Berta Sándor

Továbbfejlesztett Explorert kap a Windows 8

A Microsoft fejlesztőcsapata jelentősen átalakította a Windows Explorert, ami immár úgynevezett szalagokat (ribbonokat) használ. Az új változat a Windows 8-ban mutatkozik be.

Alex Simons fejlesztő blogbejegyzésében leírta, hogy a Windows 8 fejlesztőcsapata összegezte a felhasználói visszajelzéseket és kiderült, hogy a Windows Explorer által kínált 200 funkció közül az emberek mindössze négyet használnak nagyon gyakran. Ezek a beillesztés (19 százalék), a tulajdonságok mutatása (11 százalék), a másolás (10 százalék) és a törlés (10 százalék). Az adatokat a Microsoft a Windowsba integrált telemetriai modulnak köszönhetően kapta meg.

A Windows Explorerben végrehajtott utasítások 54,5 százalékát a jobb egérgomb használatával, 32,3 százalékát billentyűparancsokkal adják ki az emberek. Vagyis mindez azt jelenti, hogy az emberek a parancsok nagy részét az elsődleges felhasználói kezelőfelület megkerülésével adták ki. Éppen ezért kellett javítaniuk a felhasználói kezelőfelületen. Az egyik leggyakoribb kérés egyébként az volt, hogy a Microsoft ismét helyezze el azokat a funkciókat a Windows 8-ban, amik a Windows XP-ben még megtalálhatók voltak, de a Windows Vistából már kikerültek.


A parancsok használatának gyakorisága alapján állították össze az új fejlécet

A Microsoft végül három fő célkitűzést határozott meg az új Windows Explorerrel kapcsolatban. Az első, hogy optimális adatkezelést biztosítson az embereknek; a második, hogy egy egyszerűsített felhasználói kezelőfelülete legyen, így a leggyakrabban használt parancsok könnyen elérhetőek legyenek, míg a harmadik, hogy a korábbi parancsok is elérhetők legyenek. A fejlesztők e három szempont figyelembe vételével végezték a munkájukat. Az új kezelőfelület a Microsoft Office csomagból jól ismert ribbonokra épül, így lehetőség van a legfontosabb parancsok csoportosítására, illetve kiemelt elhelyezésére. Emellett a ribbonok használata mellett szólt, hogy az érintőképernyőkön jobban használhatók, mint a hagyományos menük.


A Windows Explorer új kezelőfelülete három fő tabbal fog rendelkezni, ezek a Home, a Share és a View. Ezt egészíti ki a fájlmenü. A Home tab tartalmazza a másolás, beillesztés, törlés, átnevezés, kivágás és tulajdonságok parancsokat. Emellett három új menüpontot is elhelyeztek itt: ezek az átmozgatás, a copy to és a copy path. A Share tab tartalmazza az összes adattömörítési és -rendezési parancsot, valamint az e-mailen küldés és a DVD-re való kiírás menüpontokat. A View tabban aktiválható és használható a navigációs lista, az előnézeti menü és az élő előnézeti funkció. Itt állítható be az is, hogy milyen szempontok (név, dátum, méret stb.) szerint legyenek rendezve az egyes fájlok és mekkorák legyenek a használt ikonok. Ide került a rejtett elemek elrejtését, illetve megmutatását biztosító menüpont is.

A Microsoft munkatársai az új kezelőfelületet a széles LCD-kijelzőkre optimalizálták. A cél az volt, hogy a menü minél kisebb helyet foglaljon, ugyanakkor jól áttekinthető legyen, s minél nagyobb hely maradjon a tartalmak megjelenítésére. Újdonság továbbá Quick Access Toolbar, amit minden felhasználó a mag igényei szerint szabhat testre.


