Gyurkity Péter

Windows 8 - összefoglaló

Augusztus folyamán több érdekesség is napvilágot látott a Microsoft készülőben lévő asztali operációs rendszeréről, így érdemes ezeket egy hosszabb cikkben összefoglalni. Megtudhattuk, hogy a platform egyszerre két különböző grafikus felülettel jelenik majd meg, ezek között bármikor választhatunk, bővül a támogatott fájlformátumok listája és egyszerűsödik, kényelmesedik az állományok másolása, végre megvalósul a teljes USB 3.0 támogatás, ezek mellett pedig sort kerítenek néhány olyan változtatásra is, amelyek már most éles vitát váltanak ki az érdeklődők között. Az újítások kapcsán egy globális téren is érzékelhető folyamat körvonalazódik, amely elvezethet a megszokott szerepkörök és szegmensek helyzetének alapvető megváltozásához, ahogy a Windows is egyre erőteljesebben mobil jellemzőket kap.

Bár szinte már a könyökünkön jön ki a legújabb Windows kapcsán érkező hírek özöne, az érdeklődés szintje miatt mégis le kell csapnunk a magas labdát, és hosszabb lélegzetvételű cikkben értekezni az operációs rendszer várható, megerősített újításairól, hiszen a platform még mindig olyan hatalmas előnyben van riválisaival szemben, hogy ezt mindenképpen jogosnak látjuk. Van is miről tárgyalni a szoftver kapcsán, hiszen augusztus hónapban egyre-másra futottak be a beszámolók, amelyek végre (többnyire) hivatalos megerősítésekről, a fejlesztőktől és cégvezetőktől érkező blogbejegyzésekről szóltak, így az ezekben foglaltakat többé-kevésbé véglegesnek tekinthetjük - még akkor is, ha számos funkció bevallottan nem nyerte el végső formáját, vagyis még megeshetnek itt-ott változások ezek kapcsán.


Az új Home fül

A legnagyobb visszhangot talán éppen a Windows Explorer, vagyis a beépített fájlkezelő felületének megújulása váltotta ki, itt ugyanis már hiába keressük a megszokott gombokat, ezek az Office csomagból jól ismert füleken és szalagokon (ribbon) helyezkednek el, némileg módosult formában. A Microsoft itt is bevezeti tehát az új felületet, amit azzal indokolnak, hogy a felhasználók túlnyomó része alapvetően 4 funkciót használ az Explorer ablakaiban, ezek pedig a legegyszerűbbek közé tartoznak, célszerűnek tűnik tehát ezen opciók elkülönítése az egyik fülön, hogy a maradék a további füleken találjon új otthonra.


Az új Share fül

A cél az egyszerűsítés, az optimalizálás, valamint ezek mellett kibővült funkcionalitás biztosítása, ezen hármast pedig a ribbon felület bevezetésével igyekeznek megvalósítani. Sokak számára ugyan ellenszenves a lépés, ám a cég kitart döntése mellett, hangsúlyozva, hogy a negatív visszhang inkább a hangosabb érdeklődőkre jellemző, a többség megbarátkozik majd a felülettel.


Az új View fül

Ezzel egy időben az operációs rendszer gond nélkül, alapesetben is támogatja majd az ISO, illetve a VHD-fájlok kezelését, vagyis a jövőben ezen állományokat egyetlen lépésben csatolhatjuk új meghajtóként a meglévőkhöz. Az ISO ugyebár a virtuális CD/DVD-lemezek betöltését (és kiírását) egyszerűsíti le, itt nincs többé szükség külső programok használatára, a VHD pedig a Virtual PC esetében használatos virtuális merevlemezeket takarja, amelyeket eddig az említett szoftveren keresztül érhettünk el. A jövőben szükség esetében ezen virtuális meghajtókat egy lépésben becsatolhatjuk a rendszerbe, a rajtuk található állományokat pedig ugyanilyen könnyen elérhetjük majd.


