23
 • mousee
  #23
  Lehet hogy naivitás, de ennyi erőből akkor lehetnénk még paranoiásabbak, mert ugye tömve vannak a cégek zárt forráskódú szofttal. Honnan tudod, hogy az MS bármikor benéz-e épp a gépedre? Megtehetné semmi logot nem hagyva maga után, te meg bambulsz. Ha egy hacker csapat az adataidat akarja, akkor pedig előbb töri meg a céges rendszeredet, mint a google felhőjét.
  A költségekkel kapcsolatban pedig annyi, hogy ~3,3 misi évente egy 50 irodás gépnél. Ha minden szoftvered legális, akkor már többe fogsz kijönni (win+office+vírusírtó+stb), szóval elgondolkodtató.


  Természetesen ezeken felül igazad van sok mindenben. Tényleg, lehetünk paranoiásak, és toporoghatunk egy helyben, de a pénz előbb vagy utóbb a felhőbe sodorja az embereket vállalva ezzel a kockázatot. A recept egyszerű: A cégeknek hülyebiztos megoldás kell, a googlenek pedig adatok.
 • Sliders
  #22
  Am a hozzászólásokból látom hogy mindenki Önként dalolva nyomná az adatokat a felhőbe. Adjátok csak oda Önként dalolva. Legyetek abban a tudatban hogy minden oké :) Ennyi naiv embert.

  Am 28 dolcsi kliensenként, nézzük csak. Van 50 gép az irodában. Az havi szinten 1400 dolcsi. Az egy évben 16800 Dollár. Ez forintosítva kb 3.276.000 Ft. Tehát ezt mind Google bácsinak adjam. Ha a dolgozóknak 4 évente cseréli a cég a gépeket kb még mindig olcsóbb ez vagy egál. Az informatikusokat meg nem feltétlen lehet ezzel kiváltani.

  Feltételezem ez a 28 dolcsi csak ilyen beetetés és kizért hogy gigákat kapna ezért az ember.

  Mousee-nak válaszolva. Egy cégnél az durva ha nincs biztonsági mentés. De szervereknél ezt meg szokták lépni.
  Amúgy mondjuk nem tudom mit mondanál, ha mondjuk az adataidat és az üzleti titkaidat megszerezné egy hacker csapat. Utána is azt mondanád hogy hát kényelmes meg jó, nem baj hogy lenyúlták, van ilyen. Egész biztosnem így állnál a témához.
  Ez a felhőzés az igazi kiszolgáltatottság.

  Amúgy meg ha ez mind összejön a Google-nak akkor kb egy csomó ember megint utcára kerül, mert hirtelen senkinek nem fog kelleni IT-s szakember mert hát a Google megoldja. Mert az user amúgy annyira gyök 2 hogy inkább fizet minthogy megtanuljon kezelni egy bonyolultabb rendszert.
  Ráadásul a HW gyártók is leépíthetnek mert akkor mindenki csak vékonykliensekkel rohangálna. A Google meg létrejönne mint szuper adatnagyhatalom mindenki adatával a zsebében és akkor szépen miután mindenki kis titkát megiserték büszkén dölhetnek hátra és röhöghetnek egy nagyot, hogy látod tesó, ezt a sok marhát aki bekajálta a marketinget és ránk bízta az adatait.
  Ó igen látom.... van az az XY1100 ügyfél. Az elemző szoftver azt vette észre hogy olyan üzletet próbál csinálni ami nekünk árthat vagy rossz lehet, szépen keresztbe kell tenni neki.
  Jó hogy mondod az XY2200 ügyélnek meg azt találtuk, hogy fel akar találni valami hasznosat, na azt is szépen elhappoljuk, majd ha véletlen pattogna akkor kitalálunk valamit.
  De most igyunk és élvezzük az emberi hülyeséget. Egészségetekre.


  Lehet hülyének nézni, meg nevetni, de azért ezt nem kéne.
 • Sliders
  #21
  Azért azt te sem gondoltad komolyan hogy majd a Google nem fogja kiadni bírósági felszólításra az iratokat meg a fájlokat? A Warezosok melegágya lenne.
  Márpedig ha nem teszik meg akkor az Ő jó hírük is csorbul. Ezzel az erővel pedig bárki majd szépen megúszhat mindent. Pedofil képektől kezdve a milliárdos lopásokig.

