Gyurkity Péter

Még három évig húzhatja a Windows XP

A Windows 7 hivatalos rajtja után egy évvel a család legifjabb tagja igencsak jól áll, eddigi teljesítményével meggyőzte a kétkedőket. Amennyiben hasonló ütemben folytatódik az asztali operációs rendszer térhódítása, a még mindig első helyen álló Windows XP nagyjából 2,5-3 év múlva veszítheti el pozícióját. Ehhez azonban az kell, hogy az általános helyzet változatlan maradjon - ez utóbbi már korántsem ilyen biztos, hiszen a sokszor lomha óriásként jellemzett Microsoft is egyre nagyobb hangsúlyt helyez a számítási felhőkre és az azokon keresztül nyújtott szolgáltatásokra.

Legutóbb a mobil operációs rendszerek jelenlegi helyzetét tekintettük át, sorra véve a fontosabb szerelőket az okostelefonok szegmensében, némiképp háttérbe szorítva ugyanakkor másokat. Mivel a Windows 7 éppen egy évvel ezelőtt indult el hódító útjára, így ideje végigfutni az eddig elért eredményeken, illetve megbecsülni, hogy a megfigyelt növekedési ráta tartása esetén mennyi ideig tart majd az első hely megszerzése. A Microsoftnál is hasonlóképpen gondolkodnak, éppen ezért a Windows blogban részletes bejegyzés foglalkozik ezen adatokkal - a jövendölések már főként külső forrásokból érkeznek.

A szoftvercég illetékesei - nem véletlenül - azzal kezdik a beszámolót, hogy az eddig eltelt egy év alatt mintegy 240 millió licencet értékesítettek világszerte. Ez mindenképpen jó teljesítmény, sőt mi több, ez szerintük a világ eddigi leggyorsabban terjedő operációs rendszerének példátlan mutatója. A NetApplications saját felmérése szerint ezzel a globális OS-piacon 17 százalékot szerzett meg az új szoftver, jövőbeli reményei pedig még inkább kedvezőek, hiszen az újonnan értékesített konfigurációkon már 93 százalékban ez a verzió található meg. A fejlesztéshez még a Microsoft OEM-partnerei is kedvezőbben álltak hozzá, hiszen hat hónappal a rajtot követően mindegyikük árult ilyen összeállításokat, míg a Vista esetében ez (szintén fél évvel a megjelenés után) 70 százalékban volt meghatározható.


Az persze nem vitás, hogy az első mérföldkő éppen a Vista megelőzése volt, erre már idén augusztusban felhívta a figyelmet a NetApplications piackutató cég - kihangsúlyozták, hogy mindössze 8 hónapra volt szüksége az új változatnak az előd helyének elhódítására. Mások ehhez rögtön hozzáteszik, hogy mindez nem túl nagy teljesítmény, hiszen a Vista fogadtatása a legjobb esetben is vegyes volt, emlékezhetünk arra a patáliára, amit az Intel csapott - a processzorgyártó soha nem is telepítette az operációs rendszert saját számítógépeire, hozzáállása pedig csak a Windows 7 megjelenése után enyhült, ekkor hangzott el, hogy az új változat már "nem is rossz".

Az igazi nagy feladat a Windows 7 számára természetesen az XP kihívása, illetve lebirkózása lesz, amire azért még várnunk kell. Elég, ha csak az asztali operációs rendszerek piacának jelenlegi megoszlására tekintünk, jól látható, hogy a konfigurációk 60 százalékán még mindig a Microsoft korosodó szoftvere van jelen. Az XP nem is nagyon enged előnyéből, az csak lassan olvad, mintha a böngészők háborújának összefoglalóit néznénk néhány évvel ezelőttről. A második helyen a már említett 17 százalékkal a Windows 7 áll, a harmadik a Vista 13 százalékkal, míg a negyedik és ötödik helyen a Mac OS X 10.6 és 10.5 helyezkedik el ebben a sorrendben.

Itt kezdődnek a spekulációk, a különböző számítások, amelyekkel azt igyekeznek többen megbecsülni, hogy mennyi időre lesz szükség a helyzet gyökeres megváltozásához. Amennyiben a Windows 7 jelenlegi 17 százalékos piaci részesedése 240 millió darabot jelent, akkor a teljes piac nagyjából 1,4 milliárd PC-t foglal magába, az XP birodalma pedig csaknem 850 millió számítógépből áll. Ez nem egy kicsinyke tábor, hanem valóságos hadsereg, amelynek "visszaveréséhez" nagyjából 2,5-3 évre lesz szükség, már amennyiben a Windows 7 tartani tudja eddigi ütemét. Ez hosszú időnek tűnhet a laikusoknak, aki azonban picit is ismeri a piacot, az jól tudja, hogy ez szinte semmi, ennyi idő alatt nem sok esetben mentek végbe gyökeres változások - még akkor is, ha ugyanazon család két tagja közötti erőviszonyról beszélünk.