Az új Search fül

Az USB 3.0 támogatása szintén alapesetben biztosított lesz, amelyet elsősorban azért lépnek meg, mert piackutató cégek előrejelzése szerint 2015-re már gyakorlatilag minden új asztali és mobil PC rendelkezik majd ilyen csatlakozóval, a szegmens forgalma pedig beéri majd az USB 2.0 esetében mértet, miközben az új eszközök nagyjából tízszeres átviteli sebességet és kedvezőbb fogyasztási mutatókat garantálnak, a visszafelé való kompatibilitás megtartása mellett. Nyilvánvaló, hogy egyre nagyobb arányban jelenik majd meg a teljes filmek és egyéb hosszabb állományok USB-kulcsokon és más hordozható eszközökön történő továbbítása, mozgatása, az USB 3.0 pedig elengedhetetlennek tűnik ennek kényelmes megvalósításához.


Library Tools

Első ízben jelenik meg az operációs rendszerben az online szoftverbolt, amelyen keresztül immár nemcsak a megszokott frissítéseket és biztonsági jellegű foltozásokat találhatjuk majd meg, hanem külső alkalmazásokat, appokat is, a mobil platformok mintájára. Itt rögtön felmerül a cég egyéb fejlesztéseinek bevonása, legyen szó az Office csomagról, virtualizációs és egyéb szoftverekről, de lehetőségként bukkan fel a számítási felhők alkalmazása is, amely többek között lehetővé tenné a vékonykliensek kényelmes használatát.


Picture Tools

Sok még itt a homályos részlet, nem lehet tudni, hogy az illetékes csoport pontosan min és milyen célokkal dolgozik, ám egyes funkciók már ezen korai bétákban is fellelhetők, így logikusnak tűnik a funkció kibővítése. Nem kérdés, hogy a Windows Online a jövőt jelenti, és maga Steve Ballmer is kiemelte a számítási felhőket néhány beszédében, ám az csak később derül ki, hogy a Windows 8 esetében ez pontosan mit is jelent majd.


Disk Tools

A cég a fájlmásolási műveleteken is szeretne javítani, hogy minél többen használják a beépített Explorert, illetve hogy kisebb szükség legyen a külön erre szakosodott külső programok alkalmazására. Minden másolás egyetlen ablakban jelenik majd meg, ezeket innen kezelhetjük, leállítva vagy szüneteltetve azokat, ezzel egy időben pedig a lépés időtartamának megbecslésén is javítanának, valós időben mutatva a hátralévő időt és az aktuális sebességet. Egy-egy állomány jellemzőinek megtekintéséhez elegendő lesz az egér mutatójával annak ikonján tanyázni, vagyis a fontosabb adatok lekéréséhez nem lesz szükség a jobb gomb lenyomására.


Gyorsbillentyűk

Ami a kezelőfelületet illeti, itt érdekes változást tapasztalhatunk majd, hiszen rögtön két eltérő dizájnt próbálhatunk ki a Windows 8 alatt. Megmarad a hagyományos, a Windows 95 óta nagyjából változatlan asztal, amely az újításokkal nehezebben megbarátkozók igényeit elégítené ki, ám Steven Sinofsky legutóbbi blogbejegyzésében elárulta, hogy ők az asztalt is egy önálló alkalmazásként képzelik el, amelyet csak akkor töltene be a rendszer, ha arra a felhasználó részéről igény mutatkozik.

Ellenkező esetben maradhatunk az új Metro felületnél, amely a Windows Phone 7-ben megismert külsőre hajaz, annak nagyobb gombjaival és alapvetően eltérő elrendezésével. Nehéz még eldönteni, hogy mi sül majd ki ebből, ám az biztos, hogy az új felülettel a cég minden eddiginél hangsúlyosabban mozdul el az érintőképernyős termékek irányába, nem véletlenül, hiszen az Apple esetében is látunk erre mutató szándékot.


