Berta Sándor

Jön a Cloud - Windows?

A Microsoft által nemrég beadott szabadalmi dokumentum arra utal, hogy a szoftveróriás egy számítási felhő technológián alapuló operációs rendszer kifejlesztésén dolgozik.

A nyilvánosságra hozott szabadalmi leírás a Fast Machine Booting Through Streaming Storage címet viseli és a lényege, hogy az operációs rendszert különböző internethozzáféréssel és kijelzővel rendelkező eszközökre streamelik. Hasonló licencelési funkció legutóbb a Windows 8 egyik bétaverziójában bukkant fel. A dokumentum tavaly februárból származik és olyan tárolórendszereket emel ki, amelyek virtuális merevlemezekként működhetnek. Ezek egyaránt használhatók adattárolásra helyi szinten és az interneten keresztül.

A szoftver vezérelhet többek között PC-ket, mobil eszközöket, táblagépeket, beltéri egységeket, de számítógéprendszereket, valamint programozható szórakoztató elektronikai készülékeket is. A megoldás előnye, hogy mivel az adatok tárolását a hálózatba kötött többi részegység veszi át, így az egyes eszközökkel szemben támasztott hardverkövetelmények alacsonyak lehetnek, továbbá az operációs rendszer is rendkívül gyorsan betöltődhet.

Az új szoftver lehetővé tenné a vállalatok nagy hálózatait felügyelő adminisztrátoroknak, hogy sokkal rugalmasabban végezzék a munkájukat és könnyebben konfigurálhassák az egyes gépeket. Így minden egyes munkaállomás csak a munkájához valóban szükséges rendszerelemekhez férhetne hozzá. A Windows 8 7989-es béta kiadásában felbukkant már egy hasonló megoldás, amely lehetővé teszi az operációs rendszer egyes funkcióinak licencelését a felhasználók számára. Emellett van még egy érdekes felvetés, mely szerint ez a megoldás hatékony lehet a szoftverkalózok elleni harcban és megakadályozhatná az illegális Windows-másolatok használatát.

A Microsoft szabadalma egyáltalán nem meglepő annak a tükrében, hogy a konszern már tavaly októberben jelezte, hogy a számítási felhő technológiára akar összpontosítani. Steve Ballmer szerint a cloud-megoldások egyértelmű előnye, hogy segítségükkel a felhasználók, de akár a cégek is bármikor és bárhonnan hozzáférhetnek a fotókhoz, zeneszámokhoz, videókhoz és más dokumentumokhoz. Senkinek sem kell amiatt aggódnia, hogy elvesznek ezek a fájlok, hiszen nem csak biztonsági másolatok vannak, hanem vírus- és spamvédelem is. A felhőben korlátlan kommunikációs térré olvadnak össze ezek, s egyaránt biztosítják a biztonságot és az adatvédelmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • usersg #34
    Látom fogalmad sincs róla mi az a cloud, és még bunkó is vagy. Legalább ne égesd magad. :)
  • usersg #33
    "Rühellem az ilyen direkt étetlen életformákat mint usersg meg a többi"

    Mit jelent az hogy "étetlen"? Szerintem ilyen magyar szó nincs, úgyhogy inkább fejtsd ki bővebben hogy mi a bajod velem. Vagy talán válaszolhatnál is a feltett kérdésekre, megmagyarázhatnád hogy mi a megoldás a problémákra amikről szó volt... ja hogy az nem megy? Akkor minek írsz?
  • Rotyoka #32
    Rühellem az ilyen direkt étetlen életformákat mint usersg meg a többi
  • e57 #31
    Nagyon nem érted az egészet, de ez még nem lenne baj, csak ettől a gettófilmeken csiszolódott stílusodtól még nevetséges is vagy. :)

    Miért nem próbálsz meg normális hangnemben fogalmazni? Kötekedés helyett pedig beszélgetni?
    Így ahogy vagy, mindig Cesar Millan és az őrült pincsi esete jut eszembe.
  • Tetsuo #30
    En nem kerek a cloudbol. Remelem meg egy darabig nem lesz kotelezo!
  • Rotyoka #29
    Baszod, annyira egybites vagy.

