Ötvös Tibor

Egy független program költségei

A független fejlesztések korábban nem mindig hozták meg a várva várt eredményt és többnyire amolyan "vizsgafeladatként" tekintettek rá a szakmában. Ha valaki egy jó programot készített, akkor megnyíltak a kapuk a nagy kiadók, fejlesztők felé.

Ma már azonban eljutottunk arra a szintre, hogy sokan maradnak az "alacsonyabb" szinten, mert ott megmarad a kreativitásuk és függetlenségük is. Ráadásul már a bevételek is az egekig érnek. Itt van például az Angry Birds példája. A fejlesztés mindennel együtt mindössze 140 ezer dollárba került. Ez egy EA vagy Activision számára valószínű fél napi szinkronfelvételt jelent. Ám a program a mai napig 70 millió dolláros bevételre tett szert és ezzel a legjobb megtérülést jelentő program lett a játéktörténelemben.Egy átlagos független, például iPhone fejlesztés átlagosan 35 ezer dollárba kerül. Természetesen nem mindegyik térül meg, de egy kimutatás szerint átlagosan 11.625 példányt adnak el egy ilyen fejlesztésből, ami naponta 44 darabot jelent. És így alig 4 dollárért lehet árulni egy-egy programot, mert az már akkor is sikeres lesz a maga 40 ezres bevételével.

De nem csak a bevételek számítanak. Itt van a Braid, mely egyedi játékmenetével és megoldásaival tudott sikert aratni (és 180 ezer dollárba került) vagy a World of Goo, melynek fejlesztési költségei nem lépték át a 120 ezer dollárt. Mégis mindkettő kirobbanó siker lett és valószínű a folytatásait már egy nagyobb kiadó karolja majd fel. Martin Pichlmair, aki egyébként korábban a Guerilla Games alkalmazásában állt, azt is elárulta, hogy hogyan szokás felosztani a költségeket.Egy független fejlesztés esetében a legnagyobb kiadást a Kód elkészítése jelenti, ide a költségek 33 százalékát kell leadni. Utána jön 25 százalékkal a Művészeti részleg, majd 16 százalékkal a Játék dizájn. 11 százalékot emészt fel a Géppark és egyéb berendezések beszerzése és működtetése, 10 százalék a Marketing és 5 százalék a Gyártás büdzséjébe kerül.

Pichlmair végső konklúziója szerint "egy független fejlesztés 100-140 ezer dollárból már bőven kihozható és ha sikerül valami újat és egyedit belehozni az alkotásunkba, akkor az bőven megtérülhet."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ender Wiggin #20
  Több ilyenre volna szükség. A piacot az EA meg Activision féle szörnyek uralják, olyan fosokkal, aminek csupán a reklámköltésgéből hollywoodi filmet lehetne forgatni. A Sandlot, a PopCap, a Big Fish, vagy a Bohemia Interactive igazi hősök a szememben.
 • Komolytalan #19
  Nem haragszom, én is 150eFt nettót írtam, a költségek viszont nem nettóban jelentkeznek. Nyilván sok dolog befolyásolja ezt: falun/városban/fővárosban laksz, fizetsz-e lakáshitelt/albérletet, van-e gyereked vagy sem, asszonypajtás keres-e vagy csak GYESt kap, stb. Meg a 300 is lehet nyilván kevesebb ha az ember elkezd adót csalni, lehet warez szoftverekkel fejleszteni, lopott zenét/effekeket használni - de gondolom a 35000USD-t sem úgy hozták ki hogy "okosban".
 • teccikérteni #18
  Attól, hogy az alkotók munkája nem lett "előre" kifizetve, azt még simán el lehet számolni költségként nem? Legalábbis emlékeim szerint például a vállalati mérlegben is elég sok "megfoghatatlan" dolgot feltüntetnek...
 • fergusonpapa #17
  rosznak ment a válasz bocsi :/
 • fergusonpapa #16
  Rosszul fogalmaztam(igen ez nálam ártalom)

  a facebooknál jobb ha elfogadod reklám bevételből igencsak megvannak,ahogy az alkalmazások is ha sláger lesznek visszahozzák a pénzt ezta cikk is irta.

  twitternél most épitik a hirdetési platformot,eddig miböl élt meg?? hát évekig 3an dolgoztak rajta mostmár 300an (azthisszem) és most kaptam támogatásokat befektetöktöl.

  nem tudom láttad e (jópárszor leadták) az Internet igaz története dokumentum filmet 3 részes és ott nem egyszer emlitik az "angyalokat" magyarul befektetökket akiknek késöbb megtérül a pénzük ha jó projectbe adnak kezdő tökét.Véleményem szerint most a twitter is eből gazdaálkodik.

  Mert régebben a FB is és a Google is ilyen pénzből gazdálkodott az első éveiben mikor komolyabban belekezdtek a projectbe.