Megnövelték a képernyő hasznos területének nagyságát

Nyilván ehhez kapcsolódik az ARM processzorok támogatása, amelyre az nVidia is fokozott erővel készül, hiszen szeretnék időben elkészíteni a szükséges meghajtókat saját Tegra chipjeikhez. Egyes vélemények szerint ők előnyben vannak a többiekkel szemben, hiszen jó ideje fejlesztenek ilyen meghajtókat asztali és mobil GeForce vezérlőikhez (nem véletlen, hogy a Tegra driverek fejlesztését végző csoport is a noteszgép részleghez került át), a lényeg azonban az, hogy egyre több hordozható eszközön találkozhatunk majd a jól ismert platformmal, ami a Microsoft és partnerei számára egyaránt kibővíti majd a piacot. A jövő héten esedékes BUILD konferencián várhatóan ismét bemutatják majd az operációs rendszert, itt pedig többen (ismét) Tegra chipekkel is bemutatót várnak.

A nagy kérdés, hogy a Windows 8 mennyire tudja majd kezelni a változóban lévő helyzetet, mennyiben felel majd meg egyszerre az asztali, a mobil és a hordozható eszközöket vásárlók igényeinek. Néhányan úgy gondolják, hogy a Metro bevezetése és a hagyományos asztali felület opcionális jellege túlságosan korai, ez sokaknál megütközéshez vezet majd, mások pedig arra az álláspontra helyezkednek, hogy a fejlesztőknek inkább a Metróra kellene koncentrálniuk, végképp kidobva a rendszerből a megszokott asztalt, nagyjából olyan újítást vezetve be, amely a PC-vonalon annak idején a Windows 95 volt. A BUILD után, a hivatalos megjelenéshez közeledve, kiderül, hogy vajon csak egy egy csicsásabb, a mobilosok felé hajló Windows 7-ről, avagy valódi változásról és új filozófiáról van-e a szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #46
    A saját példádon keresztül tök jól leírtad mit is értünk "rétegigény" alatt. Attól, hogy Te mindent a PC-den csinálsz még nem fog az egész világ ebbe az irányba haladni.
    A médiaboxok miért olyan népszerűek? Pont azért, mert a feleség, gyerekek, barátnő, nagymama, stb. elboldogulnak egy távirányítóval, de nem fognak naponta kűzdeni a nyamvadt PCs videólejátszókkal, hogy megnézzenek egy filmet. Ott a doboz, benyomják és nézik.
    Egy többtagú családban pedig elve képtelenség elvárni, hogy majd elzavarják az apukát a gép elől, mert a többiek TV-t akarnak nézni.
    Tudomásul kellene venni, hogy az embereknek eltérőek a felhasználói igényeik. Ha nem akarnak videót vágni, java-t programozni, stb. ellenben számít, hogy nagy képernyőről nézzék a műsort a nappaliban, akkor hiába magyarázod, hogy neked a billentyűzet, egér, számítógépasztal a fontos, az ipar a többség igényei felé fog haladni, és nekik sokkal jobb lesz a tábla, ami wifin keresztül streameli a filmet meg a játékot a 100"-os 3D TV-re.
    Ez nem jelenti azt, hogy a Te igényeidet senki sem veszi majd figyelembe, csak ezek az igények már nem fognak a számítástechnika fő sodrába tartozni.
    Ez réggeben is így volt. A 80-as évek elejéig pl. a számítástechnika egyet jelentett a nagy számítóközpontokkal. Volt a nagygép, meg voltak a terminálok. Aztán bejöttek a mikrogépek és ami játékszernek indult, az gyökeresen felforgatta az iparágat. Ettől még nem szűntek meg a számítóközpontok, csak átértékelődött a szerepük és átminősültek rétegterületnek. Na pontosan ugyanez lesz a klasszikus PC-kkel is.
  • Tetsuo #45
    Igazad van, van egy ilyen trend, viszont az emberek tobbsege legalabb hobbi szinten kreativkodik otthon vagy a lehetoseget tartja fenn.
    A tartalomgyartas az nem csak a profik privilegiuma. A PC is azert terjedt el alapvetoen, mert alkotni lehet vele sokfelekeppen. Es velemenyem szerint, ezert is marad fenn.

