Gyurkity Péter

Bemutatkozott a Google TV

A Google és a Logitech közösen rántotta le a leplet a keresőcég platformjának első készülékéről, amely gyakorlatilag ötvözi az internet és a hagyományos televíziózás legfontosabb előnyeit. A keresési funkcióval, webes böngészéssel, külső alkalmazásokkal, valamint streaming szolgáltatásokkal kiegészülő megoldás sokak számára vonzó lehet, hiszen ezzel csaknem teljes PC válhat a meglévő televíziókból. Nagy talány azonban, hogy mire lehet képes a fejlesztés, amely nem az első ilyen próbálkozás - és valószínűleg nem is az utolsó.

A két partner közös megoldása a Google TV elnevezésű platform első hardveres fejlesztéseként mutatkozott be. A Logitech Revue set-top-box már korábban ismert volt az érdeklődők előtt, számos részletét és az általa kínált lehetőségek jó részét is ismertették a jól értesültek. Ám a gyártó mégis elő tudott rukkolni olyan apróságokkal, amelyek meglepetést okoztak, jóllehet a Google TV nemcsak ezen készülékben, hanem egyes televíziókban integrálva is elérhető lesz majd a jövőben. Lássuk, hogy mit is kínál a Revue - egyelőre az amerikai vásárlóknak.


Logitech Revue

A megoldás egy olyan set-top-box, amely a beltéri egység mellett vezeték nélküli billentyűzetet is kínál, a felhasználók ezen keresztül érhetik el az egyes funkciókat és szolgáltatásokat. A teljes QWERTY-billentyűzeten trackpad, a távirányítást segítő fontosabb gombok, valamint D-pad is található, a kapcsolódást pedig a Harmony infravörös rendszere által biztosítják. A kiegészítők között HDMI-kábel, valamint elemek is helyet kaptak. A megoldás Android operációs rendszer alatt fut, a beépített Chrome böngésző által bármilyen internetes oldalt elérhetünk. A készülék tulajdonosai a Logitech TV Cam és a Vid HD alkalmazás segítségével egymás között 720p felbontású videochat-szolgáltatást vehetnek igénybe, illetve videóüzenetet küldhetnek mindazoknak, akik nem rendelkeznek a fejlesztéssel. (A kamerához iker-mikrofon társul.)


A mellékelt billentyűzeten touch pad is van

Fontos szempont, hogy az internetes kapcsolaton keresztül elérhetünk DLNA-médiaszervereket, illetve akár USB-merevlemezeket is csatlakoztathatunk. Ez utóbbi azért lehet kívánatos, mert a készülék önmaga nem tárolhat semmilyen adatot, így például a letöltés nem lehetséges, még a böngészőben sem. (A Chrome ezen változata egyébként egyszerre legfeljebb három fület kezelhet, a Flash 10.1 plugin segítségével viszont megbirkózik szinte minden oldallal és szolgáltatással.) Mindenképpen növeli a platform értékét, hogy a set-top-boxon keresztül elérhetünk olyan portálokat, mint a YouTube, a Netflix, a Pandora, vagy a Napster, itt pedig külső alkalmazások, valamint kifejezetten a Revue számára kialakított speciális weboldalak is a felhasználók rendelkezésére állnak majd.


Lehetőség van HD videókonferenciára

Aki tehát tévézésre vágyik, az szabadon válogathat a meglévő internetes oldalak között, ezzel egy időben pedig közvetlen kereséseket is indíthat az egyes tartalmak felderítése, megtalálása érdekében, valamint a televíziós műsorokban. A Google saját alkalmazásai gondoskodnak a Twitter támogatásáról, a különböző rádióadók és sportprogramok beillesztéséről, ezek között pedig a már említett portálok mellett a VEVO, a blip.tv, az Amazon Video On Demand, a The New York Times, az USA Today, valamint a CNBC Real Time, az HBO Go, illetve a TBS, a TNT, a CNN, a Cartoon Network, valamint az Adult Swinn csatornák is hozzáférhetők lesznek.

A külső fejlesztők számára Android SDK lesz elérhető, ám ezzel kapcsolatban a Logitech illetékesei megjegyezték, hogy a meglévő alkalmazások is gond nélkül elfutnak a készüléken, kivéve, ha kifejezetten az okostelefonokra szánt funkciókra támaszkodnak, illetve azokat helyezik előtérbe.



A Google és a Logitech 300 dolláros induló áron dobja piacra a készüléket (a Dish Network előfizetői számára ez 180 dollár lesz), amely nem éppen kedvező. Többen meg is jegyezték, hogy az Apple TV például már 100 dollárért elérhető - igaz, ez utóbbi "csak" 720p felbontást nyújt a tartalmak lejátszásánál. Nagy kérdés, hogy kik fognak beruházni a platformra: itt a szakértők szerint elsőként a Chrome böngészőt és az Android mobil operációs rendszert előnyben részesítő felhasználók csatlakozhatnak, az azonban még nem világos, hogy a laikusok számára mennyire lesz vonzó a megoldás.



Egyesek egészen más oldalról közelítik meg a kérdést, kihangsúlyozva, hogy a Google TV révén az Android most először lesz elérhető az Intel által gyártott chipeken. A szoftver eredetileg ARM-processzorokhoz készült - elsősorban okostelefonokban történő felhasználásra -, most pedig az Intel CE4100 jelzésű fejlesztésével egészül ki a lista, hiszen a Logitech Revue ezt hordozza magában. A CE4100 nem más, mint az Atom mag kiegészítése két 1080p felbontású videódekóderrel, két DSP-vel, egy 3D grafikus motorral, valamint a biztonságért és I/O-ért felelős modulokkal. Ezen részegységek kezelik a tartalmakat, miközben a mag az operációs rendszer futtatására koncentrál.

