van (be is mutattak néhány Snapdragon chipet, amelyek szinte elvesztek az ujjak között), a teljesítményre és sebességre ennek ellenére nem lehetett panasz, és azt is megtudhattuk, hogy a táblák esetében 1024 x 768 pixel lesz a minimum, de az ajánlott felbontás 1366 x 768 pixel. A Microsoft az Office 365 csomagot a szoftver részévé teszi, ez mintegy integrált webszolgáltatásként szerepel majd, amitől nyilván a Chrome OS révén valami hasonlóra készülő Google kaphat vérszemet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A bejelentéssel egy időben egyébként a Qualcomm is saját rendezvényén szerepelt, itt megemlítették, hogy ikermagos és négymagos Snapdragon processzorokkal egyaránt készülnek a különböző Windows 8 megoldásoknál, teljes mértékben kiállnak az új platform mellett, így a közeljövőben érdekes fejlesztéseket várhatunk a cég háza táján. Ezzel kapcsolatban valóban felmerül, hogy hamarosan átértelmezhetjük a PC fogalmát, hiszen ez innentől kezdve az okostelefonoktól a szerverekig szinte mindent magába foglalhat. Szemfüles külsősök eközben további részletekre vadásznak, ezek egyike pedig az egységesített kommunikációs központ, ahol minden platform értesítői egy helyen futnak majd be, valószínűleg a Chatter szolgáltatás révén.

A megjelenés kapcsán azt hallhattuk, hogy a szeptemberi BUILD konferencián jóval több részletet ismertetnek majd, itt az eddig kevésbé szereplő részletek is megjelenhetnek, így az érdeklődőknek még néhány hónapot várniuk kell. Pontos megjelenési időponttal továbbra sem állnak rendelkezésünkre, bár ezt korábban 2012 végére, illetve 2013 legelejére tették, ebben nincs is miért kételkednünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nagylzs #76
  Játszani biztos jó lesz. :-) Érdekes módon a Microsoft Word és Excel részen nagyon gyorsan átugrott. Kíváncsi lennék hogy írna körlevelet touchscreen-en. Vagy pl. hogy egy számlázó programba hogyan rögzítené be az adatokat. Persze nyilván meg lehet oldani, de normál billentyűzettel nagyságrendekkel gyorsabb és hatékonyabb. Az egész videón látszódik, hogy nagyon össze lett válogatva. Nézzük csak milyen alkalmazásokat mutattak be: időjárás jelentés. Nézzünk videót. Nézzünk képet. Hát fantasztikus! Ezekhez valójában elég lenne 3-4 gombot föltenni a monitor aljára.

  A következő alapvető dolgokat nem igazán mutatták touchscreen-es billentyűzeten:

  - email írás
  - chat program használata
  - programírás/fejlesztés
  - parancsok begépelése terminálba

  Igazából bármilyen korábbi program ahová TAB nyomogatása közben kell mezőkbe adatokat fölvinni, kb. ötször olyan lassú lenne ilyen módon használni.

  Ami meg az ablakkezelőt illeti, szerintem nevetséges visszafejlődés. Pl. ha már két ablakot akarsz egyszerre nézni, akkor már csak vízszintesen tudsz ablakot átméretezni.

  Amúgy jó ötletek is vannak bennne, de bármit is mondanak szerintem asztali PC-n szinte senki nem fogja használni.
 • hdo #75
  "Ami a win7-win8 kompatibilitást illeti: nem tartom valószínűnek, hogy egy natív windows program futni for win8-as tableten, mert ahhoz túl magas erőforrás-igényeket szolgálnak ki a PC-k. (DirectX 11-es játék vagy Autocad ARM-on? Komolyan?)"