    De igen, sajnos van egy olyan folyamat, hogy az emberek egyre passzivabbak lesznek, egyre kevesbe akarjak hasznalni a kepzeloerejuket vagy siman az agyukat egy szorakozashoz. Egyre bugyutabb tartalmakat kapnak es ezutan igenyelnek...
  • Wearwolfff #44
    "Az emberek már most sem használják az asztali PCket filmnézésre vagy ebook olvasásra, a mobil eszközök a maradék funkciókat fogják átvenni, mint a netezés, kommunikáció, játék. Akinek pedig nincs többre szüksége (és ez a felhasználók döntő többsége) az táblán vagy mobilon felül nem fog PCt venni."

    Hát röhögni fogsz, de mivel nincs tévém, sem hifitornyom, sem dvd lejátszóm, ezért a pc-men csinálok mindent. Van benne egy 3ezer forintos tunerkártya és tök jó. Van egy forgatható irodai székem munkára, és egy kényelmes irodai fotelem filmnézéshez. De ha lenne is tévém, minek vegyek hozzá divx lejátszót? Egy svideo kábel és kész. De egyébként elfordítom a monitort és már ágyból is tudom nézni távirányítóval. Részemről semmi értelme hogy telepakoljam a szobámat hasznavehetetlen elektronikai kütyükkel, amik ráadásul már majdnem mind ugyanazt tudják, mikor az az 1db pc mindenre használható. Mondjuk kellene mellé mondjuk egy Nikon tükörreflexes objektív cserélhetős digitális fényképező. De amíg félmillióba kerül, ez csak egy álom és maradok a filmesnél. Vagy ha az a valaki akinek csak táblája van, hogy ír ki egy zenei CD lemezt magának? Nehogy már olyan sok fogyasztó legyen, aki még soha a büdösben nem pörkölt ki egyetlen egyetlen darab lemezt sem.

    Egyedül egy A4 formátumú táblagépet maximum hordozható pdf olvasónak tudnék elképzelni, vagy digitális képkeretnek. Másra részemről kuka. Boltban próbálgattam párat, a beépített hangszóró élvezhetetlen, szóval kell hozzá egy normális fülhallgató. De eleve is mert a buszon nem illik csak úgy, mert másokat zavar. És nem mindegy milyen füles, mert a sima fülbedugósoktól megfájdul a fülem, meg nincs szűrve, megy a dobhártyába. Egy normális mondjuk philips füles a maga tíz centis szóróival már tűrhető hangerőt produkál. De azzal nem járkálok az utcán. Ráadásul az egész nem bír többet 3-5 óránál. Ennél már egy mp3 lejátszó tovább bírja. De ami A4 méretnél kisebb eleve kuka. És most csak simán fogyasztó voltam.

    Az emberek nagyon nagy többsége nem csak tartalom fogyasztó. Olyan valaki nagyon kevés van, akinek ma van pécéje az ne használná valamilyen tartalom előállításra. Legyen az photoshop képszerkesztés, vagy zeneírás. Hiszen eleve ezért vette. Házi videofelvételek vágása, lemezre írása. Nem lehet függetleníteni a kettőt, mert aki megveszi a táblagépet, hogy ne unatkozzon a hosszú úton, vagy kényelmesebb az ágyon fekve e-könyvet olvasni, vagy mikrofonnal trécselni. De mi van ha tönkremegy a mikrofon, akkor kell egy klaviatúra. Valamikor le kell gépelnie egy levelet, vagy emailt. Attól eltekintve, hogy én szinte mindenre a gépemet használom, más csak egy egy dologra. Bárki bármikor szembe kerülhet egy olyan feladattal amire a tábla nem jó. Ezért mondom, hogy az csak egy kiegészítő. Sosem fogja leváltani a pécét. Legalábbis nem a közeljövőben.

