Gyurkity Péter

Régi háborút éleszt újra a Chrome OS megjelenése

A Google által megejtett hivatalos bejelentések után érdemes részletesebben is kivesézni az azóta megjelent reagálásokat, hiszen az új platform felbukkanásának sokan óriási jelentőséget tulajdonítanak (míg mások szerint mellékszereplőről van szó, amelynek nem sok esélye van a megkapaszkodásra). A világhálón olvashatunk olyan véleményeket, miszerint ezzel a Microsoft és a Netscape rivalizálása ismétlődhet meg, míg mások arról írnak, hogy a keresőcég előtt komoly lehetőség nyílt meg a redmondi rivális befolyásának visszaszorítására. Ajánlatuk kétségkívül vonzó, különösen az üzleti szférában, ahol ismét a költségek leszorítása lenne a fő cél.

Ahogy arról mi is írtunk, a Google lerántotta a leplet a Chrome OS megjelenésének pontos dátumáról, ehhez kapcsolódóan pedig elárulták, hogy első körben a Samsung és az Acer jóvoltából válnak majd elérhetővé az úgynevezett ChromeBooks készülékek. Ezek tulajdonképpen a hagyományos laptopokra hasonlító vékonykliensek, amelyek minden korábbinál nagyobb hangsúlyt helyeznek a böngészőre (hiszen tulajdonképpen minden egyes műveletet a Chrome-on belül végezhetünk majd el), ehhez kapcsolódóan pedig a felhő-szolgáltatásokra, amelyek szintén a keresőcég jóvoltából állnak rendelkezésünkre. A június 15-én esedékes rajt után minden bizonnyal gyorsan kiderül, mire is mennek majd a fejlesztéssel, de azért nem árt, ha végigfutunk az esélyeken, illetve a megjelenés várható következményein.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A 11,6 és 12,1 hüvelykes kijelzővel szerelt készülékek ikermagos Atom chipekkel érkeznek majd, 350 dolláros ártól, korlátozott helyi tárolókapacitással, WiFi, illetve 3G-eléréssel felszerelkezve. Az átlagfelhasználók számára kissé idegen lehet a böngészőközpontú felépítés, ám a Google leginkább az oktatási intézmények és a vállalatok meggyőzésére, vagy legalábbis érdeklődésük felkeltésére törekszik, hiszen első körben innen származhat majd a legnagyobb bevétel.

Ennek megfelelően számukra speciális ajánlat vehető igénybe, előbbiek tanulónként 20, utóbbiak pedig felhasználónként 28 dolláros havidíj megfizetése ellenében csatlakozhatnak a programhoz, amelynek keretében kiterjedt terméktámogatás, felhő-menedzsment (az egyes készülékek karbantartása és szoftveres frissítése), garancia, valamint a hardveres komponensek cseréje is elérhető lesz - 3 éves hűséggel. Ez már egyértelműen a Microsoft ellen irányul, hiszen a szoftvercég bevételének jó része is hasonló ajánlatokból ered, elég ha csak a "mennyiségi licencek" opcióra gondolunk.

Nem véletlen, hogy több hosszabb írásban is ezen lehetőséget vesézik ki, kiemelve, hogy a Google-nak komoly esélye van egy életképes rivális platform létrehozására, amely rögtön az első időszakban akár 1 milliárd dollárral csökkentheti a Microsoft bevételét. Szakértői véleményekre támaszkodva fejtegetik, hogy miközben a több millió példányban értékesített Pro Desktop Platform 300-375 dolláros éves áron talál gazdára, addig a Google 336+50 dollárért (a Google Apps szolgáltatásait is beleszámolva) sokkal többet nyújt, hiszen egyrészt a vékony kliensek hardveres cseréjéről is gondoskodnak, másrészt a számítási felhő kiemelt szerepe miatt eleve feleslegessé válik a drága szerverek és munkaállomások beszerzése, ezen a téren minimálisra szoríthatók le a kiadások.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Természetesen a Chrome OS sikere vagy bukása a webappokon múlik majd, hiszen a böngészőben ezen alkalmazásokat futtatjuk szinte minden feladat elvégzésére. Amennyiben rendelkezésünkre áll majd kellő mennyiségű és minőségű webapp, nem lesz gond a platform terjedésével és népszerűségével, feltéve, hogy ezek egyben ki is tudják majd váltani a jól megszokott szoftvereket (Office, Exchange, SharePoint, és maga a Windows). Ez nem lesz könnyű, különös tekintettel arra, hogy a vállalatok eleve nehezen mozognak, lassabb ütemben hajlandók váltani - jellemző, hogy még mindig nagy számban van jelen a Windows 2000 és XP, illetve az Internet Explorer 6 a vállalati szegmensben.