  Az adatok pedig olyan helyen vannak a legnagyobb biztonságban amelyik számítógéphez nem csatlakozik LAN kábel vagy modem. Abból a gépből senki semmit nem tud ellopni. Manapság ez kényelmetlen, de garantált hogy senki illetéktelen kezébe nem jut. A fontos adatokat akinek van esze duplikálja több példányban is.

  Ettől függetlenül akkor sem szívesen bízok meg külsös tagban. Ha olyan titkaim lennének amik fontosak és értékesek akkor sem tölteném fel a Google felhőbe ha ezért fizetnének nekem. Az értékes adat megéri azt hogy olyan helyen van őrizve ahol se WiFi se pedig net. A biztonságnak ára van, kényelmetlen is de senki nem ismeri meg.

  Naivitás azt hinni, hogy az adatlopás mindig meg lesz hiúsítva. Ahha úgy mint a PSN felhő. Egyszer történjen meg és az én üzleti adataimat nyúlják le meg hasonlókat. a PSN is eléggé biztonságosnak volt hirdetve 0-24H azt hoppá.

  Akinek számítanak az adatai az helyben tárolja biztonságosan, több másolattal.

  Természeti katasztrófa ellen pedig lehet védekezni úgy hogy több telephelyen több szerver etc...
 • sanyicks
  #20
  Arról nem is beszélve ha még is fizetsz a szolgáltatásért (plusz tárhely valami extra kívánsák) úgy is olcsóbb mintha te otthonra vennél 4 vinyót raidbe kötnéd a biztonság érdekében (mert nagytételben minden olcsóbb, és jobb egyenletesebb a kihasználtság), és még úgy sem vagy sehol a gugli adatbiztonságához képest.

  Simán megcsinálhatják úgy mint a dropboxot, minden meg van offline, de ha elszállna valami ott a backup online.
 • mousee
  #19
  Nem feltétlen az. Új felfogás, ezért fikázza mindenki, de ha belegondolsz, céges környezetben sokkal jobb.

  Mit akar egy cég? Azt, hogy X és Y szolgáltatás hibátlanul működjön, és az adatai biztonságban legyenek.
  Ha a google tudja ezeket a szolgáltatásokat biztosítani, akkor sirályság van, mert nem nálad csapódik le az összes informatikai gond. Nem kell törődni azzal hogy szervereket üzemeltetsz, azokat frissítgeted, és az előjövő hibákra próbálsz valami megoldást találni, mert a google mindezt elintézi helyetted.

  Jelenleg mi a megszokott felállás?
  Lokális IT csapat, akik elvisznek valamennyi pénzt.
  Szoftverek licensze, ami userenként elvisz valamennyi pénzt, és persze ezek elavulnak, őket is frissíteni kell.
  A géppark karbantartása, supportálása, ez se ingyen van.

  Mit ajánl e helyett a gugli?
  Felhőben tárol mindent, és 99% elérhetőséget biztosít rájuk. Jóval nagyobb az esélye annak hogy a gépedben elhal a winyó, vagy a céges szerver mondja be az unalmast, jó esetben van backup.
  Szoftverköltség nincs, HW költség nincs, helyette van előfizetési díj (x összeg/user/év), ami magában foglalja azt, hogy mindig friss HW/SW-t fogsz használni. Itt lehet számolgatni, hogy kinek mi éri meg jobban, de kényelem szempontjából mindenképp jól jársz a felhős játékkal.

  Ez lesz a jövő, ez szerintem megkérdőjelezhetetlen, de van pár dolog, ami miatt még nem alkalmas céges környezetbe. Vegyük szépen sorba:

  Levelezés. Itt nincs gond, gondolom nem szükséges részleteznem, itt jól működnek a dolgok.
  Naptár, eseményszervező. Szerintem itt is rendben van minden, ki lehet építeni szépen a közösségeket.
  Office. Na itt már több a bökkenő. A google docs egy [email protected] jó dolog, csak annyira buta, hogy az már fizikailag fáj. Igazi real time közös dokumentumszerkesztésre kiváló, csak nagyon keveset tud. Ha ezen változtatnának (normális szövegszerkesztési funkciókat raknának bele, és legalább egy word97 szintjét elérnék) már megállíthatatlan siker lenne. És ez igaz mind a "word/ecxel/ppoint"-ra is.