    Az meg hogy az xbox elsősorban fogyasztóknak szól egy dolog. De nem nevezhető a szétválás mintapéldájának, mert az azt takarná, hogy azoknak akiknek pcje van, nincs szüksége boxra, mert a tartalom előállító gépe ugyanúgy alkalmas fogyasztásra is. De nem erről van szó. Rengeteg olyan játék szoftwer van, amit csak boxra találsz meg. PC változat nincs belőle, mert rád erőltetik, hogy megvedd, például egyes egyedül a Tekkenért. De élvezettel fps játékokat konzolon gyakorlatilag lehetetlen játszani, több gombot kell használni, mint amennyi a padon van.
  • asgh #43
    Pont arról beszéltem, hogy eddig a tartalomfogyasztók ugyanolyan gépeket használtak (windows PC), mint a tartalomgyártók, holott teljesen eltérőek az igényeik. Az XBOX pont arra példa, hogy a játékiparban már szétvált a gyártás és a fogyasztás. Ugyanez zajlik most más területeken.

    Ahogy Wearfolfff írta:

    "photoshop, 3d modellezés, video-hang felvétel-vágás, midi zeneszerkesztés, felirat fordítás-szerkesztés, html,php,mysql,MEL, rengeteg gépelés, excel."

    Ezek mind tartalomgyártó funkciók, amiket a felhasználók csak kis része használ.
    Videokameráról is lehet filmet nézni, de nagyságrendekkel több embernek van dvd lejátszója, mint videokamerája és a dvd lejátszó sokkan alkalmasabb, olcsóbb, kényelmesebb lejátszásra, mint a kamera. Tehát a táblákat a gyártófunkciók hiánya miatt kritizálni olyan, mintha azt kérnénk számon a dvd lejátszón, hogy nincs rajta optika, miközben lazán elmennénk azon tény mellett, hogy videokameráról mozifilmet nézni agyrém.
    Ugyanez van a PCkkel is. Az emberek már most sem használják az asztali PCket filmnézésre vagy ebook olvasásra, a mobil eszközök a maradék funkciókat fogják átvenni, mint a netezés, kommunikáció, játék. Akinek pedig nincs többre szüksége (és ez a felhasználók döntő többsége) az táblán vagy mobilon felül nem fog PCt venni.

    A Microsoftnak is azzal kell tehát szembesülnie, hogy a felhasználók tömegei lassan de biztosan maguk mögött fogják hagyni a PCket a mobil megoldások kedvéért. Akik megmaradnak a PCknél, azok tartalmat fognak gyártani, aminek szintén megvan a piaca, de az erősen be fog szűkülni a mostanihoz képest. Na ezért parázik most az MS, hogy jelentéktelen marad a mobil piacon és ezért igyekeznek a windows vonalat átmenteni a PC egyeduralkodása utáni időkre.
  • Inquisitor #42
    "Lehet ISO-t csatolni fájlrendszerként??? Tényleg??? Ezt a Linux-ok hosszú-hosszú évek óta tudják"
    Meg a Vista/W7 is. Persze azok nem annyira régóta. :)
  • Inquisitor #41
    "Na most a batár nagy TV-m amin a HD filmeket nézem sem fogom közelről taperolni"
    A HP egész széria tapizós képernyős TV-be épített számítógépet dobott ki még régebben. De egyet értünk a használhatóságában ...
  • kvp #40
    "Szó mi szó, a desktop konfigurációkat még vagy száz, meg merem kockáztatni kétszáz évig nem fogják tudni kiváltani semmivel."

    Mondok egyet: Augmented reality. A szamitogepes kornyezetet az ember maga korul latja, mivel kozvetlenul a szemuvegere vagy latoidegere kerul a kep. Beviteli modszernek pedig hasznalhato egy virtualis kornyezet, tehat barmilyen beviteli eszkoz megjelenitheto, ami valojaban nincs ott csak a felhasznalo erzi. Klasszikus peldaja ennek a startrek holodeck-je, de fizikai feedback es holgramok nelkul mar ma is letezik, foleg a pilotak hasznaljak a hud megjelenitesere. Igy a katona a fejevel/szemevel tud celozni. A beviteler a ruhaba epitett force feedback motion capture kornyezet felelhet, ami lehetove teszi, hogy a szamitogep valos idoben digitalizalja a mozdulatainkat. Ennek kenyelmesebb valtoztata a kinect, mivel nem kell hozza specialis ruhat hordani.

