62
 • gergely1991
  #62
  Miért érzem úgy hogy ezt a "metro gui"-t a sorszám kiadó automaták alapján készült?
  Egyébként eddig is kattintgatni lehetett...Hát igen kárvolt erőltetni a Tablet PC-k GUI-ját Desktop/Laptopra erőltetni.
  Lassan az lesz hogy csoportosítani fogják témánként(lásd első sor 8-9-10 szavát)?
 • Balumann
  #61
  "az érintésre optimalizált felület már rövid távon ínhüvely gyulladást okoz, ha mindent az egérrel kell megcsinálni. Jó példa erre egy program bezárása. Megfogod az ablak tetejét, és dinamikusan lefele húzod. Ha elsőre nem csukódik be 3x-ra már nem vicces."

  Ezek gondolom metro alkalmazások, azok tényleg használhatatlanok. Kb. 20 másodperc beklikkelni őket és kitörölni... :D A rendes asztali felületet kell használni. Aminek van metrós meg sima alkalmazása, ott kitörlöd a metróst, és hozzáadod a rendes indítót. Am altf4 egyből bezárja.

  "hol a start gomb, hol a control panel, hol a restart/shutdown, hol a device manager? Konkrétan hülyének érzed magad, mindegy hogy hány éve használtál előtte Windowst. Kezd unalmas lenni egy idő után, hogy mindenre rá kell googlizni."

  Vezérlőpultot, eszközkezelőt a start képernyőre bárhol elhelyezed. Elkezded beírni a nevét, hogy vez... , jobbklikk a vezérlőpultra, rögzítés a kezdőképernyőn -> elhelyezed. Én az asztal ikonjához tettem, így.
  A leállítást azt én is nehezen találtam meg eleinte, nem értem miért került a beállításokba. :D
 • Balumann
  #60
  "El ne kábíts már, hogy kényelmes folyamatosan előre nyúlkálni a monitoromhoz!! Egy tábla PC-nél ez sima ügy, de egy asztali gépnél, vagy esetleg laptopnál, mindenképpen hátrány!"

  Nem mondtam ilyet. Asztali géphez eszembe nem jutna érintőkijelzőt venni, én nem is hallottam még, hogy valaki is ilyesmit tervezni, sem fórumban, sem személyesen. Laptopnál már el tudom képzelni, touchpadot+billentyűzetet szépen kiegészítené szerintem, ahhoz úgyis elég közel ülsz általában.
  Viszont én pont azt mondom, hogy egérrel is nagyon kényelmes. Én már használom egy ideje, eleinte nekem is szokatlan volt, azóta már nagyon megszoktam a használatát. Be kell rendezni saját igények szerint, kitörölni ami nem kell (jobbklikk a tapétákra, aztán eltávolítás a kezdőképernyőről), és nagyon gyorsan meg lehet találni bármit, egérrel szinte csak rá kell gondolni és el is indul ^^ (és én még jól bánok az egérrel is a sok fps játékoknak köszönhetően).

  "A másik: Ugye nem egészséges, hogy 15-17-19-21 coll-os monitorhoz olyan közel ülünk, hogy elérjük a kezünkkel. A szemünknek biztos nem tesz jót!! És még össze is kenem a monitort......."

  A szemnek az nem tesz jót, ha sokáig egy távolságra fókuszálsz és elfelejtesz pislogni. Lényegtelen milyen távolságra vagy a kijelzőtől.

  "Tudom, hogy átalakítható, de ti megbíznátok egy olyan pl: autóban, amit meg kell bütykölni újonnan ahhoz, hogy számodra tökéletesen működjön?"

  Nem kell semmit sem bütykölni rajta.

  "És, de! A Metro felület pont egy kényszer arra, hogy érintőképernyős LCD-t vegyél!!A maximalisták tudnának erről mit mondani."

  Nyilván a Microsoft ebben látja most a piaci lehetőségeket, de nem érzem egyáltalán, hogy ez bármiféle kényszer lenne. Mint említettem - és tapasztalom, a metro nagyon jól használható mindennel, nincs hátránya, csak előnye a régi start menüvel szemben, hamar meg is lehet szokni... eleinte persze keresgélni kell mindent.