Azt is tudjuk, hogy a Windows 7 nemcsak az asztali PC-ken és noteszgépeken, hanem táblákon is terjedni fog, Európában például már fel is bukkant az első ilyen fejlesztés, a szoftvercég pedig nagyon komolyan veszi ezt a területet - nem is tehet másként, hiszen az Android és az iOS máris komoly előnyre tett. Nagy kérdés azonban, hogy miként alakul az operációs rendszerek általános helyzete az elkövetkező években, hiszen a számítási felhők egyre nagyobb hangsúllyal szerepelnek a nagyobb cégek terveiben. A Microsofttól éppen most távozó Ray Ozzie már jóval korábban figyelmeztetett arra, hogy nagyobb erővel kell ezen terület felé fordulniuk, hiszen egyrészt megváltozott a korábbi helyzet és a szoftvercég új riválisokkal kénytelen szembenézni, másrészt pedig ezáltal biztosíthatják a jövedelmező üzletágak továbbélését.

Arról maga Steve Ballmer vezérigazgató is több alkalommal szót ejtett, hogy a felhők a cég terveinek szerves részét képezik, ebben pedig a válsághangulat fokozatos eltűnésére és az egyre nagyobb optimizmusra is építenek. Példaként említik, hogy jelenleg a Hotmail a világ legnagyobb felhő-szolgáltatása, a maga 360 millió aktív felhasználójával, a jövőben pedig ezen platformok szinte minden eszközön keresztül kiszolgálhatják majd a csatlakozókat, legyen szó mobiltelefonról, táblákról, PC-kről, vagy akár televíziókról. Felmerül, hogy miként módosulhat az operációs rendszerek szerepe, különösen úgy, hogy egyre többen szereznek be olyan hordozható eszközöket, amelyeken az utóbbi évtizedben hatalmas behemóttá változott Windows már egyáltalán nem fut el - itt persze a Windows Phone 7 jelenthet megoldást Redmond számára, ám kevesen jósolnak nagy esélyeket az Android és az iOS ellenében.

Más kérdés, hogy a felhőkre alapozott technológia komoly akadályokba ütközhet, így például Európában, ahol főként az adatvédelmi jogszabályok jelenthetnek gondot. Ezen jogi korlátokat mindenképpen enyhíteni, mérsékelni kell, enélkül ugyanis nem valósulhat meg az a gyors fejlődés, amire a területben érdekelt cégek alapoznak - a helyzet tisztázódásához még időre van szükség, attól azonban nem kell tartanunk, hogy mindez komoly késlekedésekhez vezetne az operációs rendszerek terén, hiszen itt egyelőre a ködös nyilatkozatok és álmok mellett nem sok konkrét részletet tudhattunk meg a készülőben lévő fejlesztésekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rágógumi #108
    lehet azért hagyta ki a videókártyát mert van integrált.:D
    én 45k-ból hoztam össze gépet valakinek HDD nélkül.. de beleraktam egy 80gb-os cuccot ami használtan nem lehet olyan drága.. szóval 50k-ból összerakható egy gép.
  • Balumann #107
    Kihagytad a videókártyát, meg ha új gép akkor gépház is kell. Tehát azért teljesen új esetén még egy + 10-15 kb.
  • hdo #106
    MSI-GF615M-P33 alaplap - 12225 Ft
    AMD Sempron 140 2,70 GHz - 8038 Ft
    Apacer 1024 MB DDR3!!! 1333 MHz x2 - 9824 Ft
    Samsung 160 GB HD161GJ - 8892 Ft
    LG GH22NS50 OEM - 4362 Ft
    Codegen 7013 G5 350W - 10050 Ft

    Ez akárhogy is nézzük összesen 53391 Ft. Forrás: ipon.hu

    Ennél szarabb gépet keresve se tudnál összerakni új alkatrészekből, mégis kiválóan fut rajta a Windows Ultimate, meg alatta a 3 multibox kínai MMO kliens minimum 30 FPS-sel, játszós Pistikének.
  • Balumann #105
    Azon okokból te észlény, amit leírtunk már tíz milliószor,
    - 1 éve van kinnt kb., és nem mindenki tud oprendszert telepíteni, illetve akarja megszokni az újat, amikor xp-hez is alig ért, az minek telepítse aki havonta 1-2x kapcsolja be
    - Nincsen olyan számítógépe, amin stabilan tudna működni
    - Vállalatoknál, különböző helyeken, ahol sok számítógép van, nem éri meg a már beállított (és nagy valószínűséggel amúgyis csak 1-2 dologra használt, amire az xp is megfelel) XP -t leváltani (pláne ha szintén nincs meg a megfelelő számítógép, ami stabilan elvisz).
    - Kurva drága, és vannak akik nem szeretnek, vagy eleve nem is tehetnek fel Windows 7 -et, mert olyan környezetben mozognak, ahol ezt figyelhetik.