    A fentiek is megmutatjak, hogy konnyen elofordulhat, hogy a szemelyi szamitogep egy olyan kigeszito lesz amit az ember folyamatosan magan visel es folyamatosan hasznal, igy nem csak 24 oraban online lehet, de 24 oraban latja a sajat pc-je hud-jat. Munkahoz ez ugyanannyira, ha nem jobban alkalmas mint a mostani desktop rendszerek.

    Ha pedig valaki le akar ulni egy pc ele, akkor leul egy asztalhoz es megjelenik neki a regi pc-s kornyezet, meg virtualis eger is kerulhet (virtualisan) a fizikai keze ala.
  • Wearwolfff #39
    Való igaz amit mondasz. A fejlődés gyors ütemben zajlik. A vas változik. Kiegészítők jönnek mennek. De az alap mindig ugyanaz. Billentyűzet, egér, monitor, ház, különféle kártyák. És ez így jó, a személyre szabhatóság elvéből kiindulva. Megnézném mikor jut el odáig a táblagép, hogy van benne tévétuner, legalább 2 usb port (egér, bill) ha épp játszanál vele, vagy épp nyomtatónak. Hálózati kártya. Ipari környezetben a táblákról nyomtatókra wifin küldése nem megoldás, mert megnövekszik az adatlopások kockázata. Az sem mindegy egy ilyen tábla mennyi ideig bírja szuflával töltés nélkül. Felhasználhatóságot tekintve a táblák nem többek egy egyszerű ekönyv olvasóknál vagy digitális fényképkeretnél, filmlejátszóknál, megfűszerezve pár parasztvakító nehezen kezelhető ficsörrel. A vonaton ülve játszani sem nagyon alkalmas. Akkor már inkább psp. Felhasználhatóságot tekintve egy laptop bölcsebb megoldás lehet, de a teljesítmény itt is behatárolt.

    Nem azt mondtam, hogy 640kb elegendő, hanem azt, hogy 10-30 gb egy oprendszernek túl sok. Táblákba feleslegesek a desktop funkciók, és vica versa. Egy táblába 100-300mb-os alaprendszer plusz programok bőségesen elegendőek. Lásd xbox. Opcionálisan telepíthetők legyenek, de ha nem kell, akkor nem kell a bitfogó. Már a winxp-ben is rengeteg felesleges dolog, meg service volt, amit alapból kilő az ember, mert csak zabálja a memóriát.

    Nem vagyok híres szakember, de sok dologban járatos vagyok, és amiket napi szinten végzek. Legyen az photoshop, 3d modellezés, video-hang felvétel-vágás, midi zeneszerkesztés, felirat fordítás-szerkesztés, html,php,mysql,MEL, rengeteg gépelés, excel. Amíg egy táblagép nem tudja hozni ezeket a funkciókat, addig mindörökre csak egy kiegészítő lesz. Amire a nagy többségnek, semmi, de semmi szüksége nincs, mert a mobilja is tudja ugyanezeket androiddal. vonaton meg inkább papírkönyvet olvasok, hogy ne hülyüljek el teljesen.

    Aki akarja vegye. Fogyasztói szinten talán megfelel valamennyire, de felhasználói szinten esélye sincs. Nekem még vagy 50-100 évig biztosan nem lesz rá szükségem. Max egy photoshopra, painterre optimalizált táblamonitorra lehet szükségem a jövőben.
  • Papichulo #38
    "Szó mi szó, a desktop konfigurációkat még vagy száz, meg merem kockáztatni kétszáz évig nem fogják tudni kiváltani semmivel. "

    Nagyon bator kijelentes, ahhoz kepest, hogy 100 eve meg elektromossag is alig volt. Otven eve meg meg a szemelyi szamitogepet sem tudtak elkepzelni. 25 eve meg a zsebben hordozhatot sem nagyon.

    Ha hires szakember lennel, akkor szerintem ez is bekerulne a "640kb mindenre eleg" jellegu kijelentesek koze :)
  • duke #37
    Hat engem nem gyozott meg a windows 8, szerintem nincs semmi baj az Xp-vel. Joazmeg.