    1. Attól hogy elmegy a net, ugyan úgy tudod használni csak nem fogod tudni egyből szinkronizálni.

    2. Elfelejted a jelszavad? Van emlékeztető, de ha balfasz vagy az miért a Cloud hibája?

    3. Titkosítva is feltöltheted

    4. Hogyan tűnne el? Nem csak az van amit csinálsz, hanem mindennek van backupja is. Meg ha olyan geci fontos alapból te is csinálsz + backup-ot.
  • nextman #28
    Nem arrol van szo, hogy ez jo lenne vagy szukseges (a felhasznalonak). Hanem, hogy kotelezo legyen, es big brother teljes sulyaval a valladra ulhessen :D
  • Piel #27
    Na ez az amire nincs szüksége a hétköznapi embernek! Egyébként, meg még egy lépés a fogyasztói társadalom kialakulása felé. Gondolom a (rendszer)gazda tud információt halászni a felhőből. Esetleg hamarabb levédetik az ötletet, mint a kitalálója... A MS eddig is így gyűjtötte az információit.
  • usersg #26
    Ez így van, és akkor még ott vannak a jogi problémák is. (ha az adatbiztonságot nem is veszem figyelembe, márpedig nálam már az is kiüti a felhőt az adatok 80% -a esetében)
    Pl.
    1) Ha valaki fizet majd az online vackokért, de később már nem akar, akkor hogyan kaphatja meg az adatait?
    2) Milyen jogi lehetőségei vannak vita esetén? Mert ugye az adatok fizikai elhelyezkedéséről nincs tudomása, ettől (is) felhő a felhő.
    3) Ha az adatokat a felhős programokkal hozta létre, tudja -e majd kezelni őket a program nélkül is? Lesz -e általános formátum meghatározás, amiben az adatokat ki kell adni?
    4) Lesz -e hűségnyilatkozatosdi, és ha igen, milyen következményekkel jár majd ha valaki fizetésképtelenné válik?
    5) Kiadhatóak -e az adatok harmadik félnek, és ha igen, milyen körülmények között. (kormányoknak gondolom még bírósági határozat sem kell majd sehol, mint ahogy az USA -ban sem kell jelenleg. Kikéri és kész.)

    Nagyon sok a bukfenc ebben a témában. A jelenlegi szinten még nem is annyira, de ahova fehleszteni akarják, az nagyon nem tetszik nekem. Az embereknek csak lesz annyi eszük, hogy nem fognak önként és dalolva belemenni a totális kontroll, és a totális fejés világába (mert azt ugye senki nem gondolja hogy bármivel is olcsóbb lenne neki a cloud világ. Ingyen ebéd nincs. Így vagy úgy, de elvennék azt a pénzt, amit most is, csak sokkal hatékonyabban tehetnék azt egy ilyen felhős előfizetős rendszerben)
  • usersg #25
    "1 adatot írtál csak át mondjuk 1 excel táblázatban, az fix hogy nem fogod frissíteni a pendrive on."
    "Elmész valahova nyaralni vagy akármi, és otthon marad a pendrive-od, na akkor mivan?"

    Hát persze... ilyeneket lehet írni. Írok én is. Mi van ha elmegy a net? Na akkor mi van? Mi van ha elfelejted a jelszavadat? Mi van ha eltűnik a felhőből a táblázatod?
    Nehogy már az legyen az érv hogy otthon hagyhatom a pendrive -ot (amiért ráadásul csak egyszer fizetek)

    Persze lehet használni ilyen online cuccokat, és amíg csak kiegészítésként tekintünk rá, addig nincs is semmi baj. Akkor van baj, ha valaki azt hiszi, hogy jó az neki ha mindent erre a technológiára akar bízni.
    Pl amit én a pendrive -on tárolok, azt konkrétan nem akarom megosztani egy felhős céggel. Miért is kellene megtennem? Na erre válaszolj. A pendrive ráadásul akkor is jó, ha net sincs.