Ezen egyelőre nem segít, hogy a Google egyes vezetői tortúrának nevezik a Windows kezelését és frissítését. (Ez a felhő megléte miatt nyilván nem jelentene gondot a Chrome OS és a webappok esetében, ráadásul a Google automatikus és láthatatlan frissítéseket ígér, szinte a felhasználó teljes megkerülésével.) Itt a már említett versenyképes alkalmazásokra és szolgáltatásokra van szükség, amelyek idővel külső fejlesztőktől is elérhetővé válhatnak, akár offline üzemmódban, amennyiben annak alkalmazását megfelelőnek találják majd az érintettek.

Másutt arról olvashatunk, hogy tulajdonképpen az eredeti Microsoft - Netscape összecsapás reinkarnációját kísérhetjük most figyelemmel, hiszen ahogy annak idején ez utóbbi is egy böngésző alapú riválist képzelt el, amelynek megvalósításától azért kissé messze álltak. Most a Google előtt nyílt meg ennek lehetősége, nem kis mértékben a Microsoft ellen folytatott trösztellenes per, majd pedig az immár 10 éve tartó felügyelet miatt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kétségtelen, hogy a Google több alkalommal is borsot tört a feldarabolást végül a 2001-es események miatt elkerülő Microsoft orra alá, legyen szó a felügyelet tartamának meghosszabbításáról, vagy a Vista beépített keresőjének kritikája, majd pedig kierőszakolt módosítása révén, mint ahogy az is biztos, hogy az illetékes szervek felügyelete enyhítette a Microsoft több területen is nagyon komoly nyomását - az már más kérdés, hogy szabad kezet kapván tudtak-e volna valamit is tenni a Google sikerei ellen.

Még így is érdekes gondolatmenet azonban, hogy a keresőcég tulajdonképpen ugyanazzal érheti el újabb áttörését, amivel annak idején a Microsoft is tette: a számítástechnika alapvető költségeinek leszorításával, a technológia elérhetőbbé tételével. Hiszen éppen ugyanezt cselekedte meg a Microsoft, amikor licencelte a DOS-t az IBM számára, majd fokozatosan vezetőjévé vált a PC által fémjelzett forradalomnak. A Google ma ezt ismétli meg, hiszen olcsó klienseket tesz elérhetővé, számos olyan szolgáltatással karöltve, amelyek mérséklik, avagy teljesen lenullázzák a kapcsolódó költségeket, legyen szó oktatási és üzleti szoftverekről, avagy szórakoztató jellegű megoldásokról.

Sokan a három alapvető feladatot (levelezés, szövegszerkesztés, valamint a közösségi platformok látogatása) már most is a böngészőn keresztül végzik el, így ezzel nem lehet gond a Chrome alatt. Eközben az Amazon, a Google és az Apple mind elérhetővé teszik saját felhő-platformjaikat tárolási és streamelési funkciókkal, az pedig hamarosan kiderül, hogy a vállalatok mennyiben lesznek kaphatók a váltásra.

A virtualizáció szintén nagy szerephez jut majd ezen klienseken. Nem véletlen, hogy a Google a Citrix révén szeretne jobb helyzetbe kerülni ezen a téren. Itt akár egyes alkalmazások virtualizációjáról is szó lehet, ez pedig nyilván elsősorban a nagyvállalati szoftverek (AutoCAD és társai) esetében jönne nagyon jól, hiszen így itt is kilőnék a teljesítmény hiányával kapcsolatos problémákat. Az alkalmazás az ennek megfelelően ellátott gépeken futna, a ChromeBook noteszek csak a megjelenítésért lennének felelősek, a hálózati kapcsolaton keresztül.

