Ötvös Tibor

A leghosszabb játékok

Sajnos manapság egyre elterjedtebb tendencia, mely szerint a játékok maximum 4-5 órás játékidővel bírnak. A készítők ugyanis arra számítanak, hogy az egyszemélyes kampány csak "felvezető" a multis részleghez. Természetesen akadnak kivételek, de a legnagyobb címek (Modern Warfare 1-3, Black Ops, Medal of Honor és társai) szólóban nem nyújtanak túl hosszú kikapcsolódást.

Ám a téli órák közeledtével érdemes átnézni azon játékokat, melyek akár 100 órás kikapcsolódást is nyújtanak. Azt hozzá kell tenni, hogy az alap játék nyújtotta élményt vettük most számba, tehát a DLC-k illetve a multis részt nem vettük figyelembe. Akkor lássuk a leghosszabb játékokat.

Első a Grand Theft Auto: San Andreas, mely egyébként sokak szerint a legjobban sikerült rész a sorozatban (mégis ezen rész eladásai lettek a leggyengébbek). A Kaliforniában játszódó program három nagy területre lett osztva és a fő szál mellett rengeteg más lehetőségünk volt (taxizni, bandákkal háborúzni, csajokat futtatni stb). A San Andreas közel 100 órás játékidőt kínált.



A második a The Elder Scrolls IV: Oblivion, mely egyébként minden idők egyik leghosszabb játékidejét kínáló alkotása. A programban a fő küldetés mellett számos mellékszál is jelen van, melyeknek köszönhetően könnyen 120 felé szökkenhet a játék világában töltött órák száma.

Az 1990-ben megjelent Captive azonban kétségtelenül minden idők leghosszabb alkotása. A belső nézetű RPG-ben összesen 65.535 fejtörő van jelen, vagyis ennyi szintet kell letudnunk ahhoz, hogy teljesen letudjuk a programot. Ez jelen állás szerint még senkinek nem sikerült, hiszen a rajongók számítása szerint 14 évre lenne szükség eme valódi bravúrra.

A jelek szerint a Bethesda szereti, ha rajongóik sokáig elidőznek az általuk teremtett világban, hiszen a Fallout 3-nak is bérelt helye van a leghosszabb játékok listáján. A klasszikus sorozatot pazarul felélesztő akció-RPG az Oblivionhoz hasonlóan rendelkezett jó pár mellékküldetéssel, melyek hosszú időre a képernyők elé szegezték a játékosokat.



Melyiket vitted végig?
(Összesen 1419 szavazat)
  • Oblivion
    13 % (188 szavazat)
  • Daggerfall
    0 % (5 szavazat)
  • Just Cause 2
    4 % (52 szavazat)
  • Fallout 3
    18 % (261 szavazat)
  • San Andreas
    32 % (450 szavazat)
  • Silent Hunter 3
    1 % (11 szavazat)
  • Elite
    2 % (22 szavazat)
  • Captive
    2 % (26 szavazat)
  • Egyiket sem
    28 % (392 szavazat)
Érdekes a Silent Hunter 3 esete, mely a klasszikus tengeralattjáró szimulátor legjobb darabja lett. A játékban ugyanis lehetőségünk volt valós időbe kapcsolni, amit azt jelentette, hogy egy-egy küldetést napokig is játszhattunk. Ezt azonban csak a legvérmesebb rajongók vállalták be, hiszen így - szó szerint - hetekig is tarthatott egy-egy komolyabb misszió kivégzése.

Ismét vissza kell térnünk egy klasszikus alkotáshoz, melyek a mai grafikához szokott szemeknek simán csúnyának tűnhet. Az Elite azonban megkerülhetetlen klasszikus és a galaxisonkénti 256 bolygónak köszönhetően hosszú időre nyújtott kikapcsolódást a rajongóknak (8 galaxis volt, így 2056 bolygót járhattunk be).

A The Elder Scrolls II: Daggerfall 487,000 négyzetkilométer bejárható területtel rendelkezett és 15 ezer helyszínre juthattunk el. Eme számokból gondolom egyértelműen kiderült, hogy aki teljesen le akarja tudni a programot, annak sok órát kell vele eltölteni. És akkor még nem is említettem a hat lehetséges befejezést.

A végére egy friss alkotás maradt. A Just Cause 2 130-szor nagyobb területtel bírt, mint a Grand Theft Auto III és az egyedi kilőhető csáklyánknak köszönhetően csak az összes terület bejárása hetekbe tellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • opeca #40
    Ja és persze Fallout Tactics...
  • opeca #39
    Nem feltétlenül jó a hosszú játék. A legnagyobb veszély az, hogy a felénél elunod mert nem tudja fenntartani az érdeklődést.