  Az offline módon pedig dolgoznak ezerrel, így a docs/calendar/mail is megy offline, aztán ha netet kap, szépen összereplikál.

  Szumma:
  Jó lesz ez, csak még nagyon gyerekcipőben jár. De ha ráfekszenek a dologra, akkor simán életképes, sőt, iszonyat kényelmes és hatékony.
 • Ferrer
  #18
  Aztán akkor meg is áll a tudomány, ha a zenét le is akarja valaki tölteni vagy egy torrentet, akármit? Hagyjuk már, ez halva született ötlet , mint anno a Wave-es hülyeség is az volt..
 • Andr0
  #17
  egy Google szerveren nagyobb biztonságban van az irat mint otthon nálad... gondolod erre nem gondoltak? 24 órás emberi felügyelet van az adatforgalmon +jóval erősebb tűzfal mint a tiéd, titkosításról nem is beszélve

  (megj.: már egy ideje lehet kapni titkosított formában tároló vinyókat is átlagfelhasználóknak, de az közelébe sem ér egy olyan erőgépnek, mint az ilyen felhő szerver)

  Nem tudom ismered-e a LastPass oldalt, ahol így felhőben tárolod a jelszavaidat. Olyan beton kódolásban tárolják +24 felügyelettel, nemrég volt egy adatlopási kísérlet kb 2mp alatt leállítottak minden adatforgalmat és pár óra múlva új biztonsági protokollokkal újraindították a szolgáltatást, mindezt kb 10 percenkénti tájékoztatás mellett.

  Másrészt jogvédők? elmondom hogy a Wikileaks is felhőben tárolja az összes "lopott" államtitkot. Közelébe se engedték az amerikai hatóságokat.

  És ha valami gáz van.. netán eljárás indul a cég ellen... soha az életben nem fogja kiadni a Google a dokumentumokat, ha olyan országban van a szerver (márpedig nem hülyék, olyan országban lesz) ahol ilyenek az adatbiztonsági törvények.

  Internet probléma? Ne Magyarországra gondolj... Kb rajtunk meg a 3. világbeli országokon kívül, egyrészt már mindenhol van wifi másrészt pedig titkosított a kapcsolat, harmadrészt, ha csak 5 percre "kihagyna a net" kitörne a 3. világháború.

  Egy szó mint száz, egy felhőben biztonságosabb, kényelmesebb és olcsóbb tárolni adatot. (amúgy a havidíj 28$)
 • Sliders
  #16
  Szal a Google azt tervezi hogy ezekkel a vékonykliensekkel majd Marika kommunikál a felhővel. A vállalati táblát majd onnan nyitja meg meg ez e-maileket. Ahha. Persze. Melyik az a hülye vállalat aki az iratait egy X cégnél őrzi főleg úgy hogyha van valami baj akkor lehet szopó álarc lesz előle. Arról nem is beszélve, hogy simán elolvashatják olyanok is akiknek nem kénem, meg ilyen apróságok. Persze leírják a licencben hogy Ők mossák kezeiket és nem kíváncsiak, nagy frászt nem.

  Aki felhőbe töltögeti az adatit és onnan dolgozik az meg is érdemli ha ki játszák. Nem azt mondom, hogy lokálban minden 100%-ig biztonságos, de még mindig kevesebb az esély, hogy illetéktelen kezekbe kerüljön. Ráadásul tuti a Google nem ingyen adja a felhőt hanem havidíjért. Ha kiszámoljuk lehet kb annyiban van egy sima oprendszer ára is vagy még lehet olcsóbb.

  Gondolom kliensenként kell jattolni és tuti nem 10 dolcsi lesz a ultra platinum professional hely amire olyan garanciát vállalnak, hogyha baj van akkor bikinis lányokkal küldik a bőröndnyi pénzt a pórul járt cégnek, kárpótlásul.

  De most őszintén ki az aki felnyomná a zenéit, filmeket gyakorlatilag TB-ket a Google-nak. Hoppá a jogvédőknek még könnyebb dolga lesz.

