Berta Sándor

Milyen egy jó robotápoló?

A jelenlegi robotápolók már képesek a gyógyszerek adagolására és az ételek, illetve italok felszolgálására, azonban sok beteg idegenkedik a velük való kapcsolattól.

Egy ápolótól általában azt várják el a páciensek, hogy felkészült legyen, precíz, udvarias, figyelmes, türelmes és könnyen lehessen vele kommunikálni. Nos, a Duisburg-Esseni Egyetemen most indított kutatóprogram célja pont annak kiderítése, hogy az emberek mennyire fogadnák el a robotápolókat. A projektet, amelyben a Fraunhofer Intézet Gyártástechnikai és Automatizálási Intézete, valamint két ludwigsburgi cég vesz részt, a német kutatási minisztérium három éven keresztül összesen 1,5 millió euróval támogatja.

"Alapvetően azt a kérdést vizsgáljuk meg, hogy technikai megoldásokkal lehet-e és ha igen, miként javítani az ápolásra szoruló emberek életminőségén. Többek között kíváncsiak vagyunk arra, hogy a személyre szabott és elfogadott technikai szolgáltatásokkal önállóbbá válhatnak-e a nyugdíjasok" - említett néhány példát Karen Shire professzor, a program koordinátora. A vizsgálatok középpontjában két robotápoló, a Care-O-bot és a CASERO áll. Mindkét eszközt egy egészségügyi intézményben tesztelik majd és közben folyamatosan figyelni fogják, hogy a páciensek miként reagálnak az új személyzetre.

Már most vannak olyan egészségügyi kisegítő robotok, amelyek képesek például a kórházi szeméttárolókat kiüríteni, betegaktákat egyik helyről a másikba elszállítani vagy frissítőket hozni a betegeknek. A szakemberek elsőként arra keresik a választ, hogy mennyire van igény a robotápolókra. Az első tesztekre várhatóan 2010-ben kerül majd sor.

"Ki akarjuk találni, hogy miként kaphatnak nagyobb szerepet a technikai innovációk az egészségügyi ellátó szolgáltatásokban. Ezen kívül kíváncsiak vagyunk arra is, hogy milyen szerepet játszanak az optimalizált tudástovábbítás, a javított kommunikáció és az új technikák a szolgáltatók és az ápolásra szorulók közötti kapcsolatokban" - közölte Diego Compagna, a projekt egyik munkatársa. Az így megszerzett tapasztalatokat később hasznosítanák a robotápolók kifejlesztésekor és az új modellek már képesek lennének a kórházi személyzet tehermentesítésére. A szakemberek szerint azonban a robotok sosem váltják majd fel teljesen az embereket.

Érdekesség, hogy korábban a Massachusetts Technológiai Intézet (MIT) mérnökei is megalkottak egy Domo nevű robotápolót, amely alkalmas például egyes tárgyak mozgatására, elrendezésükre és házimunkák elvégzésére. A program célja szintén a tapasztalatszerzés volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #23
    Jobban aggasztana egy full automata Samsung (határ)őrrobot, a 2Km hatótávolságú hőkameráival, meg a hozzá tartozó "kisteljesítményű" gépágyúval. :)
  • Tsol #22
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön!
  • Inquisitor #21
    Háát ... a Twendy One mérföldekkel fejletebb, pedig félidőben van még csak a fejlesztési szakasza.

    Nem viccből fejlesztenek ilyen robotokat főleg Koreában és Japánban, olyan szintű a népesség elöregedése, hogy más módon NEM tudják megoldani.
  • johnsmitheger #20
    :DD Ha valamit elszámol a precíz gép a végén a szoba közepére helyezett cuccot szépen beléd kanalazza és ugye nincs apelláta! :)) Egyet a robot kedvéért!

    Vagy két azonos színű pirulát szépen bekever és c vitamin helyett bead neked mondjuk 4 citrompótlót... De a legjobb, amit el tudok képzelni, hogy vérnyomás mérés közben lefagy és elsorvasztja a karod, mire lemerül! :D
  • toto66 #19
    Hát, ha megöregszünk eljöhet az is...
  • loky #18
  • loky #17
    Hát ha nem tudsz wc-t használni...
  • zyppy #16
    beszarok a szoba közepére letakarítja?
  • Szefmester #15
    akkor ne adj a kezükbe programozásra alkalmas fejlesztői felületet:D
  • loky #14
    Jha de ne elejtsük el, hogy igy kezdődött a Cylon háboró, a Mátrix története, meg a Screamers is (csak ott katonai robotokról van szó)...jha s majd kihagytam az I robot-ot...az is tutkó volt. Ugyhogy hidd el...felkelést fognak szervezni...és majd az emberiség fog nekik szolgálni...persze nem holnap :))))))
    Azt írta már vlk hogy: "csak terroristák kezébe ne kerüljön"