Hunter

Hogyan viszonyulunk majd gépmásainkhoz?

A mindennapok emberi kapcsolatai korántsem nevezhetők tökéletesnek, de vajon mi történne, ha egy harmadik fél, saját robot másunk is bekapcsolódna a társadalomba? A Psychological Science szaklapban Neal J. Roese pszichológus és Eyal Amir számítógéptudós azt vizsgálja, milyen lesz a jövő ember-android interakciója, hogyan alakulhat a két fél közötti kölcsönös viszony.

A jelenkor technológiai szintje ismeretében az androidok 50 éven belül képesek lesznek tökéletes emberi hangon beszélni, pontosan értelmezni a hozzájuk intézett szavakat, valamint a szövegkörnyezet alapján megfelelő válaszokat adni. Emellett mozgásuk is egészen emberivé fejlődik, a járástól az arcmimikáig, valamint képesek lesznek vizuális feldolgozással felismerni a másik fél érzelmi reakcióit.

A szakemberek szerint a felsorolt fejlődések mellett is jóval több mint 50 évre lesz szükség, hogy a sci-fikben látott emberként viselkedő, organikus mivoltot tükröző androidok megjelenjenek. 2060-ra az androidok még mindig nem fogják felismerni a természetes nyelvi aspektusokat és képtelenek lesznek következtetéseket levonni vizuális érzékszervi inputjaikból, vagyis látni látják az eseményeket, de nem feltétlenül értik meg azokat, ilyen többek közt a testbeszéd, a mimika, esetleg az érzelmek tükröződése.

A legnagyobb kihívás a mesterséges intelligenciában a "tudatelmélet" programozása, az a számunkra könnyed képesség, amivel feldolgozzuk mások beszédét, cselekvéseit, a mögöttük rejlő indítékokat és az érzelmi állapotokat. Sokak szerint ez nem tanult, hanem egy velünk született képesség.

Roese és Amir jóslata szerint 2060 körül az androidok már alkalmazhatók lesznek olyan egyszerűbb munkakörökben, ahová nem kell különösebb emberi kreativitás, ugyanakkor egy emberszerű gép jelenléte nem ijesztő. Nem sokkal ezután azonban már egy nagyobb eltolódás következhet be a munkaerő gazdálkodásban az emberek felől az androidok irányába, valahogy úgy, mint amikor a gyárak automatizálásával a gépek jelentősen csökkentették az emberi erőforrás szükségletet.

Az ember-android interakció pszichológiai kihívásai között olyan alapvető emberi tényezők hiányaival kell számolni, mint a pislogás, a testbeszéd, a szemkontaktus, valamint a személyes tér koordinációja, ami kellemetlenné teheti az emberek számára az androidokkal való kontaktust.

De vajon ugyanilyen problémák adódnak-e, ha az androidok eljutnak arra a szintre, hogy megkülönböztethetetlenné válnak az emberektől? Kialakulnak a nem-emberekkel szembeni sztereotípiák? Ha lehetetlenné válik a külső jegyek alapján felmérni ki ember és ki nem, az komoly zavart és félelmet kelthet az emberekben, még akkor is, ha magunk állítjuk elő ezeket az androidokat saját hasznunkat szem előtt tartva.

Roese és Amir konklúziója szerint már ma el kell gondolkodnunk az ember-android interakció pszichológiai következményein, hogy megfelelő módon alakítsuk a jövő android fejlesztéseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • muerte2 #35
    Huhh de jo lenne nagy csocsu harcsaszaju mikrobilanyok. Nem dumal vissza nem nyafog nem balhezik. Azt csinalja amit mondok neki. Megvaltas lenne.
    Mondjuk gyanitom a nok is mind kigyurt kockahasu sozfogado ferfiakkal kavarnanak, tobb meretu felhelyezheto tartozekokkal es tobb vibracios moddal. :D Lehet nyugodtabb lenne a vilag.
  • dilofekete #34
    Amúgy meg rosszul olvastad, én a gépi munkát tartottam olcsóbbnak a minimálbérnél.
  • dilofekete #33
    és mi lesz akkor ha ezek a dögök megtanulnak programozni? Ugyan olyan grafikai élményt tudnak majd nyújtani? Mivel ilyen jó a szemük, akkor kiadnak eggy parancsot neki, hogy másolja le a földet és a társa meg közben elmászkál közöttünk, hogy asszimiláljon, de mi közben az emberiség kihal és az egész univerzumot lemásolják néhány adattárolóra, hogy ne tévedjünk el sohase.
  • Epikurosz #32
    Na ja. Én a második diplomamunkám az EEG-jelek számítógépes fe.dolgozasarol irtam 15 eve. Azon a teru.eten sem tortent nagy elorelepes. :-(
    ps. Ezt az üzit mobilrol kinlodtam be.
  • SonicBoom #31
    a cikk helyett olvasgassatok Asimov-ot.
  • kvp #30
    "Tehát gyártsunk robotokat, mert az intlligencia mellőzése, többet ér annál, hogy a hasonló emberek munkáját kifizessék."

