SG.hu

A fejlesztők már készülnek a Sony PS5 Pro-ra

A Sony egy erősebb PS5 konzol kiadására készül, ami valószínűleg még az idén év végén meg fog jelenni. A társaság arra kéri a fejlesztőket, hogy a nyár folyamán építsenek játékaikba ray-tracing támogatást.

A Trinity kódnevű PlayStation 5 Pro modell erősebb GPU-t és valamivel gyorsabb CPU-t tartalmaz majd. A Sony összes változtatása arra utal, hogy a PS5 Pro alkalmasabb lesz a ray tracinget engedélyező játékok futtatására, illetve bizonyos címeknél magasabb felbontás és képkockasebesség elérésére. A japán cég arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy a PS5 Pro-nál használják ki az olyan grafikai funkciókat, mint a sugárkövetés, a játékok pedig "Trinity Enhanced" (PS5 Pro Enhanced) címkét használhatnak, ha "jelentős fejlesztéseket nyújtanak".

A Sony várakozásai szerint a PS5 Pro GPU-renderelése "körülbelül 45 százalékkal gyorsabb lesz, mint a standard PlayStation 5" - derül ki a készülő konzolt ismertető dokumentumokból. Gyorsabb rendszermemóriát használ majd a játékok sugárkövetésének javítása érdekében. "A Trinity a PlayStation 5 csúcskategóriás változata" - olvasható az egyik fejlesztői dokumentumban. A Sony az új modell megjelenése után is árulni fogja a hagyományos PS5-öt. A fejlesztők már most megrendelhetik a tesztcsomagokat, és a Sony elvárja, hogy minden augusztusban tanúsításra benyújtott játék kompatibilis legyen a PS5 Pro-val. A konzol várhatóan a 2024-es ünnepi időszakban jelenik meg.

A PS5 Pro CPU-ja ugyanaz marad, de egy új üzemmóddal, amely magasabb órajelet ad neki. "A Trinity rendelkezik egy olyan móddal, amely a 3,85 GHz-es CPU-frekvenciát célozza meg" - áll a Sony fejlesztőknek szánt dokumentumában. Ez körülbelül 10 százalékkal több, mint a normál PS5-é. A Sony felajánlja a fejlesztőknek, hogy választhatnak a 3,5 GHz-es "normál mód" vagy a 3,85 GHz-es "magas CPU-frekvenciájú mód" között. A standard mód ugyanúgy működik, mint a hagyományos PS5. A PS5 Pro új, magas CPU-frekvenciájú üzemmódjában több energiát kap a CPU, ami valamivel kevesebbet jelent a GPU számára. A GPU-t ebben az üzemmódban körülbelül 1,5 százalékkal visszatekerik, ami a Sony szerint "nagyjából 1 százalékkal alacsonyabb teljesítményt" eredményez.

A rendszermemóriában is lesz néhány változás. A PS5 szabványos memóriája 448 GB/s sebességgel működik, de a Sony ezt 28 százalékkal, 576 GB/s-ra emeli a PS5 Pro esetében. Mivel a PS5 Pro memóriarendszere hatékonyabb, "a sávszélesség-gyarapodás meghaladhatja a 28 százalékot" - állítja a Sony. A fejlesztők a teljes rendszermemóriához is nagyobb hozzáférést kapnak. A játékok további 1,2 GB rendszermemóriát használhatnak a PS5 Pro-n, így összességében 13,7 GB-ot, szemben az alap PS5-ön a játékok számára biztosított 12,5 GB-tal. A képkocka sebesség és a képminőség javításához nagyon kell a memória sebességének és kiosztásának növekedése, az un. Spectral Super Resolution (PSSR) - ez a Sony felskálázási válasza az Nvidia DLSS vagy az AMD FSR rendszerére.

A Sony egyedi architektúrát épített a gépi tanuláshoz a PS5 Pro-ra, amely 300TOPS 8 bites számítást támogat. Ez támogatja a Sony egyedi PSSR felskálázási megoldását, amely a játékok meglévő időbeli anti-aliasing vagy upsampling implementációját hivatott helyettesíteni. A Sony megjegyzi, hogy "a bemenetek meglehetősen hasonlóak a DLSS vagy FSR megoldásokhoz", és hogy a teljes HDR-támogatás is benne van. Ez a támogatás körülbelül 250 MB memóriát igényel. A Sony szerint körülbelül 2 ms késleltetéssel jár egy 1080p-s kép 4K-ra történő felskálázása, és a vállalat azon dolgozik, hogy a jövőben akár 8K-s felbontást is támogasson, amihez még javítania kell a késleltetést.

Úgy tűnik, hogy a Sony ugyanazt a forgatókönyvet követi, mint a PS4 esetében: egy "Slim" PS5 modellel, majd egy Pro kiadással. Ha a fejlesztők időben el tudják készíteni a játékaikat, akkor szinte biztos, hogy a PS5 Pro megjelenik idén karácsonyra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!