Nagy kérdés, hogy ez a hálózati elérés hogyan szerepel majd a mindennapokban, hiszen bár a cég több szolgáltatóval igyekszik megállapodni az ingyenes WiFi biztosításáról (bizonyos feltételek mellett), a fő szerepet egyértelműen a 3G kapja majd, itt pedig kétségek merülhetnek fel a sebességet és alkalmazhatóságot illetően.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Microsoft a maga részéről két fő irányban tenne ezen evolúciós folyamat ellen, hogy megőrizze befolyását, illetve erősítse saját pozícióit. Egyrészt készülget a Windows 8 , amely néhány héten belül elnyerheti végleges formáját, szeptemberben pedig bemutatkozhat a PDC 2011 konferencia résztvevői előtt, másrészt pedig a Skype felvásárlásával (amely egyébként a legnagyobb méretű akvizíció is egyben, jól jelezve annak potenciális jelentőségét) tovább fokozhatja saját szolgáltatásai vonzerejét és kibővítheti azok alkalmazási körét.

Előbbi azonban csak 2013 elején jelenik majd meg (nyilván a megfelelő szerverváltozat kíséretében, avagy annak felvezetésében), míg utóbbi valóban gyors és komoly eredményeket szállíthat, feltéve, hogy a szoftvercég valóban megtalálja az optimális felhasználási lehetőségeket. A Skype kétségkívül tekintélyes méretű felhasználóbázissal rendelkezik; itt mintegy 170 millió aktív taggal számolhatunk, üzleti teljesítménye azonban enyhén szólva nem túl pozitív, bár Redmondban valószínűleg nem a bevételek növelése lesz az elsődleges cél. Ehelyett a technológia hasznosítása történhet majd meg, legyen szó az Outlookról, a Messengerről, vagy akár a Hotmail, Xbox Live, illetve Lync platformok frissítéséről, kibővítéséről. Számos helyen jelenhet meg a népszerű szolgáltatás, ez akár a Windows Phone operációs rendszerben is felbukkanhat, a sikeres lépések pedig kellő megtartóerőt jelenthetnek majd a Google előretörésével szemben.

Az elkövetkező évek mindhárom területen - asztali operációs rendszerek, webes és felhő-szolgáltatások, valamint általában véve a vállalati szegmens - érdekes párharcot hozhatnak, meglátjuk, ki használja majd ki jobban az újonnan megnyíló, avagy már most meglévő kapukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #23
    Lehet hogy naivitás, de ennyi erőből akkor lehetnénk még paranoiásabbak, mert ugye tömve vannak a cégek zárt forráskódú szofttal. Honnan tudod, hogy az MS bármikor benéz-e épp a gépedre? Megtehetné semmi logot nem hagyva maga után, te meg bambulsz. Ha egy hacker csapat az adataidat akarja, akkor pedig előbb töri meg a céges rendszeredet, mint a google felhőjét.
    A költségekkel kapcsolatban pedig annyi, hogy ~3,3 misi évente egy 50 irodás gépnél. Ha minden szoftvered legális, akkor már többe fogsz kijönni (win+office+vírusírtó+stb), szóval elgondolkodtató.


    Természetesen ezeken felül igazad van sok mindenben. Tényleg, lehetünk paranoiásak, és toporoghatunk egy helyben, de a pénz előbb vagy utóbb a felhőbe sodorja az embereket vállalva ezzel a kockázatot. A recept egyszerű: A cégeknek hülyebiztos megoldás kell, a googlenek pedig adatok.
  • Sliders #22
    Am a hozzászólásokból látom hogy mindenki Önként dalolva nyomná az adatokat a felhőbe. Adjátok csak oda Önként dalolva. Legyetek abban a tudatban hogy minden oké :) Ennyi naiv embert.

    Am 28 dolcsi kliensenként, nézzük csak. Van 50 gép az irodában. Az havi szinten 1400 dolcsi. Az egy évben 16800 Dollár. Ez forintosítva kb 3.276.000 Ft. Tehát ezt mind Google bácsinak adjam. Ha a dolgozóknak 4 évente cseréli a cég a gépeket kb még mindig olcsóbb ez vagy egál. Az informatikusokat meg nem feltétlen lehet ezzel kiváltani.

    Feltételezem ez a 28 dolcsi csak ilyen beetetés és kizért hogy gigákat kapna ezért az ember.

    Mousee-nak válaszolva. Egy cégnél az durva ha nincs biztonsági mentés. De szervereknél ezt meg szokták lépni.
    Amúgy mondjuk nem tudom mit mondanál, ha mondjuk az adataidat és az üzleti titkaidat megszerezné egy hacker csapat. Utána is azt mondanád hogy hát kényelmes meg jó, nem baj hogy lenyúlták, van ilyen. Egész biztosnem így állnál a témához.
    Ez a felhőzés az igazi kiszolgáltatottság.