A többség szélesvásznú képarányt használ, ezért erre optimalizálnak

Rajeev Nagar, a Windows 8 fejlesztőcsoport adattárolási és fájlrendszer csapatának vezetője szintén számos újdonságról számolt be. A Microsoft a Windows 8-tól hivatalosan is támogatja az ISO képfájlok használatát. Így az egyes képfájlokat nem kell feltétlenül kiírni, hanem csatolni is lehet majd a rendszerhez. Az operációs rendszer ebben az esetben automatikusan létrehoz egy virtuális meghajtót. Az úgynevezett mountoláshoz elegendő lesz kétszer rákattintani az adott ISO-képfájlra. A virtuális meghajtó később, ha már nincs rá szükség, bármikor lecsatlakoztatható.


Szintén újdonság lesz a virtuális merevlemezek támogatása. Ezeket önálló meghajtóként lehet majd a rendszerbe integrálni, így anélkül is hozzá lehet férni a rajtuk tárolt tartalmakhoz, hogy el kellene indítani a virtuális PC-t. A virtuális merevlemezeket a Windows Explorer HDD-ként fogja megjeleníteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dikó27 #135
    Nem tudom, nekem ugyan nagyon tetszik ez az egész idáig, még a végén lehet jó tabletekre. Így a hozzászólásokat elnézve sokaknak nem tetszik, és moderálgatták is hozzászólásokat. Talán azokat törlik akik a nemtetszésüket fejezik itt ki, és így növelve a Windows 8 népszerűségét próbálnak propagandát csinálni neki.
    Két különböző, nem kis gépigényű GUI is fogja majd kavarni egyszerre a sz*rt a "háttérben" messze a felhasználói programok előtt a prioritásban.. Tiszta élvezet lessz, már előre látom a lelki szemeimmel hogy ehhez képest a Viszta és a Win7 együttvéve sem szivatta meg ennyire a rendszergazdákat és a lúzereket, mint majd ez fogja...
    Ennyi erővel kiadhatnának valami zaftosabb, méretesebb szvepp fájlt is , ha már mindenáron foglalni akarják a helyet a paraszt adathordozóján.

    http://www.sg.hu/cikkek/84218/tovabbfejlesztett_explorert_kap_a_windows_8


    Aki esetleg nem látna tisztán , adok rá egy hemüveget:

    Gondoljon mindenki azt amit akar ! 2, azaz kettő (!) évvel a WinF... WinDos 7 megjelenése után fél-egy évvel a tervezett kiadás előtt, sikerült tehát eljutniuk eddig a gibbonos explósz...erig, ami alig 3000x3000 pixel széles kijelzőkről is le fog majd lógni, nemhogy a telefonokéról , amikre eredetileg tervezték ezt a ... Windows 8-at ...
    Gondolom újabb fél-egy év fejlesztési idő még kell majd az új bevezető animációnak és máris kész az "új" OS...
    Ezek voltak tehát a tények, és most engedjétek meg hogy a véleményemet is megpróbáljam szavakba önteni ennek a %!$£ÐEÄ#& felhasználói felületnek a láttán, melynél randábbat keresve sem találhattam volna széles-e interneten. Szerintem a Microsoft designereit külön erre a célra tenyésztették ki, hogy ilyen "minőségű" felhasználó felületeket dolgozzanak ki.
    Nem is tudom, de ezzel a Mac felülettel például nem is lehet egy napon megemlíteni ezt a giccses, papagájszínű, átgondolatlan és BRUTÁLRANDA kinézetet, amihez ráadásul iszonyat nagy hardverigény is párosul. Elképzelni sem tudom, hogy hogyan fogják majd ezt az ok*dékot használni az érintőképernyős kijelzőkön az emberek, de jelen formájában leköröz gusztustalanságban nem egy pistike féle, házilag összetákolt linux disztribúciót, anno 5 évvel ezelőttről. Bár amazok legalább elfutottak 3 nagyságrenddel karcsúbb gépeken is, amin ez a ... egyáltalán meg képes majd moccanni, ha a WinF... Dos 7-hez hasonló gépigénye lesz.