  Na meg hogy Maja, meg After Effect mind onnan fusson, persze. Mi van ha net gondok vannak, akkor addig nincs munka ergó abalkon kidobott zsozsó.

  Persze biztos lesz pár faszi akinek lenyomják ezt a torkán és tuti jól megélnek belőle, de szerintem ez így shit. A kényelemnek mindig a biztonság esik először áldozatul.

  De el fogják adni majd hogy egy 4"-es kijelzőn mobilról is be lehet jelentkezni. Mert az tök tuti hogy 4"-en láthatom a desktopomat. Apám. Azért a mobilitás is kezd kissé irónikus lenni.
  Nekem valahogy a 4" nem pálya és biztosan sokan másoknak sem ha netezhetek dolgozhatok 15"-n is. Még egy utazás alkalmával sem. Egy idő után az Ipad kijelzője is zavaróan aprónak tűnik. :D
 • Andr0
  #15
  azért egy Chrome teljesen más mint a Linux... Egy átlag felhasználónem fog nekiülni Linuxot telepítgetni aztán megtanulni... örülnek ha megtalálják az internet explorer-t.. Chrome OS pedig előre telepített, háttérben frissül.

  Én amugy úgy gondolkodnék, hogy Google, Samsung hmmm... a Galaxy is beton jó telefon (véleményem szerint a The Best) so akkor jöjjön a Chrome OS... Nem lepődnék meg ha ez a buli bejön nekik akkor a Samsung bekerül a Google-be, sőt örülnék is neki, szeretem a Samsungot.


  És valóban olyan mint az Apple, hardver+OS egyben , ami már előny a Windows-zal szemben, mert sokkal stabilabb így.

  Apple vs Google-ről annyit hogy hosszútávon Google a nyerő. Apple egy személy köré épült központi vezetésen alapszik, Google szép lassan épült fel, gyakorlatilag független csoportok erős konszernje... Mind2 működik(Lsd politika: Kína vs USA vagy EU), de melyikben élnél szívesebben?

 • FoodLFG
  #14
  A google egy platformot épít szolgáltatásokkal, támogatással, a linux pedig csak egy opredszer alapanyag. Csak plusz még egy disztrót építeni a többi mellé, az önmagában nem működőképes koncepció (lásd ubuntu vergődése).

  Egyébként a google ugyanazt csinálja mint a nyomi Apple, csak kevésbé hardverhez kötötten + az epülnek más jellegű szolgáltatásai és előrehaladottabb platformja van. De ők is egy csomagot kínálnak, mint ahogy azt a google is akarja.
  Divatmajmok pedig inkább az epülnél vannak, mint a google-nál...


  A cikkben nem volt szó a microsoft cloud szolgáltatásairól, és arról, hogy azok merre fejlődnének, helyette van egy tök érdektelen skype-microsoft eszmefuttatás. Megszerezték a skype felhasználói körét... ÉS ? mit fognak kezdeni velük, mert itt ez lenne a lényeg.
  Mert az, hogy sok microsofotos programokban megjelenthet a skype, az sehol nem fog kifektetni senkit sem a konkurenciából. A skype pedig mint technológia semmit nem ér a microsoftnak, ők is rendelkeztek ilyennel, ez sem fogja előrelendíteni a szekerüket...
 • Vamp17
  #13
  Valojaban lehet h ratapintottal a lenyegre. Ha az atlagember azt hallja "linux", egybol valami olyanra asszocial, amit garantaltan nem tud kezelni es meg sem fordul a fejeben, hogy neki az jo lenne. Am ha valami Google termeket lat, akkor ugy gondolkozik, hogy "igen, a gmail meg a kereso is milyen jo, meg konnyen hasznalhato" es megveszi.