  "Elég annyi, hogy lehet akármilyen erős géped, ha nem érintőképernyőd van, akkor nem kapsz max. pontot az élményindexre! Sajnos, sokan csak erre tudnak elélvezni!!"

  Nem tudom ezt honnan veszed, az élményindexnél a processzor, ram, vga, játékra vga és merevlemez vagy figyelembevéve. Akiknek max pont körüli élményindexe van, az meg pont magasról szarik az érintőképernyőre, az úgyis játékra vagy munkára használja. Érintőképernyő csak tartalomfogyasztásra (olvasgatás, filmnézés, facebookozás, stb.) használható jól, az is inkább csak hordozható eszközöknél.
 • Narxis
  #59
  Ennyi.
 • SanMaster
  #58
  Akkor egy kis gyakorlati tapasztalata Win8-al. Talán ki kéne próbálni, és utánna okosakat mondani. Én megvettem, legálisan a frissítést a Win7-es notebookomhoz, 8000 Ft volt.

  Én nagyon akartam, hogy jó legyen, de nem lett az Egy hét után leszedtem, és visszaraktam a Win7-et. A főbb okok:
  - az érintésre optimalizált felület már rövid távon ínhüvely gyulladást okoz, ha mindent az egérrel kell megcsinálni. Jó példa erre egy program bezárása. Megfogod az ablak tetejét, és dinamikusan lefele húzod. Ha elsőre nem csukódik be 3x-ra már nem vicces.
  - hol a start gomb, hol a control panel, hol a restart/shutdown, hol a device manager? Konkrétan hülyének érzed magad, mindegy hogy hány éve használtál előtte Windowst. Kezd unalmas lenni egy idő után, hogy mindenre rá kell googlizni.
  - hardver driverek.. nem megy a bluetooth, a touchpad, a külső egér?
  - a ráderőltetett csempék, amit amúgy sem használsz, azonnal irány a desktop

  Summa summárum, meguntam és visszaraktam a Win7-et. Az idegszálaim sokkal jobb állapotban vannak azóta
 • hammerjoe
  #57
  El ne kábíts már, hogy kényelmes folyamatosan előre nyúlkálni a monitoromhoz!! Egy tábla PC-nél ez sima ügy, de egy asztali gépnél, vagy esetleg laptopnál, mindenképpen hátrány! Próbálj meg egyszer egy teljes napig úgy dolgozni, és meglátod, hogy estére "leszakad" a vállad!! A másik: Ugye nem egészséges, hogy 15-17-19-21 coll-os monitorhoz olyan közel ülünk, hogy elérjük a kezünkkel. A szemünknek biztos nem tesz jót!! És még össze is kenem a monitort.......
  Valljuk be ez a "népszerűtlenség" pont a Metro felületnek köszönhető! Tudom, hogy átalakítható, de ti megbíznátok egy olyan pl: autóban, amit meg kell bütykölni újonnan ahhoz, hogy számodra tökéletesen működjön? Próbálnak újításokat hozni az MS-nél, de a felhasználok legnagyobb többsége, nem a tizenéves korosztály, és a jelenlegi Win8 minden, csak nem felhasználóbarát a számukra....Hiába a forradalmi újítás, ha sz*rba van csomagolva.......
  És, de! A Metro felület pont egy kényszer arra, hogy érintőképernyős LCD-t vegyél!!A maximalisták tudnának erről mit mondani. Elég annyi, hogy lehet akármilyen erős géped, ha nem érintőképernyőd van, akkor nem kapsz max. pontot az élményindexre! Sajnos, sokan csak erre tudnak elélvezni!! És ehhez az MS, nagyon is partner....

  tomcsa4: az 5.hsz-ra reagálva. Családi körben, édes jó szüleidnek lehet ilyeneket írni!! Akik vették a fáradságot, és valahogy felneveltek, ahelyett, hogy földhöz vágtak volna, mondván hogy nem lesz ebből semmi!! Na azokkal lehet így kommunikálni!! Tudod nem kell ahhoz konzervatívnak lenni, hogy valami kényelmetlen legyen!! Inkább maradtál volna csöndben......
 • Balumann
  #56
  "Tulajdonképpen a Metro felület egy kényszer arra hogy nekem érintőképernyős lcd -t kéne vennem, és egy méterről nyújtózkodva irányítani a gépet. Lássuk be hogy ez a helyzet, a hagyományos PC esetében már egyből életképtelen, laptopnál még csak-csak kipróbálom mert még fűt a kíváncsiság, rá egy-két hónapra meg majd megy az userek közt a sóválygás hogy hát ez még se annyira jó."