    A robotokat alapvetoen olyan munkakra erdemes alkalmazni, ahol nem kell tul nagy intelligencia es nem igenyel semmilyen kreativitast. Ezek a legtobb intelligens embernek unalmas munkak lennenek. A fo problema az, hogy akkor mint kezdene a tarsadalom a komplex gondolkodasra alkalmatlan vagy csak allandoan illuminalt allapotban talalhato tagjaival? (lasd: dilofekete es alias-ai) A rototok elterjedesenek masik akadalya, hogy az emberi munka meg mindig olcsobb es ember is van boven. (a kinai foxconn peldaul a gyerekmunkasaival sokkal olcsobb az osszes tobbi gyartonal, ezert kap olyan sok nyugati megrendelest) Japanban, ahol a lakossag rohamos modon fogy es oregszik, viszont nem engednek be bevandorlokat nagy szukseg van a robotokra. Valakinek ugyanis dolgoznia kell es ha mar a lakossag 60% ugy dont, hogy nem lesz gyermeke, akkor is potolni kell a kieso munkaerot. Hosszu tavon a gond az, hogy ezzel a strategiaval kihal a lakossag es nem potolja senki, viszont az aktualis gondokat megoldja a magas foku automatizalas. A Fold tobbi reszen meg van olcso es buta munkaero. Az egyetlen gond az, hogy nehanyan kepesek az sg.hu kornyekere is eljutni, viszont ertelmes mondatok megfogalmazasara mar nem alkalmasok. Ilyen szempontbol az alapvetoen robotoknak valo munka (pl. arufeltolto asszisztens) szamukra tokeletes elfoglaltsag, amin keresztul a tarsadalom hasznos tagjaiva valhatnak, a nelkul, hogy egy atlag robot tudasanal tobbel rendelkeznenek.