  Szóval nálam twitter ködös kicsit,söt nekm inkább az fura minek oda ennyi dolgozó..biztos itt is ugy van h 1 dogozo 13 fönök arány =)

  szóval ez ködös de a többinél teljesen biztos vagyok bevételeik forrásáról.Mert ezeket olvastam :)
 • fergusonpapa #15
  nagyon ritkán :) szerintem de lehet nekd van igazad.
 • Sliders #14
  "ugye tudjuk h ami egyszer siker egy másolat ritkán lesz az"

  Ezzel vitatkoznék. A másolat lehet jobb és szebb, használhatóbb, nyújthat több szolgáltatást és több hozzáépített megoldást. Tehát a másolat lehet sikeres sok-sok marketinggel és egy jól megszervezett márkanévvel.

  Idézőjelben a másolat lenyomhatja az eredetit is.
 • Pretorian #13
  Kimerítőnek kimerítő volt csak válasz nem :D
  Értem (és eddig is tudtam) hogy működnek a reklámbevételek, de teljesen kizárt, hogy ebből éljen meg egy-egy ilyen kaliberű szolgáltató.
  "witternél nincsenek hirdetések,még mert most startolnak el vele,de benne meg a pénz a felhasználók mennyisége az érték,és bár elég egyszerü de maga az ötlet is"
  Na pont itt bukik ki legélesebben, hogy nem értetted meg a kérdésem lényegét. A felhasználók önmagukban nem termelnek pénzt. Az oldalon nincsenek reklámok. Akkor mi képviseli az értéket, a valutát, az elvégzett munkát a pénz mögött?
  Na ez az, látod? Te sem tudod.
  Olyan ez, mint a hamis pénz: ha sok van belőle, tönkreteszi a gazdaságot, mert nincs mögötte elvégzett munka.


 • fergusonpapa #12
  az alkalalmazások vag ykorlátozozzan jönnek ki és letöltheted ingyen ugymond a demot,vagy pedig egy hirdetési csikkal.amiböl nagy pénz jön épp andorid elstartolásakor vette meg a google az admob mobil hirdetési céget.és ezek nem flash szarságok.vagy ha weboldalon müködö flash gamekre gondolsz akkor ott is láthatodd mennyi reklám van.lehet ez bérelt vagy klik után fizetös is.(ésign katintanak rá)

  a szolgáltatások mint twitter meg facebook utobinnél ott a hirdetési platform ami már népszerübb és jobb eredményt elehet érni vele mint google hirdetésseivel.Bárki reklámozhat majdnem h bármit és az h te ugy gondolod sennki nem irdet meg eből nem élnek meg akkor szük látó körü vagy.Facebook hirdetésekből igencsak megél fölega nagy felhasználó tábornak köszönhetöen.600milio ember nagy hatalom.

  twitternél nincsenek hirdetések,még mert most startolnak el vele,de benne meg a pénz a felhasználók mennyisége az érték,és bár elég egyszerü de maga az ötlet is.ugye tudjuk h ami egyszer siker egy máasolat ritkán lesz az.ezért akarta/akarja máig megvenni sok cég köztük a google is.Jelenleg meg aból van bevételük h befektetők támogatják öket mint ahogy kezdetekben is afacebook-ot is (indulo töke) vagy már fent vannak a tözsdén.(sajna twitternél ezt nem tudom megerösiteni de facebook már jó ideje fent van és ez is nagy pénz neki)

  de nézhetünk kisebb dolgokat ott volt chatroulette oldal pár honap alat több milioan nézték és megis vették volna több milio dolárért csak a kitaláloja nem adta el(hibázot mer tmár nem annyira sikeres) és megtervezése pár ezer ft volt.


  Magyar viszonylatban még iwiw fénykorában egy bérelt hirdetés a fölapon 1 napra 2 miliot ért.az oldalon belüli más hirdetések jelentösenn olcsobbak de aból is volt jopár.ugyhogy jól éltek.

  ahogy egy magazin oldanál is minél többet nézik minél több az oldal letöltés annál többet ér gy hirdetési felület. látohatod itt sg-n is miért vannak vitta témák.h többet tölst is többször néz vissza mert nekik ez plusz pénz.(árakat nem tudok mutatni nem néztem utána d evan sejtéssem h az oldal is mennyit kap egy egy hirdetésért)

  remélem kimeritő válasz volt.de am kis utána olvasással simán megtaláltad volna a válaszokat.

 • Wearwolfff #11
  Ne haragudj, de ez hülyeség. Ennél jóval kevesebből ki lehet jönni havi szinten. Jelen pillanatban, hogy nemrégen elvesztettem a munkámat, most ketten százezer forintból kijövünk ki, úgy hogy etetek egy macskát, és öt kutyát.Igaz, nem is eszünk minden másnap báránysültet nyárson sült vaddisznóval, és ha a néném nem bagózna el havi nyolcezret, akkor még jobb lenne. És ennek ellenére van internet, meg kábeltévé. Igaz, most a nyári hónapokról beszélek, amikor nincs fűtés. Ha átlagolok és hozzáadom a fűtést, akkor még mindig 150 ezer, mindennel együtt.

  Egy valamin bukik el az egész, hogy nem tudok programozni. Azon kívül, Photoshop, 3D, Zene, minden megy. De azt sincs sosem késő megtanulni.