  Egyáltalán nem kényszer, hogy érintőképernyős eszközt vegyél, egérrel is sokkal kényelmesebb a metro felület, ha megszokod, elrendezed igényeid szerint. Annak, aki nem bánik olyan jól az egérrel, vagy touchpadot, vagy egyéb érdekesebb eszközt használ, annak pláne. Legtöbben a start menüt is csak arra használják, hogy megnyissák a saját gépet, dokumentumok könyvtárat, vezérlőpultot, vagy keresőből indítsanak alkalmazásokat, ez egyáltalán nem lett összetettebb feladat.
  Eleinte én is nehezen szoktam meg, nekem ráadásul baloldalt van a tálca (szélessávú képernyőn én azt szoktam meg), és felül volt a start menü gombja, most bal lentre kell kattintani, de már megszoktam.
  Nincs hátránya a régi start menühöz képest, csak előnye, mégha egérrel használod is. Természetesen szíve joga mindenkinek ragaszkodni ahhoz, amit megszokott, nem kényszerít senki sem a váltásra egyelőre, bár más előnye is van azért Windows 7-el szemben.
 • Vol Jin
  #55
  Szerintem nem is használom a startmenüt.

  Egyébként meg azok fikázzák a legjobban a Win8-at, akik ki sem próbálták.
 • zord01
  #54
  Szerintem tök jól látod a helyzetet. Nem hiszem, hogy akár egyetlen forint pluszt is fizetnék azért, hogy az asztali gépemen érintős monitor legyen. Azért mert soha nem használnám. Elég egyszerű oka van. Nem érem el a monitort.
  Ennyi. Akkor meg minek szenvedjek egy tabletre optimalizált OS-en.

  Amúgy két dolgot nem tudott nekem még senki megmagyarázni.
  1. Desktop módban miét ártott a Start menü, hogy le kellett váltani? (Sőt, én érintős felületen is szívesebben nyomkodnám a régi start menüt, mint hogy az új oldalsó sáv jöjjön be, ha véletlen hozzáértek a tabeltem oldalához).

  2. Ha már ennyire erőltetik az új start képernyőt, miért nem lehet rá dokumentumok parancsikonját kirakni?
  Sok váltogatástól megkímélne a rendszer, talán nem is lett volna annyira unszimpatikus, ha ezt megoldották volna.
 • frensys
  #53
  Hogy siker e ez a borzalom katasztrófa ha fizetnének 1 millió forintot akkor se kéne című oprendszer????? Ne idegesítsenek már!!
 • Interstate 95
  #52
  Itt nem a startmenü eltűnésén és a hasonló változásokon van a hangsúly, hanem hogy adott egy új operációs rendszer amit érintőképernyőre fejlesztettek ki. Otthon nem a munkahelyeden vagy, és nem is a szállodai szobádba jelentkezel be, hanem akár órákon keresztül használsz egy számítógépet. El se tudom képzelni hogy kinek kényelmes ennyi ideig egy érintőképernyős lcd -t nyújtózkodva tapogatni. Márpedig a Metro a tapogatásra lett kitalálva attól függetlenül hogy hagyományos módon is kezelheted, na de ha asztalon tapogatni egy rakás szar, akkor meg minek. Ez a lényeg, a francot érdekel hogy hol a start menü.
 • mg1992mg
  #51
  Embertől függ, hogy bukás vagy nem. Aki nem szereti az ilyen drasztikus változásokat, annak bukás mert hát HOL A START MENÜ TÖK NEHÉZ KIKAPCSOLNI.
  Meg hát tabletre lett csinálva a rendszer, nem kifejezetten PC-re. Ettől függetlenül használható rajta.