Mindez azért is érdekes, mert az Intel erőfeszítéseinek növekedését jelzi a szórakoztatóelektronikai szegmensben, ahol 2003 óta vannak jelen. Akkor az MSN TV platform részeként jelentek meg a területen, 2007-ben pedig az XScale chipekkel jelentkeztek, amelyek elsősorban Ázsiában bukkantak fel a különböző set-top-boxokban. Egy évre rá Pentium-M változatokkal kísérleteztek, a CE4100 pedig az első olyan megoldásuk, amely Atom processzor köré épül (45 nanométeren). Ugyanez a fejlesztés kap helyet a Sony-féle Google TV megoldásban, amelyet másodikként mutattak be, illetve számos egyéb gyártó készülékeiben, amelyekről egyelőre nem sok szó esik.

A Google mellett tehát az Intel számára is fontos mérföldkövet jelent a televíziót és az internetezést ötvöző platform, amely természetesen nem az első ilyen próbálkozás a területen. Már említettük az MSN TV-t, amely a Microsoft korai kísérlete volt még 2003-ban, most pedig nemsokára négy nagy név csatározik majd a hatalmas piacért. Nem árt megjegyezni, hogy elméletileg 5 milliárd potenciális vásárlóról van szó, akik jelenleg a hagyományos televíziózásban vannak lekötve, nyilván őket szeretnék meghódítani a versenyzők. A Roku és az Apple már bemutatta saját megoldását, a D-Link Boxee Box néven mutatja be fejlesztését majd novemberben, a Google pedig számos partnerével karöltve a most ismertetett platformot küldi a csatába.

A Roku előnyeként említik, hogy eddig egyedül ők értek el értékelhető sikert a laikusok körében, illetve a HDMI-mellett támogatják a kompozit csatlakozást is, tehát a hagyományos CRT-készülékkel rendelkezők sem kerülnek hátrányba ezen a téren. Az Apple TV második generációja sok változáson ment keresztül, az analóg kimenet már hiányzik, ők elsősorban a jobb minőségre és az iOS-támogatására koncentrálnak, nagyjából ugyanazon streaming szolgáltatásokra támaszkodva.

Ami a Boxee-t illeti, itt egyelőre az előrendelés elérhető az Amazon oldalán keresztül, valamint a hivatalos blogban szemezgethetünk - többek között arról olvashatunk, hogy az nVidia Tegra 2 helyett itt is az Intel CE4100 kapott helyet a készülékben a jobb HD-támogatás érdekében, illetve arról, hogy nagyjából mely adások és tartalmak lesznek elérhetők a platformon.

A legfontosabb válaszokra természetesen még várnunk kell, hiszen az Apple TV két évvel ezelőtti debütálása ellenére a piac még mindig gyerekcipőben jár. Az elkövetkező hónapokban és években figyelemmel kísérhetjük majd a négy nagyot, valamint az új csatlakozók csoportjait, akik kitapogathatják, hogy mekkora igény mutatkozik valójában a televíziózás és az internetezés ötvözetei iránt. A körülmények most kedvezőbbek, mint néhány évvel ezelőtt, ám talán még mindig korai lesz a próbálkozás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ooz #14
    Remélem itthon hamarabb megjelenik majd a kínai occó másolata.
  • Gerygrey #13
    "ötvözi az internet és a hagyományos televíziózás legfontosabb előnyeit."

    Utóbbinak mi előnyei vannak?
  • tczy #12
    Végül is motor, alváz, 4 kerék házassága tömeggyártásban a Ford ötlete...:)...aztán hova jutottak a Rolls-Royce-nál :D
  • kvp #11
    A microsoft megoldasa erre a windows xp media edititon. Mar jo ideje letezik, amerikaban meg hasznaltak is par settop boxhoz. Ezt masolta le most a google, csak jobban.
  • MsUser #10
    Itt egy ANDROID fejlesztést láthatunk, és nem rossz, sőt el kellene gondolkozni a Win-éknek is hogy nem kellene valami hasonlót kihozni nekik is, persze jobbat különben felesleges. Amíg jó irányba fejleszt, fejlődik a Google az csak jó,ha jó fájdalom csillapítót fejlesz olcsón akkor azt is bevesszük :) majd a Google autónkba, a Google város egyik dugójában.
  • Major #9
    Google kereső, telefon, tv, os, autó, gyógyszer, umbrella project :)
  • djw #8
    na tessék, a google betör a tvreklám piacra is...
  • cloud.strife #7
    Remélem otthon a projid obiját nem szoktad levenni és megtöcskölni, bár a projektor buzulásod, amit mostanában itt művelsz a fórumokon simán magyarázná azt is......
  • readswift #6
    Neked meg gondolom biztos van szép SONY tetoválásod, de nem igazán érdekel hogy hol.

    Mekkora vicc már hogy pakolják a tévébe a funkcicókat aminek az a vége hogy senki nem használja, ilyen készülékeknek, rendes hangszóróknak hála.

    +1 érv a projektorok mellett.
  • gomyron #5
    ezt nevezem cikknek!!
    kimerito es informativ!