Berta Sándor

Új olasz köztisztasági robot

A Scuola Superiore Sant'Anna és a Firenzei Egyetem tudósai egy a közterületek takarítására, valamint a járókelőknek való segítésre egyaránt alkalmas robotot fejlesztettek ki.

A külsőre a Walt Disney egyik animációs figurájára hasonlító és a DustBot program keretében megalkotott 1,4 méter magas eszközt márciustól a toszkánai Peccioliban tesztelik. A helyi lakosok a robotot egy, a központba továbbított telefonhívással vagy SMS-sel aktiválhatják. A beérkező hívás vagy üzenet után a DustBotot egy rádiós vevőegység segítségével a rendszer automatikusan a munkavégzési területre irányítja és pontosan tájékoztatja az útvonalról. A készüléknek a tájékozódásban egy integrált GPS-vevő, ultrahangos szenzorok és egy lézerszkenner segítenek, így sikeresen kikerülheti a különböző akadályokat, például a járókelőket, a parkoló autókat, a fákat vagy más tárgyakat. Ezenkívül a fedélzeti rendszer felismeri az utak jellemzőit is, többek között a lépcsőket.

A kerekes robotból két változat készül. A DustClean köztisztasági feladatokat lát el, felporszívózza az utcákon lévő szemetet, míg a DustCart képes a házakban lévő szemét összegyűjtésére. Utóbbi modell a szemetesek tartalmát a legközelebbi kukákig viszi. Mindkét eszköz különösen alkalmas a szűk, kanyargós utcákban való használatra, ahová normális esetben a köztisztasági vállalatok járművei nem, vagy nagy nehézségek árán férnek be. A DustBotok előnye továbbá, hogy akár a kémiai vagy más hulladékok eltávolítására is alkalmasak, ehhez nincs szükségük külön védőfelszerelésre.


"A kis szemételtávolítónk máris nagy érdeklődést keltett Japánban. A DustCart egyik prototípusa az oszakai bevásárlónegyedben segít majd az időseknek és a gyermekeknek a bevásárlószatyrok cipelésében. A DustCart állandóan továbbfejlesztjük. A későbbiekben például mobil mérőállomásként alkalmas lesz a légszennyezettségi vagy más környezeti adatok mérésére. Továbbá mobil információs, közlekedési tájékoztató és időjárás-jelentő szolgálatot is elláthat majd. Mivel többcélú eszköz az alkalmazási lehetőségeinek csak a fantázia szab határt" - jelentette ki Paolo Dario, a fejlesztési projekt vezetője.

Oszakán kívül a közeljövőben Tokióban, az olaszországi Pontederában és Massában, a spanyolországi Bilbaóban, a svédországi Örebróban és a dél-koreai Incheon Tomorrow Cityben is feltűnnek majd az utcákon az olasz köztisztasági robotok. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló program költségvetése 2,6 millió euró és a két oktatási intézményen kívül részt vesz benne a Robotech, a Synapsis, illetve az STMicroelectronics.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #66
    [URL=http://vg.hu/videogaleria_frame.php?video_galeria_id=60]"Kelj fel, és járj!"[/URL]
  • SaubyBoy #65
    ilyen GPS helymeghatározó lesz rajta, szal nem hiszem hogy ellopnák

    Valentino > rossz vicc, nem jó embertől sztem

  • Tetsuo #64
    Ha meg kene josolni h melyik a kovetkezo nemzet, a jelenlegi allasbol, ami eltunik Europaban (kiirtodik v jobb esetben integralodik) az a Magyar.
    Reszben azert mert ma Magyarorszagon szegyen, ha vkinek nemzeti identitastudata van v szimplan szereti a hazajat.
    :(
  • Tetsuo #63
    Azert ezt en nem mondanam. Sokan vannak akik itt kint se birjak a romakat..
    Meg az angoloknal is van 1 kis rasszizm, ugye. A pakikat alapbol ruhelli az osszes, pedig csak most "visszagyarmatositanak" 1 picit.
    A The Sun-ban megjelent A3-as -utcan felhasznalhato es tv-ben soxor latott- transzparenshez pedig no comment:
    Brit munkat, a briteknek!

    /Lesz itt meg balhe..
  • Alvarez999 #62
    Hát, szerintem amikor már csak két ember él majd Magyarországon, akkor is azon fognak hajbakapni, hogy melyikük az igazi magyar.
  • pasi29uk #61
    Ezt jól elszerkesztettem... remélem mindenki le tudja szűrni azért a lényeget
  • pasi29uk #60
    Kedves Mindenki!

    Ha már ennyire szakértően akarjátok szelektálni a magyarokat remélem azzal is tisztában vagytok, hogy mi Angliában (magyar kisebbség) döntően (minimum!!! 60%) roma, többi a romániai - szlovák és az echte magyar származású. Ehhez képes nagyon jól elvagyunk egymással, soha egy rossz szót senki sem mond a másikra...
    Az, hogy a romák egymás között ill. a helyi szokásokkal - szabályokkal - törvényekkel mit művelnek az más lapra tartozik.

    Úgyhogy a cigány-magyar ellentétet és a többi borzalmat... amit az otthoni hírekből egyre gyakrabban hallok....

    Ránk és belső "mini társadalmi" kapcsolatainkra semmiféle hatással nincs.
    Az más lapra tartozik, hogy nem kicsit nézhetnek ránk ferde szemmel, mivel mégiscsak bevándorlók vagyunk ez tény.
  • Epikurosz #59
    Én a hozzád hasonlókkal úgy vagyok már, mint az orvos a gyógyíthatatlan rákos vagy fertőző betegekkel.
  • Alvarez999 #58
    Az én sértődésemet szintúgy, mégpedig leginkább értelemmel. Szóval nyugi, esélyed sincs arra, hogy megsértődjem rád.
  • Epikurosz #57
    Az én érveimet ki kell érdemelni. Na, lehet sértődni.