  Személyes vélemény:
  Nekem tetszik. Számomra egérrel és billentyűzettel, érintőképernyő nélkül is nagyon élvezhető. A "Metro" felület is tetszetős, és jól kihasználható, főleg az ikonok kipakolása. Gyors és egyszerű az egész rendszer, és őszintén megmondva, nekem nem hiányzik a Start Menü. Bejött az ilyen szintű változtatás.
  Egyetlen gond volt még, amikor használtam, hogy a béta volt, és csak minden 2.-ra indult el. Azért került vissza a Windows 7.
  Meg vagyok elégedve a rendszerrel, de egyenlőre marad a Windows 7 :) Következő gép újratelepítésnél azt hiszem már a Windows 8-at választom! :)
 • Interstate 95
  #50
  Itt nem arról van szó hogy az sg -n ki mit mondott, mert ugyan ezt megmondják a tengerentúlon is egy hasonló, amerikai fórumon, vagy akár bárhol máshol. Arról van szó hogy egy a mobil eszközökre tervezett megoldást akarnak asztalra erőltetni. Ezt akár körül is lehet írni, érvelni, de röviden tömören ez a valós helyzet.

  Mobil, tábla és társai a kezedben van miközben használod, az az előnyös hogy a képernyőt tapogatod a gombok helyett, ez így van jól kitalálva. De egy asztali PC -t (a laptopot is ide értem) alapjában véve máshogy kezelsz, hátradőlve, kényelmesen a fotel karfájára támaszkodva, egér és billentyűzet valamelyik formációjának segítségével. Egy kis gyakorlat: Itt ülök az lcd -től úgy másfél, két méterre mikor hogy esik jól. Tulajdonképpen a Metro felület egy kényszer arra hogy nekem érintőképernyős lcd -t kéne vennem, és egy méterről nyújtózkodva irányítani a gépet. Lássuk be hogy ez a helyzet, a hagyományos PC esetében már egyből életképtelen, laptopnál még csak-csak kipróbálom mert még fűt a kíváncsiság, rá egy-két hónapra meg majd megy az userek közt a sóválygás hogy hát ez még se annyira jó.

  Ez a fajta Windows 8 azon idiótáknak a fejében született meg, akikről az sg nem egyszer cikkezett hogy szerintük a mobil eszközök hamarosan felváltják az asztali társaikat bla bla bla, ez pedig nem más mint egy hatalmas baromság, és a Windows 8 bukása erre a tévedésre rá is világít majd szépen. Az elején lesznek / vannak eladások amit a kíváncsiság hajt, de majd szépen visszaesik csak mert a rossz hírek gyorsabban terjednek.
 • zord01
  #49
  Egyelőre inkább tűnik bukásnak, mint sikernek. Most olvastam Iponon, hogy 1 hónap alatt többet adtak el belőle, mint W7-ből, mégis a netezők, gamerek között mért adatok alapján negyed annyian használják ténylegesen. Magyarán a 40 millióból 32 millió valami raktárban porosodik... szép... (pláne úgy, hogy ATM szinte ingyen adják a frissítós verziót (7 rugó talán?)


  Amúgy én kipróbáltam... rémálmaimban se jöjjön elő... marad a W7
 • mousee
  #48
  Win7 támogatva van még x ideig, ha bevállt, és működik, akkor nem fog egy cég sem váltani, mert tök felesleges. XP-ről 7-re is elég sokáig húzódott, rakat cuccot kompatibilissé kellett tenni, új verziókat beszerezni, stb. Macerás. Egy produktív cégnél szerintem rohadtul leszarják hogy 2017-ben is win7 van, amíg van rá hivatalos support, az marad és pont.

  Legalábbis én tuti nem váltanék. De gondolj bele te is: Van egy céged, x ezer emberkével, akiknek hibátlanul működik a win7. Az összes alkalmazás erre lett optimalizálva. Kijön a win8... win9, win15. A váltás kockázattal jár, és igazából semmi előnyt nem jelentene a váltás, mivel per pill minden cuccod 100%-osan működik. Te kockáztatnál csak azért, mert azóta kijött 7 új windows verzió?
 • sirpalee
  #47
  Nem, dehogy. Nem ilyen problémáim vannak vele.

  A win 7 hosszútávú használatával az a bajom, hogy mi lesz 5 év múlva? Mi van, ha az illetőnek az új windowsok sem fognak tetszeni? Maradjon még 10 évig win 7-nél (mint most pár ember xp-nél)?