    Amúgy meg ha ez mind összejön a Google-nak akkor kb egy csomó ember megint utcára kerül, mert hirtelen senkinek nem fog kelleni IT-s szakember mert hát a Google megoldja. Mert az user amúgy annyira gyök 2 hogy inkább fizet minthogy megtanuljon kezelni egy bonyolultabb rendszert.
    Ráadásul a HW gyártók is leépíthetnek mert akkor mindenki csak vékonykliensekkel rohangálna. A Google meg létrejönne mint szuper adatnagyhatalom mindenki adatával a zsebében és akkor szépen miután mindenki kis titkát megiserték büszkén dölhetnek hátra és röhöghetnek egy nagyot, hogy látod tesó, ezt a sok marhát aki bekajálta a marketinget és ránk bízta az adatait.
    Ó igen látom.... van az az XY1100 ügyfél. Az elemző szoftver azt vette észre hogy olyan üzletet próbál csinálni ami nekünk árthat vagy rossz lehet, szépen keresztbe kell tenni neki.
    Jó hogy mondod az XY2200 ügyélnek meg azt találtuk, hogy fel akar találni valami hasznosat, na azt is szépen elhappoljuk, majd ha véletlen pattogna akkor kitalálunk valamit.
    De most igyunk és élvezzük az emberi hülyeséget. Egészségetekre.


    Lehet hülyének nézni, meg nevetni, de azért ezt nem kéne.
  • Sliders #21
    Azért azt te sem gondoltad komolyan hogy majd a Google nem fogja kiadni bírósági felszólításra az iratokat meg a fájlokat? A Warezosok melegágya lenne.
    Márpedig ha nem teszik meg akkor az Ő jó hírük is csorbul. Ezzel az erővel pedig bárki majd szépen megúszhat mindent. Pedofil képektől kezdve a milliárdos lopásokig.

    Az adatok pedig olyan helyen vannak a legnagyobb biztonságban amelyik számítógéphez nem csatlakozik LAN kábel vagy modem. Abból a gépből senki semmit nem tud ellopni. Manapság ez kényelmetlen, de garantált hogy senki illetéktelen kezébe nem jut. A fontos adatokat akinek van esze duplikálja több példányban is.

    Ettől függetlenül akkor sem szívesen bízok meg külsös tagban. Ha olyan titkaim lennének amik fontosak és értékesek akkor sem tölteném fel a Google felhőbe ha ezért fizetnének nekem. Az értékes adat megéri azt hogy olyan helyen van őrizve ahol se WiFi se pedig net. A biztonságnak ára van, kényelmetlen is de senki nem ismeri meg.

    Naivitás azt hinni, hogy az adatlopás mindig meg lesz hiúsítva. Ahha úgy mint a PSN felhő. Egyszer történjen meg és az én üzleti adataimat nyúlják le meg hasonlókat. a PSN is eléggé biztonságosnak volt hirdetve 0-24H azt hoppá.

    Akinek számítanak az adatai az helyben tárolja biztonságosan, több másolattal.

    Természeti katasztrófa ellen pedig lehet védekezni úgy hogy több telephelyen több szerver etc...
  • sanyicks #20
    Arról nem is beszélve ha még is fizetsz a szolgáltatásért (plusz tárhely valami extra kívánsák) úgy is olcsóbb mintha te otthonra vennél 4 vinyót raidbe kötnéd a biztonság érdekében (mert nagytételben minden olcsóbb, és jobb egyenletesebb a kihasználtság), és még úgy sem vagy sehol a gugli adatbiztonságához képest.

    Simán megcsinálhatják úgy mint a dropboxot, minden meg van offline, de ha elszállna valami ott a backup online.
  • mousee #19
    Nem feltétlen az. Új felfogás, ezért fikázza mindenki, de ha belegondolsz, céges környezetben sokkal jobb.

    Mit akar egy cég? Azt, hogy X és Y szolgáltatás hibátlanul működjön, és az adatai biztonságban legyenek.
    Ha a google tudja ezeket a szolgáltatásokat biztosítani, akkor sirályság van, mert nem nálad csapódik le az összes informatikai gond. Nem kell törődni azzal hogy szervereket üzemeltetsz, azokat frissítgeted, és az előjövő hibákra próbálsz valami megoldást találni, mert a google mindezt elintézi helyetted.

    Jelenleg mi a megszokott felállás?
    Lokális IT csapat, akik elvisznek valamennyi pénzt.
    Szoftverek licensze, ami userenként elvisz valamennyi pénzt, és persze ezek elavulnak, őket is frissíteni kell.
    A géppark karbantartása, supportálása, ez se ingyen van.

