• kvp
    #30
    "Tehát gyártsunk robotokat, mert az intlligencia mellőzése, többet ér annál, hogy a hasonló emberek munkáját kifizessék."

    A robotokat alapvetoen olyan munkakra erdemes alkalmazni, ahol nem kell tul nagy intelligencia es nem igenyel semmilyen kreativitast. Ezek a legtobb intelligens embernek unalmas munkak lennenek. A fo problema az, hogy akkor mint kezdene a tarsadalom a komplex gondolkodasra alkalmatlan vagy csak allandoan illuminalt allapotban talalhato tagjaival? (lasd: dilofekete es alias-ai) A rototok elterjedesenek masik akadalya, hogy az emberi munka meg mindig olcsobb es ember is van boven. (a kinai foxconn peldaul a gyerekmunkasaival sokkal olcsobb az osszes tobbi gyartonal, ezert kap olyan sok nyugati megrendelest) Japanban, ahol a lakossag rohamos modon fogy es oregszik, viszont nem engednek be bevandorlokat nagy szukseg van a robotokra. Valakinek ugyanis dolgoznia kell es ha mar a lakossag 60% ugy dont, hogy nem lesz gyermeke, akkor is potolni kell a kieso munkaerot. Hosszu tavon a gond az, hogy ezzel a strategiaval kihal a lakossag es nem potolja senki, viszont az aktualis gondokat megoldja a magas foku automatizalas. A Fold tobbi reszen meg van olcso es buta munkaero. Az egyetlen gond az, hogy nehanyan kepesek az sg.hu kornyekere is eljutni, viszont ertelmes mondatok megfogalmazasara mar nem alkalmasok. Ilyen szempontbol az alapvetoen robotoknak valo munka (pl. arufeltolto asszisztens) szamukra tokeletes elfoglaltsag, amin keresztul a tarsadalom hasznos tagjaiva valhatnak, a nelkul, hogy egy atlag robot tudasanal tobbel rendelkeznenek.

    ps: Az emberi tudas es a jelenlegi lehetosegek sokkal messzebbre mutatnak, mint ahol most jarunk, csak a jelen viszonyok kozott nagyon nehezen terjed az a tudas ami lehetove teszi a technikai elorelepest. Nemreg meglepodve tapsztaltam, hogy gepi latas teren az ugynevezett 'state of the art' tudas meg mindig ugyanott van mint amikor a diplomamunkamat irtam (sok sok eve), csak a megvalositasban leptunk elore, de a mogotte levo elmeleti tudas nem akar eleg gyorsan fejlodni. Lassan eljutunk oda, hogy a kutatoktol kenytelenek lesznek a mernokok ujbol visszavenni az alapkutatast es a kezdemenyezest, mint tortent az a nagyobb ipari/technikai forradalmak idejen.