  Az mas kerdes, hogy koppra ugyan-az (sot, talan kevesebb is) mint egy Ubuntu...
 • daninet
  #12
  Egy olyan embernek egy Ubuntu linux is tökéletes, offline és sokkal több program van rá. Szvsz aki eddig ki akarta kerülni a windowsos dolgokat megtehette, még ha átlagfelhasználó is.
 • narumon
  #11
  Oké de miben lesz más mint most egy linux? A Google név miatt? Ezt most is meg tudja tenni ingyenes szoftverekkel (aki meg akarja, mert elég kicsi a linux részesedése), a google név miatt meg most ugyanaz miatt rohanni fognak ilyet telepíteni? Lehet.
 • Gerygrey
  #10
  Átlagfelhasználóknak tökéletes, akik Windowsos gépeiken is maximum egy böngészőt, egy zene- és videolejátszót, valamint egy kommunikációs alkalmazást futtatnak. Sok ilyen ember van.
 • Vamp17
  #9
  Hmmm en elgondolkodnek a google helyeben, hogy az Onlive szolgaltatast valahogy be kene vonni ebbe a Chrome OS dologba. Elegge megdobna a nepszeruseget :)
 • netperformer
  #8
  Lehet én vagyok hülye, de a cikk után sem értem, hogy kiknek is célozzák a terméket. Egy internetfüggő is használ más alkalmazásokat, amelyeket már megszokott más os-en, akkor miért váltana épp most? Csak a google feeling és a felhősködés átcsábítaná őket? Nem hiszem. Az üzleti szféra meg mindig is merev volt. AutoCad felhőben? Ez valami vicc? :D A hordozható eszközökkel majomkodók meg továbbra is Maccelnek... A játékosokat meg nem is említem... nem hiszem, hogy a google elkezd majd Directx-et fejleszteni. Egyszóval: Fail.
 • narumon
  #7
  Én egyelőre nem látom át, hogy ez miben lesz előremutatóbb vagy olcsóbb mint most a vékonykliensek? Ott nincs havidíj és ugyanúgy működik? És kik fogják kínálni? Milyen cégekkel lesz szerződés? Szóval ez így egyelőre még mindig csak a lózung kategória. Nem is tudom, hogy a googlenek van-e erre egyáltalán terve, vagy csak most fognak rájönni, hogy egy "vállalatnak kínált" oprendszer az nem annyiból áll, hogy odaadom és csókolom.
 • sanyicks
  #6
  pont hogy ott számít... meg kell jeleníteni rendesen, és gyorsan.
 • kvp
  #5
  Egy android-ba integralt chrome bongeszo hasznosabb. Es pont van is benne, bar egy kisse tulegyszerusitett felulettel. Mindent tud amit egy full desktop linux, csak van hozza egy mobilra optimalizalt gui is (az X melle) es a chrome os-el ellentetben kepes offline modban is mukodni. Mondjuk a chrome os fejlesztesenek kezdete megelozte az android-os felvasarlast, ezert a google most sajat magaval konkural.
 • Andr0
  #4
  a Google inkább úgy képzeli hogy lesz mindenkinek egy munkahelyi/iskolai gépe és lesz egy otthoni...

  Előbb a munkahelyi részt próbálják meghódítani, mert egy átlag felhasználót nehezebb meggyőzni észérvekkel, mint egy vállalatot IT részleggel.

  Szerintem a stratégiájuk jó, ha a chrome bejön és elterjed, várható lesz egy windows-helyettes is.
 • Szefmester
  #3
  Ha irodai, illetve munkagépnek szánják ahol a számításokat a felhőben végzed akkor nem szükséges az ION. Az ONLive is így akarna működni csak éppen a játékoknál a lag sokat számít, míg a mappaműveletnél vagy egy adatmódosításnál már nem annyira. De itt is az lesz a gond mint a linuxnál. Hiába lesz jobb mint a windows ha a játszani vágyók csak sóhajtozni fognak amikor meglátják a pistike gépén a crysis 2-t akár csak szaggatni is, mert nekik nem nagyon lesz részük hogy a rendszerük alatt lássák akár csak szaggatni is. :(
 • sanyicks
  #2
  Az a baj hogy ez az atomos gép lehet le fogja húzni a chrome os-ről alkotott véleményt, ugyanis az atom ion nélkül kb a kukába való, vagy max gui nélküli szerverbe. normál géphez atom+ion, vagy brazos kéne... megalkották a chrome gpu gyorsítást hogy intel gma fos+1-el szaggasson?
 • rototti
  #1
  Köszönjük az elmúlt pár hét summázását. Részletes, érdekes cikk és ahhoz képest, hogy figyelem az ehhez kapcsolódó eseményeket, újdonságokkal is szolgált.