    Mit ajánl e helyett a gugli?
    Felhőben tárol mindent, és 99% elérhetőséget biztosít rájuk. Jóval nagyobb az esélye annak hogy a gépedben elhal a winyó, vagy a céges szerver mondja be az unalmast, jó esetben van backup.
    Szoftverköltség nincs, HW költség nincs, helyette van előfizetési díj (x összeg/user/év), ami magában foglalja azt, hogy mindig friss HW/SW-t fogsz használni. Itt lehet számolgatni, hogy kinek mi éri meg jobban, de kényelem szempontjából mindenképp jól jársz a felhős játékkal.

    Ez lesz a jövő, ez szerintem megkérdőjelezhetetlen, de van pár dolog, ami miatt még nem alkalmas céges környezetbe. Vegyük szépen sorba:

    Levelezés. Itt nincs gond, gondolom nem szükséges részleteznem, itt jól működnek a dolgok.
    Naptár, eseményszervező. Szerintem itt is rendben van minden, ki lehet építeni szépen a közösségeket.
    Office. Na itt már több a bökkenő. A google docs egy kib@szott jó dolog, csak annyira buta, hogy az már fizikailag fáj. Igazi real time közös dokumentumszerkesztésre kiváló, csak nagyon keveset tud. Ha ezen változtatnának (normális szövegszerkesztési funkciókat raknának bele, és legalább egy word97 szintjét elérnék) már megállíthatatlan siker lenne. És ez igaz mind a "word/ecxel/ppoint"-ra is.

    Az offline módon pedig dolgoznak ezerrel, így a docs/calendar/mail is megy offline, aztán ha netet kap, szépen összereplikál.

    Szumma:
    Jó lesz ez, csak még nagyon gyerekcipőben jár. De ha ráfekszenek a dologra, akkor simán életképes, sőt, iszonyat kényelmes és hatékony.
  • Ferrer #18
    Aztán akkor meg is áll a tudomány, ha a zenét le is akarja valaki tölteni vagy egy torrentet, akármit? Hagyjuk már, ez halva született ötlet , mint anno a Wave-es hülyeség is az volt..
  • Andr0 #17
    egy Google szerveren nagyobb biztonságban van az irat mint otthon nálad... gondolod erre nem gondoltak? 24 órás emberi felügyelet van az adatforgalmon +jóval erősebb tűzfal mint a tiéd, titkosításról nem is beszélve

    (megj.: már egy ideje lehet kapni titkosított formában tároló vinyókat is átlagfelhasználóknak, de az közelébe sem ér egy olyan erőgépnek, mint az ilyen felhő szerver)

    Nem tudom ismered-e a LastPass oldalt, ahol így felhőben tárolod a jelszavaidat. Olyan beton kódolásban tárolják +24 felügyelettel, nemrég volt egy adatlopási kísérlet kb 2mp alatt leállítottak minden adatforgalmat és pár óra múlva új biztonsági protokollokkal újraindították a szolgáltatást, mindezt kb 10 percenkénti tájékoztatás mellett.

    Másrészt jogvédők? elmondom hogy a Wikileaks is felhőben tárolja az összes "lopott" államtitkot. Közelébe se engedték az amerikai hatóságokat.

    És ha valami gáz van.. netán eljárás indul a cég ellen... soha az életben nem fogja kiadni a Google a dokumentumokat, ha olyan országban van a szerver (márpedig nem hülyék, olyan országban lesz) ahol ilyenek az adatbiztonsági törvények.

    Internet probléma? Ne Magyarországra gondolj... Kb rajtunk meg a 3. világbeli országokon kívül, egyrészt már mindenhol van wifi másrészt pedig titkosított a kapcsolat, harmadrészt, ha csak 5 percre "kihagyna a net" kitörne a 3. világháború.

    Egy szó mint száz, egy felhőben biztonságosabb, kényelmesebb és olcsóbb tárolni adatot. (amúgy a havidíj 28$)
  • Sliders #16
    Szal a Google azt tervezi hogy ezekkel a vékonykliensekkel majd Marika kommunikál a felhővel. A vállalati táblát majd onnan nyitja meg meg ez e-maileket. Ahha. Persze. Melyik az a hülye vállalat aki az iratait egy X cégnél őrzi főleg úgy hogyha van valami baj akkor lehet szopó álarc lesz előle. Arról nem is beszélve, hogy simán elolvashatják olyanok is akiknek nem kénem, meg ilyen apróságok. Persze leírják a licencben hogy Ők mossák kezeiket és nem kíváncsiak, nagy frászt nem.

