Berta Sándor

Félni tanítják a robotokat

A Calgary Egyetem informatikusai a szó valódi értelmében megtanítottak félni egy Roomba típusú robotporszívót. A szakemberek a sikeres kísérlet során az OCZ Technologies nevű amerikai cég úgynevezett Neural Impulse Actuators (NIA) eszközét használták fel, amely képes mérni a stresszt.

Az OCZ a NIA-t eredetileg a felhasználók számára fejlesztette ki, hogy az elektromos testjelek segítségével könnyebben irányíthassák a számítógépes és videójátékokat. A kísérlet során a robotporszívót úgy programozták be, hogy amint érzékeli a stresszes embert, biztonsági okokból azonnal távolodjon el a közeléből. Amennyiben az ötlet beválik, úgy komoly gyakorlati haszna is lehet.

Nos, az első kísérletek sikeresek voltak, a Roomba azonnal reagált a stresszértékekre. "További érzelmi irányításon alapuló alkalmazásokat is tesztelni akarunk. Elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogy azok miként hatnak a robotok viselkedésére, ami később szintén hatással lehet az ezt érzékelő emberek hangulatára és viselkedésére" - jelentette ki Paul Saulnier, a programban résztvevő egyik kutató.

A szakemberek először a NIA segítségével közvetlenül akarták a robotot irányítani, de ez nem sikerült, pedig a gyártó szerint elméletileg lehetséges. Saulnier elmondta, hogy csupán egydimenziós jeleket tudtak közvetíteni, így befolyásolni tudták a robot sebességét. Ezután arra gondoltak, hogy a NIA által mért izomfeszültséget a stressz jeleként fordítják le a robot számára. Az ötlet egyszerű volt: minél nagyobb a feszültség, annál nagyobb a stressz. Az ellenőrzőszoftver öt másodperces időközönként négyfokú skálán tesztelte a kísérletben résztvevők stressz szintjét. Amikor az illető nyugodt volt, a Roomba közeledett felé, amikor viszont ideges vagy feszült volt, a porszívó gyorsan eltávolodott tőle.

A program megmutatta, hogy már a most elérhető technológiákkal is meg lehet ismertetni egy robottal egy ember érzelmi állapotát. S hogy mindez mikor lehet hasznos? Például robotápolók akkor közeledhetnének a betegekhez, amikor érzékelik, hogy depressziósak, segítségre szorulnak.

"Úgy gondolom, hogy a kutatásaink abszolút hasznosak lehetnek a Cooperative Human Robot Interaction Systems (CHRIS) nevű európai uniós projekt résztvevői számára is. Azonban mivel a NIA-val soha nem ismerhetők fel az érzelmek 100 százalékos pontossággal, így nem szabadna kockázatos alkalmazásokkal használni" - tette hozzá Saulnier.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #27
    Azt a két figurát hogy kell értelmezni a mondandód végén?
  • Lifeman #26
    A félelem rossz tanácsadó...
  • B0nFire #25
    Nincs rájuk írva, de ha már a lakásfelszerelés és a bútorzat is elmenekül az agresszív ember haragja elől, akkor már csak az a kérdés, hogy ki lesz a leglassabb, mert akkor az lesz megrugdosva. Ha a nő, akkor ő lesz.
  • B0nFire #24
    Deviszont, ha letörsz egy ágat a fáról, akkor az fáj a fának...
  • Epikurosz #23
    Miért, a nőkre ráírta valaki, hogy meg lehet verni őket?
  • Örült kutya #22
    Igen igen ilyen hülyeségekre pazarolni a pénzt+időt.Azt nem irták hogy meg is lehet majd verni mint régebben a nőket?Igy talán le lehet vezetni az ingerültséget meg a többit.
  • Magiszter #21
    Kiöntöm a kakaót a földre, tiszte ideg vagyok miatta, mennék a porszívóhoz hogy összetakarítsam erre az elfut előlem. Után megyek a fészerbe a puskáért és vadászhatom le. Tiszta jó nem?
    Vagy a másik eset. Masszírozós fotel. Egy stresszes nap után dőlnék le bele, hogy kirázzam az ideget belőlem és kikúszik alólam. Hát ott lövöm főbe aki kitalál ilyen marhaságokat.
    A helyett hogy értelmes dolgokra használnák, menekülő lakásfelszerelést fejlesztenek. Agy-lövött marhaság a köbön.
  • Tetsuo #20
    jah, meg 1 rossz munkanap utan, szetszeled minden elottem a lakasban. :S
  • Tetsuo #19
    a cikk cime teljesen felrevezeto es bulvar. nem kell ide komoly gondolat.
  • butuska66 #18
    Bizony 20 év múlva a robotokból álló szakszervezett fog tüntetni az utcán....