  Attól hogy nincs meg a gépigény, még a futtathatóság lehetősége fennállhat nem? Egyszerűbb programok elindulnak, mások meg nem.
 • kpbendi #74
  Hát a Windows 7 Phone eddigi teljesítménye ordenáré bukásnak tűnik. Az pedig, hogy a Nokia felhozza-e a W7P-t, vagy a windows húzza le a Nokiát, még a jövő zenéje. A Microsoft sohasem állt jól, ha valódi, innovatív konkurenciával kellett szembenéznie, az XBox kivételével eddig minden olyan területen befürdött, ahol nem a már meglévő piaci erőfölényére támaszkodott.
  Ami a win7-win8 kompatibilitást illeti: nem tartom valószínűnek, hogy egy natív windows program futni for win8-as tableten, mert ahhoz túl magas erőforrás-igényeket szolgálnak ki a PC-k. (DirectX 11-es játék vagy Autocad ARM-on? Komolyan?) Ha pedig valami .NET szintű kompatibilitásról van szó, az semmivel sem jelent nagyobb előnyt az iOS vagy Android rendszerekhez képest, ugyanúgy le kell szedni a tablethez való szoftvert, mint a többi tábla esetében, azzal a különbséggel, hogy az MS konkurenciájának lesz 3 év előnye a piacon.
 • Flaetiru #73
  Román az anyád az a tiszán tutajon átszökött, kihűlt seggű fa%%+%+pó, ameik nem csapta szét a fejed születésed pillanatában az első sziklán, miközben a szabad ég alatt sikoltva kitolt téged.
 • wraithLord #72
  Dehát ha a Windows 8 kódnevű izé és a Windows 7 teljesen kompatibilisek lesznek egymással (és miért ne lennének), abból az következik, ami te írsz... Viszont a desktop PC-ken, notebookokon, netbookokon maradhat a Windows 7, és a tabletekre meg egyéb kütyükre mehet ez a Windows 8. Erre gondoltam. :)
 • chuky123 #71
  Hagyjátok Flaetiru-t ő egy román IT napszámos (nevéböl itélve) több ezer géppel a háta mögött aki megmondja a frankót.
 • duke #70
  "jáuuu az ikszpéé"

  Ja en se ertem mi bajuk az Xp-vel, joooazmeg.
 • hdo #69
  Ajánlanám a Tuneup Utilities program telepítését, annak messze jobb adatszemét keresője van mint egy Ccleaner kaliberű programnak.
 • Balumann #68
  Nálam érdekes volt, amíg Ati x1950 pro videókártya volta gépemben, a telepítő menüje valamiért kb. 5 perc semmittevés után jött csak be (természetesen tiszta bootolt telepítés), később is be kellett töltenem többször a boot visszaállítása miatt, persze ez nem a Windows hibája, hanem a linux próbálkozásoké.
  Amióta a GT240 -es videókártya van (azóta is kellett már 2x kb. betöltenem a boot repair miatt) azóta pár mp alatt bejön.

  Windows 7 egyébként szerintem is messze jobb a korábbiaknál, megfelelő gépen (legalább 2 magos, és 2 giga memória mellett) gyorsabban és stabilabban is működik, hatékonyabban kezeli az erőforrásokat, és sokkal kevesebb random probléma is van xp-hez képest, gyakorlatilag nem volt olyan, hogy föltettem egy szoftvert, és nem működött volna rendesen, pedig használok párezret.

  Engem most csak egy dolog zavar így, hogy így kicsit több mint másfél év után miért foglal le a rendszer 34 gigát, mindezt úgy, hogy a program files gyakorlatilag tök üres, virtuális memória többi partícióra szétosztva (c-n kikapcsolva), temp szintén áthelyezve, stb.. Ebből persze jónéhány százalék nyilván a programoknak a szemete, mert jónéhány program szereti oda helyezni a fájljait, mintha más is használná, de azért akkoris.
 • hdo #67
  Én szeretnék már végre egy olyan windows telepítőt is látni, ahol te tudod a telepítendő komponenseket kiválasztani. A guta üt meg hogy a Tablet illetve Hangfelismerő komponensek esznek ketten majdnem egy gigát. Töltöttem is le nLite szerű programot win7-hez, és szedtem ki mindent ami nem kellett, hát hirtelen 4,7 giga lett a telepített windows 7.