    ps: Az emberi tudas es a jelenlegi lehetosegek sokkal messzebbre mutatnak, mint ahol most jarunk, csak a jelen viszonyok kozott nagyon nehezen terjed az a tudas ami lehetove teszi a technikai elorelepest. Nemreg meglepodve tapsztaltam, hogy gepi latas teren az ugynevezett 'state of the art' tudas meg mindig ugyanott van mint amikor a diplomamunkamat irtam (sok sok eve), csak a megvalositasban leptunk elore, de a mogotte levo elmeleti tudas nem akar eleg gyorsan fejlodni. Lassan eljutunk oda, hogy a kutatoktol kenytelenek lesznek a mernokok ujbol visszavenni az alapkutatast es a kezdemenyezest, mint tortent az a nagyobb ipari/technikai forradalmak idejen.
  • dilofekete #29
    Ez olyan Half-life os. Van eggy fő építmény ahol éldegél az összes ember, hogy magukat robot formában irányítsák, hogy véletlenül se történhessen rossz, mint az hogy ezek az izék maguktól éljenek a társadalmunkban és úgy szedjék a kukoricát 60 fokos melegben ahogyan nekik tetszik.
  • dilofekete #28
    Nem is olyan intelligensek, ha náthás lesz úgymond és akár eggy szó hallatán már az orra is folyik. Ennél a csiga is okosabb.
    Visszatérve, ha a családban lenne eggy robo és a kis pistike megkéri rá, hogy intézze el a szüleit, mert nem engedik el biciklizni, akkor ha jól értelmezem akkor ezek a terminátorok akár pistike szüleit is tudják helyettesíteni (eltartják), ha teszem azt pistike éppenséggel programozni tanul, amihez elég bemenni a könyvtárba, hogy megtalálja a delete gombot a consol-on.
    Azért a képzeletbeli filmeket sem véletlenül gyártják. Azért hogy megmutassák az utat a nyílt elméjű ..... embereknek. :) Tehát gyártsunk robotokat, mert az intlligencia mellőzése, többet ér annál, hogy a hasonló emberek munkáját kifizessék. Nem sokat spórolnának, mert az áram olcsóbb, mint az emberi energia, de szerintem ez lehet hogy így van a társadalmunkban, de nem feltétlenül ez a helyes, már eggy jó ideje. Ilyen alapon ha előrelépünk, szinte ingyen kaphatóak lennének azok az energiák amikre szükségünk van, de mint mindenki tudja az árak csak növekednek a technika előrehaladásával.
    Csak én érzem úgy, hogy pontosan arra fogják használni eggy idő után, a gazdaságunk miatt a robotokat ami a homlokukra van tetoválva, hogy megmutassák nem arra valóak, hogy megkíméljék az emberi életeket? Ez már előrehaladott kifürkészés lenne az intelligenciával.
    Remélem azért a pokolba nem engedik be őket, mert nagy verekedés lenne, de így azt is bebizonyítja az emberiség, hogy ha kipusztul, továbbra is kképes károsítani a föld légkörét.
    Mellesleg ha ilyet látnék az utcán, sokkal több indalat(ösztön) öntené el az agyamat, mintha csak szimplán meglátok eggy kocsit, de még a belvárosi közlekedést is felülmúlná eggyetlen robot darabka is, mert én tuti nekimennék eggy vascsővel. Kivéve ha tényleg miattuk van teljesen ingyen minden. Jó a nyersanyag készletek biztosan pénzbe kerülnek, de akkor is, az étel nem nyersanyag és ezért "roppant olcsó"!
  • kvp #27
    Az mi kutatok kozzul sokan mar nem hagyomanyos modon programoznak. Peladul a gepi latas megvalositasara a legjobbnak tuno algoritmus a cellularis neuralis halozatra alapulo optikai aramlas algoritmusa. Ez egy az egyben lemasolja az ember neuralis halojanak mukodeset es erdekes modon nagyon jo eredmenyeket produkal viszonylag egyszeru algoritmus segitsegevel. Kepes felismerni a targyak terbeli helyzetet, meretet, alakjat, relativ mozgasi iranyat es sebesseget. Mindezt kombinalva az optical flow megvalositasara is hasznalt mintailleszto algoritmust feluletek mintazatanak azonositasara hasznalo algoritmussal be lehet azonositani a robot kornyezeteben levo targyak formajat, meretet es feluleti mintazatat, mindezt egy statisztikai szurovel, tehat a korabban latottakhoz es megtanultakhoz hasonlo tagyakat is felismeri. Az alap algoritmus par sornyi programkod ami az emberben fixen be van huzalozva, mivel a tenyleges 'tudas' a statisztikai minta adatbazis, ami szabadon bovitheto az eppen felismert vagy ujonnan megtanult adatok segitsegevel. Ha a program lat egy ujfajta betutipust ami hasonlit egy masikra, akkor kepes bizonyos bizonytalansaggal felismerni es ha kap visszajelzest arrol, hogy helyesen ismerte fel, akkor felveszi a mintakat az adatbazisaba, tehat legkozelebb mar nagyobb biztonsaggal fogja felismerni az eppen latott betuket. Az egesz fent leirt algoritmus futtathato egy cellularis neuralis halo modellen (vagy aramkoron), tehat nem a program irodik at, csak a neuralis halokba kodot ertekek, amik az emlitett adatbazis adatait hordozzak. Jelenleg ugy nez ki, hogy az embernel is valami hasonlo tortenik.

    ps: A legtobb errol szolo tankonyv csak egy darab neuralis halot hasznal, az is teljes osszekotesu. A valosagban tobb millio ilyen halo van egymashoz kotve, viszont csak szelektiven, tehat egy neuronnak csak par szomszedja van. Valamiert az egyetemi tankonyvek ezt nem nagyon emlitik. A masik, hogy a tanulas nem a hagyomanyos tankonyvi neuralis halos betanitasos sulyozasi modszerrel tortenik, hanem programozottan, tehat a neuralis halonk kepes alogritmikus donteseket is hozni. (kepes a neuron szintu felteteles verehajtasra) A mukodo mesterseges intelligencia modellek ezert elternek a tankonyvekben leirtaktol es valamiert ez a tudas meg mindig nem jutott el teljesen a fejlesztoktol az egyetemi tanarokig... (pedig a ket csoport elvileg atfedesben van)
  • amitakartok #26
    Sztem az kb. 2100 körül lesz.

    Amúgy szerintem az MI kutatóknak nem arra kellene koncentrálniuk, hogy a program minden változót képes legyen kezelni, hanem hogy szükség szerint átírja és bővítse saját magát. Ilyen tekintetben tanulhatnának a vírusíróktól, akik már egy ideje használnak metamorf víruskódokat. Ezek olyan vírusok, amik átírják saját magukat, de az alap algoritmust többé-kevésbé meghagyják.