  Én arra leszek kíváncsi, hogy a munkahelyeken mi lesz majd. Elég sok kisebb kliensünk windowst használ (vfx), kíváncsi leszek, hogy elkezdődik-e majd lassan a váltás win 8-ra, vagy inkább áttérnek linuxra hosszútávon...
 • Zoliz
  #46
  Ez viszont primitívség és épeszű ember nem dől be neki:
  "jövőben ők is az Apple módszerét veszik át, vagyis az operációs rendszer új verziói a korábbinál gyakrabban, alacsony áron jelenhetnek meg"

  Ócska termékek javításait árulják újként Tényállás.
 • Major
  #45
  Az Ubuntuban lévő alapértelmezett Unity-s felületet is legalább annyian gyűlölik, mint ahányan szeretik és ez nincs másképp a Windows 8 esetében lévő Metros felülettel sem. Szerencsére mindenki azt használhatja, ami neki tetszik, vagy amit megszokott. Ha az illető befogadó, akkor könnyen megtudja szokni, esetleg telepíthet rá régi típusú felületet, de maradhat az előző verzió (Windows 7) használatánál is, ha ez minden igényét ki tudja elégíteni.
 • noland
  #44
  Ma egy jó oprendszert összehozni művészet. Az a helyzet el vagyunk kényeztetve, nem egyszerű kihozni olyat hogy mindenkinek tessen. A METRO ugyan eröltetett, de sok tekintetben compaktabbá vált a kezelése.


 • Major
  #43
  Ezt tiszta sor, evvel semmi gond nincs. Én csak azokat az emberkert nem értem - feltéve, hogy nem trollkodni jár fel - aki meg van elégedve a Windows 7-tel, de pl. a START menü hiánya akkora törést hoz az életében, hogy úgy érzi ki kell nyilatkoztatni ezt a világfájdalmát és végig kell ekézni az összes Windowsos témát. Ezért javasoltam mindig is, hogy akinek tökéletes megfelel a Windows 7, az-az Istenért se váltson mert felesleges. Nem fognak senki fejéhez fegyvert, hogy vásárolja meg a 8-as verziót és ez által mérhetetlen lelki sebeket szerezzen a Metro felület használatával és a Start menü hiányának feldolgozásával.
 • sirpalee
  #42
  Ha tetszene az az irányvonal amit a win 8 képvisel, akkor váltottam volna rá, akár most, akár jövőre. Win 7-et régóta használom, és jó is, de sok hiányossága van. Ezek közül egyet sem old meg igazán a win 8...
 • Major
  #41
  Pszt... ezt ne mond el senkinek.
 • Major
  #40
  Mi köze a Windows8-nak ahhoz, hogy te váltottál? Ha, a te szükségelteidet a Windows 7 maradéktalanul kielégítette, akkor minek is kellene váltanod? Ha, pedig a Windows 7 miatt váltottál, akkor hogy jön ide a 8?
 • cloud.strife
  #39
  OS X-et is testre szabhatod, a Linux-ot meg pláne...
 • sirpalee
  #38
  Engem csak arra vett rá az ms a win 8-al, hogy az osx-et válasszam. És nem bántam meg, néha persze átbootolok win 7-re, ha akarok lövöldözni picit, de ennyi. Nem kell a win 8, tabletre jó, de desktopra normális felületet akarok, nem pedig csempéken keresztülverekednem magam minden indítás után. (nem, nem rakok fel 3rd party appokat, az oprendszer önmagában is legyen használható)
 • Gabesz84
  #37
  itt a start menü:
  start8

  5$ és tádáááám. Ezért jó a windóz, mert testreszabhatod ha akarod.
  Egyébként, tényleg jó lenne ha benne felejtették volna gyárilag.
 • Xellos999
  #36
  hol a startmenü?
 • csimmasz
  #35
  Sajnos elég nagy bunkóság azoktól akik a startmenüt( egyébként ez csak egy kis része a gondoknak) hiányolókat lenézik.
  nagyon sok ember van akinek egy uj program elinditása is gondot okoz nem hogy maga azt oprendszer teljesen máshogy működő és kinéző szerkezete.
  Az én szüleim is 60 fölöttiek és még a sima win7 et is épp hogy elsajátitották amatőr szinten, most csórikáim maradék kedve is elmegy az egésztől ha összezavarják őket.