    De amit nem hagytam abba: Planescape Torment, Disciples II, Thief III csak hogy párat említsek..
  • a.carkey #38
    UFO sorozat
    Jagged Alliance sorozat
    Republic The Revolution
    Mafia
    Operation Flashpoint/ARMA sorozat
    A Paradox egyes játékai
    és talán pár fejezet a Total War sorozatból.
  • NeoExDeath #37
    Egyrészt, bocs de ez a cikk kritikán aluli. Éppen csak pár címet kiemelt a tengerből, amik a cikkírónak éppen eszébe jutottak úgy tűnik, ráadásul rendkívül egyoldalú, pl. JRPG-k és konzolosabb címek fel sem merülnek. Nem véletlen hogy mindenki irogatja mibe ölt bele többszáz órát.

    Másrészt meg ezeket a brutális óraszámokat nézegetve amiket itt egyesek írogatnak, nekem is hasonló gondolatom támadt mint egy előttem szólónak.
    Én magam szerintem kifejezetten sokat játszom, mégis lassan 12 hónapja van annak hogy elkezdtem egy JRPG-t (Persona 4), kb 80 órát játszottam vele eddig és még nem fejeztem be. Persze azért más gamek is voltak közben, de én már ezt is monumentálisnak érzem, a többszáz órás játékidők pedig tényleg brutálisak, nem tudom ennyi idő alatt hogy nem unnak rá egyesek :)
  • simron #36
    Nekem Fallout 3 az 5 DLC-vel együtt 159 óra volt, de akkor a főküldetést, az összes mellékküldetést és a nem jelölt "küldetések" (inkább feladatok) nagy részét megcsináltam. Fallout New Vegas a 4 DLC-vel együtt 147 óra, de itt pár nem jelölt küldetés kimaradt.
  • Khelben #35
    Én az idõ nagy részében egyszemélyes játékként játszom a World of Warcrafttal, de arra nem hogy 100 óra, de 100 nap is kevés.
  • atiwrc #34
    Ugylátszik vannak itt még akik emlékeznek a régi gamekre, a doomal csak haveroknál játszottam, de valahogy a duke nukem 3d után(ami az elsö gépemre felrakott első 3 játék közül a kedvencem volt), nem tudott annyira lekötni, hogy az én gépemre felrajam.
    A duke nukemben is közel 100 órát biztos eltöltöttem, de a végéig nem tudtam elérni...

    Másik game amivel iszonyatos sok idöt töltöttem az a grand prix2 volt, 2004ig, amig nem lett jobb gépem a p1esnél, szerintem több száz órát eltöltöttem(bár lehet már az rfactorba is lesz annyi óra...) 2001 nyarán 11 világbajnokságot toltam végig(igaz 25%-os futam hosszal), minden évhez külön csináltam csapat felállásokat, ide oda rakosgattam a pilotákat, hu de jó lenne elöszedni azokat a carseteket megnézni az én általam felvázolt 2012es csapatfelállás hogy nézett ki:D
    Az rémlik hogy voltak akiket olyan kocsiba ültettem ahova később tényleg oda szerződött, ferrariba massa alonso, raikkonen, a jaguárba webber meg coulthard(ugyebár a redbull a jaguárt vette meg.), mclarenbe button, stb. :)
  • Szefmester #33
    Mondták is régebben hogy "Ha nem tudtad lerajzolni fejből a baldurs gate, icewind dale, planescape torment, wizardry 7, eye of the beholder karakteralkotó képernyőjét, akkor te nem is játszottál vele igazán!"

    Emlékszem a BG1ben mire megcsináltam az ideális csapatot elszöszmötöltem kb 7-8 órát. És akkor még elég felületesen néztem a dobások értékeit, pl az összeget szinte soha nem számoltam csak becsültem.. :D És mire a harcosnak kijött egy 18/00 erő, és a többi értéke is magas tudott lenni... jóóó sok dobás kellett! :)

    A fallout3-ban jelenleg benne van 20 órám és a főküldetés második megállóját még nem csináltam meg. :) Azaz nincs meg még a rádiótorony... Mit tippelsz mennyi lesz a vége majd?
  • stargatelost #32
    Just Cause 2-t én 73 és fél óra alatt vittem ki 98%-osra :D
  • orkaman #31
    MMO
    ezrekben mérhető óraszám, de egy sima "mindent láttam mindent öltem ne tovább" végigjátszás is többnyire minimum 500, és még akkor nem beszéltünk a menet közbeni új verziókról.

    ja némely RPG (nem MMO) karakter generálására is rá lehetne fogni hogy 100 óra, pedig még nem is kezdtél el játszani. :)