    Aki felhőbe töltögeti az adatit és onnan dolgozik az meg is érdemli ha ki játszák. Nem azt mondom, hogy lokálban minden 100%-ig biztonságos, de még mindig kevesebb az esély, hogy illetéktelen kezekbe kerüljön. Ráadásul tuti a Google nem ingyen adja a felhőt hanem havidíjért. Ha kiszámoljuk lehet kb annyiban van egy sima oprendszer ára is vagy még lehet olcsóbb.

    Gondolom kliensenként kell jattolni és tuti nem 10 dolcsi lesz a ultra platinum professional hely amire olyan garanciát vállalnak, hogyha baj van akkor bikinis lányokkal küldik a bőröndnyi pénzt a pórul járt cégnek, kárpótlásul.

    De most őszintén ki az aki felnyomná a zenéit, filmeket gyakorlatilag TB-ket a Google-nak. Hoppá a jogvédőknek még könnyebb dolga lesz.

    Na meg hogy Maja, meg After Effect mind onnan fusson, persze. Mi van ha net gondok vannak, akkor addig nincs munka ergó abalkon kidobott zsozsó.

    Persze biztos lesz pár faszi akinek lenyomják ezt a torkán és tuti jól megélnek belőle, de szerintem ez így shit. A kényelemnek mindig a biztonság esik először áldozatul.

    De el fogják adni majd hogy egy 4"-es kijelzőn mobilról is be lehet jelentkezni. Mert az tök tuti hogy 4"-en láthatom a desktopomat. Apám. Azért a mobilitás is kezd kissé irónikus lenni.
    Nekem valahogy a 4" nem pálya és biztosan sokan másoknak sem ha netezhetek dolgozhatok 15"-n is. Még egy utazás alkalmával sem. Egy idő után az Ipad kijelzője is zavaróan aprónak tűnik. :D
  • Andr0 #15
    azért egy Chrome teljesen más mint a Linux... Egy átlag felhasználónem fog nekiülni Linuxot telepítgetni aztán megtanulni... örülnek ha megtalálják az internet explorer-t.. Chrome OS pedig előre telepített, háttérben frissül.

    Én amugy úgy gondolkodnék, hogy Google, Samsung hmmm... a Galaxy is beton jó telefon (véleményem szerint a The Best) so akkor jöjjön a Chrome OS... Nem lepődnék meg ha ez a buli bejön nekik akkor a Samsung bekerül a Google-be, sőt örülnék is neki, szeretem a Samsungot.


    És valóban olyan mint az Apple, hardver+OS egyben , ami már előny a Windows-zal szemben, mert sokkal stabilabb így.

    Apple vs Google-ről annyit hogy hosszútávon Google a nyerő. Apple egy személy köré épült központi vezetésen alapszik, Google szép lassan épült fel, gyakorlatilag független csoportok erős konszernje... Mind2 működik(Lsd politika: Kína vs USA vagy EU), de melyikben élnél szívesebben?

  • FoodLFG #14
    A google egy platformot épít szolgáltatásokkal, támogatással, a linux pedig csak egy opredszer alapanyag. Csak plusz még egy disztrót építeni a többi mellé, az önmagában nem működőképes koncepció (lásd ubuntu vergődése).

    Egyébként a google ugyanazt csinálja mint a nyomi Apple, csak kevésbé hardverhez kötötten + az epülnek más jellegű szolgáltatásai és előrehaladottabb platformja van. De ők is egy csomagot kínálnak, mint ahogy azt a google is akarja.
    Divatmajmok pedig inkább az epülnél vannak, mint a google-nál...


    A cikkben nem volt szó a microsoft cloud szolgáltatásairól, és arról, hogy azok merre fejlődnének, helyette van egy tök érdektelen skype-microsoft eszmefuttatás. Megszerezték a skype felhasználói körét... ÉS ? mit fognak kezdeni velük, mert itt ez lenne a lényeg.
    Mert az, hogy sok microsofotos programokban megjelenthet a skype, az sehol nem fog kifektetni senkit sem a konkurenciából. A skype pedig mint technológia semmit nem ér a microsoftnak, ők is rendelkeztek ilyennel, ez sem fogja előrelendíteni a szekerüket...