  Ez megint csak egy példa ne akarjátok megoldani tanácsokka, légyszi.

  A lényeg, aki nem úgy gondolkozik mint én annak a k*rva anyát?
  Gratulálok!

  Én megveszem frissítésként mert a wistámnak jól fog jönni, és mert kurva olcsó de egyébként nem adnék ki rá egy vasat sem.
 • IhiXO
  #34
  Én a 8-at használom. Sok szempontból jobb, mint a 7 volt. De ami a start menü helyett van az egy fos. Nem is a Start képernyő, hanem az All apps részleg, az egy ömlesztett, átláthatatlan szemét. Minden ikont meg nem lehet kipakolni onnan sem, mert akkor a többi is olyan átláthatatlan lesz.
 • nyalógép
  #33
  Csakhogy ez a "rinyálás" nem öncélú, hanem az össznépi nyomásgyakorlás egy formája a gyártó felé. Ha elég sokat hallják, talán megjön az eszük és választhatóvá teszik desktop felületen a régi és az új GUI közötti választást. Ezzel a lépéssel a csendes elégedetlenek is jól járnának.
 • skinnyman
  #32
  Bukas.
  /close
 • Mentol
  #31
  Baszki, ne engem szidjatok a béna példa miatt (ami talán annyira nem béna - kiviláglik, hogy nem mindenkinek esett le...)!
  Ja, és Major: nem fogom, megnyugodhatsz!
 • hurkaur
  #30
  Csak nezz meg mondjuk egy iphone hirt, vagy egy akarmilyen androidos cikket. Kvazi tobb szazas szamokban merheto a kulonbseg a kommentekben.. hiaba na, az emberek szeretnek sirni, mindent elore fikazni.
 • Major
  #29
  Az SG direkt hoz fel ilyen témákat, mert ez sok trollt vonz és az pedig sok hozzászólást generál.
 • Zoliz
  #28
  Na végre egy jó elemző cikk és egyetértek a gondolatmenettel.
  Gratulálok a szerzőnek, több ilyen kéne.
 • hurkaur
  #27
  Konyorgom hagyjuk abbba ezeket a peldakat, mert azon nyomban tokon szurom magam. :)
  Ne hasonlitsuk mar a microsoftot egy etteremlanchoz, mert bar vannak hasonlosagok, "santit"(inkabb fel labon ugral) a pelda.
 • Major
  #26
  Súlyos problémák a fejekben! Mi az, hogy mást hoznak? 6000 darab teszt és leírás hónapokig kipróbálható ingyenes verziók, megannyi videó prezentálta, hogy mit nyújt a Win8. Akinek nem volt szimpatikus, az nem váltott. NEM kötelező használni és kérlek te se tedd.
 • hurkaur
  #25
  Felreteve a pelda "gyokerseget": a panaszkonyvbe iras itt Mousee kommentjehez hasonlo. Nem tetszett neki a rendszer, de nem sirja tele a kronikus start menu hianyaval a fel vilagot. Masok igen, mint valami 6 eves kisgyerek, akitol elvettek a jatekszert :)
 • Mentol
  #24
  Azért nem egészen!
  Az "atmesz mashova" ebben az esetben azt jelenti, hogy át kell szoknod mondjuk vega kajára, holott csak azért mentél az adott étterembe, mert mondjuk ott kiszolgálnak/jobbakajamintotthon/stb.
  Amúgy meg, ha rendelsz egy bizonyos kaját, és helyette mást hoznak, akkor Te inkább elmész onnan? Nem versz ki egy icipici balhét sem? (naneeee)
 • mousee
  #23
  +1
  Térjünk vissza rá egy év múlva, és nézzük meg, hogy a neten hány aktív win8 van, akkor lehet beszélni majd sikerről/bukásról.

  Előnye hogy gyorsabb, jobban optimalizált, hátránya, hogy más mint az eddig megszokott windowsok. A felhasználók majd eldöntik hogy kell-e nekik, oszt annyi.

  Én kipróbáltam, nyúztam egy hétig, nem jött be, másoknak meg bejön. Nem vagyunk egformák (szerencsére).