    Mindezek ellenére a Windows 7 felhasználása NÖVEKSZIK, a Windows XP pedig csökken, a másik amit gondosan figyelmen kívül hagysz, hogy aki ilyen gépen kipróbálja egyszer a Windows 7 -et, az már véglegesen is azt használja, nem teszi vissza az XP -t.

    "sablonos csúsztatás hegyeken és nézőpontokon túlról" Nézd, ha én dícsérek valamit, akkor az biztos hogy úgy van, a Vista -t teljes erőből fikáztam még én is. Mostmár 1 éve használom a rendszert, és tudom mi az ami sablonos csúsztatás, és tény. Ezek tények, és kb. 1% -át ha leírtam a rendszer előnyeinek, és amit kb. jópárszázezren meg is tudnak erősíteni, akik nem ennyire elfogultan támadják, mert ha a netbookon nem megy jobban, akkor mindenen csak szarabb lehet... omg.
  • dj ozsi #104
  • dj ozsi #103
    [Nos ha ennyire jó lenne ahogy itt alább beállítjátok (sablonos csúsztatás hegyeken és nézőpontokon túlról) akkor már csak egy valami nem fér a fejembe:

    ilyen "átütő erejű"-en "szuper" ez az OS (?) és csupán egymásfél óra a telepítési ideje, akkor mégis hogy lehet, hogy az utóbbi egy évben mindössze az emberek 12-17%-a telepítette fel világszinten a számítógépére ?
  • TreDoR #102
    "de sajnos a #86-dik hozzászólásom óta, nem kaptuk meg a választ, hogy mindezt miért?"

    Ritkábban fagynak a programok, viszont cserébe alapból megeszik 1 giga ramot. Az UAC-ot, amikor feltelepítettem 2 nap után kilőttem, mert mozdulni sem tudtam tőle. Kb. 6 hónapja van fent a 7, de nem romlott a teljesítménye, XP-t félévente újra kellett húznom, mert belassult, még többet fagytak a programok, stb.

    "ramaty eladási statisztikáiból is és az egy éves rövid pályafutása során felhozott, gyatra 10-15%-os szereplésén is meglátszik."

    Jól mondod, 1 éves. XP hány éve is van kint?...
  • Balumann #101
    És senki nem mondja, hogy kötelező olyan gépet venni, amin elmegy a Windows 7 is, ha az tökéletesen megfelel az igényeinek. De nagyon sokan használják sokmindenre a gépet, akiknek fontos a stabilabb működés hosszabb távon, a gyorsaság (ami miatt XP esetén is vennének új gépet) - pl. különböző szerkesztések, fejlesztések, játékok, hd filmnézés, stb., a Windows 7 az ilyenekre fejlesztett hardvereken nyújt sokkal többet az XP-nél, és aki kipróbálja, vagy ha nagyon makacs akkor használja egy ideig, az többnyire elégedett az új rendszerrel.
    Én nagyon elégedett vagyok vele, semmi problémám nincs vele, szinte semmi hátrányát nem érzem, csak előnyök ezreit.
  • Balumann #100
    Én meg értetlenkedve nézek, hogy hogy lehet valaki ennyire elfogult még, hogy ennyi baromságot összehord. Egy dologban egyet értek, nincs mindenkinek szüksége olyan gépre, amin a Windows 7 optimálisan elmegy (dupla mag, 2 giga ram), és tablet PC -ken, netbookokon, régebbi laptopokon is túl lassú a Windows 7. A 900HA -mon én is Windows XP -t és Ubuntut használok, ennek ellenére asztali gépen, amire hangsúlyozom hogy Vista után én is kételkedve tettem fel, egyszerűen mérföldekkel jobban teljesít, még a frissen telepített XP -nél is. Bármi amit használtam ezen a gépen, szemmel látható volt a teljesítménynövekedés, videószerkesztés, játékok, zeneszerkesztés (cubase) és más terén.

