Hunter

Megszületett a tudós robot első felfedezése

Megtette első igazi tudományos felfedezését egy robot, amely képes saját elméleteinek létrehozására és azok kísérletek útján történő tesztelésére.

Az Adam névre keresztelt robottudós a brit Aberystwyth Egyetem és a Cambridge Egyetem kutatóinak munkája. A robot több gén esetében is új funkciókat fedezett fel a Saccharomyces cerevisiae-ben, kevésbé tudományos nevén a sörélesztőben. A projektet vezető Ross King, az Aberystwyth biológusa szerint bár Adam eredményei viszonylag szerények, kétségkívül valódiak. "Egyértelműen hozzájárult a tudományhoz, munkája publikálható" - mondta.

Adamet ne egy humanoid robotnak képzeljük el, valójában egy kisebb szobányi laboratóriumi felszerelésről van szó, agyként négy személyi számítógép szolgál, amelyek robotkarokat, kamerákat, folyadékkezelőket, inkubátorokat és még jónéhány egyéb tudományos eszközt vezérelnek. A kutatók egy fagyasztót bocsátottak a robot rendelkezésére több ezer mutáns élesztő törzzsel, melyekből különböző géneket töröltek. Adamet ellátták egy adatbázissal is, amiben az élesztő génjeiről, enzimjeiről és metabolizmusáról kapott bőséges információt, továbbá több száz metabolitot, az anyagcserében résztvevő anyagot is kapott kísérleteihez.

Ahhoz hogy felfedezze, mely gének mely enzimekhez kódolnak, Adam különböző mutáns élesztőket tenyésztett ki, melyekben kikapcsolt bizonyos géneket, majd megfigyelte a mutánsok fejlődési képességeit adott metabolitok nélkül. A törzsek fejlődési adatainak elemzéséből Adam sok mindent megtanult a kikapcsolt gének funkcióiról. A robot legnagyobb erőssége, hogy egyetlen nap alatt több mint ezer kísérletet képes elvégezni.

Kutatómunkája során Adam összesen 20 hipotézist tesztelt 13 enzim kódolására. A húszból tizenkét elméletét sikerült alátámasztania, például helyesen feltételezte, hogy három, általa azonosított gén kódol egy lizin aminosav előállításában fontos szerepet játszó enzimet. A kutatók saját kísérleteikkel igazolták Adam munkáját.


A brit csapat most egy új roboton dolgozik, ami új gyógyszerek után fog kutatni, a neve stílszerűen Eve lesz. Ádám és Éva, illetve majdani utódjaik hamarosan automatizálják a rutinszerű, ugyanakkor időigényes tudományos munkákat, időt és teret biztosítva az emberi tudósoknak, hogy magasabb szintű, kreatívabb munkát végezhessenek, mondta King, aki azt sem tartja kizártnak, hogy idővel a robotok képesek legyenek teljesen független kutatások levezénylésére is.

Will Bridewell, az amerikai Stanford Egyetem mesterséges intelligencia kutatója szerint Adam "csupán" egy végzős egyetemi hallgató szintjén tevékenykedik, ez azonban nem rossz kezdet. A robot egyre közelebb kerül egy olyan mesterségesen intelligens gép megvalósulásához, ami képes más tudósokkal együttműködni és emberi nyelven formába önteni eredményeit. "Ez még igen távoli lehet, de valószínűnek tűnik, hogy egyszer eljutunk idáig"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • HUmanEmber41st #37
  Majd megveszik a filmesek, lesz egy Godzilla vs Atomcsótány rész :D
 • Epikurosz #36
  Szájonárá!
 • dez #35
  Upsz. Magam sem értem, hogy nem láttam azt az "is"-t. Vonatkozó rész némi pironkodás mellett visszaszívva. :)

  No igen, néhányan kicsit eltúlozták. Viszont én is magamra vettem, sőt most is vehetném, mert a hasznossága ellenére én sem sok új elemet látok benne. Mármint különféle szakértői rendszerek is vannak, laborok is, automatizálás is... Nem is értem, miért nem csináltak még ilyet korábban. Inkább etikai oka lehetett, mint technikai, szerintem.

  ps. mostanában nap mint nap próbára teszi kissé az idegeimet a 2.8 éves kislányom. :) (Okos, aranyos és szép :), de nagyon eleven, önfejű és szófogadatlan. :)) Én itthon dolgozom, és ő is itthon van az idő nagy részében, mert nem volt hely a bölcsiben.)
 • kozik #34
  Hmm.
  a, egyetértettem veled. Anyám. ("..is..")
  b, #14, egyébként pedig a "jaa, csak ennyi, ez lófasz, erre egy idomított majom is képes" hozzáállásra mondtam, hogy attól, hogy a tálalás nyilván baromság, hiszen jelenleg nincs olyan, hogy MI, még látni kell az előrelépést. Ez még nem az, amitől besül a hajunk, ez az egyik lépcső azon az úton. A t. fórumozók viszont csak annyiban találják a dolgot hasznosnak, hogy eldolgozgat. Ennél kéne többet látni. Pedig Te általában értesz magyarul, ez most nem jött össze, szar napod volt?
 • gabber a hun #33
  Hát ha minden jól megy és ez meg érlelődik, annak rendje, és módja szerint, akkor kábé szerintem az emberiség(?!) az eddigi legdurvább technológiai fejlődésén fog átmenni, ebben jobban hiszek mint bizonyos emberkék a bibliában :D

  és abba gondoljatok bele, hogy A.I. -ik írnak majd az "ő" képességeiket is meghaladó A.I. -kat, és az ember már csak külső szemlélője(reméljük haszonélvezője is :D) lesz a megjelenő dolgoknak.

  persze mindez csak feltételes módban :D
 • dez #32
  "Én is inkább szakértői rendszernek hívnám MI helyett"

  Ezzel kicsit elkéstél. Lásd hsz #13.

  "A cucc viszont hasznos, punktum. Ha ti nem látjátok benne az előrelépést, akkor sötétek vagytok."

  Te vagy a sötét, ha nem értetted meg, hogy nem a hasznossága lett elvitatva, hanem az egész félrevezető tálalása.
 • johnsmitheger #31
  Egyszer mondaná a gép, hogy nem csinálom, adnék neki a samuval olyat, hogy kiesne a 4. ről az egész élesztős cuccal együtt :D Egy sanda pillantás és zúzda :)
 • kozik #30
  Nem igazán értem, miért fikázzátok. Kapott egy akkora adatbázist, amit mi mindannyian, összesítve sem lennénk képesek átlátni, egy megfelelő algoritmussal kikeresett pár valószínűsíthető összefüggést, majd kísérleti úton igazolta a nagy részét. Én is inkább szakértői rendszernek hívnám MI helyett, de ez meg shadowrun-os örökség. A cucc viszont hasznos, punktum. Ha ti nem látjátok benne az előrelépést, akkor sötétek vagytok.
 • Lifeman #29
  Nagy bukta lehet belőle, ha szabadidejében az evolúciót fogja kutatni.
  Még a végén összeszövetkezik a kenyérpirítómmal és a tejhabosítómmal és átveszik a hatalmat a világon...
 • Dexxter #28
  Tudósok létrehoztak egy elméletet miszerint x gén y enzimhez kódol. Ezt beleprogramozták. Majd Adam ezek után "saját elméletet hozott létre", miszerint z gén q enzimhez kódol. ... szerintem.