  • gforce9 #134
    Full alap rendszerekről beszélek. Persze mindkettőt lehet tweakelgetni vagy épp optimálisabb hardverkörnyezetet biztosítani neki az épp adottnál, de ezt nagyonkevés user teszi meg. Ami az általános: megveszik, használják, pont. Alapbeállításokon pedig a mai gépeken a Win7 gyorsabb. Igazából arról nem sok értelme van vitázni, hogy az a 2% user, aki tweakelgeti összevissza mit tud elérni belőlük (teljesítmény, bootidő, stb.), mert ez úgysem meghatározó globálisan.
  • B0nFire #133
    "Egyébként azt itt mesélted már, hogy itcaferól kidobtak?"

    Kidobták őt már mindenhonnan. Az itcaféról is, de ha jól számolom, már a pcfórumon is a harmadik nickjét fogyasztja. Bár ott van egy-két őslakó, akik két perc alatt kapásból a földbe döngölik, ezért inkább idejár flémelni. Az itcafé stílusa neki túlságosan cizellált. Ott nem mennek bele a fórumozók a flame-warba, no meg a moderátorok tűrésszintje is jóval alacsonyabb, mint itt.
  • mousee #132
    Juj, most én is trollkodok egy jót :D

    FuSi Lifebook, 700Mhz, 256Mb RAM, 40 gigás winyó. Puppy linux-al chromium 2-3 tabbal, thunderbird, xmms2, és mindezek mellett még az openttd sem fagy! szarazubuntu ;)
  • quantum #131
    Ha nem 900 MHz-s Celeronon futtatnád, nem fektetné meg a VirtualBox a gépet. Már rég nincsenek aranyárban a hardveres virtualizációt támogató procik.
    Valaki kérdezte. A 64-bitnek van még egy előnye, mégpedig a virtualizáció. 64bites hoszton a 32 bites guesteket gyorsabban tudod futtatni, mint natívban.
  • quantum #129
    Nálam annyi idő alatt az egész virtuális rendszer felébred, amíg nálad a csík megjelenik :D
    Ez nagyon gáz reklám volt. Az SG viszont zseniális, csak ez az idióta miatt járok ide :)
    Egyébként azt itt mesélted már, hogy itcaferól kidobtak?
  • mousee #128
    Kinek mi a komolyabb munka ugyebár.
    Én otthon linux alatt is elvagdosom a családi videóimat, és arrakistor keresztje is szépen forog, párom mint egyetemista is tök jól elvan vele. Bent melóban poénból megcsináltam h vbox-ba feltettem egy linuxot, és azon csináltam a munkámat, mert kényelmesebben mozgok benne, mint windowsban. Ízlések és pofonok, kinek mi, aki windowshoz szokott, és win only programokat használ, annak hülyeség a keze alá erőltetni mást.

    Aki meg hajlandó nyitni, és kipróbálni az újat, az nem fogja megbánni, ha ismer egy másik rendszert is. Ha valakinek van 5 perce, akkor olvassa el ezt. Témába vág.
  • hurkaur #127
    tablettakat bekene venni.. nem hiaba irta fel az orvos :(
  • hurkaur #126
    szuper, en most a masodik bekezdesedet ertettem mint komolyabb munka.
  • mousee #124
    Ilyen videóval tömve van a jútúb (kedvenc fórumtrollunk hasonszőrű hiperaktív társai műveivel szerte a világon), ha megtanulod használni a linuxos alkalmazásokat (persze csak ha lefedik az igényeidet), akkor tényleg röhejes vasakon tudsz dolgozni. Persze mit értesz munka alatt ugyebár. Amiről most írok céges gép, 2 magos procival, 4 giga rammal, és win7 enterprise-al megy, mert ezt írja elő a policy. Ha ezt magamnak kellett volna összeraknom, akkor egy 40k-ból kihozott konfiggal csinálom ugyanezt linux alatt, kb kétszer ilyen tempóban. Persze ez függ attól, hogy melyik rendszeren érzed otthon magad, mihez értesz, mit szoktál meg. Linux jó dolog, de ráerőltetni egy olyan helyre, ahol egyáltalán nincs helye... épp akkora marhaság, mint otthoni használatra a win7 ultimate.

    Értelemszerűen aki komolyabb 3D, vagy videóvagdosós munkának nekimegy egy 900mhz-es celeronnal...hát...