    Továbbá nem értem, mi az hogy 1000% -os kompatibilitás linuxal? Ext4 -es fájlrendszert tudtommal sem XP -n, sem Windows 7-en nem lehet érzékelni, ext3 -ast mindkettőn sikerült elérnem, a megosztások (fájl és nyomtató) meg tökéletesen működnek. Nekem ezen az asztali gépemen fenntvan egy Debian, egy Ubuntu Studio 10.10, egy Windows server 2008R2 és a Windows 7 is (OSX -el is próbálkoztam, de abban túl sok dolgot nem sikerült működésre bírnom még). 3 évig használtam ezen XP -t, és mostmár kicsit több mint 1 éve Windows 7 -et (azóta csak egy videókártyát cseréltem + 500 giga vinyó)...

    Hogy a Windows XP atomstabil lenne, hát ezen azért jót nevettem. Maximum telepítés után 2-4 hónapig. Windows 7 meg már 1 éve van fennt nálam, és 1 fps -el nem csökkent a játékok sebessége, mint friss telepítésekor (ja és jónéhány játékban 5-10 fps-el több is van, mint XP-n, bár valamelyikben nincs - főleg azoknál van, amik nincsenek 2 magra optimalizálva!).

    Mindamellett, hogy megfelelő gépen biztonságosabb, stabilabb hosszabb távon, fejledtebb a hardverkezelése, sokkal több hardvert alapból felismer vagy netről automatikusan feltelepít, több ezer apróság van ami sokkal kényelmesebbé teszi a használatát (aero felület, tálca testreszabhatóság - pl. ablakok csoportosítása), több mappanézet, egyszerűen beállítható dokumentumok,képek,videók,zenék a "könyvtárak" -ban - akár több mappa kiválasztásával), akkor ha kiiratom a kiterjesztett fájlokat, átnevezéskor nem jelöl ki, több átnevezése egyszerre (kb. azok amik miatt Total Commandert volt érdemes használni eddig), fejledtebb hangkártya kezelés (az alkalmazások közül egyszerre tudja valami használni a mikrofont, míg másik pl. felvevő program a sztereo keverőt tudja használni!), akkor az asztali widgetek, amik mindig az asztalon maradnak, szintén gyorsak és nem igényelnek sok erőforrást és nem is fagynak le, a hálózat kezelést már leírtam (fejledtebb hitelesítés kezelés, adhoc illetve ap automatikus felismerése, stb.), fejledtebb tűzfal, akkor az UAC ami nem engedi, hogy rendszergazda jogosultsággal fusson le bármi, ami elindul, és még órákig sorolhatnám.
    Legyél szíves venni végre a fáradtságot és félretenni az elfogultságodat a Windows 7 -el szemben, és nézz utána szépen részletesen, hogy ezeken kívül is akár miben nyújt még plusszt minden téren a Windows 7 rendszer. Mert így csak téged fognak hülyének nézni. Még hogy tízezer hátrány, egy sincsen szinte ma már XP -vel szemben, ha megvan az optimális gép, és ésszel fejlesztés, bővítés esetén az jóval 100-150e alatt van...
  • dj ozsi #99
    Szívből örülök, hogy ilyen makacsul agitáltok a Windows 7 mellett, hiszen ha másképpen nem veszik, viszik, akkor
    kénytelen-kelletlen fórumokon kell hát agitálni, de sajnos a #86-dik hozzászólásom óta, nem kaptuk meg a választ, hogy mindezt miért?
    Ott van a 8 éve minden téren bevállt , atomstabil XP, ami a legősibb gépektől a legmodernebb 16 magos gépekig mindent támogat (4 magot csak a feladatkezelő is képes kijelezni az XP-ben)
    1000%-os kompatibilitással, a Linuxoktól kezdve , az addigi össze Windowsig, beépítve, 1millió Total Kommander plugin, amikkel a Windows 7-tel kompatibilisebb, mint amaz saját magával és főleg a régebbi Windowsokkal.
    A Windows 7 minimálgépigényénél erősebb gépre pedig 100 felhasználóból csupán egynek van igazán szüksége, mint ahogy ez a Windows 7 igen ramaty eladási statisztikáiból is és az egy éves rövid pályafutása során
    felhozott, gyatra 10-15%-os szereplésén is meglátszik.

    Tehát még mindig nem láttunk egyetlen olyan nyomós átütő okot, amiért érdemes volna a tízezer másik hátrányával szemben az XP-vel, ahelyett feltelepíteni, BÁRMELYIK számítógépre is.
    Ahogy láttuk, a netbookokon, éppen hogy elmegy, a nagy dírrel-dúrral beharangozott tabletekre sem ajánlják (pedig elvileg van benne multitaccsszkrín támogatás meg minden> oda ne oldalazzak, XP-ben is van sőt van külön XP Tablet PC edition is)
    Asztali gépekről is folyamatosan sikálják vagy sikáltatják le (többek között velem) hogy